ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2025
PREȚ ~100
Raport PREȚ/CALITATE:

SERVICII:
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:

Primele trei experiențe culinare din Amorgos în trei localități: Katapola, Lagada și Aegiali

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ca în orice colț al Greciei, și în Amorgos am avut parte de gastronomie reușită, practic n-a lipsit nimic din mâncărurile favorite, ba chiar am adăugat câte ceva local, obicei împământenit când pășim pe un nou picior de plai elen.

Mai întâi a venit la rând Katapola, unde nu plănuiserăm neapărat vreo masă, dar nu prea am avut de ales când foamea ne prinsese în corzi și pierduserăm la mustață autobuzul spre Aegiali. Am reconsiderat programul luând prima masă în portul Katapola, la una dintre tavernele din port, găsite deschise în acel moment, adică duminică după-amiază târziu, când nu toate aveau program obișnuit.

N-am prea avut variante, așa că ne-am decis să luăm ceva clasic cu care nu dai greș niciodată: gyros și souvlaki, așa ca să ne amintim de primele mese luate în Grecia, în urmă cu douăzeci de ani.

O Viktoras, Katapola, o tavernă pe cinste

Cu ochii bine deschiși, am ales totuși cu inima după ce am văzut mai bine cum se prezenta taverna: îngrijită, bine pusă la punct, disponibilă îm special pentru fripturi și grătare, ceea ce nu ne displăcea, dimpotrivă, părea pe gustul nostru mai cu seamă că servea și mâncăruri din bucătăria grecească clasică, așa cum reieșea din panoul din stradă.

Este foarte ușor de reperat în port, în șir cu alte taverne ce mărginesc faleza, are mese la umbră în fața sa, sub copaci și o pergolă îmbrăcată în bougainvillea.

Ne-am așezat la o masă de două persoane, de îndată a venit un ospătar cu meniurile tipărite, ne-a înfățat masa cu obișnuita față de masă de hârtie de unică folosință cu ceva tipărit, de data aceasta având harta insulei Amorgos și a Micilor Ciclade din zonă, motiv s-o studiem îndeaproape.

Ne-am orientat la o porție de gyros la farfurie (12€) pentru soț, eu optând pentru un souvlaki (12€), de nerefuzat măcar o dată într-o vacanță. Am comandat pentru început o salată tyrokafteri (6€), adică o salată de brânză picantă, pe care o consumăm cu mare plăcere pe meleaguri elene, iar de băut am preferat vinul casei la carafă (7€), alb, la jumătate de litru. Acesta a venit primul, rece, într-o carafă transpirată, umplută ușor peste măsură, în semn de ospitalitate.

Toate bucatele au fost gustoase, bine gătite, în porții deloc mici, noi înfometați, așa încât ne-am ospătat cum se cuvine, iar nota de plată de 37€ nu ne-a dat pe spate, prețurile fiind, în general, mai mici față de alte insule.

To Moschoudaki, Lagada, un local rustic și stilat deopotrivă

În ziua pe care aveam s-o petrecem în Aegiali și împrejurimi, am ajuns în satul vecin, Lagada, o localiatate pitorească și plină de farmec despre care am scris câteva cuvinte aici vezi impresii

Desigur, la un moment dat, în jurul prânzului ne-a luat foamea, așa că, după plimbarea pe unul dintre traseele de drumeție, ne-am retras pentru masă la unul dintre localurile pe care îl ochiserăm în calea noastră, pe când ieșeam din sat. Ne plăcuse aspectul său exterior, șic, dar și meniul afișat pe o tăbliță în exterior, așa că decizia fusese luată.

Date de identificare

Adresă: Loza, Lagada 93, Lagada 840 08, Amorgos

Tel. : +30 694 907 6509

Ne-am așezat afară, la o masă mică, de două persoane, poziționată practic pe marginea aleii, și imediat a venit una dintre proprietare (taverna fiind administrată de două surori tomnatice) să ne ia comanda. Noi ne orientaserăm dinainte la niște sărmăluțe de orez în foi de viță (dolmades) (6€) pe post de aperitive, iar la felul principal am vrut să încercăm carne de capră la cuptor cu pilaf (13€), un fel de specialitate a insulei. Ne propuseserăm să nu mâncăm mult fiindcă urma să ne încumetăm să ne întoarcem pe jos în Aegiali pe alt traseu de drumeție și nu puteam porni cu burta plină. De băut, bineînțeles că am comandat vinul casei la 0,5 l (6,50€) care a venit primul într-o carafă asudată ce demonstra că vinul este rece, dar s-a dovedit și bun la gust.

Toate au fost delicioase, noi, flămânzi, le-am savurat până la ultima înghițitură, apoi a venit vremea să plătesc. Am dat cu cardul Revolut, dar comunicația nu a funcționat pentru tavernă, iar doamna mă invita să pun cardul a doua oară, deși aplicația îmi dăduse mesaj că îmi luase banii, așa că am ales de cuviință să îi arăt mesajul și să nu mai pun cardul a doua oară. Surprinzător, doamna s-a învoit după ce i-am arătat și nu a insistat, zicând că e ok.

Nota de plată a însumat 25,50€, ceea ce a fost absolut rezonabil, lăsând câțiva euro pentru serviciu impecabil și înțelegere.

Taverna Koralli, Aegiali, un restaurant cu un renume bun câștigat pe drept

Date de identificare

Adresă: Ormos, Ormos Egialis 840 08, Amorgos

Tel. : +30 2285 073217

Această tavernă se afla în vecinătatea cazării noastre din Aegiali, Hotel Pelagos vezi impresii, în rând cu alte taverne ce atrăgeau privirile, și având, un aspect tentant și o faimă pe măsură, am ales-o fără să ne gândim prea mult.

Am găsit o masă bună, de două persoane, ne-am așezat și o tânără ne-a vizitat degrabă, înmânându-ne meniurile tipărite. Le-am studiat și am decis că mergem pe o salată, clasică, amorgiană (8,50€), care semăna perfect cu una grecească, tradițională, doar că avea și ingrediente locale, apoi am ales eu, o porție de cuttle fish (sepie) la 12€, soțul una de creveți mici prăjiți (9,5€), stropite din plin cu un vin al casei la jumătate de litru la 5€, ceea ce ne-a picat mănușă.

Toate cele comandate au fost la înălțime, așa că ne-am declarat mulțumiți de alegerea tavernei, mai cu seamă că la final ne-au tratat cu un digestiv din partea casei, un psimeni raki, o bunătate amorgiană de lichior pe care am fost fericiți să-l degustăm.

Nota de plată de 35€, am achitat-o cu cardul Revolut, lăsând cash câțiva euro drept mulțumire pentru un serviciu bun și complet.

Am considerat că nu am greșit deloc optând pentru masa la Koralli, dovedindu-se o tavernă bună.

Concluzie

Primele experiențe culinare din insula Amorgos ne-au surprins plăcut, atât din punctul de vedere al calității preparatelor, dar mai ales din cel al prețurilor care se situau un pic mai mult față de jumătate de cele din Santorini, de pildă. Am savurat cu mare plăcere bucatele locale amorgiene luând seama la acestea știind că ne vom fi întors peste câteva zile în capitală când le puteam simți din nou gustul inegalabil.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
  • Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună

Trimis de irinad in 05.07.25 18:05:09
Validat / Publicat: 05.07.25 23:34:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 85 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Portul Katapola văzut de pe ferry
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19500 PMA (din 15 voturi)

3 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[05.07.25 23:28:18]

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Amorgos?, CICLADE, alte insule" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER UndeMâncăm]

webmaster
[06.07.25 08:33:38]

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[06.07.25 09:16:04]

@webmaster: Mulțumesc foarte mult!

• Niciun abonat la acest review, încă...

• SOCIALs

• LOGAT? = DA (IntC=1)