REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fascinantul Dom din Mosta
Mosta, situat in centrul insulei malteze, care initial a fost un mic sat, cu o istorie bogata, a crescut atat de mult ca marime si populatie incat astăzi este unul dintre cele mai importante orase ale insulelor malteze.
Cea mai pretioasa bijuterie a orasului este biserica parohiala romano-catolica cunoscuta ca si Rotonda sau Domul din Mosta, dedicata Adormirii Maicii Domnului, situata in scuarul Rotunda, chiar in statia de autobuz cu acelasi nume.
Aceasta este deschisa de luni pana vineri de la 9:30 la 17:30, sambata de la 9:30 pana la 16:30 si duminica de la pranz pana la 16:30. Taxa este diferita, in functie de ce doresti sa vizitezi: 2 euro pentru biserica si muzeu, 3 euro pentru biserica si adapostul din cel de-al doilea război, iar turul complet, care include si balconul interior si exterior al cupolei bazilicii, este 5 euro.
Actuala biserica este construita pe locatia unei biserici vechi, care a fost daramata pentru a face loc structurii construita dupa modelul Panteonului din Roma. Domul este considerat al treilea cel mai mare din lume, cu o cupola a carui diametru este de 37 metri.
In ciuda faptului ca s-au confruntat cu multe obstacole, inclusiv indoieli cu privire la proiectarea cupolei si lipsa fondurilor pentru acoperirea costurilor unei astfel de cladiri uriase, prima piatra a fost pusa la 30 mai 1833, iar cladirea a fost finalizata in 1860.
Construita in stil neo clasic, fatada sa cu doua clopotnite este orientata spre sud si are un portic cu sase coloane. Domul, inalt de 55 metri, nu este sustinut de nicio coloana, fiind construit astfel incat fiecare rand de pietre este plasat deasupra celui de dedesubt, impiedicand astfel structura sa se prabuseasca.
Locuitorii considera ca s-a intamplat un miracol in 9 aprilie 1942, atunci cand Mosta, amplasata foarte aproape de aerodromul Ta ' Qali, a fost tinta avioanelor inamice. In acea zi, nu mai putin de patru bombe germane au lovit biserica. Trei dintre acestea nu au explodat și una a patruns prin cupola, aterizand in mijlocul bisericii, fara a exploda si a rani pe cineva.
Mai tarziu, pentru a comemora acest eveniment, a fost ridicat un monument in sacristie, astfel incat toata lumea sa-si aminteasca ceea ce pentru ei a fost mijlocirea miraculoasa a Maicii Domnului.
Interiorul are portaluri de culoare rosie, in altar, culoare intensa ce se pierde in albastrul de pe tavan si pereti. In sacristie era expusa si o replica a bombei de 450 kg, iar aici am aflat ca la incheierea raboiului, pilotul care a aruncat bombele a venit si a cerut scuze localnicilor, care l-au iertat.
Parohia Mosta este dedicata Adormirii Maicii Domnului, prin urmare hramul bisericii este pe 15 august. Pe un piedestal, pe partea stanga, se afla statuia Maicii Domnului. Aceasta a fost executata initial de sculptorul Salvatore Dimech in 1868, insa a fost modificata radical, astfel incat in august 1948 a fost inaugurata noua statuie, cea pe care o regasim si astazi.
Nu am stat foarte mult aici, avand pentru aceasta zi un program incarcat, insa nu puteam rata ocazia, cu atat mai mult cu cat este situata exact in statia de autobuz, in drumul catre Attard.
Trimis de geani anto in 24.10.21 22:00:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 35.90951100 N, 14.42619700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2017 Mosta - un obiectiv care nu trebuie ratat — scris în 12.05.17 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Mosta, orasul cu cea mai mare constructie din Malta — scris în 20.11.14 de IULIU ANTAL din BRASOV - RECOMANDĂ