ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAR-2025
Familie
PREȚ 83
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Piața Centrală – istorie și food court

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Imediat ce am ajuns în Florența și am preluat apartamentul „Florence Dream” (vezi impresii) am pornit pe străzile fascinantului oraș toscan în căutarea unui loc unde să mâncăm ceva. Îmi rămăsese în gând, după lecturarea unor informații gastronomice, o recomandare specifică: Mercato Centrale.

    Vizită: martie 2025

    Adresă: Piazza del Mercato Centrale, Via dell'Ariento

    Web: mercatocentrale.com/florence

    Așezată la distanțe convenabile de toate obiectivele principale ale centrului vechi florentin această piață istorică, o hală din fier și sticlă, datează din secolul al XIX-lea. A fost proiectată de arhitectul Giuseppe Mengoni, omul care a stat și în spatele Galeriilor Vittorio Emanuele II din Milano. Construcția cu aspect de seră a fost inaugurată în 1874 de regele Victor Emanuel al II-lea chiar cu prilejul Expoziției Mondiale Horticole din Florența atunci când hala a fost decorată ca o grădină. Dacă parterul păstrează încă funcția de piață (legume și fructe, pește, brânzeturi etc., precum și meșteșugari ori artizani), primul etaj a fost transformat într-o „food court” – o sală de mese comună înconjurată de multe restaurante cu caracter fast food, cu preparate rapide, dar și specifice zonei geografice.

    Am ajuns repede în zona halei care ne-a impresionat din punct de vedere arhitectural de la prima vedere; construcția este specifică secolului al XIX-lea și seamănă cu structuri ridicate în România în aceeași epocă. Mărimea este considerabilă, etajul este frumos ornamentat, fierul și sticla îmbinându-se perfect. Vom vedea și la interior stâlpii de fier decorați, dar sunt prezente și structuri de susținere moderne care protejează actualele amenajări.

    Vom face o tură a standurilor cu mâncare, foamea fiindu-ne amplificată de produsele apetisante expuse în vitrine, majoritatea preparate pe loc. Dar și prețurile ne-au crescut un pic bătăile inimii... ha, ha. O piață ar trebui să aibă prețuri accesibile, dar orice punct promovat turistic conduce și la o creștere a costurilor.

    Greu de hotărât ce ar trebui să gustăm fiecare, dar până la urmă ne-am decis. Astfel am împărțit mai multe genuri de mâncare comandate de la trei standuri diferite: tagliata di pollo și cartofi (12,90 E + 5 E), pizza con la carne (24 E/kg, o bucată a avut 450 grame, deci vreo 11 E) și burgeri Johnny Double cu cartofi (13 E + 5 E). Am asezonat totul cu bere la pahar – 6 E.

    Ne-am așezat la mesele din mijlocul standurilor, un spațiu comun unde lumea forfotește continuu. Unii doar vizitează acest loc, alții se opresc să mănânce. Produsele au fost gătite rapid, cei de la burgeri ne-au strigat pentru a ridica porțiile. Puiul a fost foarte gustos, pizza avea blatul cam gros și umed (trebuia să „atârne” bine la cântar), burgerii nimic deosebit, berea rece și sățioasă (doar e considerată aliment, nu? :))

    Una peste alta am reușit să ne potolim foamea în Piața Centrală și să căpătăm puterea de a ne plimba prin centru pentru o primă impresie asupra Florenței. A doua zi am mers la restaurant (Osteria Cimatori Trentavezi impresii) pentru a schimba decorul și experiența.

    Alte chestii.  

    Am văzut prin Florența multe ferestre de vin („buchette del vino” ) , unele chiar funcționale. Este vorba despre mici ferestre practicate în zidurile cârciumilor de altădată, prin această deschizătură fiind serviți clienții în timpul marilor epidemii din urmă cu sute de ani. Vinul era considerat ca având proprietăți medicinale astfel că avea mare căutare în timpul epidemiilor, iar vânzătorii se simțeau protejați de eventualele persoane bolnave, evitând contactul direct și dezinfectând în fel și chip monedele primite.

    Din acest periplu florentin nu a lipsit înghețata, deși vremea era destul de rece, mai ales seara. Gelateriile te îmbiau cu diverse sortimente, vitrinele erau frumos aranjate, culorile stridente (un cornet cu trei cupe costa circa 10 Euro). Am zărit câteva ciocolaterii/gelaterii unde efectiv curgea ciocolată pe pereți (speciali concepuți, să ne înțelegem) – de exemplu cele din branul Venchi.

    Experiențele gastronomice sunt atât de diverse, preferințele atât de variate.

    Alegeri inspirate!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de tata123 🔱 in 21.05.25 14:01:07
    Validat / Publicat: 21.05.25 16:50:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj
    Adn. FAVORIT

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Sortimente de gelato.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Florența? :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.067816019058228 sec
    ecranul dvs: 1 x 1