Am avut ca punct de plecare Gura Humorului, intr-o incercare de a vizita toate (aproape) manastirile intr-o singura zi. Asadar imbarcati intr-un microbuz, dupa 18 km de rulaj si insotiti de niste peisaje incantatoare am dat de localitatea Cacica. Sa fiu sincera nu auzisem prea multe despre aceasta locatie, de aceea am coborat curioasa din microbuz cand soferul a oprit in fata unei curti parca parasite. Am remarcat pe partea cealalta a drumului o constructie impunatoare pt. locurile acelea, si anume, dupa cum aveam sa aflu, catedrala romano-catolica Adormirea Maicii Domnului. Din pacate nu am intrat, deoarece ne grabeam sa vizitam salina si dupa aceea sa plecam spre manastiri. Am intrat in curte si la capatul ei am dat peste o mica constructie, placa de la usa de intrare informandu-ne ca am ajuns la Salina Cacica. Coborarea in salina se face pe niste trepte destul de abrupt, pe un culoar destul de stramt si in semiintuneric... Salina Cacica este unică prin galeriile sale săpate manual. Ce am remarcat, destul de greu din cauza luminii precare, erau diferite sculpturi/statui din sare plasate de-a lungul culoarelor. Am fost uimita sa vad pe un perete, in dreapta mea, de imaginea lui Isus, sculptata in sare in perete (imi pare rau ca din cauza intunericului pozele realizate nu au iesit prea grozave. ) Am dat mai intai de o camera unde a fost amenajată o Capela Romano-Catolica, locul de rugaciune al minerilor care au lucrat acolo. Dupa cate am inteles, cand s-a dat in exploatare salina au fost adusi sa munceasca aici mineri de origine poloneza, implicit de religie catolica. Dupa ce am mai coborat, am dat de Capela Ortodoxă, care are sculptate in pereti basoreliefuri. Ne-am mai invartit prin labirintul de culoare stramte si am dat de niste bazine, destul de mari dupa parerea mea, pline cu apa sarata. Am aflat ca era de fapt un lac pe care se puteau face plimbari (acum multi ani...) Am continuat sa inaintam prin galerii si am dat de un teren mare, unde se putea juca fotbal, volei... Si aici lucrurile au stat altfel, de fapt la origini fiind o sala unde se organizau receptii, baluri sau intalniri la nivel inalt pentru mai marii perioadei respective.
In orice caz eu cred ca merita sa incercati sa ajungeti sa o vedeti si sa va bucurati de tot ce va ofera: aer curat si tot felul de lucruri pe care nu va asteptati sa le intalniti intr-o mina de sare!!!
Trimis de ms65 in 14.02.10 00:28:24
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
cam ce adincime are; este mult de coborit? am inteles ca treptele sunt oarecum abrupte, deci necesita un efort destul de substantial coborirea si urcarea lor. intrebarea este de fapt daca e ok pt cineva mai invirsta, supraponderal, si nu prea obisnuit cu efortul fizic?
buna mario 110
iti dau o veste nu prea buna... se coboara la o adancime de aprox. 40 m, pe o scara cu trepte de lemn, in jur de 200 de trepte, insotit de un puternic miros de hidrocarburi si unde iluminatul electric il realizeaza cateva becuri de intensitate slaba. Acest ultim indiciu face ca multe sculpturi sau basoreliefuri facute manual in peretii de sare, situate de-a lungul traseului sa aiba toate sansele sa treaca neobservate. Noi aveam norocul ca eram un grup mai mare, ne asteptam unii pe altii si chiar daca eram preocupati pe unde calcam ne anuntam cand descopeream uimitoarele realizari ale minerilor. Accesul in mina se face pe un traseu trasat cu sageti, in genul celor de la munte.
Una peste alta nu ne-a parut rau ca am fost acolo, dimpotriva, consider ca am descoperit lucruri minunate, am ramas uimita de ce poate realiza omul avand ca unealta de lucru doar forta, inteligenta si priceperea lui. Este uimitor sa afli ca de fapt ceea ce vezi sunt niste ramasite si ca la origini, lacul cu apa sarata sau terenul de sport aveau destinatii cu mult mai pretentioase-in locul terenului unde se acum se joaca fotbal era sala de bal unde au fost invitati si prezenti chiar si Împăratul Franz Josef (imparatul imperiului Austro Ungar) si regii României, iar pe lac se faceau plimbari cu barca. Ar fi nemaipomenit daca ai reusi sa ajungi si sa te bucuri de toate aceste lucruri!
multumesc pentru informatii si promtitudine.
vestea rea nu e pentru mine ci pentru un vecin, eu fiind intr-o forma fizica destul de buna, inca.
numai bine
Cred ca mi-a tremurat degetul pe tastatura si am trimis doua poze in dublu exemplar P06+P08 si P16+P17. Anulati pozele si punctele acordate, nu a fost cu intentie.Sau pot trimite alte doua poze care sa le inlocuiasca...Cum credeti ca e mai bine sau mai simplu. Multumesc!
Cele doua fotografii au fost sterse (implicit au fost anulate si punctele
sectiunea initial creata pt acest review a suferit o modificare: "O zi in Gura Humorului" - de acum aici o sa adunam toate review-urile din zona care nu se refera la o unitate de cazare.
Mutat în rubrica "Salina Cacica, GURA HUMORULUI" (nou-creată pe sait).
- Aug.2024 O excursie sănătoasă — scris în 16.08.24 de Brigitte Focșa din ROMAN [NT] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Salina Cacica - o mare dezamagire! — scris în 05.09.23 de ux130668 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2023 Toxica — scris în 08.08.23 de ux130192 din BâRLAD [VS]
- Jun.2019 Cacica - credință și sare — scris în 29.05.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Salina Cacica – singuri în subteranele de sare — scris în 06.06.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mina Cacica - intre mina si salina — scris în 09.06.17 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Atmosfera nesanatoasa — scris în 31.03.17 de Stef_1000 din BUCUREşTI - nu recomandă