ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pestera Scarisoara

TIPĂREȘTE

Intr-un weekend din luna august 2015 am facut o vizita acasa la parinti, la Zlatna, si cum muream de cald in oras ne-am hoatarat sa ne racorim la Ghetarul de la Scarisoara. Zis si facut, sus in masina si la drum. Din Zlatna pana la Scarisoara nu este distanta asa mare, sunt de 80 kilometri, care se parcurg lejer in doua ore. Deci traseul este Zlatna-Abrud –Campeni – Garda de Sus, aici se face la dreapta si se mai mereg cativa kilometri pe un drum judetean destul de bun. Se poate ajunge cu masina pana aproape de pestera. Din parcare unde se lasa masina se mai parcurg pe jos aproximativ 300 de metri, printre casele motilor.

Coordonatele GPS pentru pestera sunt : N – 46.489595 si E – 22.809615.

Biletul de intrare in pestera costa 10 lei de adult iar intarea in pestera se face numai insotit de ghid, din ora in ora. Aveti grija sa fiti incaltati cu incaltaminte adecvata pentru munte si chiar daca e vara sa aveti o haina mai groasa la dumneavostra deoarece temperatura in interiorul pesteri este de 0 grade. Vizitarea pesteri se face numai in grupuri formate din minim 10 persoane si maxim 50 de persoane.

A sosit ora vizitei, dupa ce treci de turnicheti de la intrare incepe o coboarare spre pestera cu o diferenta de nivel de 48 metri. Intrarea in pestera se face printr-un impresionant aven a carui gura are un diamentru de 60 metri. Coborarea se face pe niste scari metalice si din lemn, construite in spirala. Scarile sunt dotate cu mana curenta pentru sprijinire. Mediul fiind umed, aveti grija sa nu alunecati, de aceia trebuie avuta incaltaminte adecvata de munte chiar si vara. Dupa coborararea treptelor (care dureaza aproximativ 15 minute) se ajunge la intrarea in pestera. La baza pesteri se gaseste zapada tot timpul anului. Intrarea in pestera este larga avand 24 metri latime si 17 metri inaltime. Pesera cat se poate vizita de catre turisti este practic o sala mare. In mijlocul acestei incaperi se afla un imens bloc de gheata cu un volum de 80.000 metri cubi si care are o vechime de peste 4000 de ani. Fata superioara a blocului de gheata, apoximativ 3000 metri patrati formeaza practic podeaua sali mari a pesterii. Datorita caldurii de afara vara, si a caldurii degajate de becurile care asigura iluminatul pesterii pe suprafata ghetarului se formeaza o pelicula subtire de apa (gheata topita). Cea mai mare atractie a pesteri este „biserica” – aici apar formatiuni stalacmitice de gheata care au forma unor lumanari si a unor sfinti.

Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare ghetar de la noi din tara. In ultimi ani o echipa de cercetatori americani au efectuat niste masuratori la ghetar si au descoperit ca acesta are o grosime a ghetii ce variaza intre 11 si 36 de metri, astfel acest ghetar ar aveo un volum de peste 112 000 metri cubi cea ce ar face sa depasesca ghetarul Dobsnika din Slovacia considerat pana la aceea vreme cel mai mare ghetar subteran din lume din lume.

“Sondajele realizate cu ajutorul unui radar, pentru a fi studiată grosimea gheţii în profunzime, arată că Gheţarul Scărişoara are grosimi între 11 metri şi 36 de metri, motiv pentru care speologii cred că volumul acestuia este mai mare decât cel al gheţarului din Slovacia. Acum este în curs de realizare un studiu 3D pentru stabilirea exactă a dimensiunilor gheţarului din Apuseni. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Speologice "Sfinx" Gârda, Christian Ciubotărescu, rezultatele definitive vor fi publicate după ce vor fi finalizate toate calculele şi proiecţia tridimensională a blocului de gheaţă. “ - acest fragment este copiat dintr-un articol aparut in ziarul evelimentul zilei. evz.ro/scarisoara-cel-mai ... ume-858992.html

Vizita in pestera dureaza 15 minute, apoi urmeaza iar urcarea scarilor care de data asta se face mai greu decat coborarea, cu mai multe pauze pentru a ne „trage sufletul. Urcatul dureaza peste 15 minute. Deci intreaga vizita cu coboratul in pestera, vizitarea propiu-zisa a pesteri si urcatul la suprafata dureaza aproximativ 50 de minute.

Daca va aflati in zona nu ezitati va vizitati acesta frumoasa pestera care este unica in tara noastra.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 30.01.16 07:39:19
Validat / Publicat: 30.01.16 09:42:16

VIZUALIZĂRI: 7253 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 intrarea in pestera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.01.16 09:41:46]
»

Mulţam fain.

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

cloverina
[30.01.16 10:15:13]
»

Am mai citit undeva că această peșteră se vizitează numai cu ghid, însă când am ajuns noi eram singurii vizitatori (la final venind și alți 4 tineri), așa că "ghidul" ne-a deschis poarta și ne-a urat drum bun și sa avem grijă la trepte. Atât. Niciun ghid, nici altceva. Noi doi și peștera Scărișoara. Nu ne-a deranjat deloc o astfel de vizită, căci era uimitoare senzația de jos, uitându-ne spre cer și să nu vedem alt om.

liviu49
[30.01.16 10:21:09]
»

@zlatna - Splendida zona! Dar nici cu articolul nu mi-e rusine! Noi (adica intreaga familie, parinti, copii, nurori) am fost la Scarisoara la sfarsitul lui August 2010, intr-un tur de forta de patru zile, care a cuprins Paltinis, Alba Iulia, Scarisoara, Apuseni, Deva, Hunedoara, Petrosani, Transalpina, Baia de Fier, Polovragi, Rm. Valcea, Curtea de Arges, Branesti. De la Alba Iulia (cu vizitarea cetatii, schimb de garda, Muzeul si Sala Unirii) am plecat spre Apuseni pe traseul Zlatna, Abrud, Campeni, Garda de Sus. Am ajuns la drumul spre pestera Scarisoara, de unde aveam de ales : sa incercam sa urcam pe un drum forestier foarte ingust, sa apelam la "binevoitorii" cu Jeepuri (tarif 150 lei pentru tot grupul), sau sa urcam pe jos pana la pestera. Eu personal, firesc, am optat pentru drumetie, dar cand am auzit de la localnici ca sunt cam 8 km, am hotarat sa incercam sa urcam cu masinile noastre. Si incercarea a reusit, desi pe drum am intalnit multe masini parcate pe margine. Aceiasi turnicheti erau si atunci, aceleasi scari, ghid nu era, din cauza aceasta unii coborau si altii urcau pe o scara pe care intra o singura persoana. In sfarsit ajungem la ghetar pe care l-am gasit la fel de frumos ca si in anul 1965, cand am fost intr-o excursie cu liceul, sau in 1969, la cursul de ghizi. La urcare ne-am intalnit iar cu grupuri care coborau, dar pe podestele scarii ne-am facut loc unii pe langa altii. Cred ca prezenta unui ghid atunci si permiterea accesului numai la anumite ore, poate ar fi fost mai bine. La iesire ne-am facut niste provizii de dulceturi din fructe de padure, iar din parcare de sirop pentru diabetici (bitter suedez). Ce ne-a atras atentia pe drum au fost trei fagi care au crescut impreunati si pecare i-am pozat ca pe o minune.

A urmat apoi coborarea care ne-a facut sa inlemnim cand am vazut in ce conditii de salbaticie am putut circula si sa nu mai radem de cei care nu au putut urca pana la pestera cu masinile lor (Masinile noastre nu au fost cine stie ce, un Opel Astra 1.7 diesel si un Ford Fusion 1.4 diesel). Aceasta vizita a fost una din aventurile cu care ne putem lauda din frumoasa excursie de patru zile in Ardeal.

Din ce am citit eu din acest articol am inteles ca drumul de acces la pestera este mai bun decat atunci cand am fost noi, ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

Numai bine si calatorii placute!

Dan&Ema
[30.01.16 10:24:23]
»

Superb in Apuseni. Scarisoara e un obiectiv special. Sunt vreo 20 de ani de cand am fost ultima data la ghetar. Pe atunci nu prea erau drumuri amenajate prin Apuseni. Ma bucur ca m-ai racorit cu aceasta vizita

mishu
[30.01.16 10:24:54]
»

Ma bucur ca am parte de un review 2 in 1, m-am bucurat de cele impartasite de @zlatna dar si de cele spuse de @liviu49, cu cat aflam mai multe cu atat mai bine.

liviu49
[30.01.16 12:31:46]
»

@mishu - Doamna Mishu, ma bucur daca reusesc sa contribui cu ceva la aflarea de lucruri noi despre obiective turistice vazute de membrii AFA, la prezentarea de lucruri mai putin cunoscute. Daca m-am hotarat sa nu mai public nici un articol cu impresii din multele excursii si drumetii la care am fost participant, cel putin atunci cand pot comunica ceva care ar putea interesa pe cineva o voi face prin ecouri la articolele publicate de altii ca si voi continua sa votez articole si poze. Sper ca acele completari sau amanunte sa nu deranjeze pe autorii articolelor sau pe cei care le citesc. Daca deranjez, spuneti-mi si renunt si la ecouri.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[30.01.16 17:02:51]
»

drumul de acces la pestera pe. Scarile. metalice, e. mai. fain. ca. Gheţarul Scărişoara!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[30.01.16 18:52:45]
»

Am fost si noi in 2014, in august de Sf. Marie.

A fost foarte aglomerat.

Dar a fost foarte frumos.

Votat cu placere.

zlatnaAUTOR REVIEW
[30.01.16 23:58:43]
»

@cloverina - Multumesc pentru vizita si vot. Nu stiu cum de v-a lasat ghidul sa mergeti singuri prin pestera, probail era apoape de ora inchiderii si nu mai avea chef. Cand am fost noi am asteptat apoape jumatate de ora, pana cand s-a facut ora intrarii, si nu i-a lasat pe toti turistii sa intre, unii au asteptat tura urmatoare.

Va doresc concedii placute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.01.16 00:04:59]
»

@liviu49 - Deci domnul Liviu ati trecut pe la mine prin orasul natal, si nu ati oprit. Despre şarlatani care luau bani de la oameni am auzit si eu, stăteau jos inainte de curba mare de unde incepe urcusul spre pestera si cereau bani oamenilor ca sa-i duca pana sus. Dar inafara de acesta panta la inceput de drum puteai urca de atunci cu aprope orice masina, dealtfel cu ati facut si dumneavoastra.

Toate cele bune.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.01.16 00:09:28]
»

@Dan&Ema - Domnul Dan nu stiu daca acuma era nevoie de racorire, mai la vara zic eu racorirea. Lasand gluma la oparte sa stiti ca la drumuri au inceput sa lucreze, si drumul de la Campeni spre Oradea chiar este refacut. Decan s-a mediatizat mai mult si partia Vartop de la Arieseni vin mai multi turisti in zona si au refacut drumul.

Toate cele bune.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.01.16 00:15:29]
»

@mishu - Va multumesc doamna pentru aprecieri, si ma bucur ca din articolul meu ati putut gasi informatii interesante pentru dumneavoastra. Daca nu ati vizitat acesta pestera, trecet-o la cele care trebuiesc vizitate in curand. Va dau un pont si unde se mananca bine la restaurantul "Mama Uţa', la pranz e cam aglomerat. Am vazut ca v-a oferit si domnul Liviu inforamatii asa ca eu ma opresc aici.

Va doresc toate cele bune.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.01.16 00:22:12]
»

@dorgo - multumesc pentru vizita si vot domu' doctor. Imi era dor de dumneavoastra. Aveti dreptate cu scarile, sunt intradevar spectaculoase. Coborand incet cu grija, si fiind inghesuială nu ai timp ca să admiri privelistea din jur. Noi am prins o zi insorita si razele soarelui foarmau impreuna cu frunzele copacilor un tablou frumos.

Va doresc calatorii placute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.01.16 00:29:11]
»

@ANILU - Va multumesc pentru vizita si vot. Si cand am fost noi a fost aglomerat, dar vă cred că fiind sarbatoarea de sfanta Maria a fost mai aglomerat. Am vazut ca ati vizitat toata valea Ariesiului in 2014, cu ceva plangeri la cazare, cred ca v+a trecut supararea pe fetele de la pensiuna unde ati stat.

Va doresc concedii placute si toate cele bune.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, cloverina, Dan&Ema, dorgo, liviu49, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera & Ghețarul Scărișoara [Ghețari]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066278219223022 sec
    ecranul dvs: 1 x 1