GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ieșind de la moscheea Jama Masjid vezi impresiine așteptau ricșele. Nu erau din acelea trase de om și nici motorizate. Erau cele cu pedale eu le-am numit așa pentru mine ricșobicicletă :) Știam că în programul sejurului o să am parte și de această atracție și cred că m-am bucurat mai mult că o să văd Old Delhi de mai aproape și mai puțin pentru acest tip de transport.
Câteva cuvinte despre Old Delhi
Orașul vechi Old Delhi a fost construit între anii 1639-1656 în perioada împăratului mogul Shah Jahan. Din acea perioadă și până în prezent au avut loc multe evenimente și Old Delhi a fost cucerit de câteva ori de alte popoare, de persanul Nadir Schah în 1737, de Ahmed Shah Durrani din Afganistan în 1761 și de britanici în 1857. Englezii au construit cazărmi în acest loc.
Dar viața merge înainte și am găsit acolo o lume interesantă și cu toată forfota, înghesuiala și mizeria găsită are totuși un farmec aparte. Asta e India.
Obiectivele turistice cele mai importante din Old Delhi sînt Fortul Roșu (Red Fort) și moscheea Jama Masjid. Și să nu uităm că și străduțele înguste sau piețele pline de magazine, comercianți, deci spectacolul străzii în sine este un obiectiv turistic.
Despre moscheea Jama Masjid am povestit rândul trecut și este atașat și linkul la începutul articolului. Fortul Roșu a fost construit între anii 1639-1648 în timpul împăratului mogul Shah Jahan. Fortul Roșu un fort foarte mare a fost construit în scop de apărare dar și ca reședință și este înconjurat de ziduri însumând o lungime totală de 2,4 km. Zidurile au o înălțime cuprinsă între 18 și 34 m. Fortul Roșu din păcate nu era în programul nostru de sejur, am putut-o observa doar din exterior. Ca și consolare am vizitat alte 2 forturi în India (la fel erau roșii având în vedere materialul din care s-au construit) Agra și Jaipur. În afară de cele două cele mai importante obiective turistice mai sînt și altele am putut observa personal un alt templu sikh cu un nume asemănător cu cel vizitat de mine (Gurudwara Sisganj Sahib)
Traseul nostru prin Old Delhi
Plecarea a avut loc din fața moscheii Jama Masjid la stația de ricșe și tot acolo ne-am întors. Am parcurs străzi și străduțe, piețe. Am avut o oprire într-o piață de unde am parcurs la pas o anumită distanță. Am avut parte și de o vizită comercială într-un magazin de mirodenii. A fost interesant, s-a cumpărat mult. Uitându-mă acum pe google maps cam pe unde am fost am fost mirat cât de departe am ajuns cu ricșele de la moschea Jama. Am avut plecarea pe strada Jama Masjid Road, am parcurs mai multe străduțe atât la dus cât și la întors cu denumirile Heritage Road, Dariba Kalan Road, Gali Amar Road, Kinari Bazar Road, și am ajuns la o arteră mai principală Chandni Chowk Road. Acolo am observat și templul sikh. Magazinul de condimente este situat pe strada Khari Baoli și se numește Golden Horse-Mehar Chans and Sons.
Cu ricșa prin Old Delhi
Am nimerit într-o ricșă condusă de un băiat tânăr și slăbuț. Din păcate pentru el, avea viață grea cu noi, eu cu 100 kg, tovarășul meu de drum mai puțin. Pedala din greu și a recunoscut că este greu de pedalat. Dar nu s-a lăsat nicicum acolo unde era greu și drumul accidental se dădea jos și trăgea de vehicul. La un moment dat am vrut să mă dau jos, și chiar să-l ajut dar nu m-a lăsat nicicum, a pedalat până la capăt pe cicloricșa dotată cu o singură viteză.
Deci am plecat pe drum și cel mai mult mi-a plăcut pe străduțele înguste pline de magazine și lumea colorată din India. Pentru a vă face o idee cum este acolo voi atașa 5 filmulețe (atâtea se pot atașa că puneam și mai multe) Străduțele sînt atât de înguste încât se trece milimetric față de alte vehicule care vin din sens opus, pietoni, marfă expusă de la magazine sau clădiri. Pe cele mai înguste străduțe nu pot intra mașini, nu încap decât biciclete, motorete, ricșe, alte vehicule înguste. În afară de cele interesante de văzut am remarcat clădirile vechi, străzile pline cu gropi, gunoaiele. Nu puteam să nu observ salata de cablaje care atârnă deasupra străduțelor, prinse de clădiri, probabil telefonie, televiziune, internet + curent electric, și poate unele nefuncționale de mult doar că s-au lăsat acolo. Dar am mai observat și viața grea a unora care trăiesc pe acolo.
Am părăsit temporar ricșele pe Chandni Chowk Road și am luat la pas această stradă. Este greu de descris spectacolul străzii în cuvinte și prefer să v-o prezint prin fotografiile mele. Ce putem vedea aici? Marfă expusă la tot pasul pe tarabe sau în fața magazinelor, comercianți care te invită să le cumperi marfa, vehicule care circulă sau staționează (ricșe, ricșe motorizate, biciclete, scutere, vehicule trase sau împinse cu mâna), cerșetori, câini, pisici și șobolani (da, am văzut și șobolani) Mirosul este greu de descris, se observă gunoaie multe, lichide pe jos. Am mai povestit într-un articol că nu prea sînt toalete publice și nu cred că toată lumea din acea stradă are acces la vreuna. Iar cât e ziua de lungă, va trebui să meargă într-un loc ferit... și asta e. Asta e India, enjoy :)
Am ajuns într-un final la magazinul Golden Horse de mirodenii. În afară de mirodenii comercializează și ceai și fructe uscate. Mi-a plăcut cum a făcut proprietarul prezentarea vorbea mult mai bine în engleză decât ghidul. Și angajații știau bine limba și puteau să explice tot. Mi-a plăcut modalitatea de avertizare pe ambalaj cât de iute este produsul. Pictograma era în formă de ardei de la un ardei (iute) doi ardei (foarte iute) până la trei ardei (extrem de iute). Bineînțeles că am cumpărat un condiment cu trei ardei pe ambalaj :) Ca și idee de prețuri condimentul meu de 100 gr era echivalent 12 lei. Foarte probabil pe acea stradă există unele mult mai ieftine.
După ieșirea din magazin ne-am întors pe același drum până la ricșe. Ca să ajungem înapoi la stația de ricșe și moschea Jama a trebuit parcurse din nou străduțele înguste. La deplasare este interzis a scoate mâna (pentru fotografii de ex.) dincolo de cadrul ricșei, există pericol de accidentare având în vedere cât de aproape trece de alte vehicule, oameni sau clădiri. Bacșișul conducătorului de ricșă era inclus în tur, dar a mai primit în plus de la colegul meu de ricșă. Băiatul cu ricșa a meritat a avut viață grea cu noi.
Experiența plimbării cu ricșa în orașul vechi Delhi o recomand, totuși se pot parcurge distanțe mai mari și vedea mai multe decât la pas.
Va urma
Trimis de AZE in 26.05.24 21:11:54
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE: India - o altă realitate! La fel ca țările africane prezentate de @Robert. Am prieteni care au fost recent prin India și cunosc din povestirile lor o parte din viața de pe acea parte a Globului.
Imaginile postate de tine sunt însă zguduitoare într-un fel. Parcă ne prezintă o eră postapocaliptică!
O altă lume, altă civilizație.
@tata123 🔱: Asta este realitatea lor. Și poate și normalitatea.
Am căutat să atașez la articol fotografiile și filmele care reprezintă viața reală atunci, în momentul când am fost acolo.
Dar mai mult ca sigur această parte a sejurului a fost mai interesantă pentru mine decât vizita a unui, templu, palat sau fort. au și acelea rostul lor, atrag turiștii, fac parte din istoria locului.
Dar pe unde mă duc să vizitez mă interesează în general modul de viață a populației.
Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot, să ai o zi bună.
@AZE : Da!... am citit, am văzut pozele, am citit din nou... norocul meu că nu s-a inventat computerul care să emane mirosurile reale ale locurilor ... sau poate s-a inventat, dar mă bucur că nu-l am eu..!
Așa cum ai zis într-un articol anterior, cred că trebuie să ai stomacul pregătit ca să 'digeri' astfel de lucruri. Am întâlnit și în Egipt sau Republica Dominicană sărăcie și un talmeș-balmeș de lucruri, dar parcă aici este mai ceva. Cred totuși că India nu este pentru mine. Poate doar dacă aș putea să separ mirosurile și mizeria de vizitele la templele și obiectivele pe care aș vrea să le văd.
@k-lator: Bună seara. De obicei la obiectivele turistice și mai ales la cele frecventate de străini este curățenie, este păzit, astfel dacă cineva face drumul hotel-obiectiv turistic-retur atunci se poate spune că s-au separat cele plăcute de cele neplăcute. Dar... se pierde spectacolul străzii, care este unul chiar aparte acolo.
În altă ordine de idei și turistul se poate obișnui foarte bine și repede cu condițiile de acolo. De exemplu în prima zi am simțit întradevăr smogul și diferența între aerul curat din România și aerul poluat din India. Cred că în maxim 1/2 oră m-am obișnuit și tot sejurul nu am mai avut treabă cu asta. În fine dacă locuiam acolo această poluare dăuna pe termen lung.
M-a șocat prima întâlnire cu strada. Pe urmă a devenit interesant, pe urmă m-am obișnuit, cred în maxim 2 ore. Mirosurile întradevăr se simt dar doar ocazional și nu peste tot așa că nu m-a deranjat așa mult. Totul este obișnuință chiar și la un turist. Așa că eu cred că ai putea să faci o excursie în India.
Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.
Interesant și acest articol!
India, ca și America de Sud, sau cea Latină - și nu numai - este o lume diferită de cea europeană, este o lume aparte! Noroc cu voi, cei mai tineri decât noi, care colindați prin țări îndepărtate de România! Așa mai aflăm și noi cum este viața pe meridianele și paralelele Pământului!
Am citit, văzut pozele și videoclipurile cu interes, pentru că:
prin anii '60 - dacă-mi aduc bine aminte - am văzut filmul japonez „Omul cu ricșa” , cu actorul Toshirō Mifune în rolul principal. Acesta trăgea cu brațețe ricșa, practic, se înhăma la ea. Azi nu cred că poți să mai vezi așa ceva, niciunde în lume!
După cum ai povestit, se pare că oamenii aceia pot trăi și cu mizeria lângă și la nasul lor!
Felicitări ȘI pentru acest articol! Ca de obicei, trimit și pupici
@doinafil: Sărut mâna. Răspund și eu într-un târziu la ecou, după o zi aglomerat și un pic prins nu din motive turistice, nici de servici doar niște proiecte casnice care îmi mănâncă din timp.
Cât despre colindat prin lume, aș colinda eu și mai mult dar atât s-a putut/se poate în momentul de față.
Mulțumesc pentru vizită, comentariu și vot, o seară bună
@AZE: ce să mai spun la acest articol!? Unii europeni cu nasul mai fin ar putea comenta că așa ceva nu este posibil! Mă refer aici strict la mersul cu ricșa! Am văzut în al treilea video cum el s-a dat jos si tragea de ricșă și cum ai spus tu că nu te-a lăsat să te dai jos. Erai așa ca un mic Ponta! Glumesc! E pâinea lor și de aici fac bani! Dacă nu ar fi unii ca voi poate n-ar avea ce pune pe masă seara la copii! Așa că nu trebuie să te simți aiurea că nu te-ai dat jos! Asta-i lumea lumea adevărată, asta-i realitatea în care trăiesc trei sferturi de pământeni!
Felicitări!
@robert: Sînt de acord cu tine că o mare parte din populația lumii trăiește așa în sărăcie, și până la urmă când m-am resemnat și am rămas în ricșă fix la asta m-am gândit că omul este hotărât să ducă la îndeplinire sarcina lui indiferent de greutăți că doar din asta trăiește el (și poate și familia lui)
Și mai știu că ai colindat o mare parte din Africa (neagră cum scrii) și ai văzut cu ochii tăi că nu peste tot viața e roz.
Mulțumesc pentru comentariu și vot, o seară faină.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Mauzoleul Humayun, New Delhi — scris în 09.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 În vizită la Mahatma Gandhi — scris în 05.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Moscheea Jama Masjid din New Delhi — scris în 23.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Poarta Indiei — scris în 12.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Gurdwara Bangla Sahib — scris în 30.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Complexul arheologic Qutb, sau prima impresie despre un obiectiv turistic în India — scris în 28.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit INDIA (XIV) // Old Delhi - New Delhi — scris în 29.02.20 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ