ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Romania
ÎNSCRIS: 24.10.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mai aproape de cer

Ilustrație video-muzicală
Proconsul - Cerul

TIPĂREȘTE

V-ati visat vreodata (poate in copilarie sau poate in adolescenta sau poate chiar mai tarziu) escaladand piscuri semete sau stand intr-un echilibru precar pe cate o creasta de munte - de unde sa priviti in jos, triumfatori, catre muritorii de rand? …

Cei care au incercat stiu ca perspectiva din fotoliu difera intr-un mod radical de cea …de pe pisc. Deopotriva, mai stiu ca cerbicia muntelui este intrecuta chiar de frumusetea lui. Pentru ca, altfel, cum putem explica admiratia pe care o resimtim, atat pentru curajul si tenacitatea celor care il escaladeaza, cat mai ales pentru netarmurita splendoare a inlantuirii de varfuri, creste si pereti de stanca?

Ma gandesc ca aproape fiecate dintre voi v-ati facut timp, macar o data, sa treceti pe Transfagarasan. Eu fac asta aproape in fiecare an si, daca am timp, evit imbulzeala de la sosea si-mi fac drum pe cate un traseu…macar pana la Balea Cascada sau pana la lacul Capra.

Voi impartasi cateva amintiri dragi mie, in speranta ca unii dintre voi vor alege sa urmeze macar unul din cele doua trasee…amandoua simple, dar de o frumusete de netagaduit.

Ca sa ajungi la Balea Cascada, lasati masina undeva pe langa cabana cu acelasi nume. Urmeaza un drum prin padurea de brazi, pe o carare destul de lejera, de vreo ora. Traseul este marcat cu un cerc alb cu punct rosu, vopsit pe cate un trunchi de copac sau bucata de stanca. Nu va inchipuiti ca sunt indicate sandalele sau slapii…desi nimic nu este imposibil…doar ca drumul poate deveni, in cel mai bun caz, o experienta extrem de neplacuta. Puteti reusi chiar si echipate cu pantofi cu toc – evident, in unica situatie in care aveti un mijloc de transport (!) – pe spinarea caruia sa va imbarcati - la indemana. Eu am incercat cu adidasi, dar este destul de periculos. Sunt indicati bocancii, pentru ca astfel echipate veti avea protectie asupra gleznei, iar solul se va dovedi, neintarziat, mult mai putin alunecos.

Oricum ar fi, rezultatul final al micii drumetii merita…pentru ca, situata in masivul Fagaras, la peste 1200 m altitudine, ramane una dintre cele mai renumite cascade din tara. Impresioneaza zgomotul – ca un tunet neintrerupt ce incepe a se auzi de la mare departare - si caderea de apa…un suvoi de peste 60 de metri inaltime. Toata afacerea ia vreo trei ore, cu tot cu fotografiile de rigoare, cu micile pauze de pe traseu si cu rasplata relaxanta a efortului – o mica gustare sau, cel putin, un suc reconfortant servit la restaurantul de la cabana.

De la Balea Cascada pana la lacul Balea nu mai e chiar asa de mult…fireste, daca veti merge cu masina sau telecabina. Eu nu ma satur niciodata de peisaje, chiar daca uneori drumul serpuit si – uneori - prea ingust pentru gusturile mele, imi da cateva emotii.

Odata ajunsi la lac, puteti lasa masina intr-o parcare si incepe drumetia pana la lacul Capra. De acesta data, lucrurile sunt mult mai serioase! Nici sa nu indrazniti sa plecati neechipati cu bocanci si sa aveti toate cele necesare ca sa va protejati cel putin de o mica aversa. Apropos, este de asemenea indicat sa va interesati la refugiul Salvamont (o sa-l recunoasteti cu usurinta, dupa crucea rosie de pe cladire) asupra traseului si, neaparat, despre prognoza meteo. Toti cei cazati acolo sunt oameni de munte si va vor oferi cu placere orice informatie sau ajutor solicitat.

Ca sa ajungeti la lacul Capra trebuie doar sa treceti de creasta si sa faceti o scurta coborare pe partea cealalta a muntelui. Urcarea este destul de abrupta, dar este marcata cu indicatoatrele de rigoare si trebuie sa recunoasc ca este destul de solicitanta. Unii parinti merg si cu copii scolari, deci nu trebuie sa va alarmati. Doar ca, din cand in cand, aveti nevoie de cate o pauza. Si asta este, dealtfel, foarte indicat, deoarece odata ajunsi acolo sus, orice peisaj se modifica dupa doar cateva minute de mers - iar impresiile sunt senzationale.

Lacul este, ca si Balea, unul glaciar. Nu se remarca prin dimensiuni…dar se remarca cu siguranta prin transparenta de cristal a apei si licaririle de smarald ale micilor valuri. Oricum, te cutremura linistea si maretia peretilor de stanca, parca ciopliti cu baltage uriase, impingand catre inaltimi cu inclestari cenusii de roca. Drumul pana aici dureaza cel putin o ora, mai degraba doua pentru oamenii de rand –deci daca luam in calcul si pauza de la lac, veti remarca ca asta poate face cam cinci ore. Oricum ati considera - cu exceptia cazurilor in care aveti o conditie fizica demna de invidiat- dupa o zi ca aceasta aveti nevoie de ceva timp pentru a va „incarca bateriile”. Noi am ales sa ne intoarcem, prelungind un pic, printr-un traseu ocolitor, pe deasupra caldarii Balea si am coborat pe partea cealalta, dinspre lacul Caltun. Drept urmare, sotul meu a beneficiat de un repaus odihnitor (si posibil intentionat) pe malul lacului Avrig, la pescuit.

Va recomand si voua, cu caldura, aceste trasee…desigur, cu respectarea macar a minimelor masuri de siguranta, specifice drumetiilor montane.

Veti remarca ca, odata ajunsi acolo, sus, orice cuvant pare stingher si usor…si daca va veti rasfrange gandurile, putin cate putin, catre interior, va veti putea asculta sufletul. Este mai aproape de cer.


[fb]
---
Trimis de dianabzs in 13.11.10 22:33:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2043 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianabzs); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 catre cascada Balea, aproape de firul de apa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.11.10 23:02:11]
»

@dianabzs

Imi revine onoarea sa-ti acord votul intai care sper sa-ti poarte noroc.

Acum, in ceas de noapte, iti dedic o melodie mai melancolica... dar care poate ne poarta gandurile

mai aproape de cer...

http://www.trilulilu.ro/stay/1719b542be3e48

Asteptam cu nerabdare si fotografiile, pentru a le savura, impreuna cu descrierile tale foarte placute.

Sincer, Transfagarasan-ul nu ne-am incumetat sa il ,,escaladam'', dar dupa ce am ajuns la Ranca, gratie premiului de la Valea Mariei, s-am parcurs toata Transalpina si peisajul sublim din imprejurimi, am aflat ca Transfagarasan este mic copil pe langa aceasta Oare ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[14.11.10 06:17:46]
»

iata melodia solicitata!

sandu.53
[14.11.10 13:26:40]
»

foarte frumos traseul tau iar lacurile sunt o adevarata bogatie turistica... mi-au placut si pozele si sper ca cina din P24 sa fii fost extrem de gustoasa... felicitari!

valimi
[19.11.10 15:06:32]
»

Review-ul ca review-ul, dar fotografiile chiar te fac sa verifici cate zile de concediu mai ai si sa-ti planifici o iesire de cateva zile acolo.

Felicitari si vot cu SB!

trandafir 1970*
[04.12.10 00:16:01]
»

Tocmai am descoperit si eu frumusetea Fagarasilor, si chiar in cautarea persoanelor care au fost la lacul Capra sunt!

De la Capra cum ati ajuns la lacul Avrig? Cat timp v-a luat? Sa inteleg ca ati trecut pe deasupra tunelului?

Cum este traseul pe acolo? Chiar ma gandeam, daca ne tin balamalele si este vremea potrivita sa coboram dupa varful Paltinul. Stii ceva detalii despre acest traseu?

Felicitari pentru acest review; deosebit de folositor, pe acest site putini intra sa (de) scrie si astfel de trasee!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dianabzsAUTOR REVIEW
[05.12.10 22:34:14]
»

Lacul Avrig este, de fapt, un lac de acumulare pe raul Olt. Se poate ajunge destul de repede, cu masina. Lacul este cam la 40 de minute de mers cu masina de la Balea.

Da, am trecut pe deasupra tunelului. Am fost si la Paltinul, cand am mers la lacul Caltun. Pana la Paltinul nu este asa de mult de mers, dar depinde cum alegi traseul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, dianabzs, sandu.53, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.70240592956543 sec
    ecranul dvs: 1 x 1