BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piața Centrală – istorie și food court

Imediat ce am ajuns în Florența și am preluat apartamentul „Florence Dream” (vezi impresii) am pornit pe străzile fascinantului oraș toscan în căutarea unui loc unde să mâncăm ceva. Îmi rămăsese în gând, după lecturarea unor informații gastronomice, o recomandare specifică: Mercato Centrale.
Vizită: martie 2025
Adresă: Piazza del Mercato Centrale, Via dell'Ariento
Așezată la distanțe convenabile de toate obiectivele principale ale centrului vechi florentin această piață istorică, o hală din fier și sticlă, datează din secolul al XIX-lea. A fost proiectată de arhitectul Giuseppe Mengoni, omul care a stat și în spatele Galeriilor Vittorio Emanuele II din Milano. Construcția cu aspect de seră a fost inaugurată în 1874 de regele Victor Emanuel al II-lea chiar cu prilejul Expoziției Mondiale Horticole din Florența atunci când hala a fost decorată ca o grădină. Dacă parterul păstrează încă funcția de piață (legume și fructe, pește, brânzeturi etc., precum și meșteșugari ori artizani), primul etaj a fost transformat într-o „food court” – o sală de mese comună înconjurată de multe restaurante cu caracter fast food, cu preparate rapide, dar și specifice zonei geografice.
Am ajuns repede în zona halei care ne-a impresionat din punct de vedere arhitectural de la prima vedere; construcția este specifică secolului al XIX-lea și seamănă cu structuri ridicate în România în aceeași epocă. Mărimea este considerabilă, etajul este frumos ornamentat, fierul și sticla îmbinându-se perfect. Vom vedea și la interior stâlpii de fier decorați, dar sunt prezente și structuri de susținere moderne care protejează actualele amenajări.
Vom face o tură a standurilor cu mâncare, foamea fiindu-ne amplificată de produsele apetisante expuse în vitrine, majoritatea preparate pe loc. Dar și prețurile ne-au crescut un pic bătăile inimii... ha, ha. O piață ar trebui să aibă prețuri accesibile, dar orice punct promovat turistic conduce și la o creștere a costurilor.
Greu de hotărât ce ar trebui să gustăm fiecare, dar până la urmă ne-am decis. Astfel am împărțit mai multe genuri de mâncare comandate de la trei standuri diferite: tagliata di pollo și cartofi (12,90 E + 5 E), pizza con la carne (24 E/kg, o bucată a avut 450 grame, deci vreo 11 E) și burgeri Johnny Double cu cartofi (13 E + 5 E). Am asezonat totul cu bere la pahar – 6 E.
Ne-am așezat la mesele din mijlocul standurilor, un spațiu comun unde lumea forfotește continuu. Unii doar vizitează acest loc, alții se opresc să mănânce. Produsele au fost gătite rapid, cei de la burgeri ne-au strigat pentru a ridica porțiile. Puiul a fost foarte gustos, pizza avea blatul cam gros și umed (trebuia să „atârne” bine la cântar), burgerii nimic deosebit, berea rece și sățioasă (doar e considerată aliment, nu? :))
Una peste alta am reușit să ne potolim foamea în Piața Centrală și să căpătăm puterea de a ne plimba prin centru pentru o primă impresie asupra Florenței. A doua zi am mers la restaurant (Osteria Cimatori Trenta – vezi impresii) pentru a schimba decorul și experiența.
Alte chestii.
Am văzut prin Florența multe ferestre de vin („buchette del vino” ) , unele chiar funcționale. Este vorba despre mici ferestre practicate în zidurile cârciumilor de altădată, prin această deschizătură fiind serviți clienții în timpul marilor epidemii din urmă cu sute de ani. Vinul era considerat ca având proprietăți medicinale astfel că avea mare căutare în timpul epidemiilor, iar vânzătorii se simțeau protejați de eventualele persoane bolnave, evitând contactul direct și dezinfectând în fel și chip monedele primite.
Din acest periplu florentin nu a lipsit înghețata, deși vremea era destul de rece, mai ales seara. Gelateriile te îmbiau cu diverse sortimente, vitrinele erau frumos aranjate, culorile stridente (un cornet cu trei cupe costa circa 10 Euro). Am zărit câteva ciocolaterii/gelaterii unde efectiv curgea ciocolată pe pereți (speciali concepuți, să ne înțelegem) – de exemplu cele din branul Venchi.
Experiențele gastronomice sunt atât de diverse, preferințele atât de variate.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 21.05.25 14:01:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2025 [Osteria Cimatori Trenta] Osteria Cimatori Trenta – un prânz bun — scris în 17.04.25 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 [Trattoria Da Giorgio] Trattoria Da Giorgio, Florența, atmosferă toscană cu mâncare tradițională — scris în 18.07.22 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Unde/ce am mâncat în Florența — scris în 09.05.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2015 Ristorante La Lampara — scris în 08.02.15 de korifeus din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2012 Delicios — scris în 16.06.12 de oanaboteanu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2007 Restaurant La Grotta Guelfa - Nu doar pentru turisti — scris în 21.08.10 de LL din BUCURESTI - RECOMANDĂ