ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Transalpina 2016 — porţiunea Obârşia Lotrului-Sebeş

TIPĂREȘTE

Gata a venit căldura, trebuie să ieşim din casă. A fost frumos weekendul trecut aşa că imediat ne-a încolţit ideea unei ieşiri. Unde să mergem? Hai pe Transalpina. Dar parcă e închisă, mergem pe porţiunea deschisă. Aşa că ne-am pornit la drum pe porţiunea dintre Obârşia Lotrului şi Sebeş.

Transalpina este drumul care urcă la cea mai mare altitudine din ţară, la 2145 metri în Pasul Urdele. Transalpina sau Drumul Regelui face legătura între localităţiile Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba.

În articolul acesta vă povestesc despre porţiunea dintre Obârşia Lotrului şi Sebeş. Deci am pornit din Râmnicu Vâlcea prin Călimăneşti apoi din Brezoi am început să urcăm spre munte. A urmat staţiunea Voineasa apoi Vidra, puţin mai sus este Domeniul Schiabil Transalpina- aiceea iubitorii schiiului se pot bucura de 4 partii de diferite categorii, iar cei care nu schiază se pot plimba şi admira un peisaj superb cu lacul Vidra şi munţii din împrejurimi mergând cu cu telecondola.

Asfaltul pe porţiunea Voineasa – Vidra - Obârşia Lotrului este destul de prost, în unele locuri drumul are denivelari mari. Am ajuns şi la Obârşia Lotrului, de aici am virat la dreapta urmând indicatorul spre Şugag. (nu înainte de a vă spune că pe acestă porţiune pe vârfurile munţilor se mai observau urme mari de zăpadă). Ei de aici se schimba totul, asfaltul este ca-n palmă, parcă a fost turnat ieri, făra pic de groapă.

Dacă pe porţiunea dintre Novaci şi Obârşia Lotrului predominant sunt golurile apline şi văile adânci de te ia cu ameţială, pe acestă porţiune predominant sunt padurile de brazi, barajele de acumulare iar mai jos padurile de foioase. Portiunea dintre Obârşia Lotrului şi Sebeş are o lungime de 85 de kilometri. Peisajele sunt încântătoare, te lasă cu gura cascată. La început mai sunt câteva curbe la 180 de grade dar după vreo 5 kimometri scapi de ele iar drumul coboară lin spre şes. Dar cum v-am spun pe acestă porţiune sunt o mulţime de baraje.

Primul baraj care vă iasă în cale este barajul Oaşa. Acest baraj este făcut pe cursul râului Sebeş şi are o lungime de apoximativ 6 kilometri. Traversând acest baraj se poate ajunge la Mănăstirea Oaşa iar pentru iubitorii sporturilor de iarna se ajunge la Domeniul Schiabil Şureanu anul dintre cele mai mari din ţară. Pentru iubitorii de drumeţii montane tot aici se afla Vârful lui Patru (2130 m) din munţii Şureanu. În zonă sunt posibilităţi de cazare.

Ne continuam drumul şi încet, încet pădurile de brad se împuţinează luându-le locul cele de foioase, iar în drumul nostru apare un alt baraj mare, Barajul Tău. Acest baraj are o înălţime de 78 metri, se află tot pe cursul râului Sebeş. Peisajul în zonă este impresionant, apă cât vezi cu ochii prinsă ca într-un cleşte de braţele munţior şi stăvilita de beton armat. În zonă se află Rezervaţia naturală “Masa Jidovului” – aceasta reprezintă un abrupt stâncos format din şisturi cristaline, acoperite partial cu vegetaţie, care la o altitudine de 50 metri faţă de râul Sebeş, are o platformă netedă de forma unei mese. Tot în zonă se află şi Rezervaţia naturală “ Stânca Grunzii” – reprezintă o stâncă formată din roci calcaroase şi dolomite calcaroase.

De aici sunt tot mai dese şi aşezările omeneşti, apar tot mai multe pensiunii. Dar noi mergem mai departe, înainte de a ajunge în localitatea Şugag, pentru cei care doresc să viziteze localităţile Jina şi Poiana Sibiului din Marginimea Sibiului trebuie să vireze la dreata pe un drum judetean care acum trei ani era destul de bun (nu ştiu acum).

Ajunşi în Şugag aici am oprit să bem o cafea şi să admiram împejurimile. Aici se află “Luncile Prigoanei” – Luncile Prigoanei se întind pe cuprinsul a 7 mlaştini, ocupând 15,7 hectare, pe o lungime de 3 kilometri, lunca fiind străbătută de pârâul Prigoană care şerpuieşte printre mlaştini. Tot în localitate se află şi mănăstirea Teţ cu hramul Sfântul Gheorghe.

Din Şugag am ajuns la un alt baraj Barajul Căpâlna, acesta este mai mic decât celelalte, aici am stat de vorbă cu un localnic care a vrut să ne păcălească spunând ca de aici sunt Fetele de la Căpâlna, dar după ce i-am spus de unde sunt de loc şi-a retras afirmaţia.

Din Şugag mai este puţin şi ajungem la Sebeş puntul de finiş al Transalpinei, drumul de întoarcere spre casă fiind Sebeş-Sibiu-Vâlcea.

Noi am fost pe acest traseu în 21 mai, la acel moment porţiunea dintre Novaci şi Obârşia Lotrului era inchisă, dar weekendul trecut 28 mai au fost câţiva prieteni şi pe acestă porţiune, iar verdictul lor a fost ca se poate circula, singura problemă fiind pe o porţiune de 500 metri unde se circulă doar pe un sens din cauza zăpezii, asa ca HAI LA DRUM.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 31.05.16 09:22:33
Validat / Publicat: 31.05.16 10:25:16

VIZUALIZĂRI: 17305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 coada barajului Vidra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Safta Radu
[31.05.16 11:46:51]
»

Salutare!

Mi-a plăcut articolul, Transalpina este un drum pe care cred că l-am ,,făcut'' integral de 4-5 ori până acum, peisajele sunt de vis. Dar am o nelămurire: tronsonul Obârşia Lotrului - Şugag a fost asfaltat complet? Întreb pentru că în mai 2013, când am circulat ultima dată pe acest tronson, erau porţiuni neasfaltate complet sau asfaltate doar pe un sens al drumului. Dacă-mi amintesc bine, în apropierea barajului Oaşa, am ajuns la un pod unde nu era asfaltat, erau montate plăcile de beton iar din acestea ieşeau mândre capetele de la barele de fier-beton, că a trebuit să-mi folosesc toată îndemânarea de şofer (amator) să trec printre ele, pentru a nu-mi înţepa pneurile.

kelyboy
[31.05.16 14:01:43]
»

Citit, placut, votat! felicitari!

Acum caţiva ani urcam şi eu pe Transalpina, un drum cu adevarat impresionat, cu peisaje idilice, prăpăstii infricoşătoare şi orizonturi incredibile, un traseu ce merită parcurs cel puţin o dată pe an... Atunci eu am avut proasta inspiraţie de a merge catre Petroşani, venind dinspre Rânca, aveam să regret amarnic acea alegere, o porţiune destul de mare a drumului, nu cea ce aparţine de Transalpina, era ca şi cum ar fi fost bombardată, credeam că nu mai ajungem cu maşina întreagă la Petroşani... oare acum arată tot aşa... ?

mishu
[31.05.16 14:02:31]
»

Foarte frumos sau cum ar spune romanul ramai "speechless" cand vezi asemenea privelisti. Am citit articolul, am vazut pozele, am votat si acum cand scriu ecoul tot mai trag cu ochii la poze.

Mi-ar placea sa fiu turist de meserie, sa pot sa vad cat mai mult de pretutindeni si tot din Romania.

Avem niste locuri atat de frumoase de nu stii de unde sa zici ca sunt.

Felicitari, votat cu mare placere.

roth
[31.05.16 14:09:44]
»

Aha, ,,buna incurajarea

asa ca HAI LA DRUM.

Acum as pleca daca timpul ar fi de partea mea... nu acel timp care e definit prin soare/nori ci acela care ticaie si se scrutge in ore/minute/secunde.

Oricum e pe lista de cand am parcurs putin din el... asa din gresala si m-a fascinat enorm

Multumesc de amanuntele utile inserate in text.

Drumuri multe si line.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.05.16 14:14:28]
»

@Safta Radu - Mulţumesc pentru apreciere. Să vă răspund la intrebare-cea mai mare supriză pe care am avut-o pe acestă porţiune a fost faptul că absolut toată este asfaltată, chiar şi porţiunea despre care spuneţi şi dv.

Vă doresc concedii plăcute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.05.16 14:18:59]
»

@kelyboy - Multumesc pentru aprecieri, Pe traseul spre Petrosani am fost în 2014 (mergeam la Timişoara şi un coleg mi-a spus ca traseul este bun aşa ca l-am ales), primii kilometri (cam 10) sunt un dezastru (colegul şi-a primit rasplata) apoi drumul e bun.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.05.16 14:23:35]
»

@mishu - Va mulţumesc, cui nu-i place să aibă meseria de turist, s-au de oaspete (asta cred că e mai căutată).

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.05.16 14:26:30]
»

@roth - Vă mulţumesc, dacă acest traseu este pe listă, cum am zis "hai la drum" că s-ar găsi ceva timp.

Va doresc călătorii plăcute.

tata123 🔱
[31.05.16 14:54:34]
»

@zlatna - Porțiunea ce ai străbătut-o (Obârșia Lotrului - Sebeș) e partea cea mai împădurită a Transalpinei. Peisajele sunt frumoase și aici: câteva serpentine, păduri nesfârșite, albia râului de lângă drum, lacuri.

Ne deschizi pofta de drumeții și călătorii cu acest articol. Chiar în weekend pe la posturile tv se vorbea despre redeschiderea Transalpinei la 1 iunie - dacă drumarii reușesc să îndepărteze zăpada de câțiva metri înălțime, aglomerată pe câțiva versanți - parțial se circulă pe o singură bandă de circulație.

De fiecare dată când am parcurs Transalpina la intrare în localitatea Șugag am cotit dreapta spre Dobra și am urcat la Jina - e o porțiune spectaculoasă, cu multe serpentine, încărcată de peisaje ce te ung la suflet. Din Jina am ieșit spre Sibiu, trecând prin câteva sate superbe din Mărginimea Sibiului.

În P15 și P17 se observă turla și clădirile Mănăstirii Oașa.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.05.16 15:17:33]
»

@tata123 - Chiar daca oficial Transalpina se deschide pe 1 iunie, se poate circula pe ea, itegral (au fost cativa prieteni weekndul trecut). In 2011 cred, am lut-o si noi spre Jina si Poiana Sibiului, si am admirat peisajele si frumusetea satelor din Marginime, am prin si o nunta in Jina si a trebuit sa asteptam sa treaca alaiul si pe urma sa ne continuam drumul, printre casele din Jina. Un drum asa de stramt nu stiu daca am mai vazut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mogly
[01.06.16 00:15:52]
»

@Safta Radu - Anul trecut cand am fost eu, portiunea Obarsia Lotrului - Cabana Oasa era astfaltata integral si drumul foarte bun, in schimb dupa o bucata de drum coborand de la Oasa spre Sugag, mai erau destule portiuni cu probleme, denivelari si multe gropi si ce m-a enervat cel mai mult erau niste santuri care strabateau drumul de-a latul, din loc in loc, foarte consecvent, cred ca tot din 50 in 50 de metri.

zlatnaAUTOR REVIEW
[01.06.16 09:15:00]
»

@mogly -

coborand de la Oasa spre Sugag, mai erau destule portiuni cu probleme, denivelari si multe gropi si ce m-a enervat cel mai mult erau niste santuri care strabateau drumul de-a latul, din loc in loc, foarte consecvent, cred ca tot din 50 in 50 de metri.

s-au rezolvat si aceste denivelari, drumul chiar este bun. Daca erau asa suparatoare le tineam si eu minte, dar chiar nu tin minte sa ma fi suparat ceva la acest traseu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.06.16 11:10:57]
»

@zlatna - Foarte multe informaţii utile pentru această porţiune a Transalpinei. P02 este tare interesantă!

Am făcut şi eu Transalpina de mai multe ori, chiar şi înainte de asfaltare, dar nu am ajuns niciodată la Sebeş.

Mă opream la Obârşia Lotrului, iar o singură dată, când drumul era tare prost şi se lucra, am continuat spre Sebeş, dar la Dobra am făcut dreapta spre Jina.

Înainte de această localitate am mâncat ceva la terasa unui restaurant aşezat deasupra râului (nu mai ştiu cum îi zice, au trecut ceva ani de atunci).

E frumoasă şi această porţiune de şosea alpină, dar parcă cea dintre Rânca şi Obârşia este mult mai spectaculoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[01.06.16 13:07:55]
»

Mi-e dor de Transalpina! Eu nu am parcurs portiunea de la Obarsia Lotrului la Sebes pana acum, ci numai restul, spre Novaci. Tare poaza cu melcii!

Mi-e dor de munte! De Calcescu, de Rosiile, de Parang!

BRAVO!

zlatnaAUTOR REVIEW
[01.06.16 15:19:47]
»

@traian. leuca - Ar fi cazul sa mergeti si pana la Sebes. Intr-adevar portiunea dintre Obarsie si Ranca este mai spectaculoasa, cu vaile aceelea de te ia ameteala. Am fost pe acesta portiune de vreo 4-5 ori, dar niciodata de la Obarsie si Ranca ci numai de la Ranca la Obarsie (e mai bine pentru sofer). Despre poza P02 ce sa mai zic si eu daca dv. spuneti ca e interesanta decat Bravo lor!

Va doresc vacante placute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[01.06.16 15:21:57]
»

@Dan&Ema - Dane, sus in masina si la munte, drumul e bun fara gropi, peisajul frumos, chiar si Sebesul este frumos.

mogly
[01.06.16 19:17:47]
»

@zlatna - Atunci e de bine. Anul acesta nu am reusit inca sa ajung pe acolo, Oasa / Sugag, ultima data am fost in primavara trecuta aprilie - mai si am prins o zapada. Iar pe portiunea Petrosani-Ranca am fost toamna trecuta ultima data. Mie imi place sa fac traseul ala dus intors adica plec din Petrosani urc pe Jiet cobor spre Obarsie, dar inainte de a ajunge acolo fac dreapta si merg pana in Ranca, mancam ceva si ne intoarcem pe acelasi traseu. In sezon insa a devenit prea aglomerat drumul

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, kelyboy, mishu, mogly, roth, Safta Radu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082708835601807 sec
    ecranul dvs: 1 x 1