ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: [DE]
ÎNSCRIS: 24.07.13
STATUS: SENIOR
LUNA
JUL-2016
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bucataria Șvăbească

TIPĂREȘTE

Șvabia este o regiune istorica din Germania care se intinde de-a lungul landurilor Baden Wurttemberg si Bavaria. Practic ea ocupa cam un sfert din Bavaria (partea vestica), si vreo 75% din Baden Wurtttemberg. Restul landului este ocupat de regiunea istorica Baden, aflata ca o fasie de-a lungul granitei germane-franceze. Intre cele doua capitale ale acestor regiuni (Karlsruhe si Stuttgart) exista rivalitate pe aproape toate planurile, incepand cu obiceiurile care sunt diferite, continuand cu bucataria sau sportul, intre Karlsruhe SC si VFB Stuttgart existand o rivalitate istorica la nivel fotbalistic.

Legat de bucataria locala, am auzit deseori facandu-se comparatia intre Baden si Schwaben. Primii au imprumutat de la francezi stilul mai elegant; in zona se afla orasul Baiersbronn recunoscut drept capitala culinara mondiala datorita celor 8 stele Michelin la o populatie de doar 14.500 de locuitori. In Baiersbronn exista doua restaurante cu 3 stele Michelin si unul cu 2 stele. Pentru un oras atat de mic e de-a dreptul impresionant. Svabii se mandresc, din contra, cu simplitatea si pragmatismul lor, lucru intalnit si la nivelul bucatariei regionale care e relativ simpla si as putea spune ca se aseamana in linii mari cu cea romaneasca. Adica e bazata pe cartofi, paste, carne de porc si vita. Simplitatea asta are insa puternice legaturi cu istoria, cu cateva secole in urma regiunea era printer cele mai sarace din Europa, iar carnea era o delicatesa. Ulterior regiunea s-a dezvoltat enorm, despre svabi se spune ca sunt oameni harnici, zgarciti, iar cea mai des intalnita caracterizare a lor ar suna cam asa : “Wir können alles. Außer Hochdeutsch” – „Putem face orice, cu exceptia vorbirii limbii Hochdeutsch“ adica a limbii germane originale, dialectul local fiind recunoscut in toata Germania pentru prapastia existenta intre acesta si limba germana.

Cum spuneam mai inainte, bucataria svabeasca este relative simpla, si se bazeaza in mare parte pe cartofi, paste, carne de vita, pasare si porc. Peste se mananca mai mult in partea sudica in apropiere de Bodensee (lacul de la granita Germaniei cu Elvetia si Austria), iar fructele de mare fiind importate din Italia, Spania sau aduse din nord e recomandat sa se consume doar “in lunile care se termina in litera R”: September, Oktober, November, Dezember, Januar, Februar. Cam asa se spune in popor, si asta deoarece in sezonul cald sansa ca fructele astea de mare sa se strice in timpul transportului sunt mai mari, fiind vorba de niste alimente mai sensibile.

Din punctul meu de vedere, ceale mai importante doua elemente ale acestei bucatarii sunt Spätzle (paste cu ou de forma mai ciudata) si Maultaschen (un fel de ravioli, paste umplute cu o umplutura de carne+spanac+ceapa+condimente).

Spätzle se mananca aproape cu orice fel de carne, cele mai traditionale moduri de servire fiind: Spätzle cu tocana de linte si cremwursti, Spätzle la cuptor cu branza si Gaisburger Marsch (un fel de supa-ciorba-tocana care se serveste si cu Spätzle). Toate trei sunt excelente!

Maultaschen se mananca in mod traditional cu salata de cartofi, serviti in supa sau taiati felii si prajiti deodata cu omleta. Toate cele trei variante sunt foarte gustoase. In situatia asta, carnea vine impreuna cu un sos: de ceapa, de bere neagra, de mai stiu eu ce… cred ca am intalnit zeci de sosuri pana acum si foarte rar am putut sa afirm ca sosul nu-I excellent. Chiar si snitelul se mananca cu sos aici, excelenta combinatie!

Fripturi de vita, porc sau miel servite cu salata de cartofi sau spätzle sunt des intalnite in zona si considerate autentice, ca si Wurstsalat care e facuta dintr-un fel de parizer taiat felii subtiri amestecat cu castraveti murati, ceapa otet si branza (in varianta imprumutata din Elvetia).

Evident, pe langa mancarurile enumerate mai sus o masa tipica in zona se serveste impreuna cu un pahar de vin sau o bere. Baden Wurttemberg e pe locul 2 intre landurile germane la numar de berarii (evident, dupa Bavaria), insa e si o zona viticola renumita in Europa. Personal apreciez mult vinul alb din zona dar Berea ramane pe primul plan :)

Asadar, cand ajungeti in sudul Germaniei, incercati fara frica bucataria traditionala a locului. Nu-I o chestie complicata, insa majoritatea felurilor de mancare sunt gustoase, satioase si bine condimentate. Pofta buna!


[fb]
---
Trimis de giuliani in 25.07.16 15:53:43
Validat / Publicat: 25.07.16 18:26:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 4011 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[25.07.16 18:25:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bavaria, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

AZE
[25.07.16 19:11:13]
»

@giuliani - Buna ziua, si mie imi place bucataria svabeasca, am avut ocazia in anii 90 sa gust din toate. Nu a fost nimic sa nu-mi placa. Doar dialectul lor era o mare problema pentru mine niciodata nu reuseam sa-i inteleg.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
giulianiAUTOR REVIEW
[25.07.16 22:09:42]
»

@webmaster26 - Nu se poate muta articolul in alta rubrica? Articoliul nu prea are legatura cu Bavaria, ci cu Baden Wurttemberg, se incadreaza mai bine la 'Descopera Stuttgart'.

webmaster
[25.07.16 22:17:21]
»

@giuliani - rugăminte îndeplinită

Mutat în rubrica "Unde/ce mâncăm în Stuttgart?, STUTTGART" (nou-creată pe sait)

giulianiAUTOR REVIEW
[25.07.16 23:08:47]
»

@webmaster - Mersi!

printesa82
[15.09.16 17:11:49]
»

Interesant articol . Cu votul meu ati atins superbonusul! Felicitari pentru descriere... chiar mi-a placut.

O toamna frumoasa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, giuliani, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂUnde/ce mâncăm în Stuttgart?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046265840530396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1