ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2025

BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
Mulțumit, mici obiecții

„Sqala Café Maure” – Bastionul Restaurant din Casablanca

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru masa din Casablanca unde am stat o singură noapte la Relax Hotel Casa Voyageurs, vezi impresii, mă gândisem în primul rând la Rick’s Café, restaurantul copie a cafenelei din celebrul film „Casablanca” , dar programul lui de lucru nu corespundea cu al nostru.

Am renunțat și am mers la a doua opțiune Sqala Café Maure, un Restaurant Cafenea Maur amenajat într-un bastion fortificat din zidurile Medinei Casablanca, restaurant cu o atmosferă istorică, unică.

Denumirea „Sqala” sau „Scala” , în limbajul marinăresc, derivă din latinul „scalae” ce a devenit „escală”, un loc unde călătorii primeau adăpost și protecție iar locuitorii se refugiau în timpul incursiunilor și conflictelor. Are sens și de „fortăreață”, aici Bastionul este Sqala ce apăra Medina de amenițările dinspre mare.

Este cunoscut pentru grădina sa andaluză mare și somptuoasă care te face să te simți ca și cum ai păși într-o oază cum spun marocanii, pentru recitalurile de muzică orientală care au loc și pentru terasa ce oferă priveliști deosebite asupra portului și grădinilor din jur.

Se află în Boulevard des Almohades, are site, sqala.ma, folosit și pentru comenzi, rezervări. Este deschis zilnic între orele 8 - 23 oferind la mic dejun, prânz, cină și brunch mâncăruri marocane și mediteraneeane, vegetariene, vegane și halal (mâncare pregătită conform cerințelor islamice).

Pe Tripadvisor este apreciat cu 4 puncte din 2980 recenzii și se află pe locul 27 din peste 430 restaurante clasificate.

Am intrat în Grădina-terasă, ale cărei decorațiuni, ușile și lemnul vopsit în albastru, făntâna, tot albastră, cu apa care susura plăcut în după amiaza căldă de noiembrie, creau o ambianță plăcută și confortabilă, o atmosferă primitoare care te îmbiau să iei loc la o masă.

Personalul numeros este amabil, prietenos, vorbește engleza și franceza, a fost operativ, profesionist, ne-au dat detalii și informații despre local, specificul și oferta lui.

Meniul printat pe care l-am primit, cu poze, detalii și, normal, prețuri, cuprinde de toate, de la mic dejun la deserturi și băuturi.

Micul dejun cuprinde „Msemen” , Clătite marocane servite cu miere și unt; „Baghrir” , Clătite marocane cu găuri, servite cu miere și unt; „Omletă marocană” cu roșii, ceapă și condimente marocane; „Brânza Jben și măsline” ; „Ouă jumări” cu Khlie (preparat tradițional marocan, carne de vită sau de miel, condimentată, gătită lent și conservată în grăsime); „Patiserie marocană” , „Ceai” , „Cafea” , „Sucuri” . La Gustări sunt pregătite preparate din bucătăria tradițională marocană, „Briouates” , Plăcinte umplute cu carne, legume sau brânză; „Harira” , Supa tradițională marocană; „Zaalouk” , Salată de vinete coapte, amestecată cu roșii, usturoi și condimente; „Pastilla” , Plăcintă dulce-sărată, umplută cu carne, migdale și scorțișoară; „Chebakia” , Prăjitură marocană cu miere și susan. Oferă Kemia Sqala, specialitatea casei, sau Kemia Maură, combinații de mai multe tipuri de gustări marocane, precum și o gamă largă de Briouates, foietaj din bucătăria marocană, umplute cu carne sau pește și creveți, amestecate cu brânză, lămâie și piper.

Ca Feluri principale, se prepară Grătar din produse marine, „Farfuria pescarului” cu legume sotate alături de creveți, pește-spadă, sepie și pește John Dory sau „File” din cele de mai sus cu diferite garnituri și Grătar din produse terestre, cotlet de vițel, file de vită, umăr de miel, pui de fermă cu diverse garnituri. Prepară Kefta Sqala, acele chifteluțe condimentate, și Frigărui de pui, de vită, de miel. Un capitol special este și Săptămâna Obiceiurilor, fiecare zi cu felul ei, ca și în alte localuri Cușcușul se gătește vinerea.

Deserturile sunt prezente prin „Salată de fructe” , „Tiramisu” , „Panna cotta” , „Prăjitură cu brânză” și fructe roșii, „Patiserie marocană” și o „Cupă cu înghețată” .

Ca Băuturi în „Escală” se pot servi diferite „Cocteiluri cu suc de fructe proaspete” , este folosită toată gama de fructe din Maroc, „Apă din Atlas” , „Cafea” și „Kahwas” (Ceaiul verde cu șofran, scorțișoară, trandafiri, miere, nuci, migdale).

Oferta fiind destul de variată ne-am decis destul de greu, dar tânărul care ne servea ne-a ajutat. Am dorit ceva de băut, un Cocteil Exotic și Apă Sidi Ali. Ca mâncare am optat pentru Kemia Maură, Tagine de miel și Tagine de pulpă de vită.

Am mers prin Grădina-terasă și am pozat-o, am pozat și meterezele cu tunul și servantul lui ce aminteau destinația inițială a Scalei, apoi am ieșit și am pozat în afara restaurantului inclusiv Portalul Bastionului, Sală de așteptare a Restaurantului.

Revenind la masă am găsit-o frumos aranjată cu „Din partea casei” , pâine marocană și trei castronele unul cu măsline și două cu sosuri, unul dulce acrișor, altul iute. A sosit și „Kemia” în cinci castronele care au completat designul foarte plăcut al mesei. Am avut „Zaalouk sqala” , Salată de vinete coapte, amestecate cu roșii, usturoi și condimente; „Spanac” ; „Ficat cu ceapă” ; „Sfecla rosie cu chimen” și „Chakchouka” , Legume, roșii, ardei și ceapă gătite împreună cu condimente și ouă poșate. Am mâncat cu plăcere salatele, am gustat puțin și din măsline, sosurile le-am lăsat pentru Tagine care au sosit fierbinți în Taginele în care fuseseră preparate. Când am început să mâncam au fost luate Capacele vaselor, erau bune pentru o pauză, păstrau mâncarea fierbinte.

„Apa” a fost rece, „Cocteilul” a fost foarte bun, nu prea rece dar puternic aromat de fructele din care fusese preparat, ananas, mango, papaya, banane, guava, kivi, grapefruit.

„Tagine de miel” a fost delicioasă, îmi place mielul, carnea a fost fragedă, aromată și suculentă, iar legumele, mazăre, ceapă, usturoi în sosul condimentat cu ghimbir, chimen, coriandru și șofran au fost delicioase. „Tagine din pulpă de vită” cu caise, prune uscate, migdale, ouă de prepelită condimentate ca și Tagine de miel a fost la fel de bună.

Mâncărurile au fost deosebite, aromate, mi-au plăcut mult, porții medii, au fost foarte bune.

Timpul trecea, așa că am cerut Nota de plată, care a venit repede, era tipizată, în valoare de 440 Dh pe care am rotunjit-o și achitat-o cash.

Grădina era destul de plină și mai veneau consumatori, așa că am mulțumit tânărului nostru amfitrion, ne-a mulțumit și el și am părăsit restaurantul pentru a merge la taxi și apoi la hotelul unde eram cazați. În drumul nostru am trecut pe lângă Rick’s Café care era în continuare închis.

Mi-a plăcut localul, grădină mare și liniștită, mi-a plăcut personalul cu berete albastre, m-am simțit bine, am mâncat bine și nu foarte scump și recomand celor ce ajung în Casablanca să nu-l ocolească. Mergeți acolo și nu veți regreta!!

Citește și CONTINUAREA aici

Trimis de mprofeanu in 09.02.25 12:16:00
Validat / Publicat: 09.02.25 15:26:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 518 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P04 Casablanca, Restaurant Sqala Café Maure, Grădina- terasă, Portalul Bastionului, se iese în curtea bastionului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.02.25 15:30:36]

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

robert
[09.02.25 15:42:00]

cred că se mănâncă tare bine prin Maroc! Să vă fie de bine! În Taghit ați ajuns!? Am un amic care mă tot cheama pe la el!

[09.02.25 16:06:39]

@robert: Nu am ajuns acolo, nu știu pe unde este, poate în Algeria. Se mănâncă binișor, mă refer doar la mâncarea lor tradițională, au însă unele salate și supe pe care nu le-am înțeles, ca să nu zic altfel. Tajine și iar tajine, la un moment mă cam plictisisem. Mulțumesc frumos pentru ecou.

robertPHONE
[09.02.25 16:40:06]

@mprofeanu: scuze era vorba de Tanger din nordul Marocului!

[09.02.25 16:57:11]

@robert: Așa mă gândisem și eu. L-am avut în vedere prima dată când am vrut să ajung în Maroc pentru că merită și pentru că de acolo erau mașini de ajuns la Chefchaouen și de întors în aceeași zi și vroiam să îl văd. L-am văzut la fel de bine și din Fes.

mishu
[09.02.25 18:46:12]

@mprofeanu: Vai ce bine arata localul, dar ce bine arata si produsele. Cred ca aveai mare dreptate spunand si ceva de o pauza. Ma uitam la poze si ma gandeam ca din aperitive ma saturam, pentru restul mai imi trebuia ceva timp ca sa pot savura.

Este foarte interesant sa gusti o bucatarie noua, care este net diferita de a ta.

Sa va fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

Pușcașu Marin
[09.02.25 19:57:27]

@mprofeanu: Citind ecoul de mai sus către @robert am realizat că, într-adevăr, cam peste tot ați mâncat tajine. De miel, de vită, parcă și de pui. Cred că la un moment dat devine plictisitor, dar, de-aici, din fotoliu, arată al naibii de bine” tocănițele” astea în vasele alea de lut.

Și când mai citesc și ce ingrediente conțin, salivez instant . Eu sunt și mare fan al vaselor de lut, atât pentru preparat mîncarea, cât și pentru servit masa, așa că după serialul Maroc by @mprofeanu sunt dispus să mă” sacrific” să fac o vizită pe-acolo . Și clar, nu numai pentru gastronomie.

Îmi pare rău c-ați prins închis la Rick's Cafe. Știu c-am citit acum ceva timp un articol scris de @adso și mi-ar fi plăcut să mai citesc unul.

[09.02.25 23:32:31]

@mishu: Așa este, am încercat să experimentez bucătăria marocană tradițională. Erau restaurante ca peste tot și din bucătăria europeană dar chiar cu riscul de a mă plictisi de atâta mâncare marocană am tot recidivat. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

[09.02.25 23:52:27]

@Pușcașu Marin: Și eu am vrut să mănânc la Rick's Café dar am găsit acest restaurant cu prețuri medii destul de aproape de el, la circa 300 de metri în medină. Eram după o vizită lungă prin Casablanca și Rick's Café se deschidea la ora 18:30, prea mult pentru noi. Am ajuns acolo, după ce mâncasem, aproape de deschidere, am pozat și am luat un taxi până la cazare.

Să nu fiu cârcotașă tajinele sunt chiar bune și gustoase. Am mai încercat ceva supe, harira mi-a plăcut eu fiind ciorbăreasă față de soț. Salatele de aici chiar au fost bune, suficient pentru o persoană dar puțin pentru două.

Marocul merită, o altă lume, mi-ar place să mai vedeți și altă țară din Africa decât Egiptul. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

doinafil
[10.02.25 14:27:43]

Și mie mi-ar plăcea să mănânc din tachine! Mi-amintesc că în copilărie, surorile și eu copii fiind, la noi acasă se mânca din castronele de lut, (zestrea mamei) și cu linguri de lemn, la măsuța rotundă cu scăunele mici, tot din lemn! Atunci ne apuca chirăiala și joaca, drept pentru care tata stătea cu cureaua pe genunchi și ne repeta mereu: la masă nu se vorbește! Noi nu mai vorbeam, dar ne dădeam coate, și râdeam pe mutește! Mâncarea, atunci, era parcă mai gustoasă decât cea de acum!

Mâncarea din farfuriile și bliduțele voastre arată bine! Îmi plac și sosurile care le întregesc gustul felurilor principale.

Serialul tău despre Maroc a fost foarte interesant! N-am apucat să scriu un ecou la penultimul tău review, cel cu multele și minunatele zelighe!

Felicitări pentru tot periplul vostru marocan! Ați văzut o altă lume, mult diferită de a noastră!

Felicitări!!!... și... mulți

mprofeanuAUTOR REVIEW
[10.02.25 14:55:39]

@doinafil: Și mie îmi place mâncarea din străchini de lut, are alt gust, cam cum se mănâncă prin Maroc.

Acum scriu 2 articole despre Casa cum zic marocanii orașului Casablanca. Mai am 2 articole despre Cireașa de pe tort, Marrakesch, este și acesta deosebit... sper să le scriu cândva.

Mulțumesc frumos Doina pentru aprecieri și ecou!

adso
[10.02.25 16:34:29]

@Pușcașu Marin: Mie nu prea mi-a plăcut bucătăria marocană. Micul dejun e pe dulce + pâine, ceea ce eu nu am voie. A trebuit să mă rog pentru câte o omletă din jumătate de ou (serios, nu exagerez, o preparau direct pe plită, sub ochii mei, mai subțire decât foaia de clătită), sau să mănânc 1-2 cuburi de brânză topită, ceea ce iar nu aș face în mod normal.

La restaurante nu găsești decât fierturi, că asta sunt, de fapt, tajinele. Dacă nu ești atent și împungi ceva mai tare cu furculița, ai făcut imediat piure în vasul ăla . Nici condimentele pe care le folosesc nu m-au impresionat, ca să spun așa, duc gustul către dulce. Fără condimente iar nu e bine, mâncarea ar fi cu totul fadă.

Eu sunt cu acru și sărat, eventual puțin iute, dar iute provenit din ardei, nu din piper.

Sigur, însă, gusturile nu se discută. Trag nădejde să găsesc ceva mai european, sau frigărui de miel la restaurantele tradiționale. Sau mai dau jos 2-3 kilograme, că am de unde .

@mprofeanu: Lăsând mâncarea la o parte, restaurantul arată foarte bine! Felicitări pentru articol!

[10.02.25 17:42:46]

@adso: Mulțumesc frumos pentru aprecieri.

Pușcașu Marin
[10.02.25 17:57:47]

@adso: Te cred pe cuvânt că doar ai fost acolo. Eu am o mare problemă. De fapt... două. Sunt gurmand profesionist și a doua ar fi că-n concediu nu mă interesează nici caloriile, nici carbohidrații. Rabd destul 11 luni pe an. O lună” mă dau în bărci”

Iar mâncarea pe care am văzut-o în articolele prezentate de @mprofeanu chiar îmi face cu ochiul. O fi și de la faptul că e gătită în vase de lut? Habar n-am, dar arată bine.

Ceva, ceva, m-ai pus pe gânduri. Așa că de-o fi s-ajung prin zonă, îmi iau conserve de pate de-acasă. Și niște zacuscă, să fie.

4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Pușcașu Marin, robert
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Casablanca? :