GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oooooffff ce greu e să-ncepi o poveste, un articol. Mai ales când ești puturos. Despre mine e vorba. Mi-e lene să scriu. Nu-s făcut pentru asta, neam. Mie-mi plac cifrele, nu literele. Pentru scris îți trebuie inspirație, talent, să ai ceva organizare în a expune. Eu mă trezesc bătând câmpii, sar de la una la alta și cu toate astea mulți colegi de-aici într-ale călătoritului mă încurajează să scriu. Așa c-o să mă chinui și-o să mai fac o-ncercare.
Cum ziceam mai sus bat câmpii :). Eu de fapt vreau să vă povestesc despre ultimele două temple pe care le-am văzut in Cambodgia, Beng Mealea si Banteay Srei. Două nume pe care dacă le repeți de vreo 50 de ori și fredonezi în același timp niște ritmuri latino, mie cel puțin, îmi dau o” senzație” de bachata dominicană. În fapt legătura acestor temple cu bachata e cam aceeași ca între mine și Drosophila Melanogaster.
Intermezzo: mi-am tras două palme... poate, poate ajung și la subiect.
Miercuri, 22 februarie, pe la opt fără un sfert mi-aprinsesem ultima țigară aferentă cafelei de după micul dejun, când... mă trezesc cu Keo lângă mine gata să purcedem la drum. Păi bine bre Keo, trebuia sa vii la opt nu... la fără un sfert. Păi (zice el), mi-a fost frică să nu-ntârzii și să mă tai de la tips. N-am tips la mine, l-am uitat în România :). Doamna care supraveghea bunul mers al treburilor la micul dejun, dacă l-a văzut așa... mai băștinaș, a venit fuguța să mă-ntrebe dacă-i vreo problemă. I-am spus cine este și mi-a plăcut foarte mult faptul că i-a adus și lui, pe o farfurie ceva de mâncare și o ceașcă cu ceai.
Am plecat devreme în acea zi pentru că aveam ceva kilometri de făcut. Keo a fost singurul dintre cei trei cu care” negociam” traseul înainte să plec, care mi-a spus că putem face cele două temple într-o zi, bașca încă trei temple mai mici din Complexul Angkor Wat. Ceilalți doi spuneau ca trebuie două zile. Motivul bănuiesc că nu e greu de-nțeles.
Până la Beng Mealea sunt vreo 60 de kilometri. Drumul e bun, însă traficul... Practic nu prea există drum în afara localitații, așa cum îl știm noi. Ai senzația că mergi printr-o continuă localitate. Pe drum ne-am oprit să culegem și să mâncăm mango dintr-o livadă. Am aflat cu ocazia asta că nu-i nicio supărare pentru nimeni dacă iei câteva fructe din pomii aflați la marginea străzii. Proprietarul livezii o consideră ca un fel de ofrandă pentru o recoltă bună.
În jur de ora zece eram la templu. Am intrat aici și apoi și la Banteay Srei cu biletul cu care intri la absolut toate templele de-acolo. Practic cu 62 de dolari vezi cât poți, cât te țin picioarele și cocoașa in trei zile. Erau foarte puțini turiști la Beng Mealea la acea oră. Am mai văzut un grup de francezi, care apoi au ajuns puțin în urma noastră si la Banteay Srei și-ncă câteva cupluri. O plăcere să vizitezi în asemenea condiții. În mare parte templul, nu că pare, ci chiar este o ruină. A fost invadat total de junglă, iar faptul că în condiții de minimă restaurare jungla a fost lăsată în continuare să” cotropescă” templul, îl face plăcut ochiului, îl lasă în continuare învăluit în mister, așa cum de altfel este și istoria lui.
Beng Mealea este construit în același stil arhitectural ca si Angkor Wat și de aceea se presupune că a fost construit cam în aceeași perioadă. Este mult mai mic decât Angkor Wat și cu toate astea este considerat un templu mare. Incinta exterioară măsoară cam 180x150 metri, iar șanțul exterior cam 1000x850 metri. Este un templu orientat către est, ca majoritatea templelor khmere de altfel, însă are intrări, mai puțin fastuoase și pe celelalte trei laturi. Are trei galerii care înconjoară un sanctuar ce se află în mijloc. Sanctuarul s-a prăbușit, acum mult timp probabil, dar parcă ruinele au un farmec aparte. Traseul prin templu este făcut pe pasarele solide din lemn, astfel încât turistul este în siguranță deplină. Cred că erau deja peste 30 de grade la ora la care l-am vizitat, dar copacii seculari aflați acolo iți oferă umbra protectoare și dătătoare de răcoare plăcută. În plus, ciripitul păsărilor aflate probabil cu miile prin copaci, zumzăitul insectelor și ceva ecouri provenite probabil de la maimuțe, pe care eu nu le-am văzut, dar sunt sigur că-s pe-acolo, te fac să te bucuri de faptul că audioghidul n-a ajuns prin acele locuri, pentru a-ți acoperi urechile cu explicații științifice, dar văduvindu-te astfel de simfonia naturii.
Beng Mealea a fost unul dintre principalele centre de comandă ale Khmerilor Roșii, iar marea provocare pentru a fi redat circuitului turistic a fost deminarea zonei. În zilele noastre, din acest punct de vedere ești complet în siguranță.
Am ieșit din templu, am ajuns în parcare și fiind deja a doua zi, Keo știa lecția. Pauză de nicotină. Și cum la o țigară merge si-un cola (zero pentru unii), ne-am așezat sub o umbrelă, la o masuță de la o mică cafenea de lângă intrare. Vorbește Keo cu fata de-acolo să ne-aducă dozele și vine dumneaei cu trei doze... și-o foarfecă. Taci c-așa se deschide doza in Cambodgia, gândeam eu cu voce tare, iar Doamna mea cu privirea pe care o cunosc de-o eternitate, îmi” spunea” ceva despre lipsa Lindabului de pe” acoperiș” . Îi ciripește ea ceva prietenului nostru ghid și șofer în păsăreasca lor, ăsta se uită la mine și-mi zice foarte serios ca domnișoara vrea să-mi tundă spâncenele. Gratis! Nu mă costă nimic! Nah... înțelege-te cu hair stilista! Se spune că teama morții îți dublează puterile. Așa că neuronul meu s-a transformat în doi neuroni și mi-a venit instantaneu ideea salvatoare. Keo... davai telefonul tău (n-am binevoit să-mi cumpăr cartelă în Cambodgia). I-l arăt pe regretatul Mircea Albulescu și-i spun... îl vezi? e tata. Mă dezmoștenește dacă rămân fără... ce vrei tu să tai! Și-uite-așa am scăpat. Am urcat și-am coborât zeci de trepte în unghiuri imposibile la Angkor Wat. Am umblat noaptea pe străzi. Și nu mi-a fost frică deloc. Eh... de data asta, pân-am ajuns la mașină m-am uitat de câteva ori în spate. Tot mă gândeam că vine micuța khmeră dupa mine cu foarfeca pe care deja eu mi-o imaginam ditamai iataganul ca să-și isprăvească lucrarea de licență în hair-stiling.
Preț de vreo 40 de minute, cât a durat drumul până la Banteay Srei m-au tachinat în mașină si Doamna mea și Keo. Dracul ăla mic punea paie pe foc, cum că-n Cambodgia e lipsă mare de bărbați și-uite-așa, cu sprâncenele frumos tunse m-aș putea alege chiar cu mai multe” neveste” , că deh, bărbații europeni au mare trecere. OK, hai înapoi, mai găsesc vreo 3-4” atrase” de jobul cu foarfeca și-mi fac harem. Fac 3-4 copii cu fiecare și-uite-așa o să trăiască ghisoryarmavan întâiul numai din alocație. Pân-aici! STOP! Tu mergi înapoi cu mine în România, că-i lipsă mare de fraieri.
Și-am ajuns la Banteay Srei. Acesta e un templu foarte popular pentru turiști. Parcare mare amenajată, zonă de restaurante, zonă de suveniruri, băncuțe pe marginea unui lac artificial. Frumos. Banteay Srei se mai numește și Templul Roz sau Templul Femeilor. A fost construit undeva la mijlocul secolului al X-lea și a fost dedicat lui Shiva și lui Vishnu. Este singurul templu din zonă care nu a fost construit de vreun rege, ci a fost construit cu banii unor curteni de rang înalt, al căror nume e imposibil de citit, iar de scris, pentru cei interesați, o să-l copiez... pe litere. Yajnavaraha și Vishnukumara îi chema pe cei doi curteni ai lui Rajendravarman al II-lea care au” cotizat” .
Templul a fost construit în mare parte din gresie roz. Lăsând la o parte efectul cromatic deosebit, gresia roz are proprietatea de a putea fi sculptată foarte ușor. Este de departe cel mai frumos templu din punct de vedere al sculpturilor, basoreliefurilor și decorațiunilor, pe care l-am văzut la Siem Reap. Oriunde întorci capul vezi scene din mitologia hindusa, sculptate cu măiestrie pe ziduri, pe coloane, pe buiandrugii ușilor. Sute, poate mii de dansatoare apsara sunt înfățișate în acest templu. Sanctuarul din mijlocul templului este înconjurat de o platformă cu șase scări, păzită de statui îngenuncheate de oameni cu capete de animale.
Templul nu este foarte mare. Aici n-am avut de urcat sau de coborât scări. Mi-a plăcut atât de mult, încât după ce-am ajuns la ieșirea vestică (intrând prin est, ca de obicei), m-am întors spre intrare și apoi l-am mai parcurs odată. A fost destul de aglomerat și au fost momente în care a trebuit să așteptăm ceva până am reușit să fotografiem ce ne-a plăcut. Spre dosebire de Beng Mealea, aici nu e umbră aproape deloc, însă frumusețea templului te face să nu dai prea mare importanță soarelui care te bate drept în creștet.
Deși se află undeva la vreo 30 de kilometri nord-est de Siem Reap, după părerea mea este de neratat acest templu. În ofertele agențiilor de turism din România nu l-am văzut prins niciodată. Toți se limitează la cele trei mari din Angkor. Angkor Wat, Ta Prohm si Bayon. E adevărat că sunt cele mai reprezentative, dar la poker ca să faci careu de ași îți mai trebuie o carte. În cazul de față, Banteay Srei ar fi al patrulea as. Cel puțin așa gândește pokeristul din mine.
Și pentru că odată cu aceste impresii se-ncheie și periplul nostru din Cambodgia, vă îndemn pe cei care vreți, pe cei care puteți, pe cei care sunteți interesați, sa mergeți acolo fără niciun fel de teamă. E o țară frumoasă, cu oameni primitori și prietenoși, e o țară sigură. Siem Reap este un oraș care oferă cazare și masă pentru toate buzunarele. Drumul e lung, dar merită. Fericiți fi-vor cei ce vor trăi vremurile în care teleportarea se va face la clasa a II-a, la clasa I sau chiar la business :).
Vă doresc, ca de obicei, s-aveți vacanțe cu zile liniștite și nopți romantice.
Trimis de Pușcașu Marin in 28.09.23 09:33:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 13.47562890 N, 104.22798290 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Suuper -- info util, dar (mai ales) prezentat într-o manieră atâââât de plăcută cititului...
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
@webmasterX: ... mulțumesc, dar m-am prins. E tot un îndemn și-o încurajare. O să mai încerc. Cât priveste poziționarea... dacă mărești la maximum, templul este puțintel mai la nord-vest, acolo unde e iconul cu cetatea. Dar în principiu pe-acolo este.
Salutări
Felicitări pentru acest articol și bineînțeles așteptăm și altele.
E greu să începi un articol. Dar o dată ce începi, nu te mai oprești, urmează altele și altele și va fi tot mai ușor.
În altă ordine de idei obiectivele turistice prezentate de tine sînt foarte interesante și îmi place și mult vegetația din jur.
@ghisor: chiar dacă n-o fi...complet dezinteresată — aprecierea mea e 100% sinceră & reală
@ghisor: Doamne, ce dantelărie în gresie la Templul Roz! Știam că gresia e mai ușor de sculptat decât marmura, de pildă, dar nu știam că în cea de culoare roz e cel mai ușor de dăltuit.
Așa că uite că am mai învățat ceva!
De lene (ca să nu zic lehamite) ne lăsăm cuprinși cu toții câteodată. Sau cel puțin așa bănuiesc... N-ai de ce să-ți faci griji din pricina asta. ???? Așa că persistă în greșeala de a scrie...
Cu tăiatul părului din sprâncene este însă cu totul altă poveste. La episodul ăsta cred că ți-a cam țâțâit posteriorul... ????Presupun că doamna sau domnișoara a intenționat să facă o glumă. Dar oare de ce și-a închipuit că ai simțul umorului?!!
Mi-au plăcut cele două temple! Primul - „Beng Mealea” - pare a fi „mai năruit” (dacă pot să spun așa) decât cel de-al doilea. Chiar și așa are farmecul lui, fiind năpădit de vegetația aia uimitoare, care - efectiv - s-a încolăcit printre zidurile lui.
Am văzut și eu o „minune roz” parțial săpată în piatră, în Iordania, la Petra. Aceea este dintr-un material mai dur, o rocă mai greu de modelat. Vizita acolo m-a deșelat, să mergi ore în șir nu-i ușor, mai ales când ai „sărit” de 70 de „primăveri” !
Mă întreb: de unde au adus această gresie roz pentru „Banteay Srei” , mai ușor de sculptat. Este - practic - un loc cu o dantelărie, de unde nu-ți mai vine să pleci!
În altă ordine de idei, (foarfeca buclucașă) mi-a plăcut că ți-a venit în cap imediat treaba cu dezmoștenirea lui Albulescu! Ai umor la scris, împletești „povestea” cu glumițe simpatice, care fac deliciul cititorului!
Felicitări ȘI pentru acest articol!!!
@AZE: Mulțumesc. Și pentru ca ai citit și pentru ecou. E greu la mine cu pornitul. Și nu numai lenea e de vină. De cele mai multe ori și timpul își cam bagă coada prin treburile mele. Serviciul meu e mai... nu știu exact cum să zic. Lucrez în salturi. Câteodată 5-6 luni n-am timp nici să respir. Apoi, câteva săptămâni e mai lejer. Acum sunt într-o periodă mai lejeră. Dar nu știu cât mai ține.
O să încerc să mai scriu câte ceva, acolo unde consider că pot veni cu informații care ar putea ajuta pe viitor persoanele care vor dori să viziteze zona.
@webmasterX: Știu. Și apreciez. Si mulțumesc încă odata
@Carmen Ion: Asta cu sculptura în gresie, acolo am aflat-o și eu. Nu mă pricep la tehnici în ceea ce privește arta. Iar de frumos, apreciez ce este frumos cu mintea mea, atât cât mă duce ea. Iar templul ăsta mi-a plăcut poate și pentru faptul că l-am văzut după templele principale de la Angkor. Acolo frumusețea n-am apreciat-o prin prisma sculpturilor pentru că ele lipsesc aproape cu desăvârșire (furturi, distrugeri, Khmerii Roșii, etc). Mai puțin la Bayon, unde” fețele zâmbitoare” te privesc de oriunde-ai întoarce capul. Angkor Wat l-am asimilat oarecum, păstrând proporțiile, cu Piramida lui Keops, unde nu operele de artă te farmecă, ci construcția în sine, misterul care le înconjoară vis-a-vis de modul în care au fost realizate cu tehnica și mijloacele de atunci.
Despre domnișoara cu foarfeca... nu știu ce să spun. Părerea mea e că nu glumea. Frică... nu. Din păcate nu prea cunosc sentimentul ăsta în ceea ce mă privește. Pentru cei dragi mie, îmi este câteodată frică. Pentru mine, nu. Și spun din păcate pentru că n-o consider o calitate, ci un (mare) defect. Practic, lipsa de frică șubrezește autoprotecția. Și-o spun în cunoștință de cauză .
Mulțumesc pentru ecou și pentru comentariile aferente.
@doinafil: Câteodată și ruinele au farmecul lor (vezi Mausoleul din Halicarnas).
Vorbeam la rece, seara, la un pahar de... fiecare ce-a vrut, că Beng Mealea a fost ca un fel de plimbare în natură. Nu aglomerație, umbră, păsărele, toate combinate și cu o mică lecție de istorie, chiar dacă mai năruită, au avut farmecul lor și pe noi ne-au odihnit. La creier, că-n rest stăm 11 luni pe an cu poponețele pe scaun.
Banteay Srei ne-a odihnit ochii. Aș mai fi stat acolo, dar eu am veșnic o mare problemă in concediile astea circuit. Timpul. Sunt hapsân, vreau să văd cât mai multe. Și nu mă-nvăț minte niciodată.
Gresia nu știu de unde au adus-o, așa cum nici” bolovanii” de la Machu Pichu nu știu cum și de unde au fost aduși. Pentru noi turiștii important e c-au adus-o .
Cât despre umor, mă bucur dacă reușesc în mai mare sau mai mică măsură să-l transpun și-n scris. Un lucru am învățat și eu până acum... fără umor, viața e” greu” .
Multumesc mult pentru ecou și pentru comentarii. Pentru mine contează foarte mult.
Ah, și să nu uit... elongații plăcute .
@ghisor: M-am distrat: primul paragraf il puteam scrie eu, oricand. Ma recunosc in fiecare cuvant .
Pe de alta parte, pentru ca inteleg perfect cum se pune problema, pot afirma ca va place sa va alintati ????.
Scrieti, ca am nevoie de ce spuneti in seria asta de articole. Planuiesc si eu o vizita pe acolo, va sorb fiecare cuvant. Am multa incredere in cei cu cifrele.
Multumiri pentru efort, dati inainte!
@ghisor: Serialul despre Londra mi-a scăpat deşi am fost de două ori, aşa că am să-l citesc cap-coadă pentru că mi-ar mai aduce aminte de ce am văzut, prin ochii altuia. Cum Cambodgia nu e în lista de must see al următorului deceniu, am citit cu plăcere ce ai scris şi cum ai scris dar fiind plecată am sărit vreo două episoade. Atât ştiam înainte doar ˝kmerii roşii˝, acum văd cât de interesantă e ţara. Noi am fost numai în Thailanda. Succes în continuare spre încântarea noastră.
@adso: Chiar dacă prin bancuri ne mai miștocărim între noi, eu chiar cred în celebrul vers care ne spune ca moldoveanul și munteanul sunt frați buni cu ardeleanul. Și-atunci de ce-ar fi puturoși (în ale scrisului) doar în Muntenia?
Pe de altă parte, oricât aș vrea eu unul să neg, copilul din mine trebuie să recunoască că se mai alintă din când în când. Dacă eu nu m-alint, atunci cine? Bine... acum ca să fiu sincer pâna la capăt, cel mai mult m-alintă soția mea... mânca-l-ar mama de grăsunel, nu dai și tu cu mopul, c-a lăsat Patrocle urme pe gresie. Și mopul n-ar fi singurul obiect cu care m-alintă
Și-acum chiar fără glumă, chiar mă bucur nespus atunci când ” operele mele alese” îi sunt cuiva de folos. Căsuța mea de PM este oricând deschisă dacă pot fi de folos.
Mulțumesc pentru ecou și pentru comentarii.
@Michi: Doamna, pe lângă faptul că ecoul dumneavoastră mă bucură nespus, fapt pentru care vă mulțumesc foarte mult, observ cu bucurie că” înjurăturile” mele dintr-un ecou la un articol de-al dumneavoastra v-au făcut să vă răzgândiți și să vă faceți planuri măcar pe un deceniu înainte .
Am legat Cambodgia cu Thailanda anul acesta și dacă despre Thailanda se spune că este țara oamenilor care zâmbesc tot timpul, aș putea spune că, așa cum am filtrat eu, în Cambodgia oamenii zâmbesc cu gura până la urechi, metaforic vorbind.
La anul vreau să merg în Vietnam. Așa că sănătoși să fim ca să putem povesti și eventual citi și despre a treia țară din Indochina.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@ghisor :
”Câteodată și ruinele au farmecul lor (vezi Mausoleul din Halicarnas)
E adevărat! Taman ce-am postat un review despre el, acum vreo patru sau cinci zile! „AmFostAcolo” într-o „fugă” prin Bodrum de - doar - vreo trei ore! Ar fi fost păcat să ratez ocazia și, chiar cu soarele amiezii deasupra capetelor, tot într-un „maraton” l-am văzut! („Time is money” , cum bine zic englezii! )
”Un lucru am învățat și eu până acum... fără umor, viața e” greu”
Gândul m-a dus imediat la replica lui Ștefan Mihăilescu Brăila din filmul „Secretul lui Bachus” , care-i spune lui Emil Hossu: „- Fără poezie, viața e pustiu!”
”Ah, și să nu uit... elongații plăcute
Mulțumesc de urare! Din păcate nu cred că voi ajunge prea curând să fac vreo ședință de-asta! Mă împiedică procedura „stufoasă” până la ele: programări la medici, analize, rediografii, etc, etc... tot cortegiul ăsta îmi pune „frână” , mi-e lehamite să pierd timpul așteptând la „cozi” . Ah, să nu uit nici de costul lor, deloc de neglijat, mai ales pentru buzunarul unui pensionar român!
Mai vreau să citesc! O seară bună!!!
@ghisor: Hai că în sfârșit am ajuns și eu la mani-pedi (în momentu ăsta mi-am dat genele pe spate) și am si io un pic de timp să scriu... se înțelege că doamna îmi lucrează pe la picioare, da? ????
Acum că am trecut de introducere eu, în prima ordine de idei, aș zice că templele astea mi-au plăcut mai mult ca toate, mai ales ăla roz. Celelalte au fost interesante ba din cauza de arhitectura, ba de liane împletite prin ziduri, vezi Ta Prohm, dar tot gresia asta roz pirogravată face toti banii, zic eu. Parcă-parcă ai început să mă convingi cu Cambodgia asta, dar cred că-mi mai trebuie vreo 2-3 articole... nu știu ce să zic...
Eu cred că fata aia cu foarfeca avea simțul umorului, dar n-a știut că s-a întâlnit cu nașu' care are vorbele la el! ????
@doinafil: Despre Mausoleul din Halicarnas am scris pentru c-am citit articolul cu pricina și mi-a plăcut. N-am ajuns pe-acolo. Am văzut în schimb Templul Zeiței Artemis de la Efes și e și mai” pustiu” în exponate decât Mausoleul. Și cu toate astea mi-a plăcut. Am călcat pe un loc pe care a fost o minune a lumii antice și-am pipăit o piatră din acele timpuri.
Treaba cu... viața e greu am auzit-o prima dată la fiul meu. Așa m-am convins că și oul mai învață găina din când în când.
Despre sistemul medical din România... știți cum se spune... despre morți numai de bine. Medici buni (mai) avem. Din păcate avem guvern si cnas (cu litere mici).
@k-lator: Nu pot spune c-am lăsat creme de la creme (din punctul tău de vedere) la sfârșit cu vreo intenție. Așa a fost să fie. Din păcate aici e și epilogul. Atâția bani am avut, atâtea temple am vizitat .
Însă constat că mai am niște timp liber și cum prin casă e curat și toate prizele și întrerupătoarele funcționează,” stăpânirea” mă lasă să-mi pun în valoare talentele de scriitor.
Așa că se coace ceva despre Bangkok. Nu știu dacă vor ieși chiar 3 articole, dar mă gândesc că oricum e păcat să bați atâta drum doar pentru Cambodgia. Thailanda se leagă cu Cambodgia, după umila mea părere, ca ceafa de porc la grătar cu dulceața de ardei iute (de la un mare gurmand citire).
Despre... foarfecă și mânuitoarea ei, eu o țin pe-a mea. Nu glumea. La ce figură avea când s-a convins că o să mă-ntorc cu toate sprâncenele acasă... cred că se gândea c-ar putea prinde Radio Erevan dacă mi-ar fi înfipt-o-n cap.
Mulțumesc că ți-ai distras atenția de la unghiuțele de la picioare ca să scrii ecoul.
@ghisor: constat (la mine, nu va ganditi la alte persoane) ca cei puturosi la review-uri sunt harnici la ecouri ????
@adso: Si pentru mine e valabil. Am găsit multe articole aici pe AFA la care ecourile sunt senzaționale. Ori din punct de vedere informațional, ori din punct de vedere al schimburilor de replici.
Pentru mine cel puțin, atunci când scriu un articol, ecourile înseamnă mult. Înseamnă că cineva își rupe din timp ca să citească ce-am scris eu și mai apoi să-mi și scrie câteva cuvinte. De-aia fac tot ce pot ca să răspund și să scriu la rândul meu ecouri la alte articole. Poate că și alte persoane gândesc ca mine și-atunci de ce nu?
Așa că... mulțumesc și pentru al doilea ecou .
@ghisor: Da, exact asta ziceam, că vreau și eu să combin pulpa de rață cu dulceața de ceapă roșie (de la un alt mare gurmand în viață, pe care îl am eu în ogradă), așa că a rămas să mă convingi și despre Thailanda.
@k-lator: Mi-am notat. Sincer, chiar n-o știam, dar sună bine. Mulțumiri colegului de” suferință” .
@ghisor: Corect! ???? „guvern și cnas” chiar cu litere „de-o șchioapă” , că tot șchioapătă ei de când sunt la butoane!
Cât despre minunile antichității, Mihai (adică @msnd) - jumătatea mea mai bună! ), le-a văzut pe toate cele șapte - mai bine zis ce-a mai rămas din ele - sau locurile în care au existat! (colosul din Rhodos a dispărut de tot, ca și grădinile Semiramidei; de restul nu mai știu nimic! ). A și scris despre ele într-un review mai vechi.
Mulțumesc pentru răspuns! și vă urez un week-end așa cum vi-l doriți!!!
@doinafil: Cred că-mi amintesc acel articol pe care l-am citit cu interes la vremea lui. Dacă nu mă-nșală memoria totul pleca de la un top 1,000 locuri de vizitat într-o viață. Chiar am dat jos de pe net topul ăla ca să-mi fac o idee, așa la modul general, cam ce-i de văzut prin lumea asta. Îl am și-acum și cu” mândrie patriotică” raportez c-am văzut 31 din cele 100 de aur .
Și vă doresc amândorura să vedeți și cele șapte minuni noi. Două le-ați bifat deja. Mai e puțin.
@ghisor: Frumoase și aceste două temple, total diferite, Beng Mealea pare misterios, acoperit de vegetație, ce imense sunt rădăcinile, Bauteay Srei superb în gresie roz! Khmerii Roșii au fost roșii transformând un templu de meditație și rugăciune în centru de comandă, am aflat că zona a fost deminată. Fiind dimineață v-ați plimbat în voie prin Beng Mealea, ai avut și peripeții cu micuța cambogiană dar e bine când totul se termină cu bine.
Mi-a plăcut ideea cu acel careu de ași și cele patru temple ce trebuie obligatoriu văzute: Angkor Wat, Ta Prohm, Bayon și Bauteay Srei. Mai scrie, pentru cei ce vor să ajungă acolo pe cont propriu dar și pentru cititori sunt informații prețioase. Eu nu am scris tot ce am văzut în excursiile mele și acum regret...
@mprofeanu: Citeam ceva despre o cazare în Torun, bună și foarte convenabilă când m-a semnalizat mailul c-am primit un ecou .
Mai am puțin și termin ceva despre Bangkok, așa... întru aducere aminte pentru cei ce l-au vizitat și ca un imbold pentru cei ce-și doresc să-l viziteze.
Mulțumesc pentru ecou. O săptămână frumoasă vă doresc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Beng Mealea – templul lui Indiana Jones — scris în 06.05.20 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ