ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUL-2009
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    La ruinele unei cetati legendare si la inaltimea calului troian...

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Am citit inainte ce au scris colegii mei referitor la Troia, cu istoria si legendele sale fascinante. Eu nu voi repeta date istorice, ci voi incerca sa redau cat mai fidel sentimentele si trairile mele privitoare la acest loc incarcat de multa, multa istorie zbuciumata. Este locul care a dus la atatea si atatea intrebari si framantari de-a lungul timpului, dar si la atatea scrieri, unele chiar fabuloase…

    Dupa o noapte frumoasa si odihnitoare petrecuta la Gelibolu, am traversat stramtoarea Dardanele spre partea asiatica a Turciei. Drumul cu ferry, intre Marea Marmara si Egee, ca intotdeauna, o placere simtita din toate rarunchiile. Cei ce-au fost cu ferry inteleg prea bine… Briza de dimineata, cerul de un albastru nepatat, cu soarele placut, inca bland si tare dulce, cu razele sale ce ne mangaiau usor pe fata cu o urare de “buna dimineata”. Si un ceai turcesc servit pe puntea vaporului…Ce incantare binecuvantata!...

    Am trecut la Canakkale si…imbarcarea la drum spre Troia.

    Si iata-ne ajunsi in locul pe care-l stiam din mitologia greaca antica. Atata tam-tam in jurul sarmanei Troia. Scriu “sarmana” pentru ca atunci cand am intrat in situl arheologic sau mai bine zis, in ceea ce a mai ramas din acea cetate antica atat de renumita, eu, una, m-am cam dezumflat. De ce? ! Pentru ca din pacate in zilele noastre nu s-a mai pastrat mare lucru din bogatul, infloritorul si faimosul oras antic Troia, fiind unul dintre cele mai mari orase ale Greciei antice, teatrul luptelor dintre Ulysse, Ahille sau Agamemnon povestite atat de frumos, cu mult har de la zei de catre Homer in opera sa de capatai, Iliada…

    Odata intrat in situl arheologic vestigiile ramase pot parea la prima vedere prea putine si poate noua, ca turisti, ne este greu sa facem o reconstituire a vechii cetati cu atat de mare rezonanta in istoria antica. Si totusi magia si farmecul acestui loc numit Troia sunt intotdeauna acolo.

    Ah, dar sa incep cu inceputul; la intrarea in zona sitului Troiei, am platit parca, nu mai stiu exact, biletul a costat in jur de vreo 8 sau 10 TL pt. adult si 5 pt. copii.

    La intrare “troneaza” mare stapan, cu ingamfare si nepasare, cunoscutul si invincibilul Cal Troian. Vai de mama lui!... daca cel autentic ar fi fost ca acel cal troian, cu aspectul acela comercial, dupa umila mea parere, legenda lui nu mai avea acum, in zilele noastre, un asa de mare renume mondial.

    Sa nu-mi fie cu suparare pt. cei care au fost aici si le-a placut atat calul cat si “resturile” amarate ale batranei Troia. Dar ce am vazut eu, ce am perceput eu din tot acest loc incarcat cu atata istorie si incarcatura emotionala ale acelor vremuri, oho, de foarte mult timp apuse…acum zau de-mi mai inspira altceva decat comert…Un cal imens, din lemn, ce-i drept, dat cu o vopsea maro-roscat, cu o mare coada ce s-ar zice ca ar defila prin vantul Anatoliei, cu niste scari abrupte in interior ce te duc pana sus, pana la etajul al doilea, pt. cei mai curajosi si dornici de facut poze de la inaltimea maxima a calului… sa scoata un capsor la o fereastra, facuta si aceea stangaci si foarte comercial si sa zambeasca spunand clasicul “cheese”…sau mai nou un “smile”…

    De acolo, din “inaltul” calului se vede intr-adevar o panorama frumoasa asupra ramasitelor Troiei si a intregii zone…Deh, cat de frumoasa, este iar la latitudinea fiecaruia. Pentru cine indrageste foarte mult un morman de pietre mai aranjate, adunate sau mai rasfirate, se poate sa fie placut…pentru cine doreste ceva mai mult, de exemplu, niste ruine mai bine conservate, in care vezi cu adevarat urme ale unei mari civilizatii, sculpturi de mare arta, vazute pe pietre sau coloane, ii poftesc si le recomand sa viziteze Efesul. Acolo are ce vedea cu prisosinta.

    Dar Troia, oras al Greciei antice, situat in nord-vestul Asiei Mici, la sud de Istanbul, a fost fondat in Era bronzului, aoleu de cand…Stim cu totii legenda potrivit careia Troia a fost obiectul si scena de lupta in faimosul razboiul troian, datorita unei domnite pe nume Elena (of! tot o Elena…un nume predestinat in marea istorie) din aceasta Troia…Si cucerirea cetatii datorita faimosului Cal Troian…Tot aceasta Troia a fost cantata atat de frumos si duios, dar si cu mult patos si filozofie de catre Homer in canturile sale din Iliada…

    Dar in secolul 19, mai exact in 1870, sapaturile unor arheologi au scos la iveala dovezi incontestabile ale existentei aici a mai multor orase construite unele peste altele, unul dintre ele chiar semanand cu cel descris de Homer…Deci marea legenda a prins viata…

    De aceea chiar la intrarea in situl arheologic se gaseste o harta cu nr. ruinelor oraselor din Troia, de la 1 la 9. De aici am dedus si eu ca totusi, pe acele locuri pe care calcam atunci, existase odata, demult de tot, o civilizatie infloritoare. Acolo traisera si murisera niste oameni, cu bune, cu rele, pe vreme de pace sau de razboaie crancene…Deci acel loc emana inca acea istorie de veacuri, pe care nimeni de pe acest pamant nu o poate contesta. Acel loc Troia, este inca o dovada incontestabila ce poate da inca o pagina atat de frumoasa, misterioasa, glorioasa dar si atat de singeroasa din marea Istorie universala. Si pentru acest fapt, respectul meu si cred eu, al tuturor trebuie sa existe, indiferent ca ne plac acele pietre, ruine sau urme mai vizibile (de ex. amfiteatrul) ale anticei si nemuritoarei Troia.

    Caldura infernala ce isi intinsese tentaculele pe acele locuri, praful cat si lumea ce incepuse sa se adune la acele ore, ne-au facut sa ne grabim calatoria noastra pe meleagurile troiene. Si sunt convinsa ca si aceste “inconveniente” ne-au perturbat intr-o oarecare masura perceptia noastra asupra acelor locuri legendare…

    In concluzie, merita sa faceti o vizita la Troia, macar o data in viata, sa vedeti, sa simtiti, sa calcati pe acele pietre prafuite incalzite de soarele Turciei de azi si roase de Timp. Dar aveti grija daca faceti plimbarea vara, pe caldurile mari, sa aveti cu voi multa apa, ochelarii de soare si capul acoperit neaparat cu o sapca sau palarie. Si nu trebuie sa va reamintesc de aparatul de foto pt. o imortalizare a Troiei de sus de tot, de pe Calul Troian! Sau chiar printre acele ruine stravechi ale legendarei Troia…

    Si v-am povestit si eu toate aste, pentru ca, precum multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    Cu mult drag, Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 04.06.10 15:23:28
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3531 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Resturi ale peretilor cetatii din Troia...deci a existat...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10000 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [04.06.10 16:54:52]
    »

    Ileana, daca nu-ti place melodia atasata putem schimba!

    aaaaa
    [04.06.10 17:35:32]
    »

    Si pe mine m-a dezumflat acest loc. In 2010 taxa e de 15 lire pt adulti iar copii intra gratis. La banii astia ma asteptam la mai mult. Iar despre acest cal troian comercial este de tot rasul. Mult mai frumos si "istoric"arata cel de pe faleza din Canakkale.

    Sincer nu va sfatuiesc sa vizitati acest loc pentru ca in afara de niste bolovani si acest cal troian nu aveti ce vedea.

    Diaura*
    [04.06.10 20:20:58]
    »

    Sunt locuri unde chiar daca nu mai ai multe de vazut, exista o incarcatura istorica (alteori mistica) deosebita. Cum reusesc unii sau altii sa atraga turisti... asta e alta poveste. La noi cate agentii de turism includ in circuitul prin tara o excursie "optionala" la Sarmisegetusa? (multi nici nu stiu ca sunt doua).

    Oricum impresiile si sfaturile tale sunt de folos.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [04.06.10 20:29:07]
    »

    Luckyweb13, imi place mult melodia aleasa, tocmai ca este "üschita" din tiparul turcesc. Intelegi, da? si se potriveste cu restul, atat impresii cand si starea mea de atunci... "comsi comsa"... mai mult comsa...

    O intrebare: de ce nu imi apar si mie pozele (le vad doar din contul meu) ca le-am incarcat inca de dupa-amiaza, imediat dupa scrierea review-ului. Multam fain.

    webmaster13
    [04.06.10 20:34:48]
    »

    o sa vina si randul pozelor, in curand!

    TORA INGRID
    [04.06.10 20:37:25]
    »

    Ca intotdeauna, review excelent si da, ai dreptate sa remarci ca dincolo de pietre si pietroaie, de caldura si praf, de calul nou in amintirea celui vechi si care transcede prin semnificatia CALULUI in istorie interesul turistic, ramane fiorul care te strabate la simpla amintire a celor ce au trait si murit acolo. La urma urmei a fost o CETATE, plina de viata, de sunete de sabii si de ecoul celor ce faureau sabiile, o cetate in care s-a dansat, s-au nascut prunci si s-au sacrificat vieti...

    De cate ori m-am gasit in astfel de locuri am incercat sa-mi imaginez viata frematand intre zidurile acum pierite. Viziunea cinematografica, din fericire, ne inlesneste efortul si ne lasa sa visam...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [04.06.10 20:49:20]
    »

    @Diaura, exact asa am scris si eu, ca Troia ramane ca o legenda vie atat in istorie cat si in cugetele noastre, ale celor ce pretuim atat locurile cat si semnificatiile lor, chiar daca in prezent si, mai rau, in viitor, aceste urme poate se vor sterge in negura necrutatoare a Timpului...

    @Tora, draga, ca intotdeauna randurile tale imi fac o reala bucurie si placere. Si eu pretuiesc astfel de locuri, precum ai citit nu numai aici. Imi plac mult cetatile vechi sau chiar si aceste pietre mai prafuite sau mai bine pastrate, tocmai pt ca ele ne atesta prezenta noastra de-a lungul timpului, aici pe Terra, dar si in marea carte a Istoriei Omenirii...

    Va multumesc tuturor pt. aprecieri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    any*
    [05.06.10 16:17:17]
    »

    Pentru un review excelent o nota maxima.

    Michi
    [06.06.10 12:51:19]
    »

    Cum sa nu dau vot maxim la o asemeea descriere care, celor care am vazut Troia ne trezeste amintirile iar pe ceilalti ii invita la drum?

    Asa cum arheologul Schliemann a descoperit Troia exclusiv pe baza scrierilor lui Homer in Odiseea, tot asa, chiar mai spectaculos Arthur Evans, in 1900, pe baza legendelor si miturilor mitologiei grecesti, a descoperit civilizatia minoica in Creta, la Knossos, demonstrand ca legendarul rege Minos a trait in realitate.

    costin1968
    [06.06.10 13:09:01]
    »

    Foarte frumos!

    Vot tare si mare!

    biancuta
    [26.08.10 09:21:54]
    »

    Ileaxaexperta, am vizitat si eu Troia si pot sa spun ca am avut satisfactia de a ma afla in acel loc plin de istorie, chiar daca ruinele nu sunt interesante! E un loc care atrage mai mult prin ceea ce reprezinta, nu prin ceea ce arata! Excelenta descriere si 400 pma si din partea mea!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    aaaaa, any*, biancuta, costin1968, Diaura*, ileanaxperta*, Michi, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂTroia legendară:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.53542804718018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1