EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În şederea noastră scurtă, de numai trei zile, în Barcelona, am luat masa după principiul “când ni se foace foame, atunci mâncăm, pe unde ne nimerim” , neavând timp să facem dinainte sau la faţa locului prospectări serioase sau rezervări. Cu o singură excepţie, în ultima seară vrând neapărat să fim spectatorii unui spectacol de flamenco, chiar netradiţional în Catalonia, am ales un local faimos în branşă care oferea şi cina, desigur, contra cost, rezervând şi achitând încă de acasă biletele.
Aşadar, vă voi spune câteva cuvinte despre experienţele noastre gastronomice în trei localuri care mi s-au părut demne de a fi descrise, fiindcă cele stradale, în localuri fast-food sau în celebra La Boqueria, nu se pun.
Adresă: Carrer dels Carders, 12,08003 BarcelonaWebsite: https://tapaslabonasort.com/
E-mail: tapasbonasort@gmail.com
Tel: (+34) 933 105 460Program de funcţionare: duminică-vineri:12:30 - 18:00 / 18:00- 23:30, sâmbătă 12:30 -18:00 / 18:00 - 00:00
Se făcuse ora prânzului de ceva vreme, ba chiar trecuse, şi noi cutreieram pe străduţe după ce ieşiserăm de la El Born Center de Cultura i Memòri cu gândul să ajungem la Arc de Triomf. Foamea se instalase deja şi eram cu ochii pe localurile ce ne ieşeau în cale.
Deodată, observ în dreptul unuia un panou ce avea afişat că oferă meniul zilei (menu del dia) contra sumei de 16 €/persoană, sumă în care se serveau două feluri de mâncare, din care unul principal, un desert, precum şi o băutură gen bere mică sau un pahar de vin. Cum ceea ce citeam părea îmbietor, în plus amintindu-ne de experienţele foarte plăcute avute în urmă cu doi ani la Madrid cu acest tip de masă, ne-am decis pe loc să intrăm.
Interiorul şic al localului ne-a convins repede că acesta era unul de soi, nu chiar o bodega obişnuită, aşa că ne-am zis că am avut o inspiraţie bună. Decorat cu stil, beneficiind de un ambient deosebit, La Bona Sort-Born ne-a lăsat impresie de restaurant cu ştaif, deşi din stradă n-ar fi părut cine ştie ce.
În fine, de cum ne-am aşezat la masă, a venit o doamnă să ne ia comanda, căreia i-am spus că dorim meniul zilei şi nu a trecut mult până ne-a fost adus primul fel. Am optat eu pentru paharul de vin, soţul pentru bere.
Primul fel a constat în chiftele de bacalao cu salată asortată, delicios aş zice. În plus, prezentarea a fost pe măsură: patru chifteluţe lunguieţe frumos aşezate pe farfuria în mijlocul căreia trona salata verde cu morcovi şi alte legume. Al doilea fel a fost pe sufletul nostru, boquerones, adică peşti mici prăjiţi asezonaţi cu lămâie şi însoţiţi de un ardei prăjit, totul pe un blat de lemn învelit în hârtie absorbantă imitaţie de ziar. Gustoşi şi aceştia, nimic de zis! Porţiile medii, dar suficiente.
Când a venit rândul desertului, doamna ne-a cerut scuze că nu mai avea două prăjituri de acelaşi fel, drept pentru care eu am ales tiramisú, iar soţul cheesecake care au fost excelente, desigur shareuindu-le la un moment dat.
Am cerut nota de plată şi am lăsat sumă rotundă 35 €, mulţumiţi de serviciul fără reproş, de mâncare şi atmosfera agreabilă.
Adresă: Carrer Carme 40 3, Barcelona, Spain
Website: https://www.facebook.com/pastamadrebcn/
E-mail: masticabcn@gmail.com
Tel: +34 938 32 23 77
Pare ciudat să iei masa în Barcelona la un mic restaurant cu specific italian, dar aşa s-a întâmplat, şi de bine ce ne-a picat, am recidivat că ne-a fost la îndemână. Localul se află pe o străduţă perpendiculară la stânga pe Calle La Rambla spre Plaça Catalunya şi în timp ce ne îndreptam în plimbare spre faimoasa piaţă, ne-a atras atenţia panoul din faţa micului local care ne promitea că ne-ar putea servi calamari. Cum ne era foame deja, am intrat să vedem despre ce e vorba. Localul servea prepoderent preparate din bucătăria italiană, meniul abundând de pizza în multe feluri, însă apăreau şi alte preparate în menu.
Interiorul micuţului local era modest şi familiar, decorat pe pereţi cu fotografii ale frumoaselor clasice din cinematografia italiană: Sophia Loren, Gina Lolobrigida, etc. O atmosferă intimă, fără fiţe, o simplitate care te încălzeşte de cum îi treci pragul.
A venit să ne ia comanda o doamnă brunetă cu un fizic plăcut, cu o privire pătrunzătoare şi, din vorbă în vorbă, întrebându-ne de unde suntem, ne-a spus că suntem vecini, ea fiind originară din Georgia (Gruzia). Ei, nu chiar vecini, dar oarecum estici!
Am ales paste cu creveţi pentru mine (14€), soţul o pizza Hawai cu ananas (11€), foarte bune amândouă. De băut, eu am vrut sangria (5€), soţul o bere Estrella draught (5€). Nota de plată am achitat-o cu cardul, lăsând cash o sumă drept mulţumire pentru serviciu.
A doua seară din Barcelona, plimbându-ne pe La Rambla după o zi concentrată şi obositoare, soţul propune să cinăm la Pasta Madre, că ştim deja cum prepară pizza şi ne-a plăcut. De această dată, amândoi am mers pe pizza, soţul rămânând constant pe cea hawaiană, eu optând pentru specialitatea casei, pizza Pasta Madre (12 €). Gustoase şi generoase amândouă, nimic de zis, iar de băut am repetat sangria şi berea, aşa că nota de plată s-a dovedit a fi subţirică, doar 33€. Pentru achitat, am procedat similar, inclusiv cu un mic bacşiş drept mulţumire.
Adresă: Poble Espanyol de Montjuïc, Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13, Distrito de Sants-Montjuïc, 08038 Barcelona
Website: https://tablaodecarmen.com/en/
Tel. : +34 933 25 68 95
E-mail: info@tablaodecarmen.com
Ei, aici experienţa a fost cu adevărat spectaculoasă la propriu şi la figurat! Şi cam scumpă, dar a meritat! Ideea a fost că am ţinut neapărat, aşa cum am mai spus, pentru ultima seară în Barcelona să asistăm la un show de flamenco, chiar dacă flamenco nu are tradiţie în Catalonia, însă ştiam că vom găsi ceva demn de atenţie.
În sensul acesta, aveam chiar “perete-n perete” cu hotelul Las Ramblas în care am avut cazarea https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=113743&d=ramblas-hotel--barcelona, Tablao Cordobes, dar tot scotocind pe internet am dat de Tablao de Carmen, situat în Poble Espanyol, care promitea şi acces gratuit în Poble Espanyol cu două ore înainte de începerea spectacolului, după cum am mai povestit, în articolul despre “sat” aici: https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=113821&d=poble-espanyol-muzeul-satul-spaniol--barcelona.
Ambele tablao erau vestite, ambele făgăduiau spectacole de neuitat, iar preţul unui bilet la spectacol era sensibil egal la ambele localuri (~47-48€) cu o băutură inclusă/pers., însă tentaţia vizitării încă unui obiectiv foarte important al metropolei a înclinat balanţa spre Tablao de Carmen. Exista şi varianta rezervării cu cină inclusă, dar la un preţ pe măsură, desigur (85€/pers.).
Am rezervat online show+băutură pentru orele 18,00, am achitat biletele (96€), am primit confirmarea şi toate indicaţiile pe e-mail, inclusiv tichetele.
Tablao de Carmen are în spate şi povestea celei al cărui numele îl poartă, Carmen Amaya, de fapt localul este un omagiu adus acestei legendare artiste, considerată a fi cea mai cunoscută dansatoare de flamenco din toate timpurile. Născută într-un cartier modest al Barcelonei, de origine gipsy, aceasta a devenit în vremea sa (prima jumătate a secolului trecut) o artistă desăvârşită care a dansat dumnezeieşte, inclusiv pentru diverse personalităţi ale lumii, precum Charles Chaplin, Marlon Brando, Picasso, Fred Astaire, Jean Cocteau, Orson Welles sau preşedintele american Roosevelt, în timp ce se afla într-un turneu pe continentul american în 1941.
După ce am intrat în Poble Espanyol, am purces repede la identificarea localului, apoi, cum vremea era bună, după ce în cursul dimineţii chiar plouase puţin, am petrecut cele două ore cutreierând prin “sat” după care ne-am îndreptat spre “sud” , acolo unde este amplasat localul, asociindu-l cu zona de origine a dansului flamenco.
La orele 18,00 am intrat în tablao, urmând ca la 18,45 să înceapă spectacolul propriu-zis. Am fost bine primiţi, conduşi la etaj, la masa rezervată pentru noi, de două persoane, de unde aveam o vedere foarte bună spre scenă. Am fost întrebaţi ce băutură preferăm, eu mergând pe sangria, soţul pe bere. Apoi, după principiul “pofta vine mâncând” , văzând că toată lumea cina în jurul nostru, am cerut meniul să comandăm câte ceva. Am ales calamari prăjiţi (6€) şi peşti marinaţi prăjiţi (7,5€) care ne-au mers la suflet, fiind gustoşi şi unii dintre preferaţii noştri. Am dovedit mâncarea până la începerea showului pe care l-am sorbit ochi şi urechi.
Spectacolul a fost minunat, am avut parte de 75 minute incendiare cu dans şi muzică în continuu. Au evoluat patru instrumentişti/interpreţi, trei dansatoare şi un dansator. Dansatoarele au fost total diferite: una care părea, după silueta-i subţirică, urmaşa lui Carmen Amaya, una cam corpolentă, dar talentată şi una mai matură care le dădea clasă celorlalte două.
Şi cum “ce e frumos trece repede” , ne-am trezit că s-a sfârşit showul şi cu el ultima seară barceloneză care era şi ea pe terminate, ca de altfel, întreaga minivacanţă.
Barcelona ne-a încântat din toate punctele de vedere, inclusiv cel culinar, am mâncat bine şi foarte bine la preţuri decente. Însă, desăvârşirea vacanţei s-a produs odată cu spectacolul de flamenco, care ne-a adus acea stare de bine şi ne-a lăsat acea energie pozitivă pe care oricine şi-o doreşte în suflet.
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip în care Carmen Amaya performează la Hollywood în 1941:
https://www.youtube.com/watch?v=LToBHmnN2L8
Trimis de irinad in 28.02.24 18:58:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2021 [El Quim de la Boqueria] El Quim de la Boquería - curcubeu pe cerul gurii! — scris în 08.01.22 de Florris din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 4 mâncătorii în Barcelona - tot una și una! — scris în 29.01.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Despre cum ne-am potolit foamea și setea în Barcelona! — scris în 16.10.19 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Aug.2014 [Catedra Braserie Steak Bar & Grill] CATEDRA Braserie Steak Bar & Grill - Un loc prietenos, unde poti manca in tihna ce iti place — scris în 05.09.14 de EmilianM din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Aventură culinară în Barcelona — scris în 01.11.13 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Wow! sau Wok Yutaka [by webm: restaurantul a fost între timp, „ÎNCHIS definitiv”] — scris în 04.12.14 de papone din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Recomandare 2 restaurante — scris în 07.10.13 de myk007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ