ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
LUNA
AUG-2016
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bon-tonul meselor indiene (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

O seară târzie în Old Delhi, pe niște străzi meschine, cu temple fără valoare artistică, oameni mai triști decât în Noul Delhi și peisaje monotone, a căror murdărie îndepărtează pe oricine în afară de localnici... o Indie a contrastelor seculare, ca o comunitate rămasă fără lumină electrică, de câteva secole bune, cu niște oameni care trăiesc doar după capriciile cerului... ultimele mănunchiuri de raze de soare au lăsat loc unei brize de august iar câteva stele încep să atârne ca niște lămpi suspendate cu licăriri ce ating unda Fluviului Gange. pe una dintre străzile aglomerate, în preajma unui lac, văd schimbările luminoase ale apei, cu șiruri întinse de siluete ce se preling între două lumi iluzorii... chiar și în cele mai sărăcăcioase cartiere, cu zumzetul lor de roi de albine, lumea este o comunitate de oameni care încearcă să stabilească punți de legătură între ei, convinși că nu există Dumnezeu în afară de Dumnezeu...

Ultima noapte în Delhi. În ciuda arșiței, simt cum timpul mi s-a prelins printre degete. Mâine, voi fi la Taj Mahal! Oare, după atâtea zile epuizante, voi fi pregătit să stau în fața celui mai frumos imn zidit în marmură și apoi dedicat dragostei? Voi înțelege oare acel strigăt spre nemurire pe care toți oamenii planetei îl înalță spre cer, atunci când văd în persoana iubită tot universul?

M-am hotărât deja. Ultima seară din Delhi va fi dedicată etichetei la masă și mâncărurilor pline de miresme din bucătăria indiană... cu ani în urmă, mă minunam să văd restaurantele indiene din Londra, pline până la refuz și cu rezervări punctuale... între timp, am aflat că diversitatea regională a Indiei se reflectă și în mâncăruri, îmbrăcăminte și în mirosuri de ingrediente ca ajwain, scorțișoare, dhania, sau praf de stele, comori culinare amintite ca fiind la niște prețuri exorbitante în romanele clasice engleze... tot acolo mai citisem că amestecul clasic de ingrediente, folosit la toate mâncărurile, numit rojan jush, mai conținea semințe de chimen dulce, frunze bay, rădăcini de turmeric, o sărbătoare a tuturor gusturilor...

Un recepționer de la Hotel Krishna, îmi recomandă călduros un restaurant tradițional, cu aer condiționat, pentru că acolo nu se alterează mâncărurile, și îmi explică puțin amuzat de stupoarea mea, câteva norme de etichetă de la masa indiană: pot cere de la început tacâmuri dacă nu sunt obișnuit să mănânc cu măna dreaptă; pot folosi cu mâna pâinea indiană, fie că este vorba de pâine naan, chapati sau roti, pentru a le încinge în sos; când mănânc cu vârful celor trei degete, trebuie să folosesc doar pe cel mare pentru a împinge mâncarea în gură; să nu cumva să cer carne de vită sau de porc; îmi reamintește ceea ce știam deja, anume că, indianul își antrenează pe durata mesei cele patru simțuri –mirosul, privirea, senzația tactilă de atingere a mâncării și gustul; atenție la jutha! adică, la mâncarea intrată deja în contact cu saliva ta- este o mare ofensă a o da altora, dacă nu este vorba de o persoană foarte apropiată; este la fel de nepoliticos să mănânci repede sau să nu te speli pe mâini înainte și după masă; orișicât le-ai spăla, mâna stângă și picioarele sunt considerate murdare; indienii nu-și strâng mâna când se întâlnesc sau se despart; la o întâlnire personală sau de afaceri, lucrurile stau tocmai pe dos- este nepoliticos să vii la timp și este și mai nepoliticos să atingi orice parte a corpului femeiesc, sau, să-i faci complimente explicite despre aspectul ei fizic; a sta drept, în picioare, cu mâinile pe șolduri, înseamnă să pari agresiv; nu este politicos să mulțumești pentru masă, ci, mai degrabă, să apreciezi mâncarea; dacă inviți un indian la masă, trebuie să te aștepți să-l vezi venind cu doi-trei invitați personali; nu este bine să vorbești când mănânci iar, când vrei apă ori sare, este bine să ceri; a râgâi înseamnă a fi exclus numaidecât din local!

Apropo de mâncare... risc să fiu puțin nepoliticos, dar pun asta pe seama curiozității mele de a ști cât mai multe lucruri despre India... îl întreb pe recepționer de ce pun indienii mâncare, apă, lapte sau chiar bani, statuetelor cu zeitățile mai mari sau mai mici, după ce le fac baie, din moment ce, am motive serioase să cred că dimineața le găsesc mereu neatinse... mi se răspunde că, uneori, aceste lucruri chiar dispar peste noapte (!!), și că ele înlocuiesc jertfele care se aduceau odinioară, prin sacrificarea oamenilor ajunși în floarea vârstei, a femeilor tinere, a copiilor sau, așa cum se întâmplă în zilele noastre, a animalelor... despre o bizarerie asemănătoare aflasem și în partea de sud a Africii, unde câteva triburi din fundul junglei, vecine cu cei din comunitățile Massai, vânează și sacrifică oameni albi, cu chelie, în ideea că, acolo, sub partea pleșuvă a capului, s-ar afla comori de nebănuit...

Curând, la ultima masă cu bon-ton din Delhi, voi avea de digerat câteva minunății culinare și un desert mitologic bogat în zeități, căpcăuni, dragoni, spiriduși, cu multe alte ingrediente din grădina mare de minuni a Indiei...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 08.07.17 11:15:10
Validat / Publicat: 08.07.17 12:39:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

VIZUALIZĂRI: 1438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Una din mesele mele de lucru, la un bufet expres din New Delhi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[08.07.17 12:22:33]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Delhi?, NEW DELHI" (nou-creată pe sait)

krisstinna
[08.07.17 13:11:32]
»

Malimu, am citit articolul tău ascultând cântecul mării

Știu, am grijă, stau la umbră, fug de razele iubitului meu galben.

Am crezut că o să mor de foame citind, dar nu, ai prezentat doar "preludiul", interesant și ăla

Tu ai băgat degetele în gură? Sau ai cerut furculiță?

Sunt curioasă ce ai mâncat.

Îți plac aromele mâncărurilor din acele locuri?

Aia cu saliva a fost delicioasă, m-a amuzat. Eu sunt scârboasă, nu mănânc din gura nimănui.

Tristă viața tinerilor dinaintea căsătoriei, groaznică după. Sunt împotriva "neatingerii" lor, mai mare idioțenie nu există, indiferent de țară. Incompatibilitatea de după mi se pare o uriașă pedeapsă aplicată femeii, indiferent de rasă, religie, etnie.

Frumoase pozele, aștept să citesc și despre haleală, cu sau fără mirosuri, cu sau fără gust, nu contează, articolul va fi savurat cu plăcere.

Multumesc

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.07.17 14:20:17]
»

@webmaster26:

Multumesc.

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.07.17 16:36:55]
»

@krisstinna:

Multumesc, Krisstinna si ma bucur ca te afli in unul din locurile tale dragi.

Eu incerc sa maninc in stil indian acasa si nu ma bucur de prea multe aprecieri, dar, sincer, imi place.

Deja, atunci cind schitam acest review, ma apropiam de limita rezistentei mele fizice si urma sa intru in alt cuptor, la Taj Mahal.

Oricum, simbata viitoare vom manca bine...

ANILU
[08.07.17 17:37:39]
»

@glcitizen: Acum a fost un preludiu al artei culinare indiene.

Interesant.

Aștept să văd ce ai mâncat și mai ales descriere descriere, arome, ingrediente, gusturi.

Ritualul mesei indiene și nu numai, l-am înțeles, să vedem cum ni-l descrii tu.

Deci, la indieni nu există noțiunea de punctualitate, sau măcar sfertul academic, în ceea ce privește întâlnirile. Eu nu mă încadrez în ritualul întâlnirilor indiene. Îmi place să fiu punctuală, să nu aștept dar nici să fiu așteptată.

Aștept continuarea.

Toate cele bune.

Dana2008
[09.07.17 18:17:15]
»

Foarte frumos scrii!

De ce nu publici o carte? Tot ceea ce ne povestești este interesant, inedit pentru noi cei necunoscători ai obiceiurilor Indiei.

Felicitari!

elviramvio
[10.07.17 08:19:34]
»

@glcitizen:

Interesant, ca toate articolele tale. Imi place enorm ca studiezii oamenii simpli din locurile pe care le colinzi, asta arata ca esti un turist cu o comoara sub cupola!!! Am avut o teama dar m-am linistit in privinta ta cand am revenit la poze, ma bucur ca nu ai chelie, altfel cine ne scria noua asa frumos pe aici?! Dar am aflat un lucru important, nu voi merge cu sotul meu in acele teritorii ale triburilor Massai! ????

O zi frumoasa!

glcitizenAUTOR REVIEW
[10.07.17 10:31:55]
»

@Dana2008:

Multumesc mult pentru aprecieri, Dana. ideea editoriala ma preocupa de o vreme, dar voi sunteti cel mai bun filtru inainte de a a lua o decizie. Mie imi place sa impărtasesc lucruri, povesti interesante cu prietenii, sa le dau amanunte de culoare si, poate de aici se naste ceva serios...

glcitizenAUTOR REVIEW
[10.07.17 10:47:05]
»

@ANILU:

Multumesc, Anilu, Chiar te rog sa te pregatesti de masa pt ca sunt lucruri interesante.

Da, dupa cit te-am cunoscut, nu cred ca ti-ar placea sa traiesti printre ei. Pacat, ca ma gindeam sa va fac rost de o o invitatie tie si Krisstinnei...

Dana2008
[10.07.17 10:47:53]
»

@glcitizen: Imi place cum descrii, epitetele, metaforele sunt la tine în condei!

Este o adevărată plăcere lectura articolelor tale!

Succes cu "ideea editorială"!

Pe curând!

glcitizenAUTOR REVIEW
[10.07.17 10:52:07]
»

@elviramvio:

Multumesc, Elviramvio-ti-am scris un mesaj care nu a aparut, asa ca incerc din nou...

In privinta cheliei, poti linistita și sa-l duci pe domnul in Africa, mai ales ca am auzit cum ca s-ar fi replofilat si prefera femeile...

elviramvio
[10.07.17 10:54:36]
»

@glcitizen:

Clar, nu, e mai rau!!! Pai sa ramana singur pe acolo, fara mine!?!! Ce pierdere ar fi pentru el!

Drumuri frumoase!

DOINITA
[12.07.17 08:46:12]
»

Imi fac mea culpa ca nu am ajuns sa citesc minunatele dumneavoastra postari. A fost o incantare si un rasfat sa citesc o parte din ce ati scris si promit sa le citesc pe toate si asta nu pentru dojana facuta ci pentru stilul minunat in care scrieti.

Acum, dupa ce am citit putin din ce ati postat, ma intreb daca chiar sunt in stare sa mai scriu cate ceva de prin locurile colindate. Va multumesc pentru momentele minunate in care am citit postarile ascultand muzica medievala. Nu stiu daca se potriveste dar eu "am gustat"momentul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[12.07.17 10:48:38]
»

@DOINITA:

Iti multumesc. Era doar o idee de armonizare a vietii pe AFA. Su eu am primit citeva recomandari si crede-ma ca imi prind bine.

mishu
[13.07.17 16:40:09]
»

@glcitizen: Am citit foarte amuzata acest articol al tău pentru ca nu-mi iese din cap un film coproducție americano-indian, in acre un american este trimis in India sa pună lucrurile la punct la o firma care lucra pentru americani, și bine-nțeles la capitolul gafe este as, mânca cu mâna stânga și nu știa de ce se uitau gazdele ciudat la el, in ziua de sărbătoare a culorilor el pleacă la, firma in cămașă albă și nu înțelegeau de ce gazele s-au mirat de ținuta lui iar el nu înțelegeau de ce nu era lume pe strada pana a fost bombardat de o mulțime de pungi cu culoare și multe altele.

Când am plecat in China am citit și eu despre obiceiurile in întâlniri și la masa și pot spune ca mi-au fost de folos și in unele cazuri m-am amuzat deoarece făcând niște automatisme de aici ele au fost interpretate in concepția lor, mai precis am servit-o pe colega mea cu ceva din castronul aflat in fata mea, iar asta este interpretat de ei ca ea fiind șeful, astfel încât și ei ii puneau de toate in farfurie, lucru care o enerva deoarece o serveau cu aceleași bețișoare cu care își băgau și ei mâncarea in gura.

Tot așa am aflat ca nu este frumos sa ma întind peste masa pentru a lua ceva ci mai degrabă sa rotesc placa pana ajunge mâncarea la mine. Am învățat ca nu este bine sa înfigi bețișoarele in mâncare și un alt aspect al aranjării mesei era ca cel mai înalt in grad sau cel care plătea masa avea șervețelul Așezat altfel in fata lui, iar apoi lângă el se așezau ierarhic ceilalți oaspeți începând cu oaspeții de onoare, și altele și altele. O mare onoare însemna că îți este făcută dacă la masa ți se servea peste, iar cadourile pe care le oferi sau le Primești este bine sa fie in număr de 2 sau multiplu.

Un articol minunat, felicitări, votat cu plăcere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[13.07.17 18:28:07]
»

@mishu:

Multumesc, Mishule, fiecare bordei cu alt obicei. Pina la urma, toata viata este bine sa invatam lucruri noi. Si ei cind vin pa la noi, au cam aceleasi gen de bâlbe...

In mare, am avut si eu aceleasi experiente in China dar le-am trait in ipostaze diferite. Intr-o z,i voi scrie si eu despre China...

Multumesc din nou si vacante cu soare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, DOINITA, elviramvio, glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Delhi?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070248126983643 sec
    ecranul dvs: 1 x 1