GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul de marmura din Sankt Petersburg
Dupa ce am vizitat marele palat Gatchina al lui Grigory Orlov, ne-am intors in centrul istoric al Sankt Petersburgului, pentru a vedea si, locuinta din oras” a contelui. Palatul de marmura este situat pe malul raului Neva, in zona numita, Palace Embankment of the Neva River”, aici aflandu-se obiective reprezentative pentru istoria Rusiei (despre care am scris): palatul Mikhailovsky, palatul de vara al lui Petru I, castelul St. Michael, palatul Stroganov.
Cea mai apropiata statie de metrou este Nevsky Prospekt, iar de aici sunt aproximativ 1,5 km pana la palat. E deschis zilnic, cu exceptia zilei de marti, intre orele 10.00 - 18.00, iar joi, intre orele 13.00 - 21.00, pretul unui bilet fiind de 400 ruble.
Ca si intindere este mult mai mic fata de palatele din suburbia orasului, insa este printre cele mai impresionante foste resedinte imperiale din Sankt Petersburg si, fara indoiala, cea mai buna lucrare a arhitectului Antonio Rinaldi.
Initial, acesta a fost construit de Ecaterina a II-a pentru preferatul sau, contele Grigory Orlov, care, insa, nu a trait sa vada palatul terminat. Dupa moartea contelui, Ecaterina a II-a l-a cumparat de la mostenitorii lui, fratii Orlov, si l-a prezentat celui de-al doilea nepot al sau, Marele Duce Constantin Pavlovici. Dupa moartea ducelui, acesta a fost mostenit de fiul sau, Constantin Constantinovici. A ocupat camerele de la primul etaj, special construite pentru el, designul acestora supravietuind partial pana in zilele noastre.
Fiii Marelui Duce au fost nevoiti sa vanda statului palatul dupa moartea lui, deoarece nu aveau destui bani pentru a-l intretine. Ulterior, palatul a fost ocupat de Academia de Stat a Istoriei Culturii Materiale. In 1936, s-a luat decizia de a organiza aici un departament al Muzeului Central al lui V. I. Lenin.
Noua perioada a istoriei palatului de marmura a inceput in decembrie 1991, când primaria din Sankt-Petersburg l-a transferat sub jurisdictia Muzeului Statului Rus.
Principalul material de constructie al decoratiunilor exterioare si interioare sunt granitul si marmura de diferite culori, care au conferit palatului originalitate si ulterior de aici i-a venit si numele. Parterul are fatadele acoperite cu granit rosu inchis, peste care au fost construite cele doua nivele din granit gri deschis. Coloane corintiniene din marmura roz si capiteluri din marmura alba, consolideaza primul si al doilea etaj si se intersecteaza cu marmura gri a ferestrelor. De asemenea, intre ferestrele de la primul si al doilea etaj exista ca si element decorativ ghirlande din marmura alba, in relief.
Deasupra fatadei de la intrarea principala se gaseste pavilionul ceasului, care a fost reconstruit de Muzeul Rus in 1999, iar de o parte si de alta a acestuia putem vedea doua statui alegorice din marmura: „Generozitatea” si „Credinta”.
Un monument al imparatului Alexandru al III-lea, care a fost pastrat in depozitul Muzeului Rus, inca din 1939, a fost expus incepand din 1994, la intrarea principala a Palatului de marmura.
De cum am intrat in palat, ne-a intampinat Scara principala, Gala, decorata in principal cu marmura in tonuri de gri si argintiu, unul dintre cele mai bine conservate interioare ale palatului din vremea Ecaterinei a II-a.
Sculpturile care decoreaza Gala sunt situate in nise si simbolizeaza momentele zilei: Noaptea, cu bufnita; Dimineata, ca zeita Aurora care tine o ghirlanda de trandafiri si discul soarelui la picioare; Amiaza, ce are o sageata (simbolul razelor solare); Seara, ca zeita Diana la vanatoare, cu arcul si tolba cu sageti. In nisele dreptunghiulare dintre primul si al doilea etaj, sunt alte doua statui simbolizand echinoctiul de primavara - o figura feminina care tine o ghirlanda cu flori si care are un cap de berbec langa picioarele ei si echinoctiul de toamna- o figura masculina, tinand ciorchini de struguri in mana. La etajul doi, pe pereti sunt basoreliefuri ale celor patru virtuti principale: Modestie, Curaj, Sensibilitate si Justitie.
Urcand scarile la primul etaj, am ajuns la Sala de marmura, cu un interior unic in istoria arhitecturii rusesti din secolul al XVIII-lea, la care designul autentic a supravietuit pana in zilele noastre aproape complet. Peretii sunt decorati cu sapte tipuri diferite de marmura locala si italiana si decorul uimeste prin varietatea de culori, eleganta, perfectiunea prelucrarii marmurii. Initial sala avea un etaj, ulterior i s-a adaugat al doilea nivel, iar prin ferestrele celor doua nivele patrunde lumina din abundenta.
In partea de sus, perimetral, putem observa 14 basoreliefuri rotunde cu subiectul „Sacrificiul” Plafonul este decorat cu „Nunta lui Cupidon si Psyche”. Initial, ramele ferestrelor si usile balconului erau din bronz aurit. Panourile usii si pardoseala incrustata cu un model sofisticat erau asamblate din diferite tipuri de lemn rar. Intre 2001-2010, Muzeul Rus a realizat restaurarea si intretinerea decoratiunilor interioare ale palatului, inclusiv reconstructia podelei incrustate din secolul al XVIII-lea, conform schitelor sale originale.
O alta incapere cu elemente autentice de decor, a carei reconstructie a fost finalizata in 2015, este Sala de receptie, cu 8 coloane solide din granit, pardoseala incrustata din lemn rar si un candelabru aurit.
Sala alba sau Sala gotica are arcade largi in forma de semiluna, bogat decorate cu elemente ornamentale gotice. Pe laturile unei usi au fost ridicate doua coloane de marmura cu figuri de cavaleri rusi. Semineul din marmura cu oglinda dintr-un cadru sculptat aurit, este singura piesa autentica din secolul al XIX-lea care a fost pastrata pana în zilele noastre. In 2002 au fost finalizate lucrari complexe de restaurare a Salii Albe.
Galeria greaca are, de asemenea, interioarele reconstruite: zidurile au fost refacute cu marmura artificiala, parchetul a fost montat din nou, tavanul si candelabre din bronz aurit au fost renovate.
De aici ajungem in Gradina de iarna, in mijlocul careia exista o fantana de marmura cu trei nivele, care a fost reconstruita, precum si marea usa tripla din sticla.
La parterul palatului s-au pastrat apartamentele private ale Marelui Duce Constantin Constantinovici, care a fost si poet, scriind sub criptonimul K. R., dar si un excelent traducator al operelor lui Goethe, Schiller si Shakespeare. In timpul sau, Palatul de Marmura a devenit centrul vietii culturale, aici avand loc serate muzicale si punerea in scena a celor mai bune lucrari ale scriitorilor rusi si straini.
Expozitia deschisa in interioarele originale ale micului salon, cabinetul si sala de muzica, povestesc despre viata si opera lui Constantin Romanov. Aceste interioare reflecta preferintele estetice ale proprietarului lor. Studiul Marelui Duce, decorat cu panouri de mahon este executat in stil Jacob. Camera de muzica (gotica) este complet ornata cu stejar. Interioarele bibliotecii si ale salii de audienta a lui Constantin au fost, de asemenea, restaurate.
Ce ar mai fi de spus? Palatul gazduieste si o colectia de piese de arta rusesti si straine provenind din a doua jumătate a secolului XX, apartinand colectionarilor Peter si Irene Ludwig, care le-au donat muzeului. Aceasta expozitie este cunoscuta sub numele de „Muzeul Ludwig din Muzeul Rus”. Personal, obiectele expuse aici mi se par, ca nuca in perete”, deoarece modernismul afisat nu se potriveste cu restul arhitecturii palatului, datand din secolul al XVIII-lea.
Trimis de geani anto in 16.02.20 12:09:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@geani anto: Oribile exponatele alea “moderne”, niște monstruozitati care nu-si au locul acolo, așa cum bine ai menționat și tu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Sankt Petersburg - Palatul Yusupov de pe raul Moika — scris în 07.03.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Marele palat Gatchina — scris în 12.01.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Catedrala Sfantul Isaac si fortareata Petru si Pavel, simboluri ale ,,capitalei de nord a Rusiei” — scris în 22.12.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul Menshikov din Sankt Petersburg — scris în 08.12.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul chinezesc din Oranienbaum — scris în 29.11.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Marele palat Menshikov din Oranienbaum (Lomonosov) — scris în 10.11.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul de vara al Ecaterinei si „cea de-a opta minune a lumii” — scris în 20.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ