ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Urlătoarea Bâlei — sau cascada înghețată

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ideea excursiei mi-a venit duminica trecută dimineața cu multe minus grade, poate aproape ger în unele locuri din țară, dar zi însorită fără urme de nori și semne că ziua respetivă ar fi cu precipitații.

Așa că din locul nostru de weekend care se află tot la munte dar la o altitudine mult mai joasă decât locul excursiei descrise am plecat din nou spre Bâlea să mai bifez un obiectiv nevizitat la sfârșitul lunii octombrie atunci când am fost din nou în zonă: vezi impresii

Obiectivul foarte cunoscut și vizitat se numește Cascada Bâlea și se poate observa în mai multe moduri. Se poate observa de la distanță de la cabana Bâlea sau de la anumite puncte de pe Transfăgărășan. Se mai poate observa din telecabină din cu totul alt unghi. Sau se poate face o drumeție clasică până la baza cascadei. Dacă cineva întreabă care din cele 3 variante recomand singurul răspuns este: drumeția.

Motivul principal pentru care ne-am deplasat a fost să-i arăt micului AZE cascada, care a luat până la urmă virusul drumețiilor și este destul de interesat și de apele curgătoare ale țării.

Accesul până la cascadă

Accesul rutier foarte cunoscut se face pe DN1 dinspre Sibiu sau Brașov și pe DN7C. Până la Cabana Bâlea Cascadă se fac din Sibiu 63 km, din Brașov 120 km. Drumeția începe la cabană și se va urma marcajul bulină roșie. Indicatorul turistic arată 30 de minute, unele saituri scriu despre 45 de minute, în realitate în funcție de condiții durata este undeva între 45 minute-1 oră.

Despre cascadă

Cascada Bâlea sau Urlătoarea Bâleicum se mai numește a fost descoperită în secolul 18. În 1700 doctorul G. Lindner urcă în Căldarea Bâlii și scrie despre excursie. Poate au mai urcat și alții înainte dar ele este primul care consemnează acest lucru. În 1883 s-a construit prima cabană aici de către SKV (Siebenbürgische Karpateverein) adică Societatea Carpatină Ardeleană înființată cu trei ani mai devreme în 1880.

Cascada Bâlea este una dintre cele mai mari cascade în trepte din România, dar contează și debitul apei care în prezent este destul de scăzută datorită secetei prelungite din ultima perioadă. Înălțimea căderii de ape este de 60 de metri. Înălțimea deasupra mării în locul unde se află cascada aproximativ 1464 m la bază și 1524 m la vârf. Locul unde se află cascada este granița dintre zona alpină și zona împădurită din Căldarea Bâlii iar râul Bâlea izvorâște din Lacul Bâlea aflat la altitudinea de 2030m.

Traseul de la cabană până la cascadă

Așa cum am povestit pe indicator sînt trecute 30 de minute, realitatea este undeva la 45 de minute. Distanța aproximativă este de 1,5 km, diferență de nivel cca. 300 m. Traseul este unul ușor vara, iarna se mai complică puțin treburile. La începutul drumului și capătul parcării de la Cabana Bâlea vom găsi mai multe indicatoare privind durata drumețiilor pe diferite poteci de munte. Astfel până la Cabana Bâlea se vor face 2,5 ore prin Căldarea Bâlii marcaj triunghi albastru, 4,5 ore pe Muchia Buteanu marcaj dungă albastră, prin Valea Doamnei tot 4,5 ore marcaj cruce roșie. De la Cârțișoara până aici (nu a existat dintodeauna Transfăgărășanul) se fac 3,5 ore marcaj triunghi albastru și din fericire încă mai există atât cărarea cât și turiști care sfidează autoturismele și urcă pe jos.

După începerea drumeției pe o cărare foarte lată după scurt timp observăm pima intersecție, la dreapta trecând pârâul Bâlea cei care vor să urce la cabana Bâlea pe jos vor urma traseul triunghi albastru. Noi ne-am continuat drumul pe lângă stâlpii de electricitate necesare alimentării zonei de la lacul Bâlea. După jumătatea drumului cărarea se îngustează și devine tot mai accidentat deplasându-ne pe niște bolovani. Zăpada din ultimele zile încă nu s-a topit aici și în multe locuri s-a format gheață. Din trasu se vede pe aici pe acolo Transfăgărășanul la o înălțime amețitoare, aproximativ 600 m de la punctul unde ne aflăm. După două treimi din traseu începe un urcuș susținut în pădure pe niște trepte naturale formate din bolovani. Vara n-ar fi nici o problemă dar la momentul vizitei zăpada a înghețat pe stânci iar deplasarea a devenit foarte periculoasă. A trebuit să ne ținem de orice buruiană, creangă, copac. Însfârșit efortul a fost răsplătit, a apărut cascada în fața noastră parțial înghețată fără un debit de apă prea mare dar totuși spectaculos. A meritat s-o văd și așa o dată. Se poate merge până la baza cascadei pentru a putea observa mai bine. De la cascadă putem vedea și în jos până la Cârțișoara și Țara Oltului. Peisajul ca de obicei este de o frumusețe rară.

La coborâre am avut parte de o întâmplare amuzantă. Un grup de tineri urca la cascadă. Erau cât de cât echipați, dar o tânără din grupul lor era destul de subțire îmbrăcată plus că purta o încălțăminte de oraș fără talpă profilată. Ținându-se de crengi și de bolovani ca să nu alunece în jos era tot înghețată și tocmai jura că în viața ei nu era mai înghețată ca acum și în veci nu va mai veni până aici. Asta este muntele trebuie respectat și ne va respecat și muntele pe noi.

Coborârea a fost mai grea datorită riscului de alunecare, nici nu ne-am grăbit, am ajuns totuși în 35 de minute.

Câteva cuvinte despre Cabana Bâlea

Așa cum am scris, prima cabană a fost construită în 1883. Se pare că nu prea a funcționat P. S. I ul pe atunci pentru că prima cabană a ars la destul de puțin timp după prima exploatare. A urmat a doua cabană care a fost distrusă (bănuiesc tot prin incendiere) în primul război mondial. A treia cabană a fost construită în 1925 renovată după al doilea război mondial dar demolată în anii 70 pentru a face loc actualei cabane. Cabana actuală a fost construită în 1972, destinația inițială a fost cazarea oamenilor armatei române care au lucrat la construirea Transfăgărășanului. Ulterior a intrat în circuit turistic.

Altitudinea la care se află cabana este de 1234 m.

Experiențe personale de la cabana Bâlea

Prima experiență este de fapt cel al bunicului care urca de la Cârțișoara pe jos și am găsit fotografii cu el și cabanele vechi (a doua dinaintea războiului mondial și a treia construită în 1925) Următoarea experiență este din copilărie atunci când am dormit în cort în spatele cabanei acolo unde este acum parcarea spre munte. Au urmat câteva vizite la cascadă dar și urcare pe jos până la lac iar ultima experiență a fost una de cazare în 2009 impresiile nu au fost prea pozitive. Motivul principal a fost condițiile de cazare și prețurile mari. Se auzea totul prin perețile camerelor indiferent dacă cineva vorbea se uita la tv. sau tragea apa la WC. Nici la restaurant nu au fost condiții prea bune, scump și slab calitativ. Dar asta a fost în 2009 nu știu cum este acum.

Între cabanele Bâlea Lac și Bâlea Cascadă există și o telecabină, traseul este de 3,7 km, programul de funcționare între orele 9.00-17.00 LU-DU, tarife adulți 30 lei un traseu dus sau întors, copii 15 lei.

Cu toate astea recomand totuși vizita zonei mai ales celor care încă nu au fost.Vizitați pozele atașate.

 

Rog și pe WM. să atașeze la început, mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=dJOUUUHX0mw


[fb]
---
Trimis de AZE in 19.11.18 23:52:06
Validat / Publicat: 20.11.18 15:52:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Vedere spre Cârțișoara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.11.18 15:52:39]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

liviu49
[20.11.18 20:05:40]
»

@AZE: Vad ca nimeni nu are curaj sa scrie un ecou, desi la voturi a fost ceva inghesuiala. Ia sa fi fost un articol despre o masa la o carciuma sa fi vazut zeci de ecouri, despre culoarea zemei de la ciorba, lungimea morcovilor din ciorba, cat de bronzati sunt micii sau carnatii. Da' mai bine tac, ca iar supar pe cineva. De fapt un bun prieten, cel mai mare impatimit al muntelui pe care l-am cunoscut, imi spunea ca, pentru un om obisnuit e foarte greu sa descrie frumusetea naturii. Si e mare pacat!

Ca un posibil veteran al Transfagarasanului nu pot decat sa te felicit pentru aceasta noua plimbare in Fagaras. In zecile de excursii pe Transfagarasan o singura data am incercata sa urcam la cascada, dar pe la jumatatea drumului a trebuit sa renunt, pentru ca ramasesem aproape singur. Am revenit la telecabina si ne-am continuat drumul spre Balea Lac, unde ne astepta autocarul, sau microbuzul, iar dupa tunel obisnuita masa de pranz cu ursul.

Mie cel mai frumos mi s-a parut ca se vede cascada din telecabina si de aceea mai mereu imparteam grupul in doua. Unii urcau cu telecabina, ceilalti cu autocarul.

Inca o data felicitari pentru drumetie si astept in continuare noi aventuri montane.

Numai bine si calatorii placute!

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.18 21:55:10]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru ecou domnule, mare adevăr ai spus, despre cârciumi bineînțeles.

Cât despre lipsa ecourilor mi se pare corect, nici eu nu prea scriu (adică aproape deloc) ecouri, ce-i drept câteodată mă apucă dar așa mai haotic...

Așa că nici nu prea mă aștept la ecouri. La voturi să zicem da, deoarece și eu votez din plin și pe oricine care a scris măcar de la 10 rânduri mai mult minim calitativ plus cel puțin 2 fotografii(dar oricum cei care scriu de la 100 rânduri sau mai mult plus calitate sînt mult mai apreciați de mine doar că tot numai un singur vot pot să dau...). Na că am zis și eu adevărul, cam așa stă treaba.

Cât despre munții noștri dragi, mă bucur că ai avut și tu parte din plin de excursii.

Eu n-am reușit să iau masa de prânz cu ursul așa cum ai povestit de și în locurile din drumeția descrisă mai sus aveam toate șansele să mă întâlnesc... dar mai bine nu...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.11.18 23:00:28]
»

Frumoasă plimbare! Am vrut să scriu și io un ecou, și, ca să nu las spațiul gol, pot să zic că iarna telecabina aia e singurul mod „motorizat” și comod de acces la Lacul Bîlea. Atenție, cei obișnuiți cu telecabine de prin alte zone: asta e mică, are capacitate vreo 15 persoane. Așa că coada, oricît de mică ar părea, e prea lungă Am încercat într-o iarnă să urc, am apreciat ochiometric că intrăm în a 3-a sau a 4-a cabină, obișnuit cu cele din Poiana Brașov, și cînd am văzut că în 15 minute abia am înaintat am înțeles care era tărășenia: cabina era mult mai mică! Așa că am renunțat și am făcut o plimbare la cascadă în schimb.

Anul următor, după Revelion, niște amici au urcat totuși la Lac. Doar așa, pentru plimbare și un vin fiert, că erau cazați prin alte părți. Pînă să coboare, s-a stricat vremea și telecabina a fost oprită, așa că au ajuns să stea vreo 2 zile la cabană, numai cu hainele de pe ei, pînă vremea s-a îndreptat. Cică s-au distrat, și au fost bine primiți la cabană. Au dormit prin sala de mese. Ei, și alți turiști în situația lor.

Așa că luați la voi ceva schimburi dacă urcați cu cabina cînd e șoseaua închisă.

Dan&Ema
[21.11.18 08:11:26]
»

@AZE:

Felicitari pentru frumoasa drumetie de iarna!

Nu am vazut Cascada Balea niciodata inghetata sau semiinghetata.

O gura de aer rece si curat de munte!

Pozele sunt faine.

Stii, in drumetiile de iarna, unde la inceputul traseului e un praf de zapada, mereu ma intreb cum o fi mai sus. Cat de mare e zapada cat de inghetata etc?

Si pozele tale imi amintesc de asemenea drumetii,

Felicitari! Numai bine! ????????❄️????

robert
[21.11.18 10:14:00]
»

@AZE: foarte frumos totul! Felicitări!

Mitica49
[21.11.18 16:40:50]
»

@AZE: Frumoasă descriere a traseului parcurs. Fotografiile frumoase te îndeamnă la drum.

Cumva mă înscriu și eu în grupul celor nu prea inspirați la ecouri, ca atare votez mult, dau ecouri mai puțin.

Felicitări pentru articol!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, liviu49, Mitica49, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074458837509155 sec
    ecranul dvs: 1 x 1