GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost acolo - relatari de la Chicago din zilele de vot - 2 si 16 noiembrie
Am considerat interesant de relatat cum se desfasoara votarea la Chicago - 2 sectii de votare la circa 10 mii de romani (oficial) si probabil 50-100 mii (neoficial sau in calatorie). Vad ca este un adevarat dezastru modul cum ministerul de externe a organizat alegerile din diaspora - cat mai putine sectii de votare, buletine, etc si, bineinteles, fara prelungirea orelor de program. Logic, pentru ca strainatatea a votat constant in ultimii 25 de ani impotriva (neo) comunistilor.
Sunt unul din cei care considera exercitarea dreptului la vot o componenta esentiala a caracterului civic si, de ce nu, a patriotismului cu care se bat (atatia) in piept. Asa ca, la fiecare 4 ani, ma deplasez circa 270 kilometri dus-intors si-mi dau votul pentru mai bine. Am de gand sa o fac pana la ultima suflare, chiar daca uneori pare inutil.
Deci, la Chicago sunt deschise doua sectii de votare, una la Consulatul General din Centrul Chicagoului (unde e jale cu parcarea - $35 pentru prima jumatate de ora) si o a doua intr-o suburbie din nord, in orasul Niles, la o biserica de baptisti. In trecut am votat si la Biserica Sf. Constantin si Elena, apartinand Patriarhiei Romane, care de data asta a fost inchisa. Interesant este ca Biserica Ortodoxa Romana din America de Nord este condusa de Arhiepiscopul Nataniel, care nu este subordonat Patriarhiei Romane. Nataniel a considerat neutila deschiderea bisericilor pentru votanti si, ca atare, doar o biserica de ... (baptists) a oferit serviciile respective.
In ambele tururi de votare nu am avut nicio problema sa votez rapid si fara efort, in circa 5-10 minute, incluzand parcarea, verificarea documentelor, semnarea declaratiei pe proprie raspundere. Lume foarte amabila si foarte civilizata. Ma intristeaza faptul ca nu sunt la fel si alte sectii de votare din Europa (Spania, Italia, Franta, Marea Britanie), care chiar ar avea nevoie de organizare, inteligenta, etc.
Imi propun sa continui seria de articole despre turismul din America de Nord, daca, desigur, redactia Am Fost Acolo considera util pentru cititori.
Cu ganduri bune de peste ocean,
Chris
PS Traiasca Romania
Trimis de ccondeiu in 16.11.14 21:01:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ccondeiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "România - te iubesc" (deja existentă pe sait).
@ccondeiu - Mulțumim!
Doar două vorbe: p. M. ! (prietenii știu)...
@Dragos - Dragos, impreuna putem muta muntii din loc, si iata, am si facut-o! Am scapat de plagiatorul sef.
Sa nu uitam contributia celor din diaspora, de fiecare data cand este nevoie de ei: gata sa stea in ploaie la coada la votare, mai in cunostinta de cauza decat majoritatea alegatorilor, petrecand concediile in Romania din dragoste de tara si contribuind in acest fel cu 25-33% la produsul national brut al Romaniei.
Din cand in cand ne atrag atentia compatrioti din strainatate care ajung celebritati gen Emil Palade -premiul Nobel pentru medicina, Henri Coanda, Brancusi sau Enescu. Dar, totusi, diaspora romana este formata din milioane de romani al caror nume ramane necunoscut. In fata lor ma inclin si lor le aduc omagiu spunand: good job, my fellow Romanians, your names may not be known but they will certainly not be forgotten!
"Mai bine golan, decat activist, mai bine mort, decat comunist"! - Sa ne aducem aminte de Golaniada Pietei Universitatii si de golanii care au incercat in 1990 sa schimbe destinul Romaniei, golani doctori in stiinte sau academicieni, printre care cu mandrie ma numar si eu.
Si sa nu uitam nici adevaratii eroi ai revolutiei din 1989, tinerii care si-au dat viata pentru ca romanii sa o duca mai bine - Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si recunostiinta vesnica din partea noastra, beneficiarii sacrificiului lor suprem.
Dr. Chris Condeiu - Chicago, Illinois, USA
@ccondeiu - încă odată - R E S P E C T !
Mă înclin,
Vă rog să primiţi respectul meu profund!
Nu stiu daca-i locul potrivit aici dar as dori sa-mi exprim pe aceasta cale recunoaterea, stima si respectul meu fata de poporul roman cu privinta la rezultatul alegerii de ieri. Sper sa fi fost intr-un ceas norocos...
@ccondeiu -
”Imi propun sa continui seria de articole despre turismul din America de Nord, daca, desigur, redactia Am Fost Acolo considera util pentru cititori.
„Redacția” AmFosAcolo.ro a fost atât de „încinsă” în seara precedentă, încât era cât pe-aci să scăpăm exact ceea ce de fapt contează cel mai mult pentru noi: o ofertă de transmitere de informații utile, „la cald” și de la fața locului.
Desigur că ar fi mai mult decât binevenite o serie de astfel de relatări - le așteptăm cu drag!
@ccondeiu - În sfîrșit, a explodat mămăliga românească! Și asta, să fim corecți, cu sprijinul larg al dragilor noștri compatrioți din diaspora precum și a *generației on-line*, care a dat peste cap orice studiu comandat sau necomandat făcut de *specialiștii* politici din România, făcând o campanie electorală virtuală mult mai eficientă decât a tuturor partidelor politice.
Este și victoria tinereții, așa cum a fost și-n 1989. Există speranță!
Salutări cu respect, stimate compatriot!
Ți-am acordat votul nr. 14! Felicitări pentru articol și, mai ales, pentru alegerea ta care coincide cu a mea și cu atâtor alți români doritori de schimbare, de o țară ”a lucrului bine făcut”.
Veniți în Sibiu ca să vă convingeți!
Aștept și impresii turistice ale unui român aflat departe, dar totuși aproape de țară.
Super atitudine într-un moment în care toată lumea avea nevoie. Felicitări!
Aştept cu interes şi impresii de călătorie de la un asemenea român!!
@balzani - Nu. Nu atât timp cât aceasta se interferează în viața noastră de zi cu zi și își pune amprenta unsuros-lipicioasă pe tot ceea ce iubim - pentru că de fapt, despre asta vorbim aici: ROMÂNIA.
Și dacă te uiți ceva mai atent, nici măcar nu s-a dezbătut vreo doctrină sau menționat vreo simpatie (ori dimpotrivă, să strige careva „jos X! ”) ci s-a povestit frumos despre o zi care va conta cel puțin cinci ani de acum încolo în cotidianul fiecăruia dintre noi, fie că trăiește în țară, fie că trăiește afară, fie că are pe cineva acolo sau nu.
@balzani - nu te obligă nimeni să citeşti pe aici, nu-i aşa?
Cel puţin pe mine nimeni nu m-a dus, de mână şi împotriva voinţei mele, pe acest fir de discuţie.
E o rubrică nepunctată, de socializare pe teme "off-topic". Deşi nu chiar complet off-topic, având în vedere enormul turism electoral practicat în ultimii ani pe la noi.
Or avea oare licenţă de turism, partidele astea organizatoare de turism electoral?
@balzani - Draga balzani,
Imi pare rau ca ai vrut sa scapi de politica si ai dat de articolul meu. Te asigur ca nu am avut nicio intentie sa te fac sa te simti exasperat. Am scris pentru ca nu mi-am putut stapani bucuria ca se poate face si schimbare in mai bine, m-a coplesit sentimentul ca si votul meu are greutate. Ce sa fac, am fost si am ramas un sentimental.
Marturisesc ca si eu uneori simt ca tine, dar stiu ca daca nu iau atitudine fac interesele altora, ale papusarilor din umbra care ne-au facut viata un calvar. Eu am hotarat sa plec din Romania cand pe strazi s-a scandat '"moarte intelectualilor" iar minerii bateau pe strada tot ce era cu barba sau cu geanta diplomat, pentru ca, saracii, ei munceau, nu gandeau! Cum crezi ca m-am simtit eu atunci, cand credeam ca scapasem de dictatura proletariatului si dadusem de ceva si mai si?
Asa ca-ti inteleg exasperarea si iti doresc sa-ti mearga bine si sa poti depasi momentele care poate nu sunt usoare pentru tine.
Am de gand sa scriu impresii de calatorie in urmatoarele saptamani si te invit sa le citesti si sa-ti pui parerea. Am multe de spus - tocmai sarbatoresc mai mult de un milion de kilometri parcursi, colindand pamantul in lung si-n lat. Sper ca impresiile de calatorie sa-ti placa mai mult decat relatarea mea cu votarea.
Un gand bun de peste ocean tie si tuturor celor carora le-a ajuns cutitul la os, sa va mearga mai bine si sa stiti ca romanii de peste granita sunt frati cu voi si nu dusmani. Ne uneste un numitor comun - dragostea de tara.
Cu bine,
Chris
@Dragos - Draga Dragos,
Iti multumesc pentru vorbele bune. Vreau sa ma numar printre preitenii tai pentru ca e mai bine sa ai prieteni decat dusmani, dar si pentru ca sunt curios ce inseamna p. M. ! , acronim pe care numai prietenii tai il pot descifra. Am tot incercat sa-mi storc mintea si nu am putut sa dau decat de trei posibilitati, private Message, post meridian si o injuratura teribila... Vreau sa sper ca nu te-ai gandit la injuratura.
Cu prietenie,
Chris
@traian. leuca - Multumesc mult, Traian. Painea strainatatii este amara nu pentru ca ne este frica de munca, ci pentru ca suntem departe de tara si prieteni, mancarea nu are acelasi gust, glumele sunt rasuflate, muntii sunt la jumatate de zi de mers cu masina si nu au nici pe departe frumusetea Carpatilor, iar singurele petreceri sunt cu sticla in mana si ochii la meciul de fotbal american de pe ecran.
Toate cele dorite de peste ocean,
Chris
@Michaell - Draga Michaell,
Ceea ce ai spus isi gaseste locul in orice context, si, oricate rele s-ar spune despre romani, noi gasim puterea sa ne unim cand este vroba de viitorul tarii pe care o iubim de la mii de kilometri distanta.
Sa dea Dumnezu numai bine!
Chris
@johnnyredlabel - Draga johnyredlabel,
Iti multumesc pentru vorbele bune si sunt partas la bucuria ta si a majoritatii romanilor care au votat pentru o viata mai buna. Asa este, exista speranta pentru ca suntem un popor talentat si am supravietuit multor momente grele.
Desi se spune ca blue label si black label sunt mai vechi si mai gustoase, am optat intotdeauna pentru red label, mai nimerit gustului meu.
Cu prietenie de peste ocean,
Chris
@Rodel - Draga Rodel,
Multumesc mult pentru votul acordat si pentru cuvintele frumoase. Eu vin intotdeauna cu placere la Sibiu, un oras care in fiecare an e mai frumos si mai spectaculos. Cand l-am vizitat cu prietenii din Statele Unite in vara anului in care era capitala culturala europeana mi s-a parut mai grozav ca oricand. Era o cafenea-restaurant exact langa podul mincinosilor unde cei de la conservator cantau exceptional o muzica clasica de buna calitate. Era caldura unei seri de vara in care totul mirosea frumos si toata lumea era vesela. E momentul care mi s-a intiparit in memorie pentru totdeauna.
Vazand ce lucruri bune a facut Iohannis la Sibiu am increderea ca va face la fel si la nivelul tarii, si ii doresc mult succes.
Am sa ma apuc sa scriu impresii de calatorie saptamana viitoare cand vom avea 4 zile libere de sarbatoarea recunostiintei, si va invit sa le cititi si sa va spuneti parerea.
Cu stima si prietenie,
Chris
@webmasterX - Dragi prieteni de la AmFostAcolo.ro,
Ma bucur ca exista interes pentru relatari de calatorie de pe continentul nord-american si am sa ma apuc de scris saptamana viitoare de Thanksgiving. Am de fapt multe de spus si despre vacantele din Romania - ultimele fiind cele din Delta de la Uzlina si din Fagaras (Moldoveanul si creasta Fagarasilor) anul acesta.
Toate bune,
Chris
@ccondeiu - 2007 a fost anul de glorie a Sibiului și de atunci a continuat să fie tot mai căutat de turiști, să rămână în top. În vară am întâlnit un grup din Polonia al cărui ghid vorbea perfect limba română și am avut plăcuta surpriză să aflu că Sibiul este destinația cea mai căutată de turiștii polonezi. Sibiul atrage nu numai turiști, ci și investitori, și toate acestea i se datorează în primul rând primarului Klaus Iohannis. A transformat un burg destul de cenușiu într-un oraș european.
@ariciu - Draga ariciu,
Multumesc pentru vorbele bune care inseamna mult la 10000 kilometri distanta de casa! Promit sa scriu cateva impresii de calatorie saptamana viitoare cand sper sa am mai mult timp la dispozitie. Am si calatorii facute in tara anul asta (Uzlina in Delta la pescuit si creasta Fagarasilor cu vf. Moldoveanu), dar si din SUA - Hollywood, Las Vegas, New Orleans, Miami, New York, Los Angeles/Santa Barbara/Malibu, Boston, Washington DC.
Cu prietenie,
Chris
@danamandache - Multumesc mult, Dana. Indiferent de motivele plecarii din tara si de natura ocupatiei din strainatate, avem o datorie fata de tara unde ne-am nascut. Inaintasii nostri si-au dat viata si libertatea pentru bunastarea Romaniei. Chiar as vrea sa scriu un articol despre ce a insemnat datoria fata de tara pentru bunicul meu patern, cazut in luptele de la Marasesti, sau pentru tatal meu care s-a inrolat voluntar in al doilea razboi mondial, a supravietuit prizonieratului ca urmare a caderii Stalingradului, a eliberat Ungaria si Cehoslovacia cu Divizia Tudor Vladimirescu si, desi decorat cu Coroana Romaniei si Steaua Republicii, nu le-a purtat pentru ca nu a vrut sa arate altora ceea ce ei nu aveau. Cati oameni de genul asta mai sunt in zilele noastre?
Inca o data multumiri pentru vorbele frumoase si sa dea Domnul numai bine pentru tara!
Chris
@Rodel: Sibiul e in momentul de fata la nivelul oraselor de elita europene precum Viena, Praga, Budapesta, Paris si Londra, ca sa enumar numai cateva. Ma duc intotdeauna cu placere si nu incetez sa ma minunez de ce vad.
Tot Ardealu'i fruntea!
Chris
@ccondeiu - Sibiul e frumos, dar Praga, Budapesta, Paris, Londra sunt deasupra. Poate o comparație cu Viena, mai mult prin atmosferă, e mai aproape de realitate.
@Rodel O comparatie interesanta. Sibiu - Viena.
Nu stiu... dar sper ca asteptarle pe care le leaga multi de alegerea lui K. J. sa nu semene cu randurile tale.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3b Alte mănăstiri din Vâlcea — scris în 22.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3a Mănăstiri din Vâlcea — scris în 08.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.2 Mănăstiri din judeţul Neamţ — scris în 05.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina — scris în 31.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 4.2 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 25.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii — 4.1 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 23.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 File din istoria României oglindite în excursii: 2. Începuturile — scris în 26.06.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ