REZONABIL
Recomandat pentru câteva zile de şedere
Pentru nevoile noastre turistice, Twizel s-a dovedit o excelentă alegere.
Ca poziționare pentru programul de a doua zi era de așteptat; tocmai din acest motiv măsurasem și răsmăsurasem distanțele. Surpriza plăcută a reprezentat-o pitorescul așezării, cu imensele spații verzi - grădini și parcuri -, liniștea și frumusețea de carte poștală a munților din zare, complet acoperiți de zăpadă.
Ajunși la fața locului aveam să constatăm că grosul turiștilor se cazează la Distinction Mackenzie Country Hotel - transportați cu numeroase microbuze și autocare -, un hotel mai mult larg decât înalt, cu clădiri scunde ce înconjurau un parc din centrul satului.
Pe lângă acesta trăiau și câteva” cottages” şi chiar un parc de rulote.
Noi am ales să ne cazăm “la cineva acasă” – cum ne mai place să spunem – astfel că GPS-ul ne duce exact la locaţia setată şi ne opreşte în faţa unui gard de scânduri dindărătul căreia abia că se observă construcţia. Nu că ar fi împrejmuirea prea înaltă… Eram noi aşezaţi pe scaune încă.
Cumva rupând din lungimea gardului, în partea stângă a proprietăţii şi în afara acesteia, e amenajată o parcare pentru musafiri. 3 locuri de odihnă dedicate autoturismelor la 4 camere ale oaspeţilor.
Insă raportul nu e chiar atât de defavorabil precum ar părea la o primă vedere deoarece, spre exemplu, patru colegi de imobil aveau mijloace de transport cu pedale. Spre invidia noastră (măsurată) …
De cum trag de zăvorul porţii – singura modalitate de blocare, nu avea clanţă uşa – şi fac primul pas în ograda omului-proprietar observ ridicându-se şi întâmpinându-mă ditamai dulăul. Mersul alene şi coada ridicată îmi semnalează că depinde doar de mine să ne împrietenim. Şi o vom face.
Curtea ne primeşte cu un interesant melanj iarnă-primăvară, mai concret cu pete de zăpadă dar şi tufe de flori alb-liliachii.
Poteca de dale se ramifică la un moment dat. O iau la dreapta – parcă aşa eram învăţaţi să virăm când ne rătăcim şi nu ştim încotro să o apucăm – spre ceea ce aveam să descopăr a fi partea din casă destinată locuinţei gazdei. Care îmi deschide uşa, îşi lasă tigaia din mână şi mă conduce spre camera repartizată.
Încăperile celor cu nevoi identice alor noastre se înşiruie una după alta şi pot fi accesate doar din acea parte a casei care se numeşte pridvor sau târnaţ (la noi, în Ardeal).
Latura camerei dinspre acesta e doar din sticlă montată în cadre de aluminiu. Jumătate din ea e mobilă – reprezintă uşa – iar cealaltă fixă şi serveşte, eventual, la aruncatul privirii spre curte. Pe lângă pătrunderea luminii naturale.
Dincolo, în interior, camera este spaţioasă şi călduroasă (amintesc, e început de primăvară), cu o mochetă moale şi pufoasă.
Unul din paturi, cel matrimonial, are amplasamentul ales destul de aproape de uşă, aspect care îţi permite să admiri splendidele flori sădite şi răsărite în buza pridvorului. Celălalt, pentru o a treia persoană, şi-a găsit locul lipit de peretele din fundul camerei, astfel că deplasarea devine destul de uşoară fără a fi nevoit să ocoleşti mobilier sau, mai rău, să slobozi înjurături când dai cu degetele în colţurile acestuia.
Tot ferite din calea traficului se aflau poziţionate şi masa cu ale sale 2 scaune – deşi aveam 3 locuri în paturi – pe care televizorul, nepornit de noi, le privea de deasupra (atârnat în suport pe perete).
Temperatura camerei ţi-o reglai după preferinţe cu telecomanda aparatului de aer condiţionat.
Am fost plăcut surprins să constat utilitatea unui aranjament precum cel menţionat mai sus, rezultând o încăpere în care “ai aer” şi te poţi mişca nestingherit.
Dulapul lipsea în formatul cunoscut nouă iar garderoba şi calabalâcul din trolere putea fi depozitat la nivelul de sus al unui spaţiu încastrat în perete, ceva gen dresing. La nivelul de jos îşi găsesc locaşul micuţul frigider, fierbătorul de apă iar alături plicuri de ceai şi cafea, farfurii şi tacâmuri utile atunci când mănânci micul dejun “din straiţă” , gazda neoferindu-şi talentele culinare matinale.
Alte mâncăruri, gen semipreparate sau care trebuie doar încălzite, pot fi aduse la temperatura de îmbucare prin amabilitatea proprietarilor în electrocasnicelor lor.
Tot apelând la ei intri în posesia tirbuşonului pentru destuparea sticlelor de vin dacă intenţionezi să te răsfeţi cu un vin local în afara birtului local. Noi ne-am dedat la un rose din 2023.
Senzaţia de aer şi spaţiu suficient o regăseşti şi în baie. Iar fizic, sunt prezente cabina de duş, vasul de toaletă, chiuveta şi prosoape de 3 mărimi plus cele necesare igienei personale de vacanţă.
Deşi comunicarea gazdei cu oaspeţii poate fi îmbunătăţită, calitatea condiţiilor de şedere aici mă determină să recomand şi altora să aibă în vedere Twin Central – Studio Accommodation atunci când se hotărăsc să înnopteze pe aceste meleaguri.
Trimis de Marius 72 in 17.01.25 14:38:49
- Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: -44.25951294 S, 170.09851120 E - neconfirmate încă
Mutat în rubrica "Twizel Central Studio Accommodation [Twizel], [Alte ZONE]" (nou-creată pe sait)
@Marius 72: Cu siguranță mi-aș fi ales și eu această cazare doar dacă aș fi văzut grădina și pridvorul cu Rhododendronul revărsat peste el. Dar nici camera nu arată rău!
Apropos de lovitul de obiecte de mobilier... mai ales noaptea, pe-ntuneric
Când Dumnezeu a creat omul, Sfântul Petru a întrebat: – E gata? Iar Dumnezeu i-a răspuns: – Hm… pune-i și degete mici la picioare! Bineînțeles, Sfântul Petru a dorit să știe care este scopul unui astfel de demers. – Degete mici? Pentru ce Doamne? Iar Dumnezeu i-a răspuns:
– Mobilă. Crede-mă, o să râdem…! ”
@k-lator: Era splendid și în sat!
Plus împrejurimile despre care sper să nu uit a scrie într-un articol viitor.
@Marius 72: Sticla aia de rose ați găsit-o acolo, sau ați venit cu ea la purtător?
Faină cazare, și nu așa de scumpă pentru o țară atât de scumpă. Aștept să compar și cu prețurile celorlalte.
P. S. Îți dau un pont gratuit: pentru cazul puțin probabil în care o fotografie de la articolul ăsta va ajunge poza zilei, cele mai mari șanse le au cabina de duș și filtrul de cafea. Programul lui Cornel favorizează, la egalitate de voturi, imaginile de la coadă. Experiența îmi spune că lumea nu le mai votează pe ultimele, așa că cele mai multe voturi le adună, la egalitate, P1-P18 (cu vreo două-trei „găuri”) la un set de, să zicem, 20.
Când punem poze dintr-un hotel, acolo vedem vasul de toaletă (printre ultimele, dar nu ultimul). La tine e, încă, bine!
Asta apropo de ce spuneai dimineață .
@Marius 72: Mie-mi plac maxim cazările astea cu aer mai rustic. Prețul nu m-ar coafa deloc, dar n-am idee cam cum stă treaba pe-acolo cu cazările. Mă gândesc că așa e mersul.
Camera, ca camera ca să mă prostesc puțin, dar terăsuca aia cu scaunele alea... pfff face toți banii. Mie mi se pare locul ideal să-ți începi ziua cu o cafea, o țigară (unde e cazul) și-un ciripit de păsărele care să te limpezească la creieri.
Când citesc despre locuri noi, despre care n-am nici cea mai mică idee, îmi deschid și harta să văd ce și cum. Văd că aici erați undeva în mijlocul insulei de sud. Mă gândesc că venind dinspre Christchurch, ați continuat spre sud. Sunt nerăbdător să citesc despre munții de pe-acolo. Nu cred că i-ați ratat.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
@k-lator: De cum am ajuns în fața proprietății am avut impresia că ne așteaptă o casă veche de țară.
Gardul de lemn, înălțime medie, verdeață ce se zărea dincolo.
Odată deschisă poarta, senzația a persistat mai ales datorită pridvorului.
Contemporaneitatea a venit odată cu intrarea în cameră, exprimată prin elementele de confort.
Și mie mi-au plăcut florile!
@adso: Sticla am luat-o noi, alegerea Adrianei.
Dacă am fi primit-o de la gazdă bănuiesc că ne punea și tirbușonul la dispoziție, nu să fim nevoiți a i-l cere...
Cât despre prețurile la cazare, Noua Zeelandă e o țară scumpă (și nu doar în această privință).
Am plecat cumva setat ca și în Norvegia sau Elveția: au prețuri mari dar nu riști să stai în condiții proaste. Nu își permit, prin nivelul lor de servicii, așa ceva.
Am avut în Auckland o cazare la un hotel în apropierea aeroportului iar când am intrat în cameră și a pornit Adriana fierbătorul, a căzut siguranța. Anunțată recepția, ne-au oferit imediat o altă cameră fără a crâcni sau a chema electricianul și să așteptăm remedierea defecțiunii.
În ce privește pozele votate, prefer să nu comentez prea mult aici...
Dar sunt de părerea Florinei că nu pot fi reprezentative două scaune și o ciorbă atâta vreme cât ai de unde alege duzini de poze frumoase.
Stau și mă întreb: cine votează așa ceva de adună puncte?
Și îmi va răspunde cineva că e ca în politică...
@Pușcașu Marin: Da, am continuat spre sud apoi am luat-o peste munți către vest, am ajuns la litoralul Mării Tasmaniei și am revenit, prin munți, la Christchurch.
Cât privește prețul cazării, pot spune că asta am găsit-o ceva mai ieftină decât în alte localități prin care am trecut.
Și noi suntem adepții cazării în locații mai reprezentative pentru destinațiile în care ajungem.
Ține aproape că am două surprize în acest sens!
@Marius 72: Asta încerc să îți spun: pozele le alege programul. Iar dacă 15 oameni votează toate pozele atașate unui articol (pentru că le plac, sau din politețe, sau în semn de încurajare - nu contează motivele), programul o alege PE ULTIMA. Dacă aia ultima e o cabină de duș sau două scaune și-o scrumieră, aia e Poza zilei.
Eu, de exemplu, am constatat la mine că încarc imaginile frumoase la început. Deci alea nu pot ajunge Poza zilei.
Soluții? Ori o schimbare a algoritmului (de către Admin), ori un boicot general al pozelor cu scaune (din partea user-ilor).
Pe de altă parte, nu se pune problema punctelor la poze, asta chiar e o exagerare. 1 vot = 1 punct, și sunt votabile doar primele 20 de poze, chiar dacă cineva încarcă 90. Se pot obține, în cel mai bun caz, 15 (votanți) x 20 (poze votate) x 1p = 300 puncte. Cât la un ecou votat de o singură persoană.
@adso: Mie mi se pare corect algoritmul. E pe principiul” urma scapă turma” sau” cei din urmă vor fi cei dintâi” .
Și pot demonstra, mă rog... cu argumentele mele că e corect. Ce faci mai întâi când intri într-o cameră de hotel? Vezi patul, că e de bază, balconul sau terasa (dacă ai), aparatul de ceai sau cafea (că e moca) și-apoi te-apucă... ăăă... una-alta când te gândești cât e factura și te duci și la baie.
Eh, dacă asta e și ordinea de la fotografii... de-aia iese WC-ul în poza 15. sau 16.
Nu trebuie schimbat algoritmul, ci cutuma. Se va fotografia întâi WC-ul și pe la poza 15 sau 16 apusul sau răsăritul care se vede din balconul camerei
@Pușcașu Marin: Corect, la soluția asta nu m-am gândit.
Doar că trebuie să duci muncă de lămurire cu toți user-ii.
@adso: „programul o alege pe ultima” doar când aceasta e pe primul loc la egalitate cu altele -- când mai mult foto sunt pe primul loc cu același punctaj, se alege „cea mai recentă”, de fapt (nu ține cont / nu se uită / nu are importantă că e ultima, penultima, ori pen-prima)
@Pușcașu Marin @adso:
” Nu trebuie schimbat algoritmul, ci cutuma. Se va fotografia întâi WC-ul și pe la poza 15 sau 16 apusul sau răsăritul
Nu înțeleg de unde până unde este cutuma să pozezi WC-ul la final? Păi care este ordinea încăperilor când intri în camera de hotel? Baia, este prima pe dreapta, pe stânga - nu contează, nu? Dacă vrem să respectăm adevărul istoric și să păstrăm cronologia, nu cu asta trebuie să începi? Și... pe bune acum, când baia/buda strălucește de curățenie, parcă ai un alt tonus să te uiți la celelalte poze! Nu așa?
@Admin: Să mă ierți că mă bag și io în seamă, ca musca-n... dosul vacii. Nu mă pricep la programare, da' multă lume zice că-s idiot, pentru că cică am idei .
Acuma, de-i bună ori ba, decide cine se pricepe. Pe limba mea o linie de comandă ar suna cam așa :
If voturi P1, voturi P2, ... voturi P1000 are equal, than... random, BUT... Pleeeease not WC/tocăniță/ciorbă/
Înțelegi tu ce-am vrut să zic
@k-lator: Cum zicea rabinul... ai și tu dreptatea ta. Fiecare cu ce-l doare. Da' dacă privești pozele articolelor despre cazări ai să vezi că majoriatea, chiar marea majoritate, încep cu patul. Deh... în concediu, poate ne stă mai mult mintea la pat?
@Admin:
” Însă egalitatea asta se întâmplă, totuși, rar. Statistica — n-o mai ține, mai nou, tot de matematică?
Și mai nou, și mai vechi! Tocmai de asta, uite, să considerăm un studiu de caz: ne uităm la situația din săptămâna precedentă, S2.
Cele mai votate 50 de fotografii provin exclusiv de la cinci articole și au primit fie câte 15 voturi, fie câte 14 voturi. Cum imaginea zilei nu se alege de două ori din același articol, fiecare dintre cele cinci va ajunge să o furnizeze la un moment dat. Și fiecare are, în medie, câte 10 poze cu același punctaj. Din alea 10, cea situată „mai la coadă” în setul din care face parte va fi declarată, invariabil, câștigătoare.
Vreau să spun că nu se întâmplă deloc rar, ci că asta e regula. Nu că ar fi ceva rău, e o simplă constatare.
Da, poate că random ăla de care vorbește @Pușcașu Marin nu ar fi deloc o idee proastă.
@adso: (1) ai pornit de la o premiză doar parțială. Nu doar că „nu se alege de 2 ori o poză de la același articol” , ci un set de poze de la același articol nu poate apărea în următoarele 5 zile
Astel că, cel mai probabil, setul tău de fix 15 votate nu va mai prinde o altă apariție; plus că peste x zile, statistic vorbind, nu vor mai fi „toate egale” ca nr de voturi
(2) ai ales un exemplu, la care majoritatea pozelor au 15 sau 14 voturi. Câte astfel de exemple crezi că mai poți găsi? — Statistic
Poate or mai fi 2-3; dar -- statistic -- sunt ele reprezentative?
Fără supărare, dar ai tendința -- aici -- de a generaliza pornind de la cazuri mai degrabă particulare
@Admin: Da, e o situație reprezentativă. Am urmărit de mult timp chestiunea asta, nemulțumit de pozele „premiate” și constatând că în seturile din care fac parte există altele mult mai bune.
Poți merge oricât de mult în urmă, vei vedea că am dreptate.
Și, evident, nu e nicio supărare, mi se întâmplă des să spun prostii, dar nu cred că e cazul de data asta.
Marius a ridicat o problemă care pe mine m-a „frământat” mai de demult.
@adso: Ba, de data asta (doar) — cam... e
Am modificat programul, de acum la poza zilei este afișat și indexul ei -- de exemplu, azi e poza P14 a review-ului Pușcașului (vezi impresii) — nu e ultima, da dom'profesor?
Deasemenea, dacă faceți click pe poza selectată drept „poza zilei”, linkul vă va duce direct la acea poză, în setul ori subsetul pozelor de la acel review.
Veți putea mult mai ușor urmări dacă o(rice) supoziție se adeverește sau nu.
@adso: oricum, la rece, mie statistica îmi spune CLAR că „regula” «identificată» de tine nu are cum să se fie... o regulă
Un set de poze NU ESTE votat de aceiași useri și în același număr de voturi -- decât RAR.
Să fie chiar „des”, dar nu e *întotdeauna* (ca să fie „regulă”)
Mai mult decât atât --- referitor tot la „ultima poză e favorizată” (cică) de program -- când sunt mai mult de 20 de poze la un review, ultimele poze au, în majoritatea covârșitoare a situațiilor, mai puține voturi
Pentru cei care n-ar fi, încă, 100% convinși -- mai jos un centralizator al „pozelor zilei”
FZ3 - P15 (faimosul balcon -- din 34)
FZ6 - P17 (din32)
FZ7 - P07 (din 41)
FZ8 - P13 (din 34)
FZ9 - P15 (din 18)
FZ12 - P20 (din 52)
FZ13 - P09 (din 40)
FZ14 - P17 moneda (din 40)
FZ15 - P04 (din 16)
FZ16 - P10 (din 46)
FZ17 - P01 (din 72)
FZ18 (azi) - P14 (din 34)
Sunt extrase din paginile de tip amfostacolo.ro/photo-week ... 025&wk=3#h0
După cum se vede, niciuna dintre pozele selectate de program nu e... ultima (din setul său).
Regula „sesizată” mai sus pare să fie mai degrabă o... antiregulă
@Admin: Ok, se pare că ai statistica de partea ta! Scuze!
L.E. Te rog să recitești ce am scris (și să ții seama de faptul că nu am editat ecourile anterioare): nu am susținut nicio clipă că ultima poză dintr-un set devine poza zilei. Ci ultima dintre cele care acumulează cele mai multe voturi. Poate reluăm discuția când ne vedem: dacă ne simțim prea bine, să facem în așa fel încât să nu devină obicei .
@adso:
”dacă ne simțim prea bine, să facem în așa fel încât să nu devină obicei .
Ba eu vreau să facem în așa fel încât să devină un obicei = să ne simțim bine.
@Marius 72: Descrierea este una, dar in momentul in care am vazut pozele m-am gandit imediat ca este genul de loc unde mi-ar placea sa stau.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Se pare că nu suntem prea diferiţi dacă ai alege asemenea locaţii.
Cred că până la urmă voi urma sfatul lui @Puşcaşu Marin: voi scrie mai puţin şi voi ataşa mai multe poze.
Sunt mai expresive decât ce încerc să îndrug eu pe aici.