GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Buna ziua! Nu vreau să zic că aduc nu știu ce noutăți (care de fapt se tot scriu pe un fir pe site de vreo 2-3 ani), vreau doar să scriu despre cum ne-am descurcat in Turcia în luna aprilie cum ar veni în extrasezon.
În dimineața zilei de 22 aprilie (ora 0,05, am ieșit pe poarta casei noastre din Chitila), la ora 1,00 eram deja în coada vămii din Giurgiu, toată nebunia Giurgiu/Ruse vreo ora. Apoi ca de obicei am parcat mașina la ghereta de la ieșire din vama Ruse și am cumpărat vinieta bulgărească pentru o lună. Noi ca de obicei am cumpărat acest instrument in lei.
Am urmat traseul clasic Razgrad, Tărgoviste, Kotel, Yambol, Hamzabeily în circa 4 ore. Cert este ca la ora 5 dimineață ne aflam în coada vămii la bulgari, greu, greu. greu, noi visam la nu știu ce kebapuri turcești și vameșii bulgari se mișcau în reluare. Așadar pe la ora 9 reușim să străpungem și reduta otomană pe direcția Edirne. Aici la un Ptt am scos din bancomatul ptt ului 2000 lire și am pus pe cardul KGS 400 de lire, în total aveam pe el 480 lire. Cursul la care am scos lirele a fost de 0,31 lei /1 liră. Pentru cei care încă mai fac socoteli la comisioane bancare, aflați că dacă scoți bani din bancomat turcesc cu un card VISA sau Matercard nu există comision. De asemenea taxele de drum turcești sunt mici, nu merită să faci economie la câțiva euro, ca să pierzi timp pe nu știu ce DN că faci marea economie, în condițiile în care tu ai dat o căciulă de bani pe o super cazare.
Așadar, am luat drumul Canakkaleului, cu o scurtă oprire in Keșan unde am înfulecat un Adana Kebap de căciulă. În apropiere de Gelibolu ai semn care indică să te orientezi pe autostrada care vine dinspre Tekirdag pentru a putea să urci pe Podul Canakkale 1915, asta în cazul în are vrei să treci pe pod, dacă nu poți trece strâmtoarea - clasic cu fery din cele două puncte (la fel de clasice).
Serviciul de trecere a podului costă 200 lire turcești de autoturism. Banii îi poți plăti cash sau ai poartă cu notare KGS unde plata se face automat.
Da, podul este o mare împlinire a poporului frate turc, te scutește de statul la fery, deci timp câștigat pentru vacanță.
În continuarea drumului noi am optat pentru o noapte intermediară în Bursa, de altfel am plecat cu noaptea în cap pentru a avea ceva ore de colindat în Bursa veche. Din acest motiv am luat o cazare modestă in orașul vechi și bine am făcut.
A doua zi la ora 6 dimineața am plecat spre Side, nimic semnificativ, drumuri bune turcesti, fără aglomerație, o singură oprire la Afion pentru dezmorțire, drum fără taxa - 600 și mai bine de km. Am ajuns la hotel în Side pe la ora 15 - mare păcat am dat nas direct cu prăjiturile.
Drumul spre casă, din nou cam ciudat. Am ales să ne întoarcem prin Selcuk pentru că vroiam să vad Efesul. Deci drumul a venit pe continent prin Deizli, Aydin, Selcuk - nimic semnificativ - drumuri exemplare.
După vizita la Efes și o masă la Selcuk am plecat spre Ayvalik unde am avut cazare, circa 200 km parcurși în mare parte pe autostradă, KGS ne-a indicat că am consumat vreo 84 de lire. Așadar am ajuns repede și comod la Ayvalik în jurul orei 18,30. Cazarea destul de modestă în Sarmisakli.
A doua zi dimineață am plecat spre casă în jurul orei 6,30. Traseul urmat - Enzine, Canakkale., Lapseki (pod), taxa pe care am plătit- o pe pod + porțiune din autostrada Tekirdag 238 lire.
Foarte important, încă se lucrează la lărgirea drumului de după Kucukkuyu spre Enzine, după mine mai sunt de lucrat vreo 20 km și gata drumul v-a fi lărgit în totalitate,
Ultima noastră oprire în Turcia - Bazarul de sâmbătă din Edirne. Am facut piața, am manacat si ne-am îndreptat spre Hamzabeily... surpriză Bogdan a ratat coborârea așa că am ajuns în vama la Kapikule. Nu-i bai, asta a însemnat o diferență infim la de km. parcurși în plus, drum bun, liber și liniștit, am fost foarte mulțumiți, Căpitan Andreev, Stara Zagora, Veliko Tarnovo, Byala. Ruse.
Cea mai mișto fază, la vama turcească am fost puși să plătim 38 lire, să mor dacă am înteles de ce. Ei ziceau că pentru KGS anul trecut, Așa să fie?!
Atenție, am observat că turcii au activat mai multe camere pentru viteză, de asemenea destul de multe radare plantate înainte de localități.
În Turcia am făcut 3 plinuri la mașină (65 litri), am dat pe un litu de motorina 7,08,7, 30,7, 38 lei, depinde deci de zi și de locație, tot timpul am plătit cu cardul.
Gata! vine sezonul, plecați liniștiți în Turcia!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
superb, vreme bună, temperatură optimă de călătorit, totul ok
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
relax
Trimis de adrianbogdan in 15.05.22 09:33:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turcia, altfel, Vacanţa în Turcia" (deja existentă pe sait)
Mulțumim de preambul sezon. Ma interesează sa detaliezi cu radare. Fixe sau clasice. Am tot citit ca în vama se tot premiază. De 14 ani nu mi s-a întâmplat. E ceva ce nu știu eu, oare?
@eug: Buna! Există radare fixe mai ales prin orase (în cutiuțe) sunt în general semnalizate, un exemplu clasic este cel de după ce cobori spre Edirne de pe podul care traverseaza autostrada Kapikule - Ankara. Zona este prafuita, te uiti in general după benzinarii, indicatoare, centru Edirne și hop există si acest radar, Waze il semnalizarza.
O altă năzdrăvănie ne mai văzută de soferii cei tineri este radarul cu cablu (fir) de dinaintea orasului Keșan. Pur si simplu este întins pe sosea, tu sofer ai indicator de limitarea vitezei, tu nu limitezi la 50 km pt. că drumul este liber, normal iei radarul. Sincer nu stiu cum se concretizeaza amenzile pt. aceste doua tipuri de radare.
Varianta cu radarul mobil am încercat-o acum vreo 11 ani niste prieteni, pe la Kucukkuyu, au fost opriti, aratat viteza, scos banii platit și plecat. De atunci suntem destul de atenti la limitarea de viteză intre localitati sau cel mai bine unde exista autostrada urcăm pe ea. Anul acesta am văzut destul de multe radare mobile puse pe diverse masini neinscriptionate apoi oprire la vreo 2,3 km de locul faptei. Nu cunosc cum se plataesc actualmente amenzile de circulatie dar mă dau cu presupusul si cred ca in vamă, pentru că asa am pătit noi anul acesta. Am fost orientati către ghiseul Min. Finante si platit 38 lire se pare ca pentru un KGS mai vechi. (nu suntem siguri)
@adrianbogdan:
Aşteptam acest articol, chiar dacă aflasem deja câteva detalii care mă interesau
”Da, podul este o mare împlinire a poporului frate turc, te scutește de statul la fery, deci timp câștigat pentru vacanță.
Pozele tale m-au convins, dacă mai era nevoie , că nu trebuie să ratez noul pod ale cărui lucrări le-am tot admirat în ultimii doi ani.
Aşa cum bănuiam, noul pod poate fi plătit cum vrea sau cum poate fiecare
”Apoi ca de obicei am parcat mașina la ghereta de la ieșire din vama Ruse și am cumpărat vinieta bulgărească pentru o lună. Noi ca de obicei am cumpărat acest instrument in lei.
Fiecare cu plăcerea lui . Îmi amintesc că şi acum patru ani de Paşti v-am depăşit pentru că tot acolo v-aţi oprit pentru vinietă şi aţi pierdut timp la coadă. Cât timp o pot achiziţiona online, elegant şi fără nicio bătaie de cap, nu-ţi voi urma sfatul.
”Pentru cei care încă mai fac socoteli la comisioane bancare, aflați că dacă scoți bani din bancomat turcesc cu un card VISA sau Matercard nu există comision.
Nu cred că este chiar aşa, având experienţe încă recente din octombrie 2021. Mai bine spui ce card ai folosit tu, de la ce bancă.
”De asemenea taxele de drum turcești sunt mici, nu merită să faci economie la câțiva euro, ca să pierzi timp pe nu știu ce DN că faci marea economie, în condițiile în care tu ai dat o căciulă de bani pe o super cazare.
Perfect de acord. Dar am rata ocazia de a ne amuza an de an citind isprăvile şi şmecheriile celor care încearcă în fel şi chip să fenteze sistemul .
Prin Denizli cred că mă voi întoarce şi eu din Kemer dacă nu-mi vine vreo idee mai bună să-mi prelungesc puţin vacanţa. Şi aş încerca şi o cazare la Sarîmsakli, că şi aşa l-am văzut doar în poze.
”Foarte important, încă se lucrează la lărgirea drumului de după Kucukkuyu spre Enzine, după mine mai sunt de lucrat vreo 20 km și gata drumul v-a fi lărgit în totalitate,
O veste bună pentru cei disperaţi că nu pot depăşi în siguranţă pe serpentine. Eu aştept cu mare interes finalizarea tunelurilor. Speram să fie anul acesta.
”Atenție, am observat că turcii au activat mai multe camere pentru viteză, de asemenea destul de multe radare plantate înainte de localități.
Am observat şi eu că de la un an la altul apar tot mai multe camere pentru viteză, concomitent cu reducerea numărului radarelor instalate pe maşini, de care măcar erai avertizat. Frica de amenzi poate duce la creşterea timpilor de parcurs peste aşteptări. În ritmul ăsta cred că voi renunţa la maşină pentru avion...
”Gata! vine sezonul, plecați liniștiți în Turcia!
Liniştită plecam oricum, dar după ultima răzgândire mai am de aşteptat
Felicitări pentru vacanţă şi pentru articol!
Aştept continuările!
Un articol cu informații utile!
Mă bucur de noul pod, cine știe, poate am să-l încerc, cândva! ???? (când vom prinde curaj...).
Felicitări pentru vacanta de extrasezon!
Da mai avem vreo lună și jumătate și vine vacanta mare... În Turcia... Și eu tot pe pod optez sa trec. Anul acesta prietenii de la Gelibolu au mărit tariful la Hilton... Asa ca prima oprire va fi la Cardak aproximativ 8 km de pod.
Drumuri bune și vacante frumoase în continuare ???? ????.
Super info și pentru mine, și mai ales la obiect, mulțam! Urmează să merg pe parte din drum peste câtva timp, dar, zi-mi, te rog, de ce a fost nebunia din vama Giurgiu-Ruse, la ora 1 noaptea? N-am plecat niciodată la ora aceea, dar de ce ați trecut într-o oră?
Noi am mai fost o singură dată pe Canakkale spre Kusadasi, dar a fost și acu 15 ani, cred, și concediul în care am mers în toate spitalele de pe drum, începând cu Edirne. Crezi că ne descurcăm la fața locului cu niște cazări de tranzit între Ayvalik și Gelibolu? O să călătorim noaptea pe acolo și aș vrea să nu antamăm cazarea, ci să scurtăm cât putem drumul spre casă, pentru o pauză cât de mică în Edirne.
Cazarea la Ayvalik ai luat-o la fața locului sau de acasă?
sigur vei gasi cazare la fata locului. stii ca eu asa procedez
numai sa nu fie vreo sarbataore cu mai multe libere la rand ca sa plece turcii in week end prelungit
@Aurici:
”Crezi că ne descurcăm la fața locului cu niște cazări de tranzit între Ayvalik și Gelibolu?
Cred ca cel mai scurt drum este asta: goo.gl/maps/d5eC8WGh9nadD9Ct5 si nu trece prin Ayvalik. Este si cel mai usor, se merge cel mai mult pe autostrada.
Din Kusadasi faceti sub sase ore pana in Gelibolu, asa ca va puteti opri acolo, sau puteti merge fara oprire pana la Edirne. Depinde cand vreti sa plecati din Kusadasi.
”Noi am mai fost o singură dată pe Canakkale spre Kusadasi, dar a fost și acu 15 ani, cred, și concediul în care am mers în toate spitalele de pe drum, începând cu Edirne.
Dar ce s-a intamplat?
@Yoda: De data asta nu mergem la Kusadasi, cred că nu m-am exprimat eu corect. Încercăm câteva zile în Lesbos și la întoarcere, ferry e destul de târziu, durează și vama... dar n-am vrea să ne cazăm în Ayvalik, ci să mai mergem spre casă ca să putem sta puțin în Edirne a doua zi. Oricum, soțului nu prea îi place să conducă noaptea din cauză de dioptrii foarte mari.
În primul meu concediu în Turcia am plecat maxim epuizată de muncă iar drumul cu copii mici n-a făcut decât să mă dea peste cap. La vamă am ajuns la punctul medical, la Edirne la spital, iar la hotel, iar la spital, la Channakale la spital și la Kusadasi la fel. Analizele au fost foarte bune în fiecare loc, doar perfuzii mi-au făcut, iar când m-am așezat locului la Kusadasi m-am linistit si a fost cel mai relaxant concediu din viața mea. Tot răul a avut un bine, pentru că niciodată de atunci nu am mai pus munca pe primul loc. Scuze de offtopic, dar, n-am știut cum să răspund mai scurt.
@Aurici: Multumesc, acum am inteles. Nici mie nu-mi place sa conduc noaptea, desi nu am probleme cu vederea.
”Nu cred că este chiar aşa, având experienţe încă recente din octombrie 2021. Mai bine spui ce card ai folosit tu, de la ce bancă.
Acum 2 ani am folosit un card mastercard de la BRD.
Anul trecut si acum 2 săptămâni am folosit un mastercard de la Raiffeisen.
Am extras lire si am cumparat cu ambele variante fară comision, nu pot pune poze cu extrasul.
@Aurici:
”Urmează să merg pe parte din drum peste câtva timp, dar, zi-mi, te rog, de ce a fost nebunia din vama Giurgiu-Ruse, la ora 1 noaptea? N-am plecat niciodată la ora aceea, dar de ce ați trecut într-o oră?
Foarte probabil ca aglomeraţia să fi fost cauzată de ziua plecării, mai exact era în Vinerea Mare, când foarte mulţi conaţionali plecau să-şi petreacă minivacanţa de Paşti în Bulgaria, Grecia, Turcia. Nu vreau să-mi imaginez cum a fost dimineaţa la 6-7
Nici eu nu mai plec noaptea la drum, nici măcar prin Turcia. Sunt prea babă pentru experienţe din asta.
@Aurici:
”Buna! te rog, de ce a fost nebunia din vama Giurgiu-Ruse, la ora 1 noaptea? N-am plecat niciodată la ora aceea, dar de ce ați trecut într-o oră?
era prima zi de Paste- liberă, toti plecam de nebuni, era coada impletita pe vreo 5 porti de iesire.
”Cazarea la Ayvalik ai luat-o la fața locului sau de acasă?
dacă mă intrebi pe mine, ti-as raspunde ca pentru mine. Cazarea am luat-o de la o agenție din România pe plajă la Sarimsakli să fiu sigură ca nu sunt probleme.
i-a o cazare! Asigura-te, conversează cu propietatea sa fi sigură ca ai aceasta cazare în miez de noapte! Încearcă sa alegi un hotel cunoscut! În zonă există destule cazari/speluci aparținând magrebienilor. Încearcă pe zi să intri pe vechile străduțe din centru! horor! Național Geographic. De exemplu nu as lua cazare nici la pensunile butique, poți lua ușor plasă.
o vacanță frumoasă vă doresc!
@adrianbogdan:
Eu am încercat mai multe variante şi toate au fost păguboase . Credeam că ştii că nu intervin niciodată să comentez dacă nu am argumente foarte solide, verificabile.
În 2020 m-am descurcat onorabil cu VISA Revolut, de pe care am retras fără comision de la bancomat Ziraat, nu am plătit comisioane la schimbul valutar între conturile create pe Revolut. Singura surpriză am avut-o la plecare în vamă când am scos de la un bancomat al altei bănci acolo la Kapikule şi Revolut (VISA) mi-a luat 10 TL comision la o retragere banală de 200 TL, chiar dacă nu depăşisem limita de 800 lei echivalent pe lună.
În 2021 am fost mai cheltuitoare şi am plătit o groază de comisioane, mai mici sau mai mari. Revolut mi-a luat comision şi la schimbul valutar din cont, a vrut să-mi ia şi la retragere de numerar de la Ziraat şi Akbank pentru sume micuţe. Mastercard de la Raiffeisen nu mi-a luat niciodată comision în mod explicit la plăţi, însă cursul folosit pentru decontare a fost mereu BNR+2,75%, deci păgubos. Am plătit la comercianţi şi cu Mastercard Gold de la BCR şi comisionul a fost de 2%, tot atât fiind şi la retragere. Cu cardul ăsta de la BCR s-ar putea să fie mai bine anul acesta, deoarece m-au informat că s-au schimbat condiţiile în bine.
După toate aceste experienţe, eu nu-mi permit să fac afirmaţii general valabile cum că nu există comisioane, deoarece nu este adevărat. Am plătit comisioane destule, am bombănit la greu, dar nu am sărăcit şi oricum nu aveam încotro.
@nicole33: da, în alti ani am platit comisioane si noi, in ultimii 2 nu am platit precum ti-am zis, o pagupa de 2,7 lire/100 de lire, oi fi avand si eu probabil, dar gandestete cum ar fi comisioanele la urmatoarele tranzactii; leu / euro, euro/liră turceasca din start ai avea 2 comisioane?! plus stresul unde si la cine schimbi?!
Apropo la o mie de lire retrase ar fi un comision de 10 lei. Hai ca exageram, pe astia 10 lei îi castigi din prima masă platită, asta dacă nu suntem scârțari și nu mâncăm din papornița de acasă.
@adrianbogdan:
Tot cardul îl voi folosi şi eu şi anul acesta, asumându-mi şi costurile suplimentare cu comisioane etc. Voi fi însă mai atentă şi voi alterna cardurile.
Am zis de la început că nu am sărăcit, doar am bombănit.
Nu sunt genul care dă mii de euro pe o vacanţă şi apoi se uită cum să nu plătească HGS mergând doar pe DN-uri . Abia aştept să traversez Strâmtoarea pe noul pod, chiar dacă este scumpuţ, dar crezi că-mi pasă?
Mereu am căutat o cârciumă pentru prima cină pe tărâm turcesc, parcă mai gustoasă decât risipa de la all inclusive tocmai pentru că era atât de aşteptată. Nu mănânc din traistă pentru a face economie, dar iau mereu ceva sandvişuri la drum pentru că sunt rea de foame şi ştiu cât de greu îmi conving soţul să oprească pentru una alta, el fiind ca robotul setat doar să ajungă din punctul A în punctul B.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Mini circuit Turcia — scris în 08.07.24 de Ady80 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Dara – orașul cu nume de femeie, uitat de timp și vremuri! ???? — scris în 19.02.23 de miha70 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Călătorind prin Turcia cu autobuzul — scris în 08.10.22 de carina_10 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta Turcia 2022 — generalitati — scris în 23.07.22 de michaela_1961 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 3 nopți în Kușadasi — scris în 24.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Hai spre Canakkale — scris în 14.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Era "să ne împrăștiem" în Edirne — scris în 12.10.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ