EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Conştienţi fiind că şederea noastră în Granada se prefigura destul de scurtă şi concentrată, era clar că nu aveam timp de căutări şi tatonări în ceea ce priveşte latura gastronomică. Aşa că ne-am gândit să ne lăsăm pe mâna recepţionerei de serviciu căreia, încă de la check-in la Hotel Porcel Navas-cazarea noastră din Granada (vezi impresii), i-am cerut câteva recomandări cu privire la cele mai reprezentative localuri de luat masa în oraş. Foarte amabilă, tânăra s-a arătat încântată să o facă şi, pe harta pe care deja încercuise obiectivele cu care se mândreşte Granada, precum: Alhambra, Albaicín, Sacromonte, Catedrala, a mai făcut două bife, rostind numele a două restaurante: Los Diamantes şi Los Manueles. Primul, cu specific de peşte şi fructe de mare, cel de-al doilea specializat în mâncare tradiţională spaniolă.
Cum plănuiserăm, după instalare, să urcăm în cartierul Albaicín cu microbuzul luat din Plaza Nueva, ne-am dat seama că Los Diamantes se află chiar vis-á-vis de piaţă, aşa că ne-am dus întins până acolo, mai ales că foamea începuse să ne cam dădea târcoale, ora prânzului fiind deja dusă. Un bar de tapas cu acelaşi nume, Los Diamantes, am văzut imediat cum am ieşit din hotel, pe Calle Navas, însă în ianuarie era închis din motive de lucrări de reparaţii/renovare, drept pentru care am ţinut-o spre cel indicat de recepţioneră. Dar, stupoare! La uşă era o coadă pe care am estimat-o la circa o oră de aşteptare, ceea ce nu ne permiteam, lucru care ne-a schimbat planurile în sensul că ne-am suit în primul microbuz C32 care urca în Albaicín.
Tot plimbându-ne de colo-colo, după ce am asistat la concertele ad-hoc ale localnicilor, ne-am zis că trebuie să ne oprim la masă undeva. Ne-a făcut cu ochiul restaurantul “El Ladrillo Charico” , un local micuţ care părea în momentul acela tot ce vroiam să ne potolim foamea, pe lângă bucătăria spaniolă tradiţională, având în panoplie şi preparate de peşte, fructe de mare şi altelee mediteraneeane.
Adresă: Calle Panaderos, 35, Albaicín, Granada
Tel: +34 958 28 46 71
Website: https://www.facebook.com/elladrillo. charico/? locale=es_LA
Am fost poftiţi de la uşă de unul dintre băieţii „agăţători” care ne-au plasat într-o curte interioară ce părea un fel de patio, amenajat cu mese pline de muşterii şi decorat pe pereţi cu efecte rustice andaluze. Ne-au fost aduse meniurile din care ne-am hotărât destul repede şi uşor: câte o supă Picadillo pentru fiecare (5,50 €/porţie), iar la felul principal soţul a vrut neapărat Gambas Pil-Pil (12 €), o specialitate ce-i făcuse cu ochiul din panoul stradal din faţa tavernei, iar eu o jumătate de porţie de salmonetes la grătar (10 €). De băut, am comandat eu o sangria (3,50 €), soţul un pahar generos de vin alb (3 €).
Ca să fiu mai explicită, vă spun că supa Picadillo este un fel de mâncare tradițională din bucătăria andaluză, în special din bucătăria sevillană, gătit mai ales în sezonul mai rece, fiind foarte hrănitor, ieftin, complet din punct de vedere nutritiv și cu o aromă spectaculoasă. În multe case este servit ca prim fel la cinele speciale de Crăciun. Se prezintă ca o supă de găină cu tăiţei, în care au fost fierte şi oase de vită, şuncă Serrano, legume şi, la final, se pun şi bucăţele de ou fiert.
Pot spune că a fost gustoasă şi săţioasă, deşi am avut reticenţe la vederea oului fiert în lichidul fierbinte, alături de crutoanele care se potriveau foarte bine, însă nu m-am dat înapoi în a termina tot din farfurie. Felia de lămâie este, la fel, o idee excelentă pentru a obţine un gust plăcut!
Gambas (creveți) Pil-Pil, este, de asemenea, o specialitate spaniolă delicioasă pe care am întânit-o destul de des în meniurile localurilor din Andaluzia. Rădăcinile preparatului Gambas Pil-Pil sunt puțin neclare, dar pare-se că de origine ar fi din Țara Bascilor, ori din Andaluzia sau Galicia. De asemenea, Gambas Pil-Pil se prepară după o rețetă tradițională rapidă și ușoară de tapas făcută cu creveți proaspeți gătiți foarte repede în ulei de măsline de bună calitate, usturoi și chilli, toate în vas de lut. Apoi sunt serviți sfârâind. Se spune că „Pil-Pil” este sunetul usturoiului în timp ce se caramelizează în uleiul fierbinte. Gambas Pil-Pil se mănâncă cu o pâine bună și sunt savuraţi cu puțin vin, nu mai spun că am văzut la vecinii de masă cum înmuiau pâine în ce rămăsese în vas după ce creveţii se făcuseră nevăzuţi. Semn că erau curcubeu pe cerul gurii, lucru pe care mi l-a confirmat şi soţul. Atunci m-am decis să gust şi eu şi m-am convins.
Eu m-am delectat cu salmonetes (barbun) la grătar, care mi s-au părut foarte bune, genul de preparat cu care nu dai greş niciodată. Le-am făcut să alunece mai uşor cu o sangria minunată! Nota de plată a fost rezonabilă: 39,50 €, am achitat-o cu cardul, dar am lăsat două monede de doi euro drept mulţumire pentru servicii.
Al doilea local despre care vreau să zic câteva cuvinte este Los Diamantes la care am revenit a doua zi, după ce vizitaserăm Alhambra şi Catedrala. Surpriză! La intrare, era tot coadă, însă una mai mică aşa că ne-am aşezat şi noi. Uite că până la urmă ne-am zis să o facem şi pe-asta, deşi în Málaga nici nu am vrut să auzim să aşteptăm în faţa unui alt local faimos acolo. Ce-i drept, niciodată să nu spui niciodată!
Adresă: Plaza Nueva, 13, Centro, 18009, Granada
Website: https://losdiamantes. es/
Tel. :+34 958075313
Los Diamantes este un local cu ceva tradiţie în Granada, luând fiinţă prin 1942, răstimp în care şi-a creat o bună reputaţie şi o clientelă pe măsură. Altfel, este un bar de tapas, practic un local modest, atât la interior, cât şi la exterior, însă preparatele i-au adus recunoaşterea şi aprecierea printre localnici şi turişti. În prezent, există o reţea de restaurante formată din opt de acest tip, ce-i drept acesta fiind principalul, totodată cel mai mare.
După vreo jumătate de oră, ne-a sosit rândul să intrăm, am fost poftiţi la una dintre mesele lunguieţe, mai mare, la care se eliberaseră două locuri. De îndată, una dintre ospătăriţe a venit cu meniurile tipărite, dar nu cu mâna goală, ci cu o farfurioară cu boquerones (peştişori) prăjiţi din partea casei, aşa ca o mică recompensă că nu am stat degeaba la coadă.
Am comandat destul de repede fiindcă ne orientaserăm încă de afară ce să mâncăm, meniul fiind afişat şi pe peretele din stânga intrării, iar timp am avut berechet, Slavă Domnului! Aşa că am cerut bacalao pentru soţ (11 €), mejillones (midii) pentru mine (11 €), ciuperci cu usturoi la comun (11 €). De băut am luat, eu un pahar de vin (3,80€), soţul o bere la halbă (2,80€).
Trebuie să precizez că porţiile comandate sunt practic la jumătate, ele apar în meniu ca ½, porţiile la întreg fiind ceva mai costisitoare (nu dublu), dar mult mai mari cantitativ, ceea ce nu era potrivit pentru noi, având în vedere că nu suntem nişte mâncăi. Am observat că tipul acesta de porţii este răspândit cam peste tot în Spania.
Bucatele ne-au fost aduse după un timp rezonabil şi pot spune că au fost foarte gustoase, cel puţin acele ciuperci m-au dat gata şi acum, gândindu-mă la acestea, salivez. Nota de plată a fost similară celei din ziua precedentă, 39,60€ pe care i-am achitat tot cu cardul, repetând gestul de mulţumire cu două monede de doi euro pentru serviciu, nu şi pentru coadă.
Din păcate, la Los Manueles, celălalt local recomandat, n-am mai ajuns să mâncăm, deoarece pe principiul „cine a pus cârciuma în drum” , aveam, în calea noastră spre hotel, în Plaza del Carmen, un KFC de toată frumuseţea, şi cum soţul este mare fan, am cinat în ambele seri acolo. Dar, am trecut prin Plaza Bib-Rambla şi l-am văzut pe cel recomandat de recepţionera noastră, fiindcă la fel ca şi în cazul Los Diamantes, există în Granada o reţea de localuri Los Manueles. Originalul, din ce am văzut afişat, este chiar mai vechi, datând din 1917, aşa că dacă vizitaţi Granada, treceţi-i voi pragul!
În concluzie, în Granada am mâncat bine, la două localuri ok, unul în istoricul cartier de gitanos, Albaicín, celălalt în inima Granadei, la preţuri normale. Eu le recomand pe amândouă fără niciun dubiu!
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube
Trimis de irinad in 18.05.24 15:01:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
-
Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 [Restaurant El Pescaito de Carmela] Un foarte bun restaurant cu pește și fructe de mare araținând unei mici rețele de restaurante, cred, la fel de bune — scris în 16.02.22 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 [Restaurant Negro Carbon Albayzin] Un loc unde poți mânca un senzațional muschi de porc iberic la grătar sau o excelentă vită dintr-o varietate de zone — scris în 16.02.22 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ