GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În tentativa mea de a-mi face curat prin PC, am dat azi peste o sumedenie de fotografii, de prin locurile pe unde am mai fost şi am realizat că mai am încă multe de spus, pentru că AmFostAcolo, în multe alte locuri decât cele pe care deja le-am descris în review-urile de până acum. Cu atât mai mult cu cât, fiind retras din orice concurs, review-urile mele nu mai pot fi interpretate ca un mijloc de urcare în clasament, pentru a ajunge la premii. În plus, la review-ul asta, rog să-mi fie retrase PMA standard, fiind al n-lea review din Budapesta.
Dar, să revenim...
Titlul review-ului vine de la o traducere aproximativă a numelui restaurantului, în condiţiile în care, în maghiară sör înseamnă bere, iar forrás înseamnă sursă.
Fiind în a doua zi a periplului nostru prin Budapesta, am hotărât ca, cina să o luăm într-un restaurant tradiţional unguresc, mie fiindu-mi foarte dragi bucatele ungureşti.
Şi cum, eram după o zi de alergat prin oraş, unde am văzut Grădina Zoo (am scris aici), parcul de distracţii VidamPark (am scris aici) şi Tropicariumul (am scris aici), ne-am hotărât să mâncăm cât mai aproape de hotelul unde am stat (Mercure Budapest City Center - vezi review aici), am intrat pe Vaci Utca., în căutarea unui restaurant.
La parterul hotelului există un restaurant italian, dar nu asta căutam. Chiar vis-a-vis am văzut restaurantul Sorforras, dar nu am intrat din prima, nu de alta, dar vroiam să vedem şi altceva. Am plecat spre Szervita Ter şi pe drum, ne-am uitat în meniurile înşirate pe stradă a mai multor restaurante/terase. Îmi amintesc acum că am văzut terasa Cyrano (despre care ne-a scris şi @Michi), dar n-am intrat, deoarece după ce am discutat cu picoliţa ce a încercat să ne racoleze am constatat că-i foarte scump şi sunt inflexibili. Adică, nu combină meniurile şi nu ne puteam permite să nu găsim ceva pe placul copilului. Îmi amintesc şi de o terasă Planet Cafe (apropo de asta, am observat că pe Vaci, toate terasele servesc şi mâncare, inclusiv supe şi mâncăruri gătite, dar nu ceva sofisticat). Mai erau şi fast-food-urile, dar ele nu constituiau obiectivul nostru.
Cu plimbarea făcută, înainte de masă (pe stomacul gol), ne-am întors la Sorforras.
În faţa restaurantului, un manechin întruchipând un bucătar dolofan ţinea în mână un meniu, în aşa fel încât doritorii să-şi poată face o imagine despre ceea ce găsesc în restaurant.
Am văzut că în acest meniu exista un meniu pentru copii, constituit din supă de carne cu tăiţei, iar la felul 2, şniţel din piept de pui, cu cartofi prăjiţi, împrejurare care, împreună cu faptul că, tocmai s-a eliberat pe micuţa terasă o masă de 3 persoane, ne-a făcut să nu mai stăm pe gânduri şi să servim acolo masa.
Imediat ce am păşit pe terasă, am fost întâmpinaţi de un ospătar foarte atent, bun vorbitor de engleză, care ne-a condus la masă, ne-a adus listele de meniu şi nelipsita scrumieră. Doar eram pe o terasă, pe Vaci, aveam dreptul să fim vicioşi :)))
Cum la fii-mea era clar, meniul pentru copii fiind deja stabilit (acesta are un preţ fix de 2.500 HUF, adică circa 40 lei RON), doamna sufletului meu s-a îndreptat spre ceva mai uşor şi a ales un piept de pui cu morcovi şi unt (csirkemellfile vajas bebirepaval - 2.950 HUF, adică circa 46 lei RON), iar la desert o specialitate ungurească Somloi Galuska (950 HUF, adică circa 15 lei RON). Când a auzit de desert, fii-mea a decretat: o îngheţată asortată (850 HUF, adică circa 13,3 lei RON).
Eu în schimb, fiind, nu-i aşa, la Sursa de Bere, am avut o primă preocupare în a-l întreba pe ospătar ce bere-mi recomandă. Cu surprindere (a lui), acesta mi-a spus clar că trebuie să beau berea lor naţională Dreher (650 HUF, adică circa 10 lei RON). Dată fiind setea ce trebuia stinsă (am fost şofer toată ziua), nu am aşteptat să-mi recomande şi altceva (nici nu-s sigur că ar mai fi avut un alt soi), am cerut rapid o bere, până să mă hotărăsc ce voi mânca.
Pentru mine, cum altfel, am ales un gulyas (850 HUF, adică circa 13,3 lei RON) şi la felul 2 un paprikas de pui cu găluşte cu ou şi arpagic (2.850 HUF, adică circa 44 lei RON) şi înc-un Dreher.
Am avut parte şi de o surpriză ( din păcate nu din partea restaurantului ), când a adus desertul, am constatat şi o clătită cu ciocolată. L-am întrebat ce-i cu ea, pentru a nu ne trezi că ne-o aduce din greşeală ( nu am comandat-o ), la care chelnerul ne-a explicat că reprezintă desertul meniului pentru copii. Se pare că nu fusesem atenţi şi nu am ştiut că există şi un desert la acest meniu. Staţi liniştiţi...n-a rămas nemâncată:)))
Vreau să vă spun că, în ciuda faptului că localul era plin-plinuţ ( din câte am observat eu este structurat pe 3 nivele - la subsol bucătăria, la parter şi la etaj restaurantul ), bucatele au venit repejor şi au fost pe măsura aşteptării. Adică foarte gustoase şi în cantitate suficientă încât să ne sature. Nu au fost totuşi porţii din acelea cum vezi prin alte locuri, care se revarsă din farfurie.
Şi, în tot acest timp, din restaurant se auzeau lăutarii cântând melodii de petrecere ungureşti. Tare fain.
La final, nota de plată ne-a fost adusă de ospătar (14.553 HUF, adică circa 230 lei RON), dar când a sosit timpul să plătim, a venit şeful de sală, căruia i-am achitat-o. Am mai observat asta în mai multe locuri în ungaria. Te serveşte orice ospătar, dar nota o încasează doar şeful de sală.
Plusuri:
- locaţia excelentă, pe Vaci Utca. , nr. 15;
- clădirea veche de secole, ce dă un aer deosebit localului;
- servirea exemplară;
- ambianţa bună dată de formaţia de lăutari;
- bucătărie ungurească foarte variată;
- mâncarea foarte bine gătită, gustoasă;
- îşi schimbă integral meniul la fiecare săptămână (şi asta am mai întâlnit-o în Ungaria);
- bacşişul la vedere, pe nota e plată.
Minusuri:
- scump dom'le, scump, dar nici dincolo nu era mai ieftin (am remarcat preţurile mari pe care le practică restaurantele de pe Vaci), fiind în buricul Budapestei;
- bacşişul mărişor - 10 %.
Saitul restaurantului (din păcate doar în maghiară) îl găsiţi dacă daţi click aici.
Noi, am petrecut o seară minunată în acest restaurant, în buricul Budapestei, pe Vaci Utca.
AmFostAcolo mi-a plăcut şi vi-l recomand şi vouă.
Trimis de creivean in 23.01.11 00:16:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog un webmaster să ataşeze următorul clip video: http://www.youtube.com/watch? v=KMDtDjxw_Sk
O să puteţi admira alte bucate ce pot fi servite la acest foarte bun restaurant + preţurile acestora..
Am adaugat clipul propus. Vizionare placuta.
Am retras PMA standard, la dorinta autorului si in conformitate cu regulamentul saitului.
@magdalena
Da, in preţ este inclus şi bacşişul de 10 %, trecut în nota de plată.
De altfel, el se poate vedea şi din P05, am scris eu acolo cu roşu în dreptul lui, este trecut drept TIP.
Am mai spus că mie mi se pare normal aşa ceva, adică să fie trecut pe notă şi impozitat. Nu de alta, dar peste tot (şi în ţară) în lasăm ospătarului, dar el nu se vede/regăseşte niciunde. În Ungaria, cam peste tot, este înscris în notă, variind de la 5 la 12 %.
Cel mai mult a fost parcă, la barul de la hotelul Mercure.
mi s-ar parea si mie normal ca bacsisul sa fie trecut pe factura si impozitat, insa numai daca mi-ar da posibilitatea sa aleg cat vreau sa dau bacsis, adica 10%, 5%, sau ZERO la suta. altfel... nu!
deci eu practic dupa ce ca le fac consumatie, mai dau 10% in plus pe langa preturile de lista, chiar daca nu vreau? poate a fost un ospatar care mi-a strambat din nas tot timpul, poate ca la baie putea de-ti stramba nasul, atunci de ce sa dau 10%? mie-mi da sefu 10% la salar in plus la sfarsit de luna? din cate stiu eu nu! doar de-aia se numeste bacsis, ca sa dai cat vrei (eu poate vreau sa dau doar 9,41%, nu 10) si mai ales DACA vrei.
Cristi, ai perfectă dreptate. Cu atât mai mult cu cât am avut şi situaţii în care Tip-ul nu era inclus şi mi se menţiona asta în mod expres.
Probabil că nici în Ungaria chestia asta nu-i obligatorie (prin lege) şi se lasă la latitudinea agentului economic. Iar atunci, probabil că unii, având o poziţie/vad bun dau salarii mici, dar obligă toţi clienţii să plătească tip-ul, care mai apoi se regăseşte în monetar şi astfel îl poate împărţii şi la barman, bucătar, etc. Că altfel, dacă nu-i pe nota de plată, rămâne tot în buzunarul chelnerului. Sau cea mai mare parte.
În altă ordine de idei, sincer să fiu eu/noi am avut parte peste tot de zbâmbete şi primiri calde. Şi sincer, mă aşteptam la altceva, având experienţe de acest gen prin ţară. Chiar m-am simţit peste tot prin Ungaria, tratat cu respect. Dar, m-am întors acasă...
În Oradea, toate casele de schimb valutar au forinţi. Le recomand, în detrimentul băncilor. Dar, pe cele din oraş. Spre punctul de trecere al frontierei Borş, creşte cursul. Zilele astea, cursul era 1,57 lei RON = 100 HUF.
Recomand: Casa de Schimb Valutar LEUL Piata Ferdinand, nr. 1; Lorant, Lotus, Platza. Toate astea schimba fara comision.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 [Meat Heaven by Tuning] Restaurant super în Budapesta — scris în 01.12.23 de Arismat din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Mar.2023 [Pleh Csarda] Restaurant :) Pleh Csarda Budapesta — scris în 14.03.23 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 [Pekary-kastely etterem [Pecel]] La conacul cu mâncare — scris în 25.02.23 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2022 [New York Cafe] New York Cafe Budapesta, un must see — scris în 15.06.22 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Dec.2019 [Trofea Grill / Kiraly Ut] Trófea Grill Budapesta — scris în 05.01.20 de Florris din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- May.2019 [Restaurant Kiosk] Restaurant Kiosk Budapesta — scris în 12.08.19 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Unde am mâncat (și unde nu am mâncat) la Budapesta, de Crăciun 2017 — scris în 19.12.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ