ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Degeaba m-am dat mare (mie însămi) că am răscolit toată ţara în sutele de excursii făcute în peste 70 de ani, începând cu 1950-1952. Nu exagerez. Înmulţiti 70 ani cu min. 3-4 excursii pe an în ţară şi rezultă între 200 şi 300, chiar dacă după anii´90 am călătorit destul de mult înafara graniţelor ţării. Când să reconstitui etape din istoria noastră doar cu pretenţiile unui turist obişnuit şi nu de specialist, mi-am dat seama că pentru o perioadă de 40-50 de ani nu am poze decât câteva pe hârtie alb-negru, nereproductibile. De însemnări, nici nu mai vorbesc. De ex. pentru perioada marilor migraţii (la şcoala de pe vremea mea se spunea ˝năvălirile barbarilor˝ din sec. III -XI) am văzut la muzeul National de Istorie doar tezaurul de la Pietroasa (aparţinând lui Athanaric, conducător vizigot, sec. IV) şi mai reţin câteva nume de localităţi, râuri, etc de origine cumană, slavă, etc. Din periada formării primelor state româneşti Moldova şi Tara Românească (sec. XIII) deasemeni în lipsa unor fotografii de traseu şi ruine, pe baza excursiilor făcute, nu aş putea reconstitui un fir de poveste.

În schimb, am vizitat multe mănăstiri cu încărcătură istorică, unele mai timpurii, altele mai recente. Tablourile votive din pronaus atestează cine le-a ridicat, domnitori sau boieri, fie pentru a consemna o victorie, fie ca lăcaş de veci pentru ei şi familiile lor. Alte mănăstiri nelegate de un domnitor sau boier anume, sunt şi ele mărturii a împletirii istoriei noastre cu credinţa ortodoxă.

Nicolae Iorga și-a adus contribuția sa la studierea istoriei Bisericii Române. A publicat zeci de studii, monografii, sinteze ale mânăstirilor și bisericilor de pe întreg cuprinsul țării. În 1924 a fost ales președintele Comisiei Monumentelor istorice, calitate pe care a păstrat-o până la asasinarea lui din 1940. El scria că religia creştină "are rădăcini nesfârşit de adânci în sufletul ţăranului român" şi ˝ cine a fost român în cursul vremurilor, a fost totodată şi creştin˝ cuvantul-liber.ro/348048/ ... icile-romanesti Deasemeni lingvistul C. C. Diculescu explica astfel această situaţie: "O identificare aşa de adâncă a naţionalităţii cu religiunea nu există la alte popoare

Statistică

În privinţa numărului mănăstirilor, informaţiile date de saituri de profil abundă pe net. Acestea împreună cu schiturile ar fi de 637. Din acestea 420 sunt mănăstiri faţă de un total de 16500 lăcaşuri aparţinând Bisericii Ortodoxe Române la nivelul anului 2022 (mănăstiri, schituri şi biserici). Anual se construiesc 90 de biserici noi. Există hărţi, indexuri alfabetice dar eu mă voi referi în acest serial format din cinci reviewiuri numai la mănăstirile pe care le-am vizitat şi de unde am fotgrafii sau despre care am scris. Ca şi în episoadele anterioare nu voi prelua informaţiile déjà scrise, ci din documentarea recentă voi căuta să desprind relevanţa istorică.

Clasificare

Există multe clasificări ale mănăsirilor după criterii diferite: frumuseţea şi notorietatea lor, vechimea, importanţa, aria geografică. Cred că pentru turistul obişnuit însetat să viziteze în timp limitat cât mai multe obiective dintr-o zonă, poziţionarea lor geografică e cel mai important criteriu. Pot spune că în decursul timpului le-am vizitat şi revizitat pe cele mai cunoscute.

Din păcate pentru câteva mănăstiri foarte importante vizitate înainte de 1990 (de ex. mănăstirle Agapia şi Văratec din judeţul Neamţ pe care le-am văzut de mai multe ori) nu am decât câteva poze de prin anii ˝60-70 pe hârtie alb-negru şi nicio însemnare. Pozele sunt neclare, amintirile s-au şters. V-am scris asta ca să spunem bogdaproste prntru tehnica accesibilă de astăzi şi că am găsit un sait, AFA, în care putem posta poze şi ordona impresii.

Ce am vizitat

În cele ce urmează încerc să dau nişte jaloane pe judeţe sau regiuni, urmând dacă vă vor fi de folos, să le integraţi în excursiile pe care le veţi face. Mă voi referi la mănăstirile din Bucovina, din jud. Neamţ, din Oltenia, din alte regiuni şi din Republica Moldova, toate fiind legate într-un fel sau altul de istorie prin ctitorii lor sau prin evenimentele în timpul cărora s-au înălţat.

A. Mănăstirile din Bucovina

Deschid lista cu ele pentru că din 100 de locaţii, ˝Ținutul Mănăstirilor din Bucovina” este marele câștigător al premiului „Destinația Anului 2023 în România”

Ultima vizită am făcut-o în 2014 şi am scris şi un review despre ele vezi impresii

În continuare le enumăr fără a da detaliile pe care le veţi găsi atât în surse biblografice cât şi la faţa locului.

Manastirea Putna

Este prima ctitorie a voievodului Stefan cel Mare, construită între anii 1466-1469 şi supranumită de către Mihai Eminescu„Ierusalimul Neamului Românesc” Aici se regăsește mormântul domnitorului şi a celei de a doua soţii Maria de Mangop, ale fiilor lor Bogdan şi Petru cât şi al celei de a treia soţii Maria Voichiţa. Mănăstirea a fost devastată în 1650 de cazacii lui Timuş Hmelniţki şi reconstruită de Vasile Lupu şi de următorii domnitori între 1653-1662 (Ion Neculce, O samă de cuvinte) Este unul dintre cele mai importante centre culturale din Bucovina, fiind un loc unde odinioară s-au copiat manuscrise importante și au fost realizate miniaturi prețioase. Mănăstirea Putna este inclusă în Lista monumentelor istorice din Româna dar nu în lista patrimoniului mondialUNESCO din cauză că nu este pictată.

Mănăstirea Moldoviţa

A fost ridicată iniţial de Alexandru cel Bun. În 1408 acesta a acordat un privilegiu negustorilor din Lvov care se plătea la mănăstire. După câţiva zeci de ani s-a prăbuşit din cauza unei alunecări de teren. Ruinele ei se văd și astăzi. La circa 500 m distanță, în 1532 de Petru Rareş a construit actuala mănăstire. A înzestrat-o cu turnuri de apărare si fortificaţii pentru a face faţă atacurilor barbare. În tabloul votiv este înfățișat ctitorul Petru Rareș, împreună cu familia sa. Ca arhitectură se încadrează în stilul mănăstirilor din timpul lui Stefan cel Mare cu influenţe din arta bizantină şi gotică. Pictura exterioară in fresco, în special cea de pe peretele sudic al bisericii s-a păstrat în bune condiții. (executată probabil de zugravul Toma de la Suceava), culoarea dominantă fiind galbenul. Împreună cu alte şapte, biserica Buna Vestire din mănăstire este inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Mânăstirea Suceviţa

Ctitorie a boierilor Movileşti a fost construită între anii 1581-1601 şi e cea mai mare mănăstire din Moldova. Este împrejmuită de ziduri groase fortificate pentru a rezista atât prădătorilor cât şi invaziilor migratorilor.

Ca arhitectură păstrează tradiţia mănăstirilor româneşti îmbinând elementele bizantine şi gotice cu cele din vechile mănăstiri moldoveneşti de lemn. Scara virtuţilor este pictată pe peretele exterior sudic, cel mai bine conservat. Culoarile dominante sunt roşu pe fond verde. Este considerată o capodoperă prin contrastul dintre armonia îngerilor şi focul iadului, idée preluată din scrierile sfântului Ioan Scărarul. Pictura interioară a fost făcută în timpul domnitorului Ieremia Movilă între 1595-1606 de zugravii Ioan şi Sofronie. Sunt două tablouri votive: ale familiei lui Ieremia şi a mitropolitului Movilă. Pe abside se află Rugăciunea tuturor sfinţilor, temă unică în arta creştin-ortodoxă. Este necropola din sec. XVI a boierilor Movileşti. Placa funerară a lui Ieremia Movilă prezintă stema Moldovei – bourul cu stea între coarne, flancat de Soare şi de Lună şi stema Movileştilor. Biserica Învierii de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în siturile protejate care fac parte din Patrimoniul Mondial Unesco

Mănăstirea Arbora

A fost construită în 1503 de pârcălabul Luca Arbore cel mai apropiat sfetnic al lui Stefan cel Mare, al lui Bogdan cel Orb şi al lui Stefăniţă Vodă care însă l-a decapitat în 1528 acuzandu-l de trădare, nedovedită. Ea a fost deteriorată în urma campaniei sultanului Soliman Magnificul în Moldova din 1538. A fost pictată în 1541 de un zugrav ieşean Dragoş Coman care a utilizat pentru exterior un pigment albastru foarte rezistent. Ca element deosebit biserica nu are turlă. Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost inclusă în situl protejat de UNESCO din 1993

Mănăstirea Voroneţ

Construită în 1488 în numai cinci luni este ctitorie a lui Stefan cel Mare şi a fost ridicată la sfatul lui Daniil Sihastrul după înfrângerea de la Războieni din 1476 în faţa lui Mahomed al II-lea Cuceritorul. Daniil Sihastrul după ce s-a nevoit 20 de ani la Putna a venit la Mănăstirea Voroneţ pentru a organiza viaţa monahală. Este denumită Capela Sixtină a Estului inclusă în patrimoniul mondial Unesco datorită unicităţii frescelor exterioare. Pictura interioară a fost realizată în 1496 in timpul lui Stefan cel Mare. În naos este şi tabloul votiv al domnitorului şi familiei sale. Pictura exterioară a fost realizată in timpul domniei lui Petru Rares. Mitropolitul Grigore Rosca, văr cu Petru Rareş a realizat în 1547 un pridvor închis în urma căruia întregul perete vestic a fot destinat frescei unicat ˝Judecata de Apoi˝ realizata la un inalt nivel artistic, fiind socotita drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. Culoarea sa specifică, ˝Albastrul de Voroneț˝ unică în lume nu a putut fi reprodusă. Manastirea a fost înzestrată cu odoare bisericeşti de mare valoare cum sunt Tetraevanghelarul din 1490 dăruit de Stefan cel Mare şi alte danii ale lui Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu...

Manastirea Bogdana

Este cel mai vechi monument bisericesc din zid din Moldova construit în 1360 de Bogdan I voievod al Maramureşului şi primul domnitor al Moldovei. Biserica Sf. Nicolae este necropolă a Bogdăneştilor în naosul său fiind şapte morminte: Bogdan I, Laţcu, alt Bogdan fratele lui Alexandru cel Bun, Roman I, Petru şi alţi doi. Deasemeni sunt înmormântate soţiile şi fiicele Bogdăneştilor. În tabloul votiv destul de şters de vreme figurează Bogdan I, un copil, un domnitor care ar putea fi Alexandru cel Bun, un altul probabil Stefan cel Mare. Între 1479-1482 Stefan cel Mare a a avut grijă să înfrumuseţeze lespezile mormintelor şi să scrie în slavonă cui au aparţinut. Biseria este înaltă, fără turlă cu ziduri groase de 1.5 m şi contraforturi şi s-a păstrat în forma iniţială până astăzi

Manastirea Solca

Pentru prima dată este atestată documentar un lăcaş în 1418 sub domnia lui Alexandru cel Bun. Terenul a fost cumpărat de Luca Arbore, apoi de mitropolitul Gh. Movilă pentru ca în 1621 domnitorul Stefan Tomşa să ctitorească actuala mănăstire domnească cu călugări. El nu a fost îngropat în mănăstire fiind mazilit de turci şi murind pe malurile Bosforului. Miron Costin a scris în Letopiseţul Tării Moldovei că mănăstirile Solca si Dragomirna sunt cele mai înalte din nordul ţării moldoveneşti. Biserica de la Solca are o înălţime de 36 m, ziduri groase de 2 m şi contraforturi care o făceau de necucerit de prădători. Este inclusă în lista monumentelelor istorice.

Manastirea Humorului

Înainte de vremea lui Alexandru cel Bun la Humor exista un schit de călugări şi o bisericuţă de lemn. Domnitorul a construit o biserică de piatră în jurul căreia s-a dezvoltat Manastirea Humorului pe care a înzestrat-o în 1415 cu moşii. Stefan cel Mare a dăruit mănăstirii Tetraevangheliarul de la Humor pe a cărui copertă este pictat adevăratul portret al domnitorului. Vechea mănăstire ruinându-se, marele logofăt Toader Bubuiog a construit în 1530 o nouă biserică de piatră pe pisania ei fiind înscris numele domnitorului Petru Rareş. Are două tablouri votive: unul al domnitoprului Petru Rareş, al soţiei sale Elena şi copiilor şi altul în camera mormintelor al logofătului Toader Bubuiog şi al soţiei Anastasia. Toma din Suceava a zugrăvit una din cele mai frumoase biserici, culoarea dominantă fiind roşu. Pe peretele de vest este reprezentată Judecata de Apoi. Deşi Vasile Lupu a înconjurat mănăstirea cu ziduri de piatră si a construit un turn de apărare cu trei etaje în anul 1653 cazacii lui Timuș Hmelnițki au jefuit și incendiat locașul de cul. Biserica pictată a îmănăstirii a fost inclusă în patrimonial cultural mondial UNESCO

În multele excursii pe care le-am făcut în judeţul Suceava am mai vizitat Manăstirea Dragomirna, monument istoric, construită în anul 1600 de mitropolitul Anastasie Crimca dar nu deţin poze despre ea.

Nu am ajuns să văd mănăstirile Pătrăuţi, Probota şi Manastirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, toate pictate, deasemeni incluse în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei (Reiau: aceste opt biserici sunt în mănăstirile Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Ioan cel Nou Suceava, Voroneţ, Suceviţa, Probota)

 

WEB, dacă se poate: youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Situate în frumoasa Bucovină, aceste mănăstiri sunt mărtirii care conţin file din istoria Moldovei începând cu Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O vizită la mănăstirile din Bucovina este un prilej de reculegere şi de mândrie că înaintaşii noştri şi-au marcat însemnătatea lor istorică prin construirea acestor lăcaşuri ortodoxe.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 31.07.23 14:47:38
Validat / Publicat: 31.07.23 17:59:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Manastirea Putna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

liviu49
[31.07.23 18:17:01]
»

Start vot, cum ne-a invatat colega noastra @mishu!

Am citit pe nerasuflate acert articol despre un loc foarte drag mie, dulcea Bucovina cu perlele sale de necontestat, manastirile.

Prima mea intalnire cu manastirile din Bucovina a fost in 1969, in timpul unei excursii de practica in cadrul Scolii de ghizi BTT. Au urmat apoi mai multe excursii organizate de mine cu diferite grupuri de turisti, mai mai sau mai mici, cu autocarul sau cu microbuzul. Ba, in 1980, am organizat o excursie combinata cu trenul pana la Vatra Dornei, iar de acolo un microbuz timp de trei zile ne-a plimbat prin Bucovina (in limita a 300 de kilometri zilnic, cat avea dreptul).

In anul 2009 am fost o saptamana la Vatra Dornei, colindand zona din plin si despre care am scris cateva articole despre ce am vizitat noi atunci.

Norocul a facut ca din anul 2009 sa revin in Bucovina in 2020 si apoi un an mai tarziu, in drum spre Maramures.

Desi am vazut manastirile de multe ori, desi fresca Judecata de Apoi de la Voronet am admirat-o de multe ori in aceasi vizita, nu cred ca as refuza o noua vizita in Bucovina. Felicitari pentru acest articol!

Numai bine si calatorii placute!

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.07.23 22:20:42]
»

@Michi: Am vizitat și eu câteva mănăstiri din Bucovina în urmă cu mulți ani, dar îmi doresc să mai fac încă un sejur, anul viitor dacă se poate, în această zonă binecuvântată de Dumnezeu. Vreau să le arăt și copiilor mei comorile țării noastre.

Mulțumesc pentru aceste articole valoroase! ???? Le citesc pe toate și urmăresc cu interes și următoarele episoade.

mihaelavoicu
[05.08.23 23:33:25]
»

Minunat review! Spre rușinea mea, utima dată le-am văzut cu vreo 40 ani îm urmă. Și nu pe toate. Trebuie mers neapărat acolo.

În rest, sănătate și multă inspirație, că talent, cu carul!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.08.23 09:16:21]
»

@Michi: Mănăstirile Bucovinei reprezintă o filă remarcabilă din istoria spirituală și culturală a României. De fapt, fiecare regiune a țării are pleiada proprie de mănăstiri și schituri istorice care au contribuit într-un fel sau altul la perpetuare și promovarea valorilor civilizației românești. Vestigiile și monumentele istorice religioase ne dau o imagine a resurselor de care a beneficiat cultura, arta, istoria, știința românească.

Pentru un număr exact de mănăstiri aflate azi pe teritoriul României sunt mai greu de găsit date statistice oficiale, în ultimii ani Biserica Ortodoxă Română elaborând doar un raport-sinteză a activităților desfășurate de Patriarhia Română (basilica.ro/bucuria-crest ... 2-text-integral), fără cifre privind organizarea administrativă...

Singurul document oficial aflat pe siteul Patriarhiei Române ne oferă date exacte raportate la sfârșitul anului 2014. De aici aflăm că „în interiorul granițelor țării, în cuprinsul Patriarhiei Române, funcționează un număr de... 541 de mănăstiri... 192 schituri... ” . Probabil că numărul lor a crescut în ultimii ani prin construcția de noi ansambluri monahale sau prin ridicarea schiturilor la nivel de mănăstire.

Indiferent de numărul total eu am vizitat circa 200 de mănăstiri și schituri din România, majoritatea locașuri vechi, istorice. Pe unele le-am văzut transformându-se de-a lungul anilor, înnoindu-se prin restaurări reușite, pe altele crescând în jurul unor biserici seculare, foste schituri sau mănăstiri. Bineînțeles că unele regiuni au concentrat multe mănăstiri istorice, de valoare inestimabilă, cum ar fi: Bucovina, zona Neamț ori Iași, Oltenia de sub Munte (Vâlcea și Gorj), dar mănăstiri deosebite există și în Maramureș, Transilvania sau Banat.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului sunt enumerate 29 de mănăstiri; eu am vizitat 20 de locașuri de cult. Apreciez valoarea istorică și rolul cultural jucat de aceste edificii religioase, întotdeauna le caut pe cele cu vechime, deși am văzut de-a lungul timpului și mănăstiri noi remarcabile din anumite puncte de vedere.

Mulțumim pentru această serie de articole. Spor la scris!

MichiAUTOR REVIEW
[06.08.23 10:13:57]
»

@tata123 ????: ˝ Indiferent de numărul total eu am vizitat circa 200 de mănăstiri și schituri din România, majoritatea locașuri vechi, istorice. ˝

Posibil ca şi eu să fi vizitat în cursul a 70 de ani de drumeţii, o sută-două, uneori cu repetiţie dar cum până în 2000 nu am avut calculator, puţinele poze pe hârtie nu sunt reproductibile. Îmi propusesem să dau jaloane din istoria românilor din mărturiile găsite în cursul excursiilor. Neavând material didactic scris şi foto decât după 2010, nu pot face asta. În acest miniserial aş vrea să scriu numai despre mănăstirile care pot fi asociate cu istoria noastră: ctitori, evenimente din România şi Republica Moldova. Nu ştiu dacă voi reuşi. Restul mănăstirilor cu valoare ahitecturală sau artistică, despre care am scris multe reviewuri, nu le menţionez. Indiferent de numărul de voturi, unul sau doi useri dacă se pot inspira în organizarea traseului excursiilor pe care le vor face, consider că reviewul şi-a atins scopul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, liviu49, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRomânia - te iubesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077746868133545 sec
    ecranul dvs: 1 x 1