GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Visul meu indian, visul unei copilării pline de proiecții imaginare prin lumea largă, continuă la locul faptei... fac eforturi să mă feresc de concluzii pripite în încercarea de a găsi, dincolo de mituri, idoli, caste și prejudecăți, o Indie fermecătoare, care, așa cum citisem odinioară, continuă să fascineze lumea... Totuși, până să ajung la lucrurile concrete ce stau pavăză timpului și creației umane, mai am de parcurs câteva trepte spre cunoașterea indienilor de rând, înghesuiți într-un creuzet național de suferință și ignoranță... mai încerc să-mi explic eșecul educațional al unei țări bogate, cu specialiști în toate punctele nevralgice ale lumii, dar cu o rată de analfabetism de 64%, ... aici, unde se află firul ierbii unei țări condusă în mod falimentar...
Azi, mi-am pus în minte să-mi cumpăr și o cămașă indiană, simplă, din bumbac, ca apoi să încerc un tur sacru al monumentelor din Delhi... noul meu șofer, Manjeet (Victorie), este budhist și ține mult să-mi explice că, în comparație cu hindușii, ei nu cred în zeități cerești, ci în entități sfinte ce trăiesc printre noi, dar, grație karmei, au viață mai lungă și ne ajută prin energia lor... sunt reprezentați prin figurine, gen Budha Vesel, Budha Familiei, Budha Marinarilor etc. o lecție pe care el simte nevoia să o împărtășească turiștilor, ca și când ar dori să-și delimiteze teritoriul, sau să-și îndeplinească rolul de profet în țara... profeților. Manjeet, ceva mai implicat social decât colegul său, nu înțelege cum, într-o țară bogată, printre primele cinci în lume ca forță militară, mai sunt atâția copii care, din cauza foametei, ajung să mănânce pământ, în sate și în carierele mărginașe din Delhi, moment în care li se umflă burta și mai au foarte puțin de trăit... sfârșind cu întrebarea retorică „oare unde merg banii? ” Pe de altă parte, atunci când trecem prin New Delhi, pe niște bulevarde curate, cu aer american, pe lângă clădirile coloniale, vezi cartiere rezidențiale, cu aer exclusivist, construite anume pentru cei ce au adus servicii speciale țării, ca militari, oameni de știință, actori celebri, politicieni și alte celebrități naționale... aflu de la Manjeet, că aceștia sunt scutiți de impozite, că au un taximetru la dispoziție non-stop și că guvernul nu are bani pentru programele de ajutorare a celor ce sunt adunați în fiecare dimineață, din cartierele sărace, și aruncați la gropile comune... să fie asta India Reală pe care o caut eu de aproape o săptămână?
În apropierea Curții Supreme, un grup de demonstranți cu lozinci, cere dreptate în justiție pentru câțiva rebeli din societatea civilă... în fond, câteva sute de oameni, aparent pașnici, cu o stare de non-combat pusă pe seama moștenirii Marelui Gandhi, adept al pacifismului social.
Amir (Prințul), un indian între două vârste, cu ochii mari și negri ca două boabe de mure văzute la lupă, mă întâmpină în Magazininul de Artă Indiană, ca și pe primul său client dintr-o altă lume, sau, cel puțin asta îmi spune când aude de România. Mă invită într-un separeu și în față unui ceai verde și a unor Malai Kofka (boluri vegetariene cu gust de fân), îmi spune că încă nu a ieșit din țară, că nu știe care este diferența dintre capitalism și socialism... apoi îmi reface pe scurt propria istorie, de fapt o poveste nescrisă a antreprenoriatului indian... trăind la țară, într-o familie de patru generații și văzând cum ploaia le curge prin acoperiș, s-a hotărât să ia o decizie radicală, a făcut un împrumut de la prieteni și rude, pe termen nelimitat, fără dobândă ci doar pe cuvânt, s-a mutat la oraș, cu chirie, unde a însăilat o mică afacere de textile și obiecte de cult... pe măsură ce afacerea creștea, și-a adus frații, verișorii și prietenii mai apropiați, pentru ca azi, afacerea de două milioane de dolari, de unde el deține 15%, să-i asigure un trai mai liniștit... la rândul lui, este fericit să-și împrumute alte rudenii și cunoștințe cu bani, doar pe încredere, o încredere a cărei garant este mama, o zeitate în viață, pentru fiecare familie... apoi, Amir îmi povestește cum s-a rupt cerul, atunci când și-a pierdut recent propria mamă...
După un tur al magazinului, prin secțiile de mătăsuri, stofe, obiecte de artă și bijuterii hinduse, constat că Amir nu are, la secțiunea de cămăși, modelul de cămașă indiană simplă, dorit de mine... în schimb mă asigură că mi-o poate face în câteva ore, ca apoi să mi-o trimită la recepția Hotelului Krishna. Zis și făcut. Câțiva verișori se reped să-mi ia măsurile, dar, hop! se opresc cu lungimea până la genunchi... văzându-mi privirea uimită, Amir îmi spune că așa arată o cămașă indiană clasică... îi spun că eu o vreau la talie, cădem de acord, achit cei 18 dolari, îmi las adresa și ne despărțim prieteni.
La 8.30 pm, îmi sosește la recepție un colet elegant, cu numele firmei, unde găsesc cămașa mea indiană, neagră, cu un mesaj de prietenie de la un indian adevărat, Amardeep Amir.
Cu toate că am prilejul să o port foarte rar, dor privind-o pe raft, îmi amintesc de o Indie plină de nori misterioși, negri, prin care se strecoară câteva raze de soare...
Trimis de glcitizen in 06.05.17 12:31:10
- A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist în Delhi, NEW DELHI" (deja existentă pe sait)
Buna!
Imaginile si vorbele prezentate de tine in review sunt foarte sugestive cred eu pentru civilizatia lor indiana.
Cand esti mai aproape de stilul lor de viata parca si trairile sunt altfel,
Cred ca mi-ar placea sa vizitez India desi nu mi-am propus niciodata lucrul asta.
Foarte frumos! Votat cu ar spune @Mishu cu placere .Sper ca mai ai ceva in tolba!?
@adrianbogdan:
Iti multumesc pentru ecou. Daca vei avea vreoadata ocazia-nici eu nu credeam ca voi ajunge, dar speram, merita sa mergi acolo si sa descoperi treptat adevarata Indie, care e nu numai confuzie si saracie...
@glcitizen: Cu mare plăcere citesc articolele tale despre India, care s-au suprapus cu citirea romanului În umbra muntelui continuarea lui Shantaram.
Fără să vreau, uitându-mă la poze, fac paralelă intre ce ce ai scris tu despre India și ce am citit eu în cele două volume. Foarte interesant, palpitant, inedit.
Ai spus că ți-ai comandat o cămașă neagră, dar în poză eu o văd indigo, orice culoare ar avea, este indiană și sunt convinsă că numai privind-o îți aduce aminte de India.
Felicitări și pentru acest articol.
Dacă mai ai în tolbă impresii din zilele petrecute în India te rog să ne mai scrii, îmi face mare plăcere să citesc.
Toate cele bune.
@glcitizen:
La urmatoarea anuala AFA sper sa te vedem in frumoasa ta camasa indiana. Sunt convinsa ca ne vei face o astfel de bucurie.
Vacante superbe vara asta, astept sa ne farmeci iarasi!
@elviramvio:
Multumesc mult, sper si eu sa fiu mai suplu...
@ANILU:
Multumesc, ANILU. Camasa este neagra, asa cum am vrut-o, dar in poza iese indigo... pina la urma, o voi purta la urmatoarea intilnire, asa cum imi sugereaza elviramvio.
Desigur, mai am ceva in tolba, India e mare si plina de povesti.
Multumesc din nou si te atsept cu noutati, la rindul meu.
@glcitizen: Mulțumesc și eu.
Tocmai ce am scris despre locurile vizitate de 1 mai. Dar am scris și despre Mediaș, acolo unde soțul își desfășoară activitatea în ultimul timp.
Toate cele bune.
@glcitizen: Da, cămașa ta indiană este de fapt semiindiană. Nu este lungă până la genunchi, dar fiind comandă specială - una pentru export în România - se poate și așa. Îți doresc să o porți sănătos și voios nu doar la întâlnirile AFA, ci ori de câte ori vei dori!
Eu am câteva bluze indiene (făcute în India, dar nu după model standard, feminin). Sunt lungi, cu șlițuri laterale adânci și se poartă numai cu pantaloni largi. Se numesc shalwar kamiz.
@iulianic:
Multumesc. Ar fi o idee sa venim in camasile noastre indiene la AFA... ce zici, macar la cina festiva.
@glcitizen: Felicitari ca ai ajuns acolo si ai impartasit si noua experientele tale.
Urmaresc si citesc de mult articolele tale (si cele care nu sint despre India) si am mare interes fata de aceste tari indepartate.
Cel mai mult mi-au placut articolele si fotografiile care prezinta viata reala de acolo(asa cum este si articolul de mai sus)
Asa cum zici cele despre India inca nu le-ai terminat asa ca le asteptam.
@AZE:
Iti multumesc AZE, si tin sa-ti spun ca si eu te citesc cu placere.
Desigur, India mai are destule povesti de spus in cele ce urmeaza.
@glcitizen: Salut!
Cu o micâ întârziere, am ajuns la povestea ta, la povestea cămășii tale
Mare Om acel Amir, un adevărat prinț. Nu toți cei care au ajuns sus își mai amintesc gustul sărăciei. Știi că era o vorbă "dă-i omului putere ca să-i vezi caracterul", iar eu cred cu tărie că așa este, viața mi-a confirmat.
Foarte frumoasă cămașa ta, să o porți sănătos.
Pozele sunt minunate.
Felicitări!
@krisstinna:
Multumesc pentru ecou, Krisstinna. Uneori, trebuie sa faci multi km pt a intilni oameni, in fond normali, intr-o societate civilizata-cu atit mai mult, m-a impresionat un asemenea om in India...
Cu multi ani in urma, trei copii din grupul meu si-au uitat toate actele si banii in holul Muzeului de Stiinta din Londra... dupa 4 ore de neliniste, le-am gasit intacte, la receptie... ei spuneau ca este ceva normal intr-o societate normala... ne uitam muti, unul la altul.
Din fericire, vad si la noi, din ce in ce mai des, asemenea gesturi, la televizor. dar, gesturile frumoase, apar odata cu educatia si bunastarea...
Rata de analfabetism 64% socant! dar explica situatia tarii... inexplicabila atitudinea politicienilor ce mentin o atare stare de fapt! un mod de gândire anacronic, ciudat de a acorda beneficii suplimentare celor ce au norocul de a se naste în familii "potrivite", de a ignora cartierele sarace unde saracia se adânceste de la o generatie la alta, de unde se aduna mortii în fiecare dimineata, Doamne, ce tablou apocaliptic, parca vad un film SF în care ni se prezinta o societate aflata la limita rezistentei... indiferenta care ucide fara ca nimic sa tresara în sufletele lor! un review tulburator acompaniat de fotografii reusite! Multumesc.
@Yolanda:
Multumesc pentru apreciere si pentru vot, Yolanda.
Nu strica sa fim informati si despre alte colturi de lume pt a vedea ca se poate si mai rau... totuși, fiinta umana parca nu merita atitea umilinte.
@glcitizen: Minunat in continuare, pot spune ca am mai dat o fila a cartii si am ajuns la un nou capitol. Povestile impartasite noua aici arata India asa cum ai perceput-o, mergand printre ei pe jos, si nu intr-o masina in fuga intre doua obiective de vizitat.
Cat despre camasa , sa o porti sanatos si daca vei veni la urmatoarea intalnire cu ea fii convins ca vei fi cea mai curtata persoana pentru a privi o asa frumusete (ma refer la camasa ), de aproape.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Iti multumesc, Mishule, pentru toate comentariile tale inspirate si de foarte mult bun simt. Cu toții suntem ocupati si trebuie sa ne smulgem parte din timp pentru frumosul nostru site, cu atitia oameni interesanti.
Tu ramii un etalon de bun simt si consecventa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Mauzoleul Humayun, New Delhi — scris în 09.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 În vizită la Mahatma Gandhi — scris în 05.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Cu ricșa prin Old Delhi — scris în 26.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Moscheea Jama Masjid din New Delhi — scris în 23.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Poarta Indiei — scris în 12.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Gurdwara Bangla Sahib — scris în 30.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Complexul arheologic Qutb, sau prima impresie despre un obiectiv turistic în India — scris în 28.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ