GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Peisajul nu e totul
Am pornit din Oradea, doi pensionari, spre mult laudata Transalpina. Drumul execrabil Oradea-Deva ne-a cam taiat pofta de excursie, mai ales ca am calatorit cu un Peugeot scund. Am profitat totusi sa vizitam la Tebea gorunul lui Horia si sa ne improspatam amintirile cu patriotismul adevarat al lui Avram Iancu.
La Deva, am urcat la Cetate ajutati de tehnologia moderna. Am fost impresionati de tehnica de costruire dar dezamagiti de paragina in care a ajuns si mizeria lasata de turisti ca amprenta a civilizatiei.
Am luat-o spre Hunedoara ca sa putem vizita Castelul Corvinestilor. Desi era zi de luni, cand programul oficial de vizitare este pana la ora 15.00, am fost placut surprinsi sa putem vizita cea mai mare parte a castelului. MERITA VIZITAT!
Am continuat drumul spre Sebes si am innoptat la Sugag, la fam Pamfiloiu Dumitru si Ana, oameni pe care ar trebui sa-i cunoasteti daca ramaneti in Sugag.
Cu forte proaspete am pornit dimineata pe Transalpina dar in curand au inceput dezamagirile legate de drum. Am gasit multe portiuni cu drum rau sau in lucru, alternand cu sosea proaspat asfaltata. Peisajul este frumos dar nu te poti bucura de el deoarece NU SUNT AMENAJATE REFUGII. Sunt f putine locuri unde poti opri sa privesti. Lipsesc locuri amenajate in preajma izvoarelor si locuri pt igiena si necesitati fiziologice. In multe portiuni, de o parte sau alta a soselei sunt copaci doborati, vegetatie uscata si adunata de ape si precipitatii.
Sunt f multe lucrari incepute dar se lucra in f putine locuri si cu personal f putin. Indicatoare, panouri informative lipsesc Efectiv nu stii in ce zona esti, ce munte sau pas vezi sau strabati. Singurul platou larg, asfaltat, era invadat de vanzatori ambulanti de suvenire de prost gust si alimente "traditionale". Bucatile de branza erau tinute pe mese, in canicula, iar in spatele meselor si masinilor era o mizerie de nedescris, ici-colo cate un bidon cu apa. Nici o urma de WC amenajat si intretinut!
Pentru a strabate Transalpina trebuie sa ai o masina buna, sa fii sofer cu experienta, sa nu intri in panica ca nu sunt parapeti, ca sunt serpentine chiar de 180 de grade, in panta abrupta. Trebuie sa-ti placa "adrenalina "! Soferul nu poate savura Transalpina decat daca este oprit.
Voi face o banala comparatie: pt mine Transalpina este un castel minunat, aproape de neimaginat ca frumusete dar... neospitalier, murdar, neamenajat. Este o aventura frumoasa sa strabati Transalpina; de ce trebuie sa ramai cu un gust amar?
Cand am ajuns in Ranca NU AM OPRIT. Mi s-a parut sa sunt pe un santier imens, cu case si vile inghesuite, fara intimitate.
Presati de timp, am oprit doar la Horezu. Alta dezamagire! O mare parte din ceramica comercializata NU era "de Horezu".
Am incheiat ziua la iesirea din Curtea de Arges, La Casa David, pe care vi-o recomand cu toata caldura si responsabilitatea: locatie cu dotari la cel mai inalt standard, curatenie exemplara, gazde discrete, amabile dar elevate. Am ramas 2 nopti, sa putem vizita si Curtea de Arges, sa ne odihnim inaintea noii aventuri: Transfagarasanul.
Trimis de PPP974273 in 01.09.12 20:48:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (PPP974273); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@PPP974273: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo.
Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare
- -
Acesta fiind un review de calatorie, am retras notele referitoare la cazare dar poti reveni cu articole distincte despre unitatile respective.
”Am gasit multe portiuni cu drum rau sau in lucru, ... NU SUNT AMENAJATE REFUGII. Sunt f putine locuri unde poti opri sa privesti. Lipsesc locuri amenajate in preajma izvoarelor si locuri pt igiena si necesitati fiziologice. In multe portiuni, de o parte sau alta a soselei sunt copaci doborati, vegetatie uscata si adunata de ape si precipitatii.
Sunt f multe lucrari incepute dar se lucra in f putine locuri si cu personal f putin. Indicatoare, panouri informative lipsesc...
Ar fi totuși fair-play să ne plângem de aceste neajunsuri DUPĂ ce la ambele capete ale drumului NU vor mai fi acele semne și panouri cu "Drum închis circulației publice" (de care evident, nu ține nimeni seama); dar probabil atunci nu vor mai fi actuale...
Drumul l-am făcut și eu, cam acum un an în urmă, cu un Pejo 206 pe motorină, cu 4 oameni la bord + bagaje (și o potaie). Nu mi s-a părut greu, aș fi fost doar mai fericit să nu fi fost mai aglomerat ca un bulevard bucureștean la amiază. Plus că se circula cam cu aceeași viteză...
Ca un corolar la comparația ta cu castelul cel frumos - așteaptă mai întâi să fie dat oficial în folosință!
de acord cu Dragos, cu toate ca majoritatea nu stiu ca, teoretic, drumul nu este (oficial) deschis circulatiei publice.
cu toate astea, daca autoritatile erau responsabile, nu permiteau accesul, deoarece chiar este foarte periculos drumul.
din cate stiu eu, este un acord tacit din partea mai multor institutii, altele fiind impotriva (mai putine si mai putin puternice decat MDTR, de exemplu...)
Am mers foarte putin pe Transalpina in luna mai, vreo 2-3 km dupa Ranca. Ne-am intors pentru ca drumul era blocat de zapada. Insa mi-a fost suficient sa realizez cat de periculos si riscant este in lipsa parapetilor.
@george_bton: Consider ca suntem doi oameni responasabili la varsta de 60 de ani. Daca vedeam vreo avertizare sau interdictie de circulatie nu accesam drumul. Primii care ar fi indreptatiti sa se planga de incalcarea unei interdictii de circulatie sunt chiar constructorii drumului, deranjati in activitate. Neajunsurile semnalate pe forum pot fi constructive daca le citeste si tine cont de ele vreo autoritate competenta. Daca ar fi sa se dea oficial in folosinta Transalpina cu toate amenajarile necesare unui turism civilizat, dupa ritmul de lucru si lungimea traseului, eu nu mai apuc sa-l vad.
Felicitari pentru un review excelent, care prezinta realitatea, o realitate romaneasca tipica, de care dupa parerea mea cele responsabile sunt DOAR autoritatile.
Transalpina nefinalizata, dar circulata, Cetatea Devei - o emblema a romanismului a carei reabilitare a inceput de multa vreme ( off topic- eram insarcinata cu baietelul care acum are7 ani, cand am vizitat-o pt. prima data, sus erau buldozere, pe cand eram insarcinata cu al doilea baietel am vizitat-o din nou, sus erau utilaje, acum, in vara acesta, pe cand cel mic are deja 2 ani, am vizitat-o a 3-a oara, sus nu mai e nimic, doar paragina!!) ceramica de Horezu care nu e de Horezu, o nepasare administrativa generalizata din care, din pacate, avem de suferit cu totii.
@sunflower: vezi ceva mai sus ce am scris;
@PPP974273:
”Daca vedeam vreo avertizare sau interdictie de circulatie nu accesam drumul.
Uite, chiar există! alți coleg i-au făcut poza (și dinspre Sebeș, aici) și le-au publicat aici și aici. Și mai e unul, chiar la ieșirea din Novaci.
Plus avertizarea de pe 'saitul oficial' al șoselei...
Soseaua Transalpina este un drum aflat inca in reabilitare. Mai sunt zone in care nu s-a terminat asfaltarea si deasemenea multe zone in care nu sunt montati parapetii si semnele indicatoare. In consecinta aceste portiuni nu sunt deschise oficial traficului auto. Singura portiune reabilitata integral este portiunea Novaci - Ranca.
La orice vârstă e utilă puțină documentare...
Sunt de acord cu Dragos: putina documentare nu strica, mai ales cand se alege un astfel de drum.
Eu am facut Drumul Regelui dinspre Ranca pana la Sugag (e drept ca pe unele portiuni se merge doar in treapta 1 si/sau a 2-a de viteza) si in afara de vreo 2 portiuni de vreo 100-200 m neasfaltate, restul drumului este bun. Probabil ca atunci cand o sa fie terminat oficial, o sa aiba si refugii.
O recomandare: incercati sa mergeti in timpul saptamanii, ptr ca este mai putin aglomerat
@PPP974273: sarcastica, dar chiar realista remarca de final.
personal nu am vazut aceste avertizari inscriptionate, eu am intrat pe la Novaci si am ajuns la Obarsia Lotrului, dar mi-au zis doi prieteni de acest lucru si vad ca si Dragos confirma.
Asa cum am precizat in ecou, inconstientii de la conducerea unor autoritati cu atributii in domeniu nu iau masuri concrete in sensul inchiderii drumului, din ratiuni asa zis turistice, de promovare nationala etc.
efectele celebrei campanii cu frunza evei, pardon, elenei udrea.
@Dragos: Acum doua saptamani am fost exact pe portiunea Novaci-Ranca, iar anuntul lor "oficial" este total eronat. ce-i drept, nu seamana cu portiunea de dupa Ranca, dar nu poti spune ca e finalizat 100%
@george_bton:
”Asa cum am precizat in ecou, inconstientii de la conducerea unor autoritati cu atributii in domeniu nu iau masuri concrete in sensul inchiderii drumului
Oamenii au luat exact măsura necesară; au semnalizat corespunzător cu semnul "Acces interzis circulaţiei publice". Sincer, dacă la 50 m după acel semn ar sta un echipaj de poliţie care ar opri pe toţi şoferii ce trec de acel semn fără să deţină o autorizaţie specială şi le-ar lua carnetul pentru una-trei luni, cam cât timp crezi că ar supravieţui acolo? (fără a fi sprijiniţi de vreo două plutoane de mascaţi) ?!?
@Dragos: nu la asta ma refeream, ci la modul in care sunt inchise drumurile de acest gen, cu bariera. una peste alta, nu sunt, cred, solutii viabile. spun asta gandindu-ma la faptul ca, spre Ranca, de exemplu, nu cred ca sunt alte variante de a ajunge. deci, e un compromis relativ justificat (ma refer la acceptarea tacita a traficului).
@george_bton: drumul, în partea sudică, e deschis până la Rânca, inclusiv (se poate ajunge până la noul telescaun). Chiar şi iarna.
Iar în partea din judeţul Alba, este deschis iarna, până la Barajul Oaşa.
Am fost şi anul trecut şi anul asta, pe Transalpina, de fiecare dată pornind din Sebeş şi poate, în zilele ce vin am să-mi încarc şi eu impresiile, dacă nu de dragul poveştii, măcar de dragul celor câteva sute de foto fenomenale pe care le am de acolo.
@Dragos: adica e deschis si oficial??? nu prea inteleg. ai spus ca este o placuta cu avertizarea de drum inchis circulatiei publice la iesirea din Novaci. Iar eu am spus ca nu stiu daca este un alt drum pe care poti ajunge la Ranca. Sper sa nu ne peirdem in detalii. Oricum, ideea de baza cred ca este aceea ca drumul este splendid, iti ofera niste privelisti unice, dar este foarte periculos prin lipsa marcajelor, a amenajarilor, a locurilor de parcare/stationare samd.
@george_bton: pe panoul de la ieşirea din Novaci este semnalat faptul că porţiunea de drum închis se află după Rânca. Acolo, iarna stă (cel mai adesea doar în week-end-uri) un echipaj de la 'rutieră' şi nu lasă să urce maşinile neechipate de iarnă. Evident, dacă drumul e cu gheaţă/zăpadă. Măcar atât... Şi tot degeaba - mereu pe porţiunea în pantă, din pădure, dintre hotelurile NT şi Onix rămân mulţi pantofari împotmoliți, încurcând toată circulaţia... chiar şi a celor care sunt pregătiţi cu lanţuri...
@Dragos: inteles acum. draguta expresia cu pantofari, parca ii si vad in minte pe dragalasii cu adidasi si dragutele cu pantofi cu toc, pe partie la Clabucet sau Sinaia
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Pe Transalpina, după 12 ani — scris în 26.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Transalpina via Mănăstirea Obârșia Lotrului — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Transalpina — scris în 14.09.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Impresii de pe Transalpina și despre Mărtinie – un sat cum nu credeam ca există în România — scris în 12.08.21 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O zi de vis pe Transalpina — scris în 17.10.20 de alienad din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Transalpina - un obiectiv mult visat și așteptat — scris în 08.09.20 de cecilia a. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O excursie reusită — scris în 13.06.19 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ