ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pestera frumoasa si peisaje deosebite

Ilustrație video-muzicală

SECRET GARDEN - Moving
TIPĂREȘTE

Dumnica insorita de sfarsit de octombrie, noi suntem oarecum obositi de ziua de sambata petrecuta pe Valea Prahovei si luam ziua mai moale. Cris pleaca la cumparaturi si din usa ma intreaba: - Pentru azi nu ai nici un plan?

Nu aveam nimic, dar daca tot a intrebat am folosit timpul in care ea a fost la shopingul de duminica dimineata sa caut ce putem vedea foarte interesant in apropiere sa nu mai fiu nevoit sa conduc ore intregi.

Cautand pe AFA, dau de review-urile despre Ruse, citesc un pic si observ ca ar fi o pestera in apropiere, asa ca ma hotarasc subit sa o vizitam si dau print la impresiile Diaurei (careia ii multumesc oficial) despre acest loc minunat. Sun consoarta si o chem la baza pe loc, pentru a putea pleca cat mai repede avand in vedere ca se facuse deja 10.30.

Ne echipam repede, facem (adica face) cateva gustari si plecam rapid profitand de vigneta valabila tot anul. La podul Prieteniei ni se cer doar 26 de roni si trecem in tara vecina pe o vreme superba, senin fara nori si fara vant, iar temperatura maxima a fost de 19 grade. Neavand nici un ban bulgaresc ma hotarasc sa intru in Ruse pentru a schimba ceva lei in leve, dar observ repede ca la giratoriul de dupa vama, nu se poate face dreapta, drumul fiind in reparatii.

Am contiunat pe centura si la prima posibilitate unde am vazut si semn de "Centre" am intrat in dreapta si am mers usor dupa semne pana cand am vazut prima casa de schimb valutar. Am parcat alaturi, era parcare oblica pe marginea drumului si am mers sa vad cursul. 0.44 leva la un leu, cursul e foarte bun, schimb repede 200 de roni pentru care primesc 88 de leva si plec repede luand dupa mine si o carte de vizita de pe care va citesc adresata: Ulita: Petko D. Petkov, iar casa de schimb se numeste: Fantastiko si e deschisa zilnic de la 8.30 la 20.30. Coordonatele casei de schimb valutar sunt: N43*51’00.27” si E25*57’28.10”. Le-am pus aici pentru ca si mie mi-ar fi fost de folos inainte de a pleca la drum. Casa de schimb valutar se afla in apropiere de Panteonul din Ruse.

De aici am plecat repede spre Peshcerata orlova Chuka si am ales drumul prin Dve Mogili desi puteam merge si prin Basarabovo. Dve Mogili e un orasel destul de mic, aflat la 35 de km de Ruse pe drumul spre Sofia. Am trecut de Metro deci si la inca 25 de km am facut stanga si in scurt timp am ajuns in oras, dar nu am intrat pentru ca drumul trece usor pe langa si am vazut si un indicator de pestera Orlova. La Cativa km de Dve Mogili se face un drumeag asfaltat, dar foarte ingust spre dreapta, pe care mai rulam cativa km si ajungem intr-o parcare, unde era si un autocar, dar noi coboram mai jos in alta parcare unde mai erau 10 masini din care 5 cu nr de Ro. Parcam langa liziera padurii inguste si mergem repede spre poiana care se vedea in fata. Aici mult spatiu, o cabana (Hija) Orlova Chuka (se citeste Ciuka) niste leagane, o toaleta si multi copii care se jucau in jur. In stanga se vedea o mica cladire si spre ea era un indicator, cum ca de-acolo se cumpara bilete. Mergem acolo si gasim un mic barulet, cu cateva produse doar, sucuri, bere, cafea si cateva snackuri, dar si cativa romani de-a nostri veniti in vizita la vecini. Practic toti clientii barului eram din Romania. Pe geamul barului era programul de vizitare: 9-17 si intrare din ora in ora, la fix. Bilete nu se dadeau acolo ci jos la intrarea efectiva.

Noi nici nu ne inchipuiam unde poate fi intrarea in pestera. Venisem pe campie pe un drum relativ drept, fara urcusuri, fara coborasuri. Iar in jur se vedea ceva, ca o frumoasa livada si nimic ce ar putea fi o pestera sau un deal macar. La bar am stat ceva, pe langa un suc si o tigara, asteptand ora fixa, iar pe la far’ de 10 am luat-o si noi dupa indicatoare. In 30 de metri am avut o revelatie uluitoare. Ne aflam pe marginea unui defileu superb, creat de raul Chernii Lom cu o adancime de mai mult de 150 de metri, iar distanta intre cele doua maluri fiind destul de mare de cateva sute de metri. Malurile sunt drepte si stancoase iar jos, pe langa raul calm, exista o vegetatie absolut luxurianta. Chernii Lom e un rau destul de mic, de latime maxima de 5 m si foarte cuminte, care insa creeaza imagini superbe si peisaje de neimaginat, de noi oamenii traitori la campie, toate acestea aflandu-se in parcul national Russenski Lom.

Imediat am vazut o balustrada, de unde am putut admira superba belvedere asupra defileului stancos si a vegetatiei, de acolo am zarit si intrarea in pestera noastra, pentru care batusem atata drum. Intrarea se afla 50 de metri mai jos si este incercuita cu gard de sarma. Acolo se ajunge coborand mai multe trepte de piatra, uzate, in mai multe serpentine. Drumul nu e greu, mai ales la coborat si dupa ce vedem peisaje ce ne taie rasuflarea, ajungem la intrarea, care era ferecata cu un frumos lacat, pe usa facuta din tevi groase ca la inchisoare.

Din interior venea un frig consistent, ce iti ingheta sangele in vene, dar si un zgomot de glasuri, care ne faceau sa credem ca intram curand. Din pacate am intrat pe la si jumatate, pentru ca atunci au iesit ghidul si multimea de copii si profesori care vizitasera pestera inaintea noastra. Pe langa noi au mai venit si trei bulgari, un copil si doi barbati mai copti pe care i-am vazut mai tarziu la toate obiectivele vizitate in cursul zilei.

Inainte de intrarea in pestera, stateam acolo si ceilalti romani faceau glume, erau saracii morti de foame si asteptand sa intre in pestera si nu stiau cum sa plece mai repede spre prima mehana. Din pacate chiar cand sa plece animati de sucul gastric, a iesit ghidul si ne-a bagat si pe noi inauntru. Una dintre fete vroia sa stie cu precizie, cum si in cat timp se reface coada unei soparle odata ce a fost detasata. Si incerca sa atinga una dintre ele, fara sa reuseasca insa. Altcineva, hatru intreaba: - Sa-ti dau un cuter?

Pestera este foarte frumoasa, electrificata si cu traseee bine stabilite. Omul nostru Ghidul e bine instruit, dar nu prea stie nici o limba de circulatie, de nici un fel. Singurul cuvant in romaneste stiut de el: ursii. Deci baby ursii si mama ursii, cam asta am inteles din tot ce ne-a palavragit omul asta, in limba lui mai mult.

Peshterata a fost descoperita in 1941 si are mai multe niveluri insumand in total mai mult de 14 km de traseu. Este o pestera asemanatoare celei a Muierilor, de la noi din judetul Gorj, de langa Baia de Fier. Aici intrarea si iesirea se face prin acelasi loc, insa in interiorul pesterii se face un tur aproape circular. Pretul vizitarii a fost de 6 leva de persoana, iar fotografierea a costat suplimentar 5 leva.

Intrarea in pestera se face intr-un hol destul de mare unde exista o groapa aproape dreptunghiulara pe fundul careia se vad ceva oase, cica de urs de caverna. In jur exista cateva stalagmite si stalactite, insa in numar destul de mic, dupa parerea mea lipsa apei se vede cu ochiul liber. Aceasta asigurand existenta acestor formatiuni. In pestera de la Petralona se uda dealul desupra, pentru a nu se distruge stalactitele si stalagmitele atat de frumoase din interiorul pesterii. Aici la Orlova Chuka acestea sunt cam rare, insa peretii si tavanul pesterii sunt deosebiti, aratand ca de pe alta planeta si lasand loc de interpretare. Mie efectiv mi-au lasat impresia ca totul e format de imense bule de aer intrate in lava unui vulcan ce a creat muntele din jur. Interiorul pare de pe o alta planeta si merita toti banii pentru a-l putea vedea. Din loc in loc ghidul ne arata forme ciudate, ce seamana cu diverse creaturi cunoscute, mai mult sau mai putin asemanatoare ce ceea ce ar fi trebuit. Am fost asigurati ca din punct de vedere al cutremurelor, pestera e foarte sigura fiind departe de Vrancea si de falia lor unde se produc mereu zgaltaituri.

Trecem succesiv prin mai multe sali ale pesterii, destul de frumoase, fiecare in felul ei, in unele exista si lilieci ce stau atarnati de tavan, acolo nu avem voie sa facem poze cu blitzul insa. Si spre sfarsit suntem anuntati ca trecem prin labirint si am grija sa nu ma pierd, desi eu stateam la urma sa fac poze cat mai multe. De aici tavanul coboara foarte mult si sunt nevoit sa folosesc mersul piticului exact ca la pestera Muierii. Dupa 200 m de chin ajung intr-o sala mai mare care defapt e sala de la intrare din pacate. Dupa cateva vorbe de ramas bun, gazda noastra ne ia banii si ne da cu gratie afara.

Afara ne asteapta o temperatura mai mult decat placuta si un grup imens ce vrea sa intre in locul nostru, de asta data mai mult bulgari.

Coordonatele pesterii Orlova Chuka sunt: N43*35’35.95” si E25*57’36.66” aproximativ, luate de pe google Earth. Am facut ceva poze pentru exemplificare si am sa atasez cateva si din interior si din exterior din imediata apropiere a pesterii. Am avut aici surpriza sa gasim un peisaj deosebit si va invit pe toti cei care locuiti in apropiere de Giurgiu-Ruse, sa mergeti macar odata in vizita la aceasta minunata pestera. Atentie pestera se poate vizita numai intre 1 aprilie si 1 noiembrie, asa spune un afis din zona.


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 27.10.10 21:16:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7599 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dupa Dve Mogili gasim indicatorul decisiv
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8300 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[27.10.10 21:18:25]
»

ce fericiti sunteti voi ca stati in Bucuresti...

Noi ( ( ( ( ( am face o zi pana aici deci, pas.

Astept fotografii

anadragusin
[27.10.10 22:03:04]
»

Mai ieftin la noi, eu am platit 6 lei adult si 3 lei copil pt. Pestera Muierii. Felicitari @ ionescunic pt. locurile descoperite si, astept pozele!!!

webmaster13
[27.10.10 22:06:58]
»

propun aceasta melodie drept fond sonor, insa se poate schimba!

Cristian_h*
[27.10.10 22:18:55]
»

Ce zici Nicu la vara mergem la nord de Radauti sa vedem ce este si pe acolo nu de alta dar sa nu ne mai fericeasca atat Sanziana, lasand gluma la o parte sunt atat de binevenite aceste excapade, poate asa, tot citind exemplele altora ma hotarasc si eu sa merg la Belogradcik fiindca ar fi ceva de vazut si pe acolo, asa ca, sunt in cautare de amatori, ma ofer si gazda pentru o cazare intermediara la Craiova bineinteles!!!

kmy
[27.10.10 23:15:21]
»

De la mine vine si superbonusul!

biancuta
[27.10.10 23:27:19]
»

Mie-mi plac pesterile! Frumos descris, iar informatiile foarte utile! Ajung rar acolo, dar nu se stie... Abia astept sa vad pozele!

ileanaxperta*
[27.10.10 23:38:46]
»

Felicitari pentru aceste impresii pe cat de frumoase pe atat de interesante. Ah, ce mi-as dori sa merg si eu pe acolo. Apropos, cand mai faceti asemenea escapade si daca aveti vreun loc liber, dati si voi de stire, poate va faceti cu mine in spatele masinii... Felicitari si astept si eu pozele care cu siguranta vor fi suuuper (ca intotdeauna).

magdalena
[28.10.10 08:32:20]
»

Desi sunt bucuresteanca, nu reusesc sa ajung la Ruse decat atunci cand merg la mare.

Cat timp ati facut efectiv pana la pestera?

ionescunicAUTOR REVIEW
[28.10.10 08:46:30]
»

Multumesc mult tuturor!

@Sanziana: cum spune si Cristi H, tu stai foarte aproape de granita si poti da o fuga sa descoperi ceva pe la vecini.

@Anadragusin asa este, e mai ieftin la noi, dar pe mine si benzina/motorina m-a costat mult mai mult, pana la pestera Muierilor si oricum un loc nou, merita vazut, daca diferenta de pret nu e chiar colosala. Am invata ca intr-o tara straina sa nu mai fac calcule in lei. Ci in vaulta lor, scot banii din buzunar si fac o evaluare apoi iau decizia corecta, merita sau nu! O pestera va merita intotdeauna pentru mine.

@Web 13 multumesc, ce rapid suntem!

@Cristi H: eu zic ca mai intai sa o lasam pe Sanziana sa verifice ce-i de vazut pe acolo ai mai apoi sa purcedem si noi.

@Ileana ne-am hotarat asa de greu si de tarziu incat nici nu m-am gandit sa mai sun pe cineva sa mearga cu noi.

@Magdalena: pana la pestera efectiv sunt cam 125 km deci 2 ore si jumatate cu tot cu formalitati sunt mai mult decat de ajuns. In continuarea drumului mai sunt cateva obiective interesante ce merita vazute, insa pe mine cel mai mult m-a impresionat parcul national Russenski Lom.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bessondm
[28.10.10 09:39:38]
»

Pacat ca nu ati nimerit ghidul cel vorbitor de franceza, poate v-ar fi fost mai usor sa intelegeti descrierile lui (si ideile despre cum poti identifica tot felul de forme in formatiunile pesterii, e mai usor daca ti le-arata cineva). Cum v-a explicat totusi, treaba cu Vrancea?

Am fost si noi in vara la Pestera Orlova Chuka (click aici), dar lume mai deloc... probabil inca nu se terminase sezonul estival, litoralul era tinta predilecta din Bulgaria pentru concetatenii nostri (si nu numai).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta
[28.10.10 09:57:04]
»

Mi-a placut mult ce am citit si vazut! Multumesc!

ionescunicAUTOR REVIEW
[28.10.10 10:15:57]
»

@Bessondm, omul stia ceva germana, noi deloc si cateva cuvinte in engleza, iar la auzul cuvantului Vrancea ne-am dat seama ca ni se adreseaza noua si ne-a explicat cum a putut si unul din grup mai stia ceva ruseste asa ca am inteles despre ce e vorba, dar in rest foarte putin am inteles despre ce vorbeste.

@Balasa Violeta multumesc!

Dragoș_MD
[28.10.10 11:07:07]
»

data viitoare sa ne chemi si pe noi, te ajutam sa intelegi.

Smaranda
[28.10.10 12:08:31]
»

Foarte interesant! Dar ce cautati fratilor sub pamant? N-o sa stam destul pe acolo? Nici daca m-ar plati cineva, n-as merge intr-un astfel de loc.

Bine ca ati fost (voi) acolo si bine ca v-ati intors inapoi.

A fost frumos?

ionescunicAUTOR REVIEW
[28.10.10 17:02:14]
»

@Dragos cu mare placere, next time, dar noi ne bazam pe ce citisem aici si ca va fi un vorbitor de franceza, limba care imi convenea de minune. N-a fost rau nici asa, omul a povestit din inima, mai facea si glume dar amalgamul de germana si bulgara, nu prea mi-a fost pe plac. Noroc cu limbajul international al datului din maini.

@Smaranda stiu ca exista oameni si inca multi care au cate o fobie, unii nu intra in pesteri pentru ca se sufoca in spatiile stramte si altii se sperie de ideea de a fi sub pamant. Dintr-un noroc eu nu sunt speriat de asa ceva, doar de inaltimi si de avioane.

A fost foarte frumos si repet nu as rata o pestera pentru un muzeu de exemplu. Nu ma pricep absolut deloc dar sunt incantat de peisajul neobisnuit din interior.

Tot mai asptept primul review marca @smaranda, poate iti faci curaj, pe cand?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trandafir 1970*
[31.10.10 23:15:01]
»

Deci se poate, sa faci o excursie scurta si sa vezi ceva interesant...

Sa stii ca sunt de acord cu tine, o pestera este intotdeauna plina de surprize! Dar nu ocolesc nici muzeele, cele traditionale, in special...

bose
[10.01.11 22:23:35]
»

Masina aţi lăsat-o departe? Nu sunt probleme cu siguranţa maşinii?

În rest... ce mai... o experienţă pe cinste. Poate ar fi bine ca în excursiile astea prin apropiere să ne vorbim şi să mergem în grupuri mai mari. Cred că ar fi mulţi doritori. Mai ales că nu e atât de costisitor.

Ar fi bine şi pentru că atunci când e grupul mai mare e mai distractiv.

Oricum, în Bulgaria sunt multe obiective turistice interesante, nu departe de graniţă. Am înţeles că undeva la maxim 200 km de Ruse, perpendicular pe graniţa noastră, ar fi o zonă de staţiuni cu ape termale, locuri mai puţin cunoscute la noi. Şi preţurile sunt super.

Are cineva mai multe amănunte. Eu am aflat asta de la un bulgar acum câţiva ani, dar din păcate nu am avut timp să iau mai multe mănunte.

Cum se mai comportă poliţia bulgara? Mai fac abuzuri în trafic? Ăştia sunt singurele elemente care alungă turiştii din Bulgaria. Cred că sunt plătiţi de Boc. Dacă nu ar fi ei cred că s-ar dubla numărul de turişti peste Dunăre...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[11.01.11 08:33:04]
»

Masina am lasat-o destul de aproape, la 200m maxim , unde era un fel de parcare , la liziera unei padurici, dar avem Logan, si cu usile deschise larg daca il las, nu intereseaza pe nimeni. Grupul celalalt de romani , erau veniti cu o skodita noua si cu un Wv, in zonele rurale nu sunt probleme cu masinile. Hotii de masini prefera aglomeratiile de pe litoral si mai ales nordul, Nisipurile de aur fiind preferat.

Cu politia nu am avut probleme niciodata si am cam fost prin Bulgaria in ultimii 4 ani, am traversat-o de 10 ori cel putin spre Grecia, sau am avut cazari la ei in cel putin alte 10 randuri, rezultat= nu am amenzi, deci am mai multe amenzi din Romania, ultima fiind din 2003!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianS
[12.02.11 20:15:56]
»

"Aici intrau doar baby ursii pt ca mama ursii nu avea loc"

Saracul ghid

Cred ca era bucuros ca totusi a avut si trei bulgari in grup; altfel numai despre ursi vorbea si ce faceau ei prin pestera.

webmaster26
[01.08.16 20:02:13]
»

@ionescunic - Mutat în rubrica "Peștera Orlova Chuka [Pepelina], RUSE" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, balasa violeta, bessondm, biancuta, bose, ileanaxperta*, kmy, magdalena, Smaranda, TraianS, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Orlova Chuka [Pepelina]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072080135345459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1