ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mauzoleul Humayun, New Delhi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mauzoleul împăratului mogul Humayun a fost ultimul obiectiv turistic vizitat în capitala Indiei New Delhi. Aflându-se acest obiectiv în apropierea drumului Agrei, orașul Taj Mahalului a fost ultimul vizitat în acea zi. Iar după o oră de circulație în suburbiile New Delhiului cu blocuri de locuințe înalte însfârșit am zărit în premieră și un peisaj extravilan indian. Dar să mă întorc la mauzoleu.

Acces și condiții de vizitare mauzoleu Humayun

Mauzoleul împăratului Humayun amplasat pe un domeniu de 27 hectare se află în vecinătatea grădinii zoologice din New Delhi, a râului Yamuna și o magistrală importantă de căi ferate indiene. India Gate se află la cca 30-40 minute de mers pe jos de aici. Adresa exactă este :

Hazrat Nizamuddin Aulia Dargah, Mathura Rd, Nizamuddin, Nizamuddin East, New Delhi, Delhi 110013, India

iar coordonatele geografice ale obiectivului sînt

28°35′35.8″N 77°15′02.5″E/ 28.593278°N 77.250694°E

Programul de vizitare este de luni până duminică între orele 6.00-18.00 O taxă de intrare pentru indieni costă 40 rupii (2,24 lei) iar pentru străini 600 rupii (33,6 lei). Străinii au ghișeu separat și este mereu liber. La ghișeele indienilor sînt cozi, teritoriul mauzoleului fiind și un imens parc există o posibilitate de picnic și petrecere a timpului liber, astfel ei vin bucuroși aici și stau la umbra copacilor seculari din parc.

Structura complexului mauzoleului Humayun

Se va intra dinspre o arteră principală de circulație și sensul giratoriu Sabz Burj, de fapt o clădire monument construit în interiorul sensului giratoriu. Există un mic parc și câțiva copaci țin umbră la vizitatorii care stau la coadă la bilete. Există și o parcare pentru autoturisme. După intrare aleea principală este centrală și până se va ajunge la mauzeolul în sine o clădire impozantă pătrată dotată cu o cupolă centrală turiștii se pot abate de la aleea principală și vizita obiective fie la stânga fie la dreapta acestuia.

În afară de împăratul Humayun mai sînt și alți împărați îngropați aici astfel primul obiectiv observat la dreapta de aleea principală este mauzoleul lui Isa Khan. Vizitând acest mauzoleu observăm un rezervor de apă antic Kua. Ieșind de aici și întorcându-ne pe aleea principală imediat la stânga vom observa mormântul lui Bu Halima și pe urmă la dreapta mormântul lui Afsarwala. Circulând mai departe pe o alee cu denumirea de Bu Halima ajungem la mauzoleul principal înconjurat de parc. În afară de clădirea impozantă se pot observa canale de apă, fântâni și încă 2 morminte de împărați Masjid Humayun Tomb și Barbers Tomb. Parcul se numește Humayun Tomb Parc. Ajuns la granița estică a domeniului dincolo de acesta am observat un alt templu sikh, se numește Gurudwara Damdama Sahib.

Mauzoleul Humayun a fost înscris în 1993 în lista patrimoniului cultural mondial Unesco.

Despre mauzoleu și împăratul Humayun

Mauzoleul împăratului Humayun a fost construit între 1605-1613 la ordinul fiului împăratului Humayun Akbar. A fost primul mormânt-grădină o noutate în acea vreme Charbagh=cadru de grădină inspirat din Coran la descrierea paradisului.

Arhitectura clădirii este specifică din această perioadă epocii mughal. În complex așa cum am descris mai sus mai sînt și alte morminte. La construcție au lucrat meșteri persani și indieni și citez aici câteva cuvinte din alte surse:

Mormântul lui Humayun este un exemplu de 'charbagh' (grădină cu patru cadrane cu cele patru râuri ale paradisului coranic), cu bazine unite prin canale. Mausoleul în sine se află pe o platformă înaltă şi largă, cu două celule bolţite adânci pe toate cele patru laturi. Are un plan octogonal neregulat cu patru laturi lungi şi margini teşite. Are o cupolă dubla înaltă de 42,5 m, învelită cu marmură flancată de chioşcuri cu stâlpi ('chhatris'), iar cupolele 'chhatrisului' central sunt împodobite cu plăci ceramice vitrate. Mijlocul fiecărei părţi este adâncit de bolţi mari arcuite, cu o serie de alte bolţi mai mici aşezate pe faţadă.

Interiorul este o cameră octogonală mare cu compartimente de acoperiş bolţit interconectate de galerii sau coridoare. Acest plan octogonal se repetă pe al doilea etaj. Structura este din piatră învelită în gresie roşie cu margini de marmură încrustate în alb şi negru.

Mormântul lui Humayun este denumit 'căminul mogulilor', deoarece aici sunt îngropaţi peste 150 de membri ai familiei mogulilor. Acesta se află într-un cadru arheologic semnificativ, centrat la Altarul Sfântului Sufi din secolul al XIV-lea, Hazrat Nizamuddin Auliya (savant musulman sunnit indian, sfânt sufist al Ordinului Chishti şi unul dintre cei mai renumiţi sufis din subcontinentul indian).

Humayun a devenit moştenitor al dinastiei Mughal (Mogul) când tatăl său, Babur, a murit în 1530, . După zece ani de domnie, Humayun a fost răsturnat de la putere de un lider al triburilor afgane, Sher Shah, fiind exilat în Iran, care era condus pe atunci de dinastia Safavid. Sher Shah a murit în 1545, iar succesorul său nu a putut niciodată să-şi extindă autoritatea asupra triburilor afgane. În fruntea unei armate, Humayun a mărşăluit spre Delhi, în 1555, pentru a-şi recupera tronul. Bătrânul Humayun, redevenit conducător al mogulilor, a murit şase luni mai târziu după ce a căzut în biblioteca sa de la Sher Mandai.

Vizita noastră

Autocarul ne-a lăsat în afara intrării după care șoferul indian s-a dus să o parcheze undeva. Am mers pe jos o distanță scurtă până la intrare. La intrare în afara porții a fost o mulțume de indieni pe de o parte vizitatori pe de altă parte vânzători ambulanți care vindeau de la souveniruri până la de toate pentru toți. Nu am stat prea mult la coadă ghidul nostru a cumpărat repede biletele de intrare contravaloarea acestora era inclus în prețul sejurului. Fiecare a primit câte un jeton care a fost înghițit de un aparat de la intrare. Ordinea vizitării a fost: după explicațiile ghidului despre fiecare obiectiv s-a mers direct către mauzoleul principal, după care s-a primit timp liber pentru vizitarea restului.

În interior este curățenie, parcul este îngrijit și pot spune că datorită vegetației este și un pic mai confortabil din punct de vedere termic. Pe aleea din mijloc se va trece pe sub clădiri de poartă impozante. În ultima clădire de poartă înainte să se ajungă la clădirea impozantă a mormântului lui Humayun este amenajat și un mic muzeu. După vizita mauzoleului circulând prin parc am observat că de și destul de îngrijit datorită căldurii nu se reușește să se mențină gazonul peste tot sînt porțiuni unde iarba este arsă. Dar în general se străduiesc să le dea destulă apă. În jurul parcului există un zid de incintă construit în același stil arhitectural.

Am avut suficient timp să vizitez și restul de morminte, alte clădiri, ziduri de incintă și să observ și vizitatorii indieni. Mulți stăteau pe iarbă la un picnic, copii se jucau la umbra copacilor.

Am fost foarte mulțumit de această vizită care a durat fix o oră, am observat și învățat lucruri interesante. Recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 09.06.24 22:26:11
Validat / Publicat: 10.06.24 07:01:57
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mauzoleul Humayun,clădirea principală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

MichiPHONE
[10.06.24 13:00:50]
»

@AZE: La cate informatii interesante ai, nu te gandesti sa scrii o carte? Nu multi ajung acolo si ar putea fi interesati.

AZEAUTOR REVIEW
[10.06.24 14:21:13]
»

@Michi: Sărut mâna. Da, voi scrie o carte dar poate într-o altă viață cu mai mult timp disponibil

Deocamdată sînt doar consumator de cărți. Mulțumesc pentru vizită și vot, sănătate multă.

doinafil
[10.06.24 22:45:25]
»

Am citit și vizionat cu interes ce ai postat! , lucru pentru care te felicit!

Am o nedumerire: de ce pe fațadele mausoleului Humayun apare încrustată steaua lui David?

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.24 09:52:02]
»

@doinafil: Monumentul este construit in stil arhitectural mughal si probabil acel element la care scrieti ca este ca steaua lui David face parte din acest stil.

Cred ca nu are nimic de a face cu steaua lui David aici au locuit hindusi si musulmani.

Un alt element ce am vazut extrem de des in India era zvastica (crucea incarligata) Si bineinteles ca nu are absolut nici o treaba cu hitleristii, era folosit mii de ani pe aici.

Surprize arhitecturale putem descoperi oriunde in lume.

Multumesc pt vizita, ecou si vot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059761047363281 sec
    ecranul dvs: 1 x 1