GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Catlagin Yeri, Selime, Ihlara Valley
La capătul văii Ihlara (la 80 km de Goreme), drumul ne purta către Catedrala Selime. Hai-hui la plimbăreală dar atenți la împrejurimi, trecem un pod și imaginile din față ne-au captat atenția. Formațiunile astea din tuf vulcanic sunt ceva greu de descris în cuvinte. Pe stânga era un Oblio cu o măciucă-n loc de pălărie, parcă semăna cu un turban. Într-un pom uscat atârnau ulcioare, le-or fi achiziționat de la Avanos sau de la Horezu? =))
Oprim instant, în față aveam o cârciumioară. Dar nu una oarecare, una pe gustul meu copilăresc, aveam un loc de joacă asigurat. N-am căutat impresii și note, nici nu mă interesau, un ceai tot găseam noi acolo...
La marginea șoselei era restaurantul cu pricina, terasa aferentă era pe marginea apei dar și pe apă. Clienți (turci) erau doar la două mese, cerul se cam juca cu nervii nostri, soarele se ascundea după norii plumburii, chinezii lipseau, autocarele nu aduceau turiștii aici, într-un cuvânt era perfect pentru noi, aveam liniște.
Un tânăr ospătar turc a alegat spre noi, cobora panta pietruită în fugă, era foarte bucuros dar și emoționat de încântarea noastră. Veți vedea în poze locul și veți înțelege.
La malul râului erau mese cu scaune, sub pomi, la marginea apei erau construite din fier niște pontoane, pe fiecare ponton era câte o masă mărginită de bănci cu bureți. Pe apă erau poteci din scânduri, fiecare potecă se termina la un ponton din lemn, acestea (pontoanele) aveau acoperiș din plastic, mese rotunde pitice, saltele și perne. La măsuță din aia stăteam când eram copil, la bunici, masa era de obicei pusă în pat și acolo ne adunam toți nepoții... ce vremuri de poveste!
În spatele „corturilor” plutitoare se afla pădurea, peisajul era vesel, verde și inedit pentru mine. În râu erau și peștișori jucăuși, apa era mică, tulbure de la ploi, fundul apei era cu pietre. Pentru clipocit și pentru decor, turcii au construit mici baraje din pietre, iar lângă pod, lângă ultimul cort era și o roată, nu mă întrebați ce rol avea, am văzut că ”vântura apa” și se auzea un zgomot asemănător unei cascade. Asta e explicația mea țărănească, ospătarul nu vorbea engleză și n-am avut pe cine întreba așa că m-am folosit doar de imaginația mea bogată. Cert e că acest loc a fost creat pentru ieșirile duminicale ale turcaleților cu tot neamul lor, la picnic. Nici umbră de turist, probabil ghizii n-au avut loc aici de ciubucăreală, un lucru îmbucurător pentru mine.
Meniul era cartonat dar nu l-am pozat, domnul a vrut ceva tradițional turcesc, carne de oaie mai exact, eu am vrut pește. Ei bine, ce-a ieșit? Of Doamne!
Primim tacâmurile învelite în hârtie aurie, două ceaiuri, o Effes, lipii calde, salate de vinete, ardei copți și de varză roșie, salată de vară cu roșii și-alte alea, castraveți murați, smăntână și ardei iuți. E drept că am vrut salată dar omul a adus din de toate câte puțin, să știe o socoteală. :))
Nici n-apuc să beau mult din bere că-l văd pe omuleț cum aleargă cu tava plină, s-a și împiedicat de câteva ori, săracul...
Eu am primit o dorada garnisită cu legume, toate sfârâiau în tăvița încinsă, arăta demențial iar gustul a fost absolut dumnezeesc, n-am mâncat în viața mea o dorada mai bine gătită, ăia m-au întrecut chiar și pe mine =))
Domnul soț a primit o tigaie uriașă plină cu bucățele de carne de oaie, rumenite bine, alături de roșii, ardei și ceapă, totul era tăvălit în seu de oaie, aroma, savoarea și aspectul au fost de senzație.
Nu știam ce să mâncăm mai repede, nu ne înduram să renunțăm la nimic.
Și totuși am devorat tot peștele, îmi venea să mănânc și oasele atât era de bun. Noroc cu pisicuța care ne dădea târcoale, bandita a primit și carne și oase, se tot învâtea pe lângă masa noastră. Nu trece mult și vedem un cățel care sare din pădure pe un ponton, trece poteca din scânduri și se milogește de noi cu ochii lui blânzi, cerșea o bucățică de ceva. Of, ce-i aici, zoo? Sau ponton de binefacere animăluțe?
Aveam suficient pentru toți patru, i-am hrănit și pe ei un pic dar a văzut ospătarul și i-a gonit, a procedat corect d. p. m. d. v.
Ne-am relaxat maxim, m-am distrat și m-am uțupit pe scânduri, poate vă întrebați de ce nu am stat pe pernele din corturi, vin și vă lămuresc: „acolo stau turcii și pisicile cu purici” și un alt motiv important este acela că trebuia să ne descălțăm și să stăm turcește, lucru imposibil de realizat la vârsta noastră =))
Wi-Fi nu exista, toaletele erau în curte, erau curate, aveau și consumabile.
În timp ce ne strângeam catrafusele a început o ploaie torețială puternică, eram sub nailon, la adăpost. A venit tânătul ospătar prin ploaie, ne-a eliberat masa, ne-a adus nota de plată, am achitat cash, 150 lire. Ne-am mai adăpostit un pic sub o căsuță cu acoperiș omenesc, apoi am urcat dealul ușurel, ploaia se mai domolise.
Mașina se odihnea în parcarea largă, lângă șosea.
Cu burțile pline ne-am îndreptat către mănăstirea Selime, cea mai mare și mai haioasă din Cappadocia, e la o aruncătură de băț de Catlagin Yeri, de adorabilul restaurant care ne găzduise.
Vacanțe savuroase și aromate vă doresc!
Trimis de krisstinna in 16.11.19 07:46:36
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Cappadocia?, CAPPADOCIA [zona]" (nou-creată pe sait)
@krisstinna:
Să vă fie de bine!
”poate vă întrebați de ce nu am stat pe pernele din corturi, vin și vă lămuresc: „acolo stau turcii și pisicile cu purici” și un alt motiv important este acela că trebuia să ne descălțăm și să stăm turcește, lucru imposibil de realizat la vârsta noastră
Oare de ce nu mă mai mir?
Dacă sunt de acord că este incomod să stai turceşte şi să mănânci, la partea cu pisicile şi puricii lor nu pot decât să mă amuz, dar, încă o dată, domnul C. nu se dezminte. Puricii nu sunt nici ei aşa proşti încât să plece de pe o pisică, unde le este cald şi bine, pentru a sări pe voi
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@nrs: Ei, uite că l-am corupt, cum am văzut in meniu oaia, cum i-am deschis apetitul
Nu de alta dar și mie îmi place carnea de oaie, doream să gust și eu puțin
Joi seara la întâlnirea cu colegii afa ce crezi ca i-am comandat? Snitel și cartofi prăjiți
Salutari și fetelor tale! Mulțumesc de vizită!
@nicole33: Mulțumesc frumos!
Ai văzut ce amuzant e? Nu ai cum sa te plicti, perlele lui sunt memorabile, găsește mereu câte “o bubă” de îți stă mintea-n loc
Interesant locul acesta de luat masa, parcă-i rupt de modernitate, daaaaar, este cu atât mai mult de apreciat cu cât bucatele și natura din jur completează o delectare a simțurilor! (vizual și gustativ )
Să vă fie de bine și să mai aveți și alte alegeri, la fel de inspirate!
@krisstinna: super ingenios local! Iar mâncarea e de nota 10. Să vă fie de bine!
Cuscru e consecvent, nu se dezminte niciodată!
Felicitări pt articol!
@doinafil: Da, așa e. Noroc cu Selime, altfel nu îl vedeam. Este exact vis-a-vis de mănăstire. Normal că a primat restaurantul, e mai important decât munțișorul portocaliu
Mulțumesc frumos, vă imbratisez cu drag!
Stai sa vezi la Istanbul, a vrut domnul super lux, a fugit de rural și nu a fost prea încântat
@robert: Ai văzut ce cuscru haios ai?! De-ai ști tu ce mi-a făcut la Istanbul...
Norocul lui că nu sunt la fel, are cine sa-l tragă de mânecă
Mulțumesc frumos de vizita și aprecieri!
@krisstinna: Ştiu locul, dar şi restaurantul, din excursia pe care am făcut-o în Valea Ihlara pe când eram în vacanţă în Cappadocia. Mi-a plăcut şi mie mult acolo!
@irinad: Sa știi că am trecut și eu pe lângă restaurantul de care ai povestit tu, era in drum spre canion. Chiar i-am spus soțului că acolo ați mâncat voi. Dar, din ce știu eu, din lipsa de timp, in acele locuri nu prea ai șanse să mănânci dacă nu faci parte din grupul turiștilor excursioniști. Astfel încât am ocolit acele locuri in care vedeam autocare.
Ți-am recitit articolele despre Cappadocia, mi-au fost de mare ajutor
@krisstinna: Să vă fie de bine la o săptămână după ce ai scris despre mâncare! Am fost plecată tot pe acolo dar la masă nu am ajuns!
Văd și eu pozele și savurez bucatele în gând!!
@mprofeanu: Ai fost acolo? Abia aștept sa ne povestești!
Mulțumesc de vizită, te imbratisez cu drag
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 [Restaurantul Nevale [Goreme]] Nevale Restaurant Göreme – mâncare tradiţională foarte gustoasă — scris în 25.11.24 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 [Fırın Expres restaurant [Göreme ]] Un Testi Kebab tradiţional cappadocian la Fırın Expres Göreme — scris în 04.09.24 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 [Restaurant Anka [Ortahisar]] Restaurant Anka - Ortahisar / Cappadocia — scris în 11.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2021 [Restaurant Mado [Avanos, Nevshehir]] Mado — cafenea, restaurant-cofetarie-gelaterie-patiserie, Avanos — scris în 08.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ