GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Memoriam Golaniada… Multumiri minerilor plantatori de flori si “IMGB (care) face ordine”
In memoria celor care visau in '90 la o Romanie lipsita de comunism si intoleranta, dar au fost in schimb stalciti in bataie cu bastoane, maciuci si lanturi...
Multumiri minerilor pentru spiritul civic de care au dat dovada in iunie 1990, dovedindu-se un detasament de incredere. Multumiri de asemenea muncitorilor de la IMGB, cei care pe 13 iunie 1990 faceau ordine in Piata Universitatii. Ati aratat ca ati fost oameni de bine, organizati intr-o o forta de epurare eficienta in Romania anilor ’90, debarasandu-va de fortele reactionare capitaliste care doreau o democratie de tip vestic si nu una originala. M-am numarat printre acesti reactionari, acesti “golani adapati” care au luat calea amara a exilului, si trebuie sa va spun ca nu va urasc pentru ce ati facut, mi-e mila de voi dar si de cei ca mine care au luat viata de la inceput printre straini.
Vreau sa va reamintesc ca golanii din Zona Libera de Comunism doreau in mod pasnic un viitor bun pentru tara si scandau “Fara violenta”. E adevarat ca ei gandeau, nu munceau, cum profund ati afirmat pe strazile Bucurestiului, dar o faceau cu bune intentii, dorind sa deschida ochii celor care nu vedeau ce era de vazut. Sa va ierte Dumnezeu pentru ca nu ati stiut ce faceti, ati fost masa de manipulare pentru papusarii din umbra.
Cristian Condeiu – Golan capitalist
Doctor inginer, Unversitatea Politehnica Bucuresti
Doctor in stiinte chimice, University of Illinois at Chicago
100% produs al invatamantului de stat romanesc
Co-inventator al vaccinului care protejeaza trupele americane de gazele de lupta neuroparalizante
Ca aducere aminte, iata ce doreau golanii in primavara lui ’90, clar exprimat in Imnul Golanilor al lui Cristian Paturca. youtube
Imnul golanilor
Muzica si versurile de Cristian Paturca
A fost odata ca-n povesti, a fost in Romania
O gasca mare de golani ce-au alungat sclavia
Noi nu ne-am confundat nicicand cu oamenii de bine
Veniti si neocomunisti si fara de rusine.
Refren:
Mai bine haimana, decat tradator
Mai bine huligan, decat dictator
Mai bine golan, decat activist
Mai bine mort, decat comunist.
Vrem libertate, nu comunism si nici schimbari de forma
Si de aceea securisti, sa nu ne puneti norma.
Noi nu vrem neocomunism nici neolibertate
Democratii originale si nici minciuni sfruntate.
Ne-ati intrebat ce vrem aici, dar stie toata tara
Noi sustinem punctul 8 de la Timisoara.
A cazut 473, ce tinea TVR
Legata in lanturile ei, dar tot degeaba e.
Alegeri fara comunisti, fara nomenclatura
Si nu va temeti de golani fara coloratura.
Din cei care-au murit aici, ne-am reintors naluci
Sa nu mai fie cum a fost, macelul de atuncï.
Si iata si determinarea golanilor din Piata Universitatii sa nu cedeze: cantecul “Nu plecam acasa”:
Autor: Stelian Maria
Interpret: Cristian Paturca
Montaj: Carmen Alexandrescu
Trimis de ccondeiu in 21.12.14 06:40:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ccondeiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Hmmm... Eu am avut și doi „MiniGolani”. Am fost acolo.
@Dragos - Și eu AmFostAcolo... În plus, am văzut în Gara de Nord niște bestii care purtau costume de miner și agresau lumea... Erau cei care veniseră să planteze pomii în Piața Universității probabil...
ccondeiu;
Ufff, ce amintiri! Era sa mi-o iau chiar in fata televiziunii romane, ... doar ca purtam o borseta si eram imbracat mai fistichiu!
Un remember emotionant!
În 1990 cei care doreau o deschidere spre democrație și civilizație erau numiți golani, de către unul care ”a învățat la ruși”. După 25 de ani unul din ciracii săi, numit de acesta „cârlan fără minte”, și-a etichetat opozanții, care aveau aceleați năzuințe ca și golanii din'90, fasciști. ”Ce naște din pisică șoareci mănâncă”.
@traian. leuca: iliescu a fost una din cele mai mari nenorociri ale României. Și eu am fost în Piață, dar am fost mai norocos decât alții. Un coleg de-al meu a fost prins în Universitate și bătut încât a stat 3 săptămâni în spital, și asta pe bune, nu pentru certificat medico-legal.
Aveam și un profesor de muzică, mai neconformist, care a luat bătaie lângă liceul Șincai (minerii îți aveau sediul central la Sala Polivalentă) pentru simplul fapt că avea părul lung. Unde mai pui că ținea și cu iliescu.
Minerii au fost doar o unealtă în mâna lui iliescu. iliescu ar fi trebuit să plătească pentru asta.
Și acum cred că dacă ne-am fi întors la regalitate sau ar fi ieșit Rațiu președinte, alta ne-ar fi fost soarta. Aveam nevoie de o altă mentalitate
Rațiu a câștigat 4,67 % din voturi. Interesant e că acum, la 25 de ani depărtare, toți cei din jurul meu se laudă că l-au votat pe Rațiu (chiar dacă acum câțiva ani susțineau contrariul).
Se pare că este la modă, până și Ponta a avut tupeul să se laude că l-a votat pe Rațiu. Sigur, el l-a votat și pe Antonescu, de ce să ne mirăm?
Păcat de șansa pe care am avut-o, și-au bătut joc de ea. Și mulți dintre noi au participat activ de vreme ce iliescu a ieșit cu 85,07 % din voturi...
@Dabator - Din păcate am rămas cu mulți de „dacă”. Unul dintre ei este și neaplicarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.
„Dacă” ar fi fost aplicat, am fi scăpat de lichelele securisto-comuniste, care au acaparat economia și dirijează din umbră politicienii acestei țări.
Poate că în timp lucrurile se vor schimba. Până atunci nu ne rămâne decât să-i rotim din patru în patru ani și să alegem dintre ei „răul cel mai mic”.
@traian. leuca - Ai dreptate, dar cine să-l aplice? Dacă-l aplicau EI ieșeau TOȚI de pe scena politică. Așa s-a rezolvat cu o hoardă de mineri...
Io nu spun decât atât: am votat liberalii la toate alegerile. În '90 aș fi vrut să fie ales Radu Câmpeanu. Eh, ce să fac... dă-mi Doamne mintea de acum, dar nu numai mie, și ălorlalți români!
@Dragos: Eu am fost membru fondator PNL. Apoi nu m-am implicat politic, considerând că politica nu este vocația mea.
Am considerat însă că Rațiu e o șansă mai bună pentru România decât Câmpeanu. Nu m-aș fi supărat nici dacă ieșea Câmpeanu președinte, dimpotrivă. Din păcate cei doi nu au reușit să strângă împreună nici un sfert din voturile lui iliescu.
Sigur, au fost și aranjamente, dar iliescu tot ar fi câștigat alegerile. Doar nu puteau fi aleși toți golanii... Golanii trebuiau călcați în picioare de mineri...
@Dragos - Sa ne dam intalnire in vara sa-i sarut pe obraji pe Mini Golani, iar noi sa mergem la o bere rece... Si... PM!
@johnnyredlabel - Am avut noroc sa nu fim luati in colimator de agresori, se dadeau la oricine arata a intelectual, la cei cu barba sau cu serviete diplomat. Arhitectul Constantinescu avea si barba, si servieta diplomat si serviciu in centru, asa ca... a ajuns la spital. Ceea ce nu am sa inteleg niciodata este cum au fost in stare sa loveasca femeile si studentii care erau in fond niste copii; aveau desigur si ei copii, neveste si mame, nu? De unde bestialitatea iesita din comun?
Cu riscul de a ma repeta, prefer red label over black or blue versions...
@Marian Preda - Am avut mai toti noroc, cu exceptia celor care au ajuns la spital sau la Jilava, cu sprijinul oamenilor de bine care nu erau deloc mai rasfirati. Se pare ca au fost mai multi morti decat cifra de 4 raportata oficial. O balta de sange era chiar langa ministerul de interne, ma intreb cine o fi fost; era mai mult ca sigur o rana prin impuscare, pentru ca era prea mult sange pierdut.
Dumnezeu sa le dea odihna vesnica celor care au murit pentru ideea de liberate si demnitate, au respectul nostru etern!
@traian. leuca - Asa este, parca suntem blestemati sa avem parte de oportunisti de sorginte comunista/neocomunista si de progeniturile lor (la propriu si la figurat). Singura modalitate de a scapa de ei este informarea corecta si sustinuta a celor din mediul rural. Care nu este un proces imediat, va lua probabil cateva generatii... Vreau totusi sa sper ca ma insel, suntem un popor atat de talentat!
@ccondeiu - pe minigolani e mai greu să-i săruți pe obraji; ăl „mic” e acum în Danemarca; cu nevastă cu tot. De un an de zile. Aici nu prea mai reușea să câștige destul cât să poată trăi decent.
Mulțumită și celor discutate ceva mai sus...
Da' dacă oi fi prin târg - o bere merge bine, pe orice vreme. Sau poate mai bine un pahar de vin?
@Dragos - Nah, o bere rece e mai nimerita pe caldurile din vara. Danemarca e o alegere foarte buna pentru golanul cel "mic", am mare respect pentru tarile nordice.
Astept cu placere sa ne vedem in vara.
@ccondeiu -
”Singura modalitate de a scapa de ei este informarea corecta si sustinuta a celor din mediul rural.
Sunt de acord în principiu, deși nu m-aș limita la mediul rural. Realitatea românească a prezentului este însă mult mai complexă decât cea a anilor '90.
Oricum însă, acum, posibilitatea de informare în mediul rural este aceeași ca la oraș, au și ei televiziune prin cablu și, în plus, sunt ieșiți ”afară” poate mai mult decât mulți dintre cei de la oraș, care, de bine, de rău, nu au fost nevoiți la fel de mult să-și ia lumea-n cap.
Problema nu (mai) este însă lipsa de informare.
Este vorba de manipulare și dezinformare!
Nu mai există de mult la noi presă liberă și independentă. Toată este înregimentată, așa că este foarte greu pentru omul simplu să se descurce în noianul de ”informație”. Așa că, mai simplu, le trage tuturor o înjurătură și face cum crede el mai bine... Normal, așa iese prost...
Așa a fost posibil să avem atâtea rateuri, într-o perioadă în care numai de lipsă de informații nu ne putem plânge...
Cum s-ar putea explica altfel, de exemplu, manifestațiile de simpatie și sprijin față de un primar deja condamnat și aflat în pușcărie?
@Costi - De acord cu cele spuse. Cand am zis informare m-am referit la toate fatzetele, incluzand dezinformarea, misdirectionarea, etc. La fiecare votare zonele "negre" de pe harta sunt Moldova, Campia Baraganului, Oltenia. E usor sa-i acuzi de toate dar mai greu sa-i educi, iar televiziunile sunt intr-adevar deservite. Prin '90 mi-au sarit la gat moldovenii cand le-am spus ca Iliescu este un porc bolsevic, si nu pentru ca nu aveam argumente, ci pentru ca stiau una si buna, ca Iliescu fusese marginalizat de Ceausescu desi era foarte capabil.
Cat despre simpatia si sprijinul maselor pentru un primar condamnat si in puscarie, de ce sa ne miram de cazurile din Romania, cand primarul din Washington DC Marion Berry a facut puscarie in 1990 pentru droguri dupa care a fost ales cu mare majoritate pentru un alt mandat. Asta in SUA, considerata cea mai veche democratie functionala.
Multumiri pentru comentarii, si sarbatori fericite!
@ccondeiu - am avut un unchi, inginer constructor, șef la Apele Române filiala Moldova. Omul ăsta a colaborat direct cu Iliescu pe vremea când a fost „surghiunit” la Iași.
Tot ce pot spune, aflat din gura unui OM în care am deplină încredere, este că tovarășu' nr. 2 era totuși un bun profesionist. Din păcate, mai ales pentru noi, este că a fost (și a rămas) un politruc. Meserie nu prea a făcut.
Taman ce s-a terminat la TV transmisia concertului lui Tudor Gheorghe intitulat ”Degeaba”. Titlul și textul cântecului cu același nume reflectă perfect situația actuală. Și fiecare din cântecele concertului sunt în aceiași notă.
S-a ajuns aici datorită modului cum a fost aplicată „democrația originală” instaurată și clamată de cel ce „nu putea gândi ca Bush”.
Din păcate aceasta s-a înfipt bine în conduita clasei noastre politice și s-a perpetuat sub toți conducătorii de până acum. Inclusiv sub Constantinescu, care nu a avut suficientă putere, sau suficient sprijin, pentru a o anihila.
Și eu cred că probabil ”Monarhia salvează România! ”, dar se pare că e mai adevărată zicala „Fiecare nație are parte de conducătorii pe care îi merită! ”.
@msnd - Absolut. Ne meritam conducatorii care i-am avut. Daca reinstauram monarhia multe lucruri se schimbau, dar nu eram pregatiti pentru pasul asta, dupa 45 de ani de spalare de creiere...
Unul din conducatorii trecuti isi exprima deziluzia in fata plutonului de executie citand cuvintele lui Scipio Africanul:
„Tie, popor ingrat, nu-ti va ramane nici un oscior! ”
(Ingrata patria, ne ossa quidem habebis)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3b Alte mănăstiri din Vâlcea — scris în 22.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3a Mănăstiri din Vâlcea — scris în 08.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.2 Mănăstiri din judeţul Neamţ — scris în 05.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina — scris în 31.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 4.2 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 25.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii — 4.1 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 23.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 File din istoria României oglindite în excursii: 2. Începuturile — scris în 26.06.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ