ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sovata [MS]
ÎNSCRIS: 25.08.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Pestera Ghetar Scarisoara

TIPĂREȘTE

In luna august 2015 intr-o zi torida am ales sa vizitez Pestera Scarisoara, dau asa cum e denumita Pestera Ghetar Scarisoara, si numele i se potriveste perfect, ve-ti vedea de ce.

Pestera Ghetar Scarisoara este situata in judetul Alba, pe raza comunei Garda de Sus, adica udeva la aproximativ 38-40 km distanta de orasul Campeni, pe soseaua ce duce inspre Turda.

De la soseaua principala, mentionata anterior, un indicator ne indruma sa viram dreapta (din sensul de mers Turda-Campeni), dupa care drumul duce printre munti pret de vreo 3 km dupa care coteste brusc incepand un urcus cu serpentine pana in varful unui munte. De mentionat ca desi aceasta ultima portiune de drum este destul de ingusta, este asfaltata pana sus in varf de munte, unde gasim un peisaj de vis, tipic asezarilor rurale din zona Apuseni. La scurt timp pe varf de munte o parcare si indicatoarele, ne anunta ca suntem aproape de pestera. Lasand masina in parcare, drumul continua pe o poteca ce intra intr-o padure, si dupa aproximativ 10 minute de mers pe jos ajungem la casa de bilete si o poarta de intrare securizata, ce imi aduce aminte de aeroporturi :)

Asteptam sa iasa grupul de turisti intrat anterior, fiindca singurul ghid ii insotea, ghid ce dealtfel era si casier. Astfel ca dupa vreo 20 de minute isi fac aparitia de dupa poarta respectiva turistii zgribuliti de frig, unii mai inspirati cu haine groase pe ei. Eu fiind in pantaloni scurti si cu un tricou cu maneci scurte, am inceput sa ma cam agit, desi afara erau 30 grade. Vazandu-ma ghidul, un tip trecut de prima tinerete, cu o palarie de paie si un accent de bihorean, ma intreaba daca "am de gand sa cobor imbracat asa in pestera? ", i-am raspuns ca da, si a inceput sa rada borborosind ceva ce nu am inteles pe moment, dar mai tarziu am inteles pe deplin.

Trecem insotiti de ghid de poarta ferecata, si la un moment dat se arata o imensa gaura pe fundul care-ia observ ca totul e alb. Intreb ghidul ce e acel alb, si imi raspunde zambind zapada. Incepem si coboram in pestera pe niste scari metalice, cu sute de trepte, de unde mi-am zis o fi venind numele de Pestera Scarisoara :)

Cu cat coboram temperatura scade si scade pana ajungem in pestera, unde erau aproximativ 0 grade. Ne-au fost prezentate Sala Mare, Catedrala, Palatul Sanzianei, deasemenea ghidul ne explica faptul ca grosimea ghetii pe care stam e cam cat un bloc cu 5 etaje, nu se topeste in nici o peroada a anului, fiind descoperita in anii 1800. Dupa aproximativ 20 de minute cat dureaza un tur, eu aveam un tremurat necontrolabil (de frig), motiv pentru care pozele nu sunt dintre cele mai bune. Acum stiu si de unde vine denumirea de ghetar... :)

Pestera are o lungime totala de 750 m din care vizitabil 250 m iar adancimea de 110 metri, si daca treceti prin zona, nu evitati vizitarea ei, si nu uitati inarmati-va cu imbracaminte groasa.


[fb]
---
Trimis de sebi_2569 in 23.04.16 09:55:37
Validat / Publicat: 23.04.16 11:28:12

VIZUALIZĂRI: 4048 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sebi_2569); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.04.16 11:27:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Peștera Scărișoara, GÂRDA DE SUS [AB]" (deja existentă pe sait)

liviu49
[23.04.16 12:56:27]
»

@sebi_2569 - Citit, placut si votat. Acelasi lucru il pot spune si despre poze, pe care le-am regasit in pozele facute de mine in 2010 intr-o frumoasa excursie cu familia, intrega de data aceasta. Dupa o zi petrecuta in marginimea Sibiului, la Paltinis am plecat spre Apuseni, prin Alba Iulia, Zlatna, Abrud, Campeni, Scarisoara. Am ajuns la drumul spre pestera Scarisoara, de unde aveam de ales : sa incercam sa urcam pe un drum forestier foarte ingust, sa apelam la "binevoitorii" cu Jeepuri (tarif 150 lei pentru tot grupul), sau sa urcam pe jos pana la pestera. Eu personal, firesc, am optat pentru drumetie, dar cand am auzit de la localnici ca sunt cam 8 km, am hotarat sa incercam sa urcam cu masinile noastre. Si incercarea a reusit, desi pe drum am intalnit multe masini parcate pe margine, nu pentru a admira peisajului, care fie vorba intre noi merita, ci pentru ca nu mai puteau urca. Aceiasi turnicheti erau si atunci, aceleasi scari, ghid nu era, din cauza aceasta unii coborau si altii urcau pe o scara pe care intra o singura persoana. In sfarsit ajungem la ghetar pe care l-am gasit la fel de frumos ca si in anul 1965, cand am fost intr-o excursie cu liceul, sau in 1969, la cursul de ghizi. La urcare ne-am intalnit iar cu grupuri care coborau, dar pe podestele scarii ne-am facut loc unii pe langa altii. Cred ca prezenta unui ghid atunci si permiterea accesului numai la anumite ore, poate ar fi fost mai bine. La iesire ne-am facut niste provizii de dulceturi din fructe de padure, iar din parcare de sirop pentru diabetici (bitter suedez). Ce ne-a atras atentia pe drumul de la pestera la locul de parcare, au fost trei fagi care au crescut impreunati si pecare i-am pozat ca pe o minune.

A urmat apoi coborarea care ne-a facut sa inlemnim cand am vazut in ce conditii de salbaticie am putut circula si sa nu mai radem de cei care nu au putut urca pana la pestera cu masinile lor (Masinile noastre nu au fost cine stie ce, un Opel Astra 1.7 diesel si un Ford Fusion 1.4 diesel). Aceasta vizita a fost una din aventurile cu care ne putem lauda din frumoasa excursie de patru zile in Ardeal.

Din ce am citit eu din acest articol am inteles ca drumul de acces la pestera este mai bun decat atunci cand am fost noi, ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

Inchei urandu-va numai bine, calatorii placute si noi articole!

sebi_2569AUTOR REVIEW
[23.04.16 13:07:59]
»

@liviu49 - Multumesc pentru aprecieri, Da intr-adevar drumul e asfaltat, ingust dar asfaltat pana sus, si ghidul era necesar in conditiile date. Fagii (cei trei) nu i-am remarcat, nu e sigur ca au scapat de drujba, in rest zona e foarte frumoasa

mishu
[23.04.16 14:53:34]
»

Foarte frumos articolul iar pozele sunt minunate. Nu am vazut aceasta pestera si daca o sa ajung sa o vad o sa am grija sa am imbracamintea adecvata. Felicitari votat cu placere.

sebi_2569AUTOR REVIEW
[23.04.16 15:30:20]
»

@mishu - multumesc. trebuie vazuta, si zona e frumoasa, specifica Apusenilor. O zi frumoasa iti doresc

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.04.16 23:33:01]
»

@sebi_2569 - Ha, ha! Nu râd de tine, ci râd pentru că o astfel de pățanie am trăit și eu mai demult, în urmă cu vreo douăzeci de ani, poate chiar mai bine! Copil fiind, vara cutreieram țara în lung și lat alături de părinți, de unchii și de verișoarele mele. Îmi amintesc faptul că ne îmbarcam în trei Dacii vechi care ne-au condus fără probleme deosebite cam pe oriunde prin țară. Plecam cu conserve la noi, cu butelii de voiaj și ne cazam în tranzit la câte un hotel atunci când afară ploua, dar de cele mai multe ori stăteam cu corturile. Ce vremuri! Făceam friptură la grătar asezonată cu câte un lighean de salată și ce ne mai distram!!

Hai că am deviat de la subiect! În plimbările noastre, am petrecut două săptămâni la Băile 1 Mai. Așa că am vizitat și câteva obiective prin zonă, printre care Peștera Urșilor și Ghețarul Scărișoara (nu am mai ajuns de atunci pe acolo). Pe atunci nu era ghid aici la Scărișoara, dar scara tot cam asta era. Și noi am ajuns cu greu la peșteră, după ce am urcat o parte destul de importantă din drum pe jos. Așa că, încinși bine, am coborât în inima ghețarului în tricouri și pantaloni scurți și nu am rezistat acolo decât vreo câteva minute; chiar dacă eram obosiți, îmi amintesc faptul că am urcat imediat scara înapoi, dârdâind din toate încheieturile . Ca să închei aici ecoul, vezi, au mai pățit-o și alții!

Am votat cu plăcere acest articol!

sebi_2569AUTOR REVIEW
[24.04.16 04:48:44]
»

@Crazy_Mouse - frumoase amintiri. Intr-adevar acolo e ca in frigider, iar vara socul termic e mare. Multumesc ptr aprecieri

tata123 🔱
[25.04.16 10:36:48]
»

@sebi_2569 - Îmi doresc de multă vreme să vizitez și eu Ghețarul de la Scărișoara, cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea ca mărime din Europa/Terra (media nu s-a hotărât încă). Asta până nu dispare de tot gheața din peșteră...

Fotografii deosebite din interiorul peșterii găsiți pe saitul oficial al obiectivului (pesteraghetarulscarisoara.ro). Informații interesante găsiți și în acest articol de presă: ziarulunirea.ro/ghetarul- ... nia-foto-283605.

Felicitări pentru excursie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sebi_2569AUTOR REVIEW
[25.04.16 10:54:02]
»

@tata123 - multumesc, merita vizitata, e ceva deosebit

ANILU
[25.04.16 11:51:42]
»

@sebi_2569 - Articolul tău mi-a reamintit de excursia noastra din august 2014, am scris un articol pe tema asta, dar cu toate obiectivele din zonă.

Tu aici ai făcut referire numai la Gheţar.

Da şi noi am păţit la fel, imbrăcaţi de vară, când am ajuns jos era chiar rece, dar a mai fost o problemă, pe treptele de lemn se aluneca foarte rău, pica apă pe noi, pe trepte, deci când am ieşit, dupa frigul suportat jos la Gheţar mai eram şi uzi.

Dar a meritat, ne-a plăcut şi era vară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sebi_2569AUTOR REVIEW
[25.04.16 13:28:05]
»

@ANILU - Da intr-adevar, trecand peste toate pataniile, zona merita vazuta, e un loc superb

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, liviu49, mishu, sebi_2569, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera & Ghețarul Scărișoara [Ghețari]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066603183746338 sec
    ecranul dvs: 1 x 1