ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 7 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sankt Petersburg - un vis implinit (7)

TIPĂREȘTE URM de aici

O alta zi si programul de azi avea sa fie mai lejer, cu mai putine obiective si mai multa plimbare la pas pentru a descoperi unele dintre locurile celebre ce nu ar trebui ratate.

Incepem cu Fortareata Sf. Petru si Pavel, cea mai veche constructie din Sankt Petersburg, situata pe Insula Iepurelui, care este si locul de nastere a noului oras in 1703. Fortareata a fost construita de Petru cel Mare, ca un avanpost de aparare a zonei si devine mai tarziu, pe vremea bolsevicilor, cea mai temuta inchisoare. Si in anii 1700 acest loc a fost folosit ca inchisoare, aici fiind inchis chiar Alexei, fiul lui Petru cel Mare, apoi, mai tarziu Dostoievski, Gorki, Trotki si chiar fratele lui Lenin.

In interiorul fortaretei se afla Catedrala Sf. Petru si Pavel unde sunt ingropati imparatii si imparatesele Rusiei, incepand cu Petru cel Mare si incheiind cu Alexandru al III lea, dar fara Petru al II lea si Ivan al VI lea. Aici au fost aduse si osemintele ultimului imparat rus, Nicolae al II lea si a familiei acestuia, in 1991.

Pentru a ajunge pe insula Iepurelui am luat metroul si in aprximativ 20 de minute iesim dintr-o statie de metrou ce seamana cu o farfurie zburatoare. Din fata statiei de metrou se vede moscheia cu inaltul minaret, dar noi nu aveam in plan sa vizitam o moschee in Sankt Petersburg, desi ar fi fost in regula.

Admiram cladirea de la distanta si ne indreptam spre fortareata, trecem prin poarta si ne trezim intr-o curte larga cu arbori, plante decorative, banci si iepurasi. Statuile iepurasilor sunt fie printre plante sau instalate pe cate o banca, precum un turist ostenit sau foarte relaxat. Printre ramurile copaciilor se zareste biserica ce-si inalta clopotnita la peste 122 de metri avand in varful flesei un inger din aur ce inalta o cruce. Clopotnita este cea mai veche constructie a fortaretei si la amiaza inca se aud clopotele intonand imnul national. Am prins si noi momentul!

In clopotnita se afla un carilon, acel instrument muzical care poate executa melodii cu ajutorul unor clopote. Petru cel Mare, aude un asemenea istrument in vizita pe care o face in Olanda, in 1690 si isi doreste asa ceva si pentru catedrala din orasul sau.

In curte mai vedem o serie de fotografii, printre care si multe cu presedintele Putin, in diferite ipostaze.

Ne indreptam spre Casa Barcii, o constructie unde se afla casa de bilete, magazinul cu suveniruri, dar si barca lui Petru cel Mare, cea care a fost precursoarea infiintarii flotei de catre tar. In prezent, turistii arunca banuti in barca tarului, in speranta ca vor reveni pe aceste meleaguri. Nu am aruncat banuti, dar nu pot spune ca nu-mi doresc sa revin in Sankt Petersburg. Mai am multe, foarte multe de vazut... Cumparam biletele pentru a intra in catedrala si ne indreptam spre locul unde cei mai mari imparati ai Rusiei isi gasesc odihna vesnica.

Catedrala, construita in stil baroc, are un iconostas aurit, realizat prin colaborarea mai multor artisiti din Moscova. Admiram interiorul superb si apoi ne indreptam spre mormintele imparatilor rusi, gasind pe rand, mormantul lui Petru cel Mare, al tarinei Ecaterina I, apoi Ecaterina a II a si ceilalti imparati si imparatese.

E impresionant sa te afli la capataiul unor oameni ce au facut istoria unui mare imperiu.

Ne intoarcem pe malul opus al Nevei si Nevski Prospekt ne asteapta pentru a ne oferi noi surprize.

Nevski Prospekt, este acel bulevard celebru, construit pe vremea lui Petru cel Mare, ce se intinde pe o lungime de 4,5 km si constituie inima orasului, locul pe care nu poti si nu trebuie sa-l ocolesti. De-o parte si alta a bulevardului vei gasi mereu o cladire sau un loc care sa-ti atraga atentia sau in care sa gasesti ceva interesant de vazut sau de facut. Aici au avut case Ceaikovski si Gogol, aici sunt palate (Stroganov- cu o fatada roz, in stil neoclasic. Dupa numele acestui nobil a fost numit si acel preparat culinar apreciat de multi dintre noi), dar si catedrale (Kazan, Mantuitorului pe Sangele Varsat), biserici, Casa Cartii, gazduita de una dintre cele mai frumoase cladiri de pe Nevski (Casa Singer), situata peste de drum de catedrala Kazan.

O parte dintre acele locuri le-am vazut, o parte doar in trecere, dar nu poti avea tot. Trecand la pas pe bulevard, ajungem la o strada pietonala, Malaia Koniusennaia, iar de aici stim ca putem ajunge la cea mai veche gogoserie si nu putem rata asa ceva.

Ne ghidam dupa miros (nu chiar) si ajungem in fata gogoseriei. Intram si cautam un loc, sa ne tihneasca! In interior, nimic sofisticat, doua zone unde oamenii stau la rand pentru a cumpara gogosi, cateva mese simple si... o pisica grasa ce ocupa un scaun, dar nimeni nu o deranjeaza. Gasesc o masa, iar baietii deja vin cu gogoselele si cu cestile cu lapte cu cafea. Asa se servesc gogosile!

Ne bucuram de atmosfera, de gogosi si de laptele cald cu cafea si ne continuam drumul. Tot pe Nevski Prospekt, mai aveam de vazut ceva si anume Eliseev Emporium, o cladire in stil Art Nouveau, construita pentru un celebru negustor de vinuri, Eliseev, ca magazin de coloniale. In prezent, magazinul se numeste Kupet Eliseev Food Hall si in interior se gasesc o multime de produse de cofetarie, patiserie, cafea, ceaiuri, bauturi si alte delicateturi. Mai intai ne-a atras atentia vitrina stradala cu multe figurine si decoratiuni. Intram sa vedem si interioul si stiam ca vom gasi o celebra arcada comerciala ce apare si intr-o povestire a lui Dostoievski. Celebra arcada este de fapt o vitrina si se afla in partea opusa intrarii. Interiorul este incantator, candelabre stralucitoare, mobilier inchis la culoare, oglinzi si multe, multe bunatati, expus peste tot, in vitrine, in cosuri, pe masute. Se poate sa iei loc si sa servesti ceva sau sa comanzi pentru acasa.

Cum noi nu aveam de gand sa ajungem imediat acasa, cautam o masuta si gasim chiar in sala de jos unde activitatea este mai intensa si atmosfera mai placuta (decat la etaj!) Comandam cate o inghetata, doi dintre noi si o prajitura cu lamaie, cel de al 3-lea si in timp ce ne desfatam cu bunatatile privim si admiram in jur. Suntem ca intr-o poveste. Nu stim daca e o poveste scrisa de Dostoievski, dar ne place!

Facem cale-ntoarsa pe bulevard si mai intram pentru a vedea si o galerie comerciala dar nu cumparam nimic ci ne rezervam pentru un alt mall aflat la cateva sute de metri distanta.

Si in cea de a 5 zi am avut un program minunat incheiat cu o masa buna si odihna bine meritata. Urma cea de a 6 zi si ultima(zi plina) pe care o petreceam in Sankt Petersburg.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 15.07.18 22:03:52
Validat / Publicat: 16.07.18 11:25:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 1787 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Catedrala Sf. Petru si Pavel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[16.07.18 21:28:10]
»

Ți-am acordat un vot pe merit. A fost o adevărată încântare întreg serialul tău despre Sankt Petersburg. Sincere felicitări!

Am privit mult la mormintele Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare și Nicolae II. Se vede grandoarea și puternica personalitate a primilor doi, comparativ cu slăbiciunea celui de al treilea. Țarul Nicolae II a fost condus permanent de soția sa și de... știi cine.

Felicitări Doinița pentru munca depusă la aceste reviewuri.

DOINITAAUTOR REVIEW
[16.07.18 21:51:47]
»

@mihaelavoicu: Multumesc frumos, Mihaela! Mi-a luat ceva timp si inca mai am cate ceva de spus, dar sper sa reusesc sa finalizez cat mai repede acest "serial" cum ii spui tu.

Da, tarul Nicolae nu si-a dorit aceasta pozitie de conducator a unui imperiu. Era prea mult pentru el si se pare ca nici capacitatile intelectuale nu-l ajutau prea mult. Probabil, de aceea cei care-i erau in preajma puteau si isi doreau sa ia decizii in locul sau. Un destin tragic pentru o familie intreaga...

Carmen Ion
[16.07.18 22:23:56]
»

@DOINITA: Este genul de sejur pe care îl agreez: un oraș vizitat în tihnă în câteva zile, cât să te lași pătruns de atmosfera locurilor, să interacționezi măcar un pic cu oamenii. Toate astea pe lângă obligatorie bifare a obiectivelor.

De care Sankt-Petersburg nu duce, cu siguranță, lipsă.

Felicitări pentru întreaga serie și pentru fotografiile de excepție.

DOINITAAUTOR REVIEW
[17.07.18 08:52:50]
»

@Carmen Ion: Este si genul nostru de vacante. Umblam toata ziua si incercam sa vedem cat mai mult, iar momentele cele mai frumoase de relaxare sunt cele din piete sau o cafenea de unde sa privim oamenii! Pi se pare un adevarat spectacol sa vezi oamenii din diferite colturi ale lumii in rutina lor zilnica sau alergand sa vada cat mai mult ca turisti.

Multumesc, pentru cuvintele minunate adresate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[17.07.18 21:08:29]
»

@DOINITA: Tu vorbesti de trait viata?! Esti un adevarat exemplu prin toate povestile pe care ni le spui. Inca un episod minunat, iar cand povestea va lua sfarsit imi va parea rau, va fi ca atunci cand ai ajuns la ultima fila a unei carti reusite si unde nu ai vrea parca sa mai citesti ultimele randuri pentru ca stii ca se termina.

Pozele si ele superbe, dovada a unei istorii adevarate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[18.07.18 07:32:21]
»

@mishuIncercam sa traim bine, adica sa ne bucuram de fiecare clipa, sa ne bucuram unii de altii si sa cunoastem lumea cu bune si cu rele, dar preferam sa vedem mai mult partile bune si frumoase.

Multumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, DOINITA, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056583881378174 sec
    ecranul dvs: 1 x 1