GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătorind prin Turcia cu autobuzul
Această "nevoie" de a călători cu autobuzul prin Turcia a pornit inițial doar din dorinta de a vizita în aceeași perioada de timp și Istanbul și zona Aydin, cu Kusadași, Efes, satul Sirince și Meryemana Evi.
Despre traseu poate voi scrie mai tarziu, acum vreau sa va povestesc experienta mea legată strict de mijloacele de transport în comun, în special a autobuzelor sau autocarelor, cum doriți sa le spuneți.
Deoarece biletul de avion era destul de scump la întoarcere am hotărât sa mergem spre Istanbul cu avionul iar la întoarcere sa venim cu autobuzul pe traseul București-Istanbul.
Pentru ca am găsit informații puține și nu știam nici tarife exacte, am ales Flexibus deoarece am văzut ca operează în toată lumea iar de pe site-ul lor puteam cumpăra și bilete online.
Ne-am hotărât sa alegem ca prim traseu Istanbul-Kusadasi și dacă nu era ok atunci sa facem un efort financiar mai mare și sa ne întoarcem în țară tot cu avionul. Zis și făcut!
În Istanbul am văzut ca sunt trei autogări, însă firma aleasa de noi opera cu autogara Esenler, asa ca după ce am aterizat pe aeroportul Sabiha Gokcen, am luat un microbuz care sa ne ducă aproape de centru (cât de aproape nu știam nici noi prea bine) și de unde să ne plimbăm puțin și cu feribotul pana spre seara când aveam autobuzul spre Kusadasi. Am plătit 30 de lire pana în Kadicoy, iar feribotul pentru 15 lire (aproximativ 5 lei) ne-a traversat de pe partea estică pe partea europeană, chiar lângă podul Galata unde se traversează pietonal.
Ne-am minunat cât de frumoasă e Moscheea nouă sau Sultan Valide din Piața Eminonu, apoi plimbându-ne prin zonă am găsit și Bazarul Egiptean (Misir Carsisi). Acesta se mai numește și bazarul mirodeniilor, este impresionant prin culori, mirosuri, aranjamente și chiar merită vizitat. Chiar la intrare scrie ca a fost construit în anul 1963, inițial pentru a sprijini acțiunile caritabile ale moscheii de care spuneam mai sus.
Deoarece eram pentru prima oară aici nu ne-am aventurat prea departe, rămânând alte doua zile pentru a vizita obiectivele mai importante din Istanbul, la întoarcere.
Acum se întuneca iar noi trebuia sa ajungem la autogară, iar pentru asta am luat trenul Marmaray care este o linie feroviară intercontinentală de navetă în Istanbul, cu o lungime de 76,6 de kilometri. Acesta cuprinde un tunel feroviar sub strâmtoarea Bosfor și modernizarea liniilor ferate metropolitane existente de-a lungul Mării Marmara de la Gara Halkalı în partea europeană până la Gara Gebze în partea asiatică. Am mers o stație și am schimbat cu metroul M1A care ne-a lăsat chiar în apropiere de terminal. Am plătit 35 de lire turcesti pentru acest drum.
Autogara ESENLER, numită de către turci și Marea Autogară este cel mai mare și central terminal de autobuze interurbane din Istanbul-Turcia. Este situat în cartierul Bayrampaşa, este organizata pe patru platforme, ca înălțime și are în jur de 200 de peroane, (noi am văzut vreo 198) iar zilnic se perindă pe aici peste 1000 de autobuze, autocare, microbuze, etc. Totul e extrem de bine organizat și e ușor sa ajungi la peronul care îți apare scris pe bilet. Parcarea pentru mașinile mici este gratuita timp de 25 de minute, apoi se plătește 33 de lire turcești pe zi, aprox 10 lei.
Când am ajuns pe peronul nostru am văzut ca de fapt firma de unde am luat noi biletele (www.flexibus.com) are ca și corespondent o firma de autobuze din Turcia, denumita KamilKoc. După ce am văzut sigla lor albastră și vreo două autobuze parcate am zis ok, sa speram ca va fi bine! ????
Din poze se poate vedea ca arătau bine și pe dinafară, dar surpriza mai mare a fost când am urcat. Biletul pe traseul Istanbul - Kusadasi a a fost 122 de lei, se poate achita și direct acolo sau online pe flexibus sau pe obilet.com. Pe cea de a doua platformă sunt de fapt toate firmele de transport ce operează în Turcia și puteți sa comparati preturile, însă pentru noi a fost alegerea perfecta cea cu KamilKoc ul. Spun asta deoarece autobuzele sunt spațioase, cu scaune mari, pe fiecare scaun aveți un ecran unde puteți viziona filme alese de voi, puteți alege muzica, puteți sa va încărcați telefonul, sa va jucați diferite jocuri, etc. Doar căști sa aveți la voi, ca să puteți face toate astea.
Noi am ales sa mergem noaptea, erau 580 de km de traseu, însă de doua sau de trei ori au venit și ne-au servit cu apă rece pusă în recipiente ca de iaurt, sau sucuri la sticle de 100 de ml, Pepsi, Mirinda sau sucuri de ale lor.
În plus, pe un trepied asemănător celor din avion aveau expuse tot felul de gustări: sărățele, halva, prăjiturele, etc, puteai sa alegi ce îți place. Apoi același băiat venea sa strângă ambalajele ramase și dacă doreai îți stropea pe mâini o soluție cu miros de lamaie, ca să nu ți se facă rău, însă cred ca era și ca să te poți curața după ce ai mâncat. Dacă observa ca dormi, trecea ușor pe lângă tine, să nu fii deranjat de masuța aceea pe roți.
La fiecare oprire, cred ca au fost ca șase stații de toate, spunea exact timpul cât staționa și de asemenea îți spunea dacă dorești sa mănânci sau sa cumperi ceva până pornește din fiecare autogară. Printre opriri a fost și Izmir dacă cineva își dorește sa ajungă și acolo. Restul, fiind noapte, nu le-am reținut.
Șoferii am văzut ca se schimbau cam la doua trei ore, însă niciunul dintre ei nu a vorbit deloc la telefon, nu a pus absolut nici o muzică, ceea ce ne-a impresionat plăcut. Fiecare scaun se poate rabata, pe doua poziții, însă fiind pe jumătate gol autobuzul, noi am ales sa mergem mai în spate și sa ne întindem pe doua scaune.
Dimineața când am ajuns în Kusadasi eram odihnite și plăcut impresionate de călătorie. Am observat de asemenea ca autobuzul a rămas exact la fel de curat ca și când am urcat în el.
În schimb când ne-am întors spre casă pe traseul Istanbul București mi-e greu sa spun ca a fost la fel de curat, dar erau și romani și turci și bulgari. Doar prețul întâmplator a fost exact același: 122 de lei. ????
Asa ca va recomand cu drag sa alegeți și acest mod de a călători, iar pozele puse sper sa va fie de folos.
Trimis de carina_10 in 08.10.22 10:02:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Zona Efes, Kusadasi
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carina_10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turcia, altfel, Vacanţa în Turcia" (deja existentă pe sait)
-
Așteptăm și pozele, promisele!
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@carina_10: Am citit articolul, apoi am vazut pozele, dupa care am citit inca o data articolul .
Foarte frumos si in felul acesta parca iti vine sa circuli mai des.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Mini circuit Turcia — scris în 08.07.24 de Ady80 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Dara – orașul cu nume de femeie, uitat de timp și vremuri! ???? — scris în 19.02.23 de miha70 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta Turcia 2022 — generalitati — scris în 23.07.22 de michaela_1961 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Turcia în extrasezon — scris în 15.05.22 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2021 3 nopți în Kușadasi — scris în 24.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Hai spre Canakkale — scris în 14.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Era "să ne împrăștiem" în Edirne — scris în 12.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ