ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Chicago, USA
ÎNSCRIS: 01.09.14
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Creasta Fagarasilor la (aproape) 60 de ani

Ilustrație video-muzicală
Erik Grönwall - Higher!


TIPĂREȘTE

In fiecare an fac efortul sa urc pe traseul de creasta al Fagarasilor, din bucuria de a cuprinde cu priverea orizontul in toate directiile, dar si (desigur, este o prostie, dar este adevarat) sa ma asigur ca mai pot sa o fac. In trecut am facut-o cu acces de pe versantii nordici, asa cum si trebuie facuta, dar cu timpul m-am decis sa o fac cu efort cat mai mic, asta insemnand venind de la sud. Articolul de fata se refera la accesul pe Moldoveanu si Negoiu de pe versantii de sud.

Sunt zeci si sute de articole pe net descriind ce drum trebuie luat. Cel mai simplu este sa descriu cum am facut eu. Articolul are doua parti: 1) Acces pe varful Moldoveanu prin valea Buda, si 2) Acces pe varful Negoiu plecand de la cabana Piscul Negru de pe Transfagarasan.

1) De pe Transfagarasan de la coada lacului Vidraru pe Valea Budei, luand drumul forestier de 18.5 km lungime, este un traseu relativ usor, pe care l-am mai facut in trecut fara probleme, pentru ca vremea a cooperat de minune. Dar la inceputul lui august 2014 au fost ploi mari, care au desfundat puternic drumul si l-au facut impracticabil pentru masini cu garda la sol joasa precum Peugeot-ul nostru 207. Asa ca a trebuit sa facem acei 18 km pe jos, prin noroi si balti fara de sfarsit, ceea ce a adaugat circa 7 ore dus-intors la timpul total de excursie.

Plecati de la Cabana Capra la 7 dimineata, am ajuns pe muchia Moldoveanului pe la ora 4 dupa-amiaza, si pe varf pe la 5. Trecusem cu success de cele trei stane cunoscute pentru agresivitatea cainilor si mojicia ciobanilor; baiatul meu ne dotase cu doua spray-uri mari paralizante, pe care insa nu am avut nevoie sa le folosim. Chiar si ciobanii au fost mai amabili ca de obicei, in special la coborare, cand ne-a prins noaptea in zona lor.

Drumul la intoarcere a fost infernal, apucandu-ne intunericul exact la liziera padurii, asa ca am avut de parcurs 18-19 km prin bezna pe un drum plin de noroi si balti; pentru ca era innorat nu prea am avut parte de lumina lunii. Am incercat initial sa folosim lumina de la celular, pana am ajuns la un nivel critic, care ne-a fortat sa ne obisnuim cu foarte redusa lumina a lunii. Am reusit sa ajungem la masina in jurul orei 3 dimineata, eu cu bocancii plini de apa si niste basici suparatoare. Nu am sa uit mult timp efortul facut, care insa ne-a dus la indeplinirea planului.

In viitor am sa incerc o alta varianta de atac, cea prin Curtea de Arges – Slatina – Valea Rea, care se pare ca beneficiaza de un drum mai bun si mai intretinut. De pe muchia Moldoveanului se vede relativ aproape Stana din Valea Rea, dar pe munte distantele sunt inselatoare, in special cand te uiti in jos si toate par aproape. Stiu de pe Google Maps ca distanta de la stana pe varf este de 4.5 km, dar ai de urcat mai mult de 1000 metri, asa ca… ramane de vazut.

2) Drumul cel mai simplu de ajuns pe Vf. Negoiu este de pe versantul sudic, de la Cabana Piscul Negru de pe Transfagarasan, un drum care nu a putut fi facut anul asta din cauza ploilor dar care ne-a luat 14 ore anul trecut. Relatarea de fata este despre excursia de anul trecut.

Drumul este relativ simplu: se urca prin padure pe drum marcat care porneste din spatele Cabanei Piscul Negru, si dupa trecerea pe langa stana din Lespezi de la poalele muntelui, drumul marcat o face usor la stanga si inconjoara practic varf Lespezi. Daca am fi luat drumul nemarcat direct inainte prin caldarea Lespezi am fi scutit mult efort si timp. Dar, nestiind bine drumul, am luat-o la stanga pana cand am pierdut marcajul. Am revenit spre creasta si am regasit marcajul, dar ne-a luat cel putin o ora in plus. O alta varianta o ia la dreapta pe langa varful Lespezi si ajunge pe Negoiu prin Saua Paltinului pe triunghi albastru, urmata de Lacul si refugiul Caltun.

Ghidul turistic spune 5-6 ore de la Piscul Negru pe varful Negoiu dar cred ca este ceva mai mult. Oricum, din momentul in care am regasit traseul in creasta ne-a luat 3 ore sa ajungem pe Negoiu., prin Strunga Doamnei O priveliste spectaculoasa in toate directiile dar in special spre Lacul Caltun. Ne-am intors direct prin Caldarea Lespezi spre stana care este un reper foarte potrivit, ajungand la Cabana Piscul Negru exact la lasarea serii – in jur de 9 seara.

Recomand ambele trasee celor doritori de calatorie pe crestele muntilor, cu atentionarea evidenta ca vremea trebuie sa fie buna, echipamentul corespunzator si turistii relativ obisnuti cu efortul. Orice efort este binemeritat cand ajungi in creasta si poti face poze, dar este inutil daca nu te poti reintoarce de unde ai plecat. Am experienta de mers pe munte dar iata ca m-a prins noaptea pe traseu si am ajuns inapoi la destinatie in zori. Petrecere frumoasa dar… atentie! Totul cu precautie…

## end review sc

[fb]
---
Trimis de ccondeiu in 30.11.14 23:50:32
Validat / Publicat: 01.12.14 08:43:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 1788 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ccondeiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Si cele patru generatii Condeiu, intre 1 si 97 de ani, preluand stacheta de la unul la altul...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.12.14 09:00:11]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

buterfly*
[01.12.14 09:00:28]
»

Stai putin, in fiecare an mergi in Fagaras??? Am o admiratie profunda pentru astfel de intreprinzatori, mai ales daca vin tocmai din America pentru a face asta! Esti incredibil! Radacinile te trag spre casa

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.12.14 13:29:17]
»

Văzându-vă atât de sus, alături de tricolorul nației române, parcă aud și urarea rostită în cele patru zări, cu reverberări pe toată planeta : La mulți ani românilor de pretutindeni, acum de Ziua Națională a României! Este corul membrilor AFA, căruia ne bucurăm că v-ați alăturat!

Micuții din fotografii sunt nepoții dumneavoastră? Dacă răspunsul e da, vă felicit că nu-i privați de șansa de a-și cunoaște rădăcinile. Presupun că i-ați învățat și limba română, astfel încât peste ani și ani, cu voia Domnului, să fie și ei membrii ai familiei AFA și să ne povestească despre atât de depărtata țară a Americii!

webmasterX
[01.12.14 15:37:45]
»

@mariana. olaru - pozele menţionate aparţin utilizatorului @wolf2001

Dabator
[01.12.14 16:44:27]
»

@ccondeiu: Felicitări! Pentru articolul excelent dar mai ales pentru ascensiune. Un exemplu de urmat...

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.12.14 19:22:39]
»

webmasterX

Mulțumesc pentru ecoul explicativ și scuze lui @ccondeiu pentru ridicola confuzie. Ce să-i faci?! Și la bătrânețe se întâmplă să nu avem răbdare și să trecem prea repede peste un text sau o imagine, iar rezultatul nu poate fi decît o falsă imagine. Pentru unii ca mine (deși am văzut că li s-a întâmplat și altora), poate ar fi bine ca pozele altor useri să nu fie inserate pe aceeași pagină cu review-ul titularului. Zic și eu, nu dau cu parul și nici nu vreau să mă bag în seamă, dar cred că e suficientă rubrica ”Toate pozele din rubrica... (Galerie foto), ca să poți vizualiza și alte imagini, altele decât cele ale autorului review-ului publicat. S-ar preîntâmpina astfel nedoritele confuzii și comentarii potrivite ca nuca în perete, ale celor care, ca și mine, n-au suficient spirit de observație

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ccondeiuAUTOR REVIEW
[02.12.14 03:32:38]
»

@webmaster13 - Multumiri Webmaster pentru ilustratia muzicala, care este absolut perfecta. Cu totii faceti o treaba minunata mentinand vie atentia cititorilor, asa ca va felicit cu toata dragostea, de la distanta.

Chris

Chicago, Illinois

ccondeiuAUTOR REVIEW
[02.12.14 03:57:48]
»

@buterfly - Multumiri pentru amabilele comentarii. Ai dreptate, am radacini adanci in Romania si nu ratez ocazia sa ma reped acasa in fiecare vara.

Fiecare din noi are o "bucket list", o lista cu ce am dori sa facem inainte sa ne ducem in lumea dreptilor. Unii o pun pe hartie, altii o memoreaza, altii o fac publica in diverse moduri. Eu am una care contine, printre altele: 1) sa fac toate varfurile din Romania de peste 2500 de metri (sunt 13 si am facut deocamdata 7, dintre care primele 3 ca inaltime, iar in ultimii 3 ani am ratat doua din ele din cauza vremii), si 2) sa-mi iau mama cu mine cel putin o data pe an - mi-am propus sa o fac indiferent de circumstante, si ea stie ca ma tin de cuvant, drept pentru care in ultimii 25 ani m-a asteptat cu rabdare in fiecare an si, iata, a ajuns la 97 de ani!!! Povestea este mai lunga, eu fiind singurul copil, si poate o sa o public candva.

Oricum, cand mergem la munte o las la cabana si urc cu baiatul meu in creasta, asa ca in traista cu bunatatzuri este cate ceva pentru fiecare...

Ma bucur ca drumurile noastre se intersecteaza din nou, draga buterfly (iata, aproape ca era sa scriu cu doi de t), si astept cu placere sa dialogam in viitor.

Ganduri bune de peste ocean!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ccondeiuAUTOR REVIEW
[02.12.14 04:15:35]
»

@mariana. olaru - Draga Mariana,

Va multumesc pentru cuvintele frumoase si la randul meu va doresc La muti ani dvs si tuturor romanilor de acasa.

Referitor la nepotei, nu am publicat poze cu ei dar imediat ce va trimit acest ecou am sa o fac. De obicei mergem la munte cu totii la fiecare inceput de august: mama care a ajuns la venerabila varsta de 97 de ani, baiatul si nora mea si cei doi nepotei, Robert Gabriel si Andrei.

Astept cu placere sa schimbam opinii de calatorie pe site si spuneti-mi va rog daca ati dat de pozele cu familia mea.

Toate urarile de bine de peste ocean,

Chris

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ccondeiuAUTOR REVIEW
[02.12.14 04:32:35]
»

@Dabator - Va mutumesc foarte mult pentru cuvintele de apreciere. Imboldul de catzarat pe munte se trage, cum mentionam in articol, din placerea de a urca pe culmi dar si din dorinta de a vedea daca mai sunt in stare sa o fac. In fiecare an este din ce in ce mai greu, dar nu ma plang, fac doar o constatare. Spuneam lui buterfly de "bucket list", lista cu ce mai vreau sa fac pana cand trag linie si adun. Pe cea lista se gasesc urmatoarele doua lucruri (scuze pentru repetarea partii respective):

1) sa fac toate varfurile din Romania de peste 2500 de metri (sunt 13 si am facut deocamdata 7, dintre care primele 3 ca inaltime, iar in ultimii 3 ani am ratat doua din ele din cauza vremii)

2) sa-mi iau mama cu mine cel putin o data pe an - in ultimii 25 ani m-am tinut de cuvant, ea asteptandu-ma cu rabdare in fiecare an. Este lucrul care o tine in viata si care a facut-o sa ajunga la venerabila varsta de 97 de ani.

Va doresc La multi ani! de ziua nationala a Romaniei si va trimit ganduri bune de peste ocean.

Chris

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[05.12.14 23:11:12]
»

@ccondeiu - Sotul meu s-a insurat la 31 de ani (tarziu pentru vremurile acelea), din dragoste pentru munte. I-a trebuit timp ca sa mearga pe toate grupele mari de munti din Romania, singur, cu un coleg de facultate, la fel de impatimit ca si el, sau ocazional, cu altiii care li se alaturau cand era vorba de trasee mai usoare. Si eu sunt o iubitoare de munte si am mers destul, dar infinit mai putin decat el. A fost peste puterea mea sa inteleg cum de-i placea sa mearga pe trasee de munte de cate 8-10-12 ore pe zi, marcate, dar multe nemarcate, singur, cu rucsacul si cortul, cand la varsta aceea noua ne placea sa umblam numai grupati. Stiindu-l pasionat i-am povestit despre discutiile pe AFA si s-a agitat un pic. El recunoaste 11 varfuri peste 2500 de m in Romania, pentru ca Dara si Vartopul Darei ptr el este unul singur, la fel Bucura Dumbrava cu Vf Omu. Uitandu-se pe Wikipedia sa verifice totusi informatia, a vazut ca nu e ca el, cele 4 sunt de sine statatoare, dar in lista Wikipedia a mai aparut un varf, de care el nu stia ca ar avea peste 2500 m, Capul Morarului, al 14-lea, deci, despre care vrea sa se mai documenteaza. El mai are de facut Dara cu Vartopul Darei si Bucura Dumbrava dar se intreaba daca mai este posibil, avand in vedere ca dupa ce s-a casatorit am facut numai trasee de "pantofari", din cauza copiilor mici, iar mai tarziu din cauza de lipsa de antrenament. Dar are un targhet: au facut un pariu in tinerete, ei, baietii, ca se vor intalni la 60 de ani (mai sunt 4), sa faca Valcelul cu fereastra, cel mai usor traseu nemarcat din Piatra Craiului si atunci vor vedea cine/cum mai poate. Pana atunci va intreaba daca ati facut varful Lespezi-Caltun si daca "v-au iesit ochii"!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ccondeiuAUTOR REVIEW
[07.12.14 19:54:26]
»

@Aurici - Draga Aurici,

Interesant, credeam ca sunt 13 varfuri peste 2500 m si se pare ca sunt 14, considerand si Bucura Dumbrava, pe care l-am ignorat de fiecare data cand am fost la Omu dar pe care am sa-l fac cu prima ocazie, find unul foarte usor. Se pare ca sunt inca discutii in privinta inaltimilor acestor varfuri, desi tehnica actuala de GPS ar trebui sa faca ordine in toate. Ce sa ne mai miram, cand pe vremuri de mult uitate cel mai inalt varf din Romania era considerat Negoiu, din cauza staturii impozante...

Nu am urcat pe Lespezi si Caltun din cauza vremii, ne-am gandit si anul trecut si anul asta dar au ramas de facut in viitor. Poate la anul, cu ajutorul lui Dumnezeu. Adevarul este ca in fiecare an imi este mai greu decat in anul precedent. Daca sotul ar fi interesat le-am putea incerca impreuna la inceputul lui august 2015 (singurele mele zile libere din an sunt intre 1 si 18 august). Asa ca lansez de acum invitatia dansului si prietenilor cu planul de intalnire la 60 de ani - de ce asteptarea de 4 ani? Haideti sa o facem acum, nu?

Cu prietenie de peste ocean,

Chris

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[08.12.14 11:02:33]
»

@ccondeiu - Multumim de invitatie dar ne pare rau sa va spunem ca o se ne mai antrenam un pic si poate ne potrivim in 2016. Anul viitor avem deja rezervari facute in perioada 26.07-10.08 pe ruta Praga-Dresda-Berlin-Copenhaga. Dar ne-am propus pana atunci sa facem mai mult decat mici plimbari pe la cate o cascada, cetate sau cabana care nu ne solicita mai mult de 2-3 ore (asa cum am facut toti anii din urma), ca sa putem ataca si noi trasee mai lungi si mai grele si sa ne verificam daca mai putem!!! Cum nici dvs nu epuizati toate varfurile la anu', ne trecem pe lista pentru urmatoarele.

Numai bine,

Aura si Marian

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ccondeiuAUTOR REVIEW
[09.12.14 05:45:27]
»

@Aurici - E-n regula, Aura si Marian. Ramane pe 2016. Intre timp va doresc o calatorie placuta pe ruta amintita. Eu voi face o excursie cu toata familia in Grecia, incerc numai cu baiatul varfurile de care spuneam, si mergem in Delta la pescuit - planificam sa ne luam o barca cu care sa ne castigam independenta acolo.

Toate bune de peste ocean.

Chris

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[07.09.19 13:56:07]
»

@ccondeiu: Felicitari pentru reusita si traseul parcurs. Cam curajos drumul noaptea pe munti prin padure si destul de riscant, dar totul e bine cand se termina. Cu bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, buterfly*, calatorul, ccondeiu, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083392858505249 sec
    ecranul dvs: 1 x 1