GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe gustul nostru Haret Jdoudna si Queen Ayola Restaurant
15 iulie 2017
Venind de la drum lung, cu taxiul, tocmai de la Petra, dupe ce ne-am cazat la Mariam Hotel, (vezi impresii) am coborat la receptie sa primim indicatii despre ce avem de vizitat in Madaba si imprejurimi precum si cel mai important lucru pentru moment:foameaaa!
Ne-a scris pe o bucata de hartie cateva cuvinte ne-a si desenat pe o harta trasa la copiator, habar nu aveam ce zice acolo si ne-a explicat cum sa ajungem, timp de parcurs 10 minute. Zicea el ca este “the best restaurant in town”. Aoleu zicem noi! Acolo mergem sa ne ospatam la ce foame avem...
Orasul ni s-a parut fata de Aqaba, mult mai murdar, caldura se simtea mai intens si ne lipsea briza un pic racorosa a marii pe care o simteam discret in Aqaba, mai timid la orele amiezei si din ce in ce mai intensa la ceasurile serii.
Oamenii, insa la fel de joviali, ospitalieri, nefind prea insistenti sa te pofteasca in magazinele lor, doar ca am intalnit multi care se ofereau sa faca poze cu noi si bineinteles”welcome to Jordan”!
Deci in loc de binete, oriunde intram sau cu cine ne intalneam, aceasta formula ne intampina... chiar i-am dat unui tanar sa descifreze ce ne-a scris tipul de la hotel si ne zice si el:oo! very good restaurant! Ne-a arat pe unde sa ne continuam drumul spunandu-ne ca nu mai avem mult, si ca suntem pe drumul cel bun.
Chiar in fata hotelului, peste strada era un mic magazin de cartier de unde ne aprovizionam cu apa si ceva dulciuri si tot acolo se vindeau si bauturi la care am observat preturi mai mari decat la Aqaba.
Deci daca ajungeti in Aqaba si apoi veniti in sus, spre Madaba sau Amman, faceti-va provizii de beri sau tarie daca sunteti amatori.
Sau poate nu va pasa daca platiti ceva mai mult in plus si atunci nu are rost sa carati dupa voi bagaj...
Dupa ce am iesit la strada principala Maadaba al Ghabi, ne-a abordat un tanar galagios pe la vreo 25 de ani care ne zicea ca el este Palestinian si striga ca disperatul Free Palestina si de rele pentru Israel, s-a mai tinut un pic dupa noi ca se ne ajute, sa ne fie ghid, dar a vazut ca nu-l bagam in seama si tocmai se apropia o masina de politie, s-a cotit si a disparut la fel de rapid cum a si aparut.
Am gasit in directia noastra de mers, pe partea dreapta mult laudatul restaurant: haret Jdoudna.
Haret Jdoudna is located in the heart of Madaba:
Adel Jumean Street, Madaba - Jordan
Cladirea iesea putin din tiparul celorlalte cladiri din zona centrala a orasului, parea ingrijita si am remarcat inauntru ca erau multi straini veniti ca si noi la recomandarile site urilor de turism, dar si doua familii instarite si numeroase de arabi care isi etalau haurul si vorbeau cu o voce mai apropiata de cocalarii nostri, dar totusi autocenzurati si cand le-au venit platourile am zis ca or sa mai cheme de peafara vreo armata sa haleasca tot ce le adusesera ospatarii acolo.
Scurt istoric al localului:
Cu circa 5000 de ani in urma se puneau bazele localitatii Madaba, un oras atat de vechi si incantator, faimos si recunoscut pentru mozaicurile sale si renumit pentru harta din secolul al 6 lea ale carei ramasite se pot vedea chiar si astazi stand marturie peste timpuri despre istoria si atestarea orasului, ajungand pana la apogeul dezvoltarii sale in era Bizantina cand era unul din orasele cele mai dezvoltate si importante din Iordania.
Exact in inima orasului Madaba s-a pastrat de peste 100 de ani, chiar langa faimoasa biserica ce gazduieste mozaicul legendar cu harta Taramului Sfant, un local ai carui proprietari, care s-au mutat din zona Karak au avut o viziune de a-l transforma intr-un restaurant, coffee shop si o piata traditionala iordaniana fiind strans legata cu dezvoltarea orasului.
Totul incepe cu Ibrahim Jumean care a ridicat in 1905 o cladire ce a devenit resedinta primului primar al orasului ce pana in urma cu cativa ani in urma si-a pastrat destinatia fiind resedinta familiei Jumean.
Insusi Majestatea sa Regele Abdulah I era un oaspete frecvent al casei si asa localul si-a capatat faima printre clienti devenind un etalon al calitatii produselor pe care le ofera castigandu-si o vasta recunoastere locala dar si mai mult internationala.
Ospatarii ne-au poftit elegant sa ne alegem o masa si ne-au adus meniul, fiind cu totiii fparte atenti la cerintele celorlalti clienti miscandu-se rapid si discret in acelasi timp, carand platouri apetisante si lasand in urma dara de mirosuri imbietoare.
Noi am ales fiecare dupa gustul si foamea corespunzatoare, si tragand cu ochii la chiolhanul vecinilor am cerut sfaturi de la ospatari ce anume sunt chestiile pe care le vedeam la masa lor
Asa inspirati fiind ne-am comandat:aripioare de pui (2,75 JD), ciuperci proaspete (3,25JD), pui cu cartofi si ierburi aromate (6,75JD) si pui Jdoudna (6,75JD), lipii fierbinti si umflate, toate fiind stropite cu 3 fresh-uri de lamaie (7,80 JD), totalul fiind de 29.55JOD. la care s-a adaugat o taxa de servire de 10% si o alta taxa de 2.27 JOD, si o sticla de apa (2,25 JD) ducand in final nota pana la 34.78 JOD, ceea ce ni s-a parut decent si acceptabil tinand seama ca au fost mai mult decat delicioase si satioase.
Ziua urmatoare, venind de la plimbarea in jurul orasului Madaba, la Muntele Nebo (vezi impresii aici:, raul Iordan (Baptism Site) si la Marea Moarta si avand o recomadare de la ghidul nostru, domnul Salem, am intrat sa verificam cum se prezinta restaurantul Queen Ayola Coffee and Restaurat, mai mult de curiozitate, dar si atrasi de panourile publicitare care aratau felurile de mancare precum si preturile. Norocul fetelor!
Talal St. Town Center, Madaba 17110, Jordan
+962 5 325 1843
Bucatarul renumit pentru talentul sau lucrase inainte la restaurantul Hotelului Queen Ayola dar mai apoi si-a deschis propria afacere de aceea toate review-urile de pe tripadvisor referitoare la Queen Ayola, le veti gasi facand referire la impresii despre restaurantul hotelului.
Restaurantul compus doar dintr-o sala decorata traditional, era plin de tineri turisti care cu rucsacurile langa ei se infruptau din sandwichuri fiind renumit pentru produsele ieftine gen fast food pe care le oferea si iternetul gratuit ce ii ajuta pe globe trotteri sa tina legatura cu familiile sau cu prietenii.
Acolo am platit 25 JOD pentru 3 fresh-uri de lemon cu menta (6 JOD), o salata de ton (3,5 JOD), o portie de pui fript, chiar o jumatate de pui (5 JOD), pentru verificare a gustului, niste nuggets (3,5 JOD), si la final pentru tamaierea produselor o Shisha (4 JOD) o apa de jumatate (1 JOD) iar totalul a fost e 25 JOD incluzand si taxa de 10%.
Afacerea este condusa de doi tineri frati care se misca rapid, servind clientii pe rand, unul in restaurant, celalalt la casa, iar la final, fiecare client mergand la casa de marcat unde spune ce a comandat si platind. Eficient.
In alta seara, satui de hoinareala la ore tarzii prin Madaba fiind in drumul nostru de intoarcere catre hotel Mariam, am intrat sa ne racorim cu cate un fresh de lamaie cu menta si am observat ca aveau clienti chiar si la acea ora.
Noi ne-am simtit bine si aici, ne-a placut mancarea, chiar daca serveau mai mult genul fast food, dar asa rapid si pentru cei pretentiosi carora nu le plac mancarurile condimentate (cum este sotia mea), care nu se risca sa comande ceva ce nu ii place, restaurantul Queen Ayola satisface orice gusturi.
Nu am simtit pe nicaieri in Iordania sila de a manca ceva la restauratele pe care le-am incercat noi, gustul era placut, preparatele pareau a fi proaspete, unele condimente exact pe gustul meu (nu si pe al sotiei si al fetitei), iar daca veti incerca recomandarile a ceea ce am experimentat noi (toti cei care am scris pe A. F. A), chiar si cei mai pretentiosi pot avea garantia calitatii si prospetimii, fara riscuri de intoxicatii si complicatii...
Am mai incercat, in drum spre hotel si shaworme cumparate de la mici dar foarte frecventate shawormerii unde am observat cum stateau clienti la coada si cumparau cate 10 bucati pentru cei de acasa, iar preturile erau convenabile. Era primul semn ca daca localnicii stateau la coada, produsele erau fresh, proaspete, se terminau rapid si erau foarte apreciate, nu neaparat pentru preturi ci mai degraba pentru calitate.
Trimis de alunelu69 in 04.04.18 20:31:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alunelu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si eu am mancat la Haret Jdoudna in Madaba si confirm ca mancarea este foarte buna. Am stins cu o bere, 6 JOD
@Andox: Cel putin la restaurantele unde noi am mancat in timpul preumblarilor prin Iordania si aici includem si mesele din desert si terasele de strada, am fost multumiti de curatenie, servire rapida, ospatari atenti, nu am facut intoxicatii sau bube la gura si nici salmonele...
Acum ceva timp in urma, in tarisoara noastra un amic a mancat 2 mici si pana sa iesim din oras era plin de bubite ca l-am dus de urgenta la spital...
Scumpa tare berea aceea...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 O cină plăcută la Restaurantul Haret Jdoudna din Madaba — scris în 20.12.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ