ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe Vânăt(o)area lui Buteanu - primul nostru vârf de peste 2500 de metri!

TIPĂREȘTE

În această vară am avut prilejul să urcăm pentru prima dată pe unul dintre cele mai înalte vârfuri din România - este vorba despre Vânăt(o)area lui Buteanu (2507 metri) , vârful din Munții Făgăraș aflat pe poziția a noua în clasamentul celor mai înalte piscuri din țara noastră.

Am pornit în această drumeție la începutul lunii august, într-o zi de joi. Era ora 10.20 când am ajuns la Bâlea Lac. Am lăsat mașina într-o parcare cu plată din vecinătatea Cabanei Paltinu și ne-am îndreptat spre Cabana Bâlea Lac, pentru că din apropiere se intră pe acest traseu.

Traseul parcurs de către noi a fost următorul: Cabana Bâlea Lac (ora 10.30), Șaua Caprei (ora 11.30), Vârful Vânătarea lui Buteanu (ora 12.45), retur pe același traseu și final (în intervalul 13.05 - 15.05). Așadar, timpul total necesar nouă a fost 4 ore și 35 de minute.

În ceea ce privește marcajele, de la Bâlea Lac până în Șaua Caprei am urmat triunghiul albastru, iar din Șaua Caprei am fost ghidați spre vârf de către marcajul cruce albastră pe fond alb.

Descrierea traseului

Porțiunea Bâlea Lac - Șaua Caprei. Drumeția a început abrupt, porțiunea cea mai solicitantă a traseului fiind urcarea în Șaua Caprei. Există o diferență de nivel considerabilă între zona Bâlea Lac (2037 de metri) și Șaua Caprei (2315 metri) care înseamnă un urcuș abrupt; indicatorul de la începutul traseului informează că timpul necesar pentru a ajunge în șa ar fi de 30 de minute, dar pentru asta ar fi necesare o condiție fizică deosebită și parcurgerea traseului fără pauze. Noi am urcat într-o oră, făcând mai multe pauze scurte, fie pentru a ne trage puțin sufletul, fie pentru fotografii. Pe măsură ce urcam, priveliștea către partea dinspre Sibiu a Transfăgărășanului și către Căldarea Bâlea devenea tot mai frumoasă.

Așa cum am spus mai devreme, urcarea este solicitantă și există mai multe porțiuni unde lespezile se mișcă, așadar trebuie atenție maximă. În timp ce urcam, ne gândeam ce greu ar fi la coborâre dacă ar ploua. Am avut totuși noroc și am scăpat neplouați, chiar dacă la un moment dat câțiva nori amenințători și-au făcut simțită prezența. Mai cu pauze, mai cu chiu, mai cu vai, am ajuns în Șaua Caprei.

Porțiunea Șaua Caprei - Vârful Vânătarea lui Buteanu. După ce am ajuns în Șaua Caprei, am făcut un popas de câteva minute, timp în care am admirat Lacul Capra, dar și Vânătarea lui Buteanu, vârful care era ținta drumeției noastre. Povârnișurile din jurul Lacului Capra mai ascundeau câte un petec de zăpadă, dar asta nu a fost vreo surpriză întrucât în apropierea tunelului de la Bâlea găsisem chiar mai mult omăt.

Din Șaua Caprei se poate merge către Vânătarea lui Buteanu, dar și în cealaltă parte, spre Șaua Paltinu (marcajul fiind banda roșie pe fond alb). Din Șaua Paltinului se poate continua spre Vârful Negoiu, al doilea în clasamentul ”Uriașilor României”.

Mai trebuie spus că atât pe porțiunea de urcare, cât și în Șaua Caprei, erau multe persoane, așadar nu am fost nicio clipă singuri pe munte în acea zi.

Stând cu fața spre lacul glaciar Capra (aflat atunci mai jos de noi, la 2230 de metri altitudine), traseul către Vânătarea lui Buteanu pornește spre stânga. Poteca urcă preț de câteva minute, apoi se merge aproape pe curbă de nivel. După ce am trecut de intersecția cu traseul spre Căldarea Văiuga (punct albastru), urcușul a devenit din nou solicitant. Mai aveam cam 30 de minute până pe vârf. Pas cu pas, ne-am apropiat de porțiunea mai expusă din apropierea vârfului - este vorba despre un pasaj de câțiva metri, ”condimentat” cu o scurtă cățărare. Consider că este dificil de depășit acest pasaj de către o persoană cu rău de înălțime sau fără experiență pe munte, așadar atenție mare!

Noi am așteptat câteva persoane care atunci coborau de pe vârf, iar acest lucru s-a dovedit foarte util, întrucât am văzut cam pe unde puteam ajunge în siguranță acolo sus.

La două-trei minute după depășirea pasajului expus, am ajuns pe Vârful Vânătarea lui Buteanu! Era ora 12.45 și ne aflam la 2507 metri altitudine, undeva pe acoperișul Munților Făgăraș! Există o bornă de beton care indică vârful, iar tricolorul flutura în vânt, prilej pentru multe alte fotografii. Spațiul este suficient pentru 10-15 persoane, dar când am ajuns se mai aflau pe vârf doar alți doi oameni.

Pentru că plafonul de nori era deasupra noastră, am avut norocul să putem admira o mare parte dintre vârfurile din Munții Făgăraș. Am identificat atât ”Marele Trapez” Viștea-Moldoveanu (îl veți vedea în poze), dar și piscurile Lespezi, Cornul Călțunului sau Negoiu (în direcția opusă).

Cu tolba plină de amintiri și de fotografii, precum și cu satisfacția că am fost acolo, după 20 de minute de stat pe vârf, ne-am hotărât să începem coborârea.

Retur pe același traseu: Vânătarea lui Buteanu - Șaua Caprei - Bâlea Lac. După ce am trecut în sens invers de pasajul expus din apropierea vârfului, lucrurile au devenit destul de simple. Am ajuns repejor în Șaua Caprei, iar acolo am făcut o pauză mai lungă. Am ronțăit câte ceva din rucsac și apoi am început coborârea spre Bâlea Lac. Ne-a trebuit cam o oră (adică același timp ca la urcare) pentru a ajunge în siguranță la finalul traseului. Ne-am clătit pe mâini și pe față cu apa rece din Lacul Bâlea, apoi am mers la mașină și primul lucru pe care l-am făcut a fost să lepădăm bocancii și să ne încălțăm cu ceva mai lejer.

Alte informații:

a) Am avut la noi 3 litri de apă (ne-a fost de ajuns) și nu am întâlnit sursă de apă pe traseu. Din ceea ce știu, pentru a reumple bidoanele cu apă ar fi trebuit să coborâm spre Lacul Capra.

b) Apreciez că traseul de la Bâlea Lac spre Vârful Vânătarea lui Buteanu este de dificultate medie când vremea este bună (chiar destul de dificil pe porțiunea de urcare/coborâre spre/din Șaua Caprei și la pasajul expus+cățărarea din apropierea vârfului). Așadar, este necesară o echipare corespunzătoare drumețiilor montane.

c) Pe Vârful Vânătarea Lui Buteanu se poate ajunge și prin Căldarea și Șaua Văiuga, timpul estimat pe panoul de la Bâlea Lac fiind de o oră și jumătate. Se poate aborda astfel vârful Buteanu ca un circuit, cu urcarea prin Văiuga și coborârea prin Șaua Caprei spre Bâlea.

d) În ceea ce privește denumirea vârfului, există două variante: Vânătarea lui Buteanu sau Vânătoarea lui Buteanu. Semnificația arhaică a cuvântului ”vânătare” se referă la o înălțime stâncoasă, vineție, aflată la mare depărtare.

Concluzie: Ne-a plăcut mult acest traseu, am ajuns pentru prima dată pe unul dintre vârfurile de peste 2500 de metri și ne propunem ca pe viitor să mai cucerim și alte asemenea piscuri. Vânătarea lui Buteanu este un vârf destul de accesibil celor cu oarecare experiență pe munte; noi sperăm să revenim cândva acolo sus pentru a ne bucura din nou de priveliștile fabuloase către celelalte creste zimțate ale Munților Făgăraș.

Ajuns la final de articol, recomandăm această interesantă drumeție spre Vânătarea lui Buteanu!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 17.09.19 16:50:41
Validat / Publicat: 17.09.19 19:08:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 1092 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Căldarea Bâlea și Transfăgărășanul. Priveliște de vis!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

gettyy
[17.09.19 19:46:33]
»

@Crazy_Mouse: Felicitări pentru traseul parcurs! P. 39 mi-a plăcut maxim! ????

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.09.19 20:04:18]
»

@gettyy: Mulțumim frumos!

Dan&Ema
[17.09.19 20:12:02]
»

@Crazy_Mouse: ????????????⛰⛰⛰????????????

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.09.19 20:13:12]
»

@Dan&Ema: Mulțumim!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.09.19 20:56:41]
»

Felicitări pentru ispravă! Poate urma Omu, un vîrf lejer de atins (dacă urci cu telecabina mai întîi).

Vîrful se numește, aproape sigur, Vînătarea lui Buteanu (cum corect l-ai scris), Vînătoarea fiind probabil o eroare de transcriere. („Vînătoarea” nu are nicio noimă în contextul ăsta).

E un vîrf interesant pentru că e cel mai accesibil vîrf de la noi de peste 2500 (în 2 ore de la mașină ești pe vîrf) și pentru că e mai hăis față de linia crestei și astfel de acolo se deschid panorame către restul crestei și se văd bine vîrfuri importante, după cum reiese și din pozele tale (ce noroc de vreme bună!).

Bună remarca c): cine vrea să facă un circuit, poate aborda Căldarea Văiuga (cu mult grohotiș). Se poate mări chiar circuitul, prin Șaua Paltinu, de unde se poate coborî tot la Bîlea, pe 2 variante. Se mai poate aborda Lacul Capra și din cealaltă parte a tunelului, din Argeș. Asta pentru cine vrea variație.

Am fost acum 3 săptămîni acolo, exact pe traseul ăsta. Am făcut și io tot o oră pînă în șa, iar la coborîre vreo 35 de minute. Bine spui în text că e greu pentru cei cu rău de înălțime. Eu merg pe munte, știu să mă și cațăr pe trasee normale (nu sportive), dar am un soi de vertij de înălțime, o acrofobie ușoară, și nu pot parcurge creste înguste și expuse. Ca urmare, mari părți din Crai sau Făgăraș sînt inabordabile pentru mine. Așa că nu am reușit să ajung pe vîrf, pentru că m-am mișcat greu pe ultima bucată (zona bifurcației cu Văiuga) și ne-a prins ploaia (bun, pînă la urmă s-a dovedit a fi fost doar cîțiv stropi, dar ne-am întors preventiv, cu gîndul la coborîrea din șa). Fie-mea mergea ca pe bulevard, io aveam mereu senzația că se învîrte orizontul sau că mă împiedic (pe zona aia unde mergi fix pe creastă). Oricum, nu știu dacă aș fi parcurs ultima urcare, după cățărare spre vîrf. Altminteri, partea de cățărare nu pare dificilă tehnic (din poze). Iar peisajul este de neuitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
Dana2008
[17.09.19 21:01:42]
»

@Crazy_Mouse: wow!

Ce mult mă bucur pentru voi! Felicitări!

Deci ați dus și copilul... această urcare este în planul nostru pentru anul acesta. Mă gândeam că nu luăm copilul cu noi pentru că există acea porțiune expusă, dar articolul tău mă face să mă mai gândesc.

Peisajele nu pot fi altfel decât superbe, uluitoare, spectaculoase, magnifice, de o frumusețe ireala.

Ați intrat în rândul dependenților de piscuri montane. Felicitări și spor la cucerirea altor vârfuri de peste 2500 metri!

Felicitări pentru articol și pentru fotografiile superbe!

Numai bine!

Dana2008
[17.09.19 21:04:07]
»

@abancor: Felicitări!

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.09.19 21:13:26]
»

@abancor: Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Avem în plan să ajungem pe Vârful Omu, probabil la anul, iar asta ar însemna să ”cucerim” și celelalte vârfuri de peste 2500 de metri din apropiere, respectiv Bucura Dumbravă (Vf. Ocolit) și Capul Morarului.

Revenind la porțiunea de cățărare dinainte de Vânătarea lui Buteanu, ea nu este foarte dificilă și se poate aborda destul de lejer. Parcă mai dificil un pic este la coborârea de pe vârf, dar cu mare atenție se poate trece (oricum trebuie să cobori de acolo, nu prea există opțiunea de a te muta pe vârf ). Totul e să fie vremea bună, să nu alunece piciorul pe stânca umedă.

Numai bine!

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.09.19 21:19:41]
»

@Dana2008: Da, am luat și băiatul cu noi, nici nu aveam altă opțiune. Eram în concediu și am rămas două nopți cazați în zona Vidraru, așa că am mers la Bâlea în fiecare zi. Am profitat de vremea bună și ne-am hotărât să urcăm pe Vânătarea lui Buteanu, gândindu-ne că dacă nu vom reuși, asta e! Oricum, cel mai greu a fost până în Șaua Caprei, noroc cu priveliștea fabuloasă către Căldarea Bâlea și către Transfăgărășan.

Revenind la băieți, juniorul nostru s-a descurcat cu brio, iar la porțiunea de cățărare dinainte de vârf am urcat împreună practic, eu fiind cu un singur pas în spatele lui.

Drumeții cât mai reușite să aveți în continuare!

Dana2008
[18.09.19 06:34:27]
»

@Crazy_Mouse: Bună dimineața!

Te urmăresc pe unde mergi cu băiatul pentru ca să mă inspir.

Mulțumesc frumos pentru răspuns, poate îl vom lua cu noi pe junior dacă dorește, nu vrem să-l forțăm mai ales că noi avem cu cine să-l lăsăm acasă.

Despre Vf. Omu, pot să îți spun că am fost acolo cu gașca de copii, poți să citești articolul meu, și traseul nu este greu. Aceasta este drumeția pe care vrem să o facem peste două săptămâni cu bifarea celor trei vârfuri împreună cu juniorul... știm că poate pentru că a urcat anul trecut.

Orice traseu ați alege, vă urez mult succes!

Numai bine!

Michi
[18.09.19 21:36:17]
»

Superb review şi o dragă aducere aminte. Prima dată am urcat pe Vânătoarea lui Buteanu în 1952 cu câţiva colegi, când am terminat liceul. Cu rucsacul în spate am dormit la prici la Lacul Bâlea. Pe muntele Capra chiar am văzut capre negre (de fapt brun- roşcate) sărind din chianţ în chianţ. Pentru că am fost stagiară la Ucea (Comb. Ch. I. V. Stalin) peste câţiva ani am mai urcat acolo de 2-3 ori. Mi-a rămas în amintire un grup de trei oameni care se depărtau spre Moldovanu, erau pe o culme şi aveau în jurul capului un nimb strălucitor ca al sfinţilor. Mai târziu am aflat că se numeşte Spectrul Brocken şi se formează deasupra norilor din picături de rouă în anumite condiţii de difracţie a razelor de lumină.

Floryn81AUTOR REVIEW
[18.09.19 21:44:52]
»

@Michi: Am văzut și noi o capră neagră chiar de pe vârf, se afla pe o terasă îngustă la mulți metri dedesubtul nostru, la adăpostul unui perete impresionant de stâncă. Am încercat să o fotografiem, dar poza nu a ieșit prea clară, motiv pentru care nu am încărcat-o la acest articol. Capra nu s-a prea mișcat de la locul ei, semn că se simțea în siguranță acolo. Cred că ar fi interesant pentru puștiul nostru să rămânem cândva sus pe munte, fie cu cortul, fie la vreo cabană (ne-ar plăcea să rămânem la Cabana Paltinu, dar ar trebui să avem rezervare pentru că în ziua când am ajuns la Bâlea nu era nicio cameră liberă). Vom vedea ce vom putea face în următorii ani, sănătoși să fim cu toții, ceea ce vă dorim și dvs.

Numai bine!

Michi
[18.09.19 21:45:30]
»

Am văzut pozele şi am constatat că poteca este foarte prost întreţinută, cred eu pentru că astăzi turismul se face cu maşina şi puţini se încumetă să urce spre Capra sau în partea cealălaltă spre lacul Doamnei. În anii 50-60, Combinatul avea peste 3000 muncitori, majoritatea tineri şi singura distracţie era mersul pe munte unde cărările erau bine întreţinute.

Mika
[20.09.19 15:37:34]
»

@Crazy_Mouse: Felicitari pentru traseu și pentru review. Ai dreptate, nu e prea plăcut să cobori din Șaua Capra la Bâlea pe ploaie. Am avut ghinionul ăsta și este foarte greu. Foarte bine că il luați și pe cel mic cu voi. Doar așa invață să ii placă muntele. Noi i-am luat de foarte mici, și in Bucegi și in Făgăraș. In Făgăraș mai sunt câteva vârfuri de peste 2500 destul de accesibile. De curând am fost pe Varful Dara și Hârtopul Darei, ambele de peste 2500 m, un traseu foarte frumos, ușor spre mediu ca grad de dificultate, dar destul de solicitant dpdv fizic. Poate iti dau idei pentru anul viitor!

Floryn81AUTOR REVIEW
[20.09.19 19:23:15]
»

@Mika: Mulțumesc pentru sugestii! Pentru anul viitor mă interesează Dara și Hârtopul Darei, Omu cu Bucura Dumbravă și -de ce nu- poate Viștea cu Moldoveanu (știu că e solicitant, dar am vrea să încercăm). În plus, mai sunt trasee care ne fac cu ochiul, începând cu o revenire în Munții Măcinului pentru a prinde bujorii înfloriți pe traseul Cozluk. Ne-ar plăcea să ne mai întâlnim și pe alte poteci! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, gettyy, Michi, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096671104431152 sec
    ecranul dvs: 1 x 1