ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 nopți
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pensiunea “Zana Muntilor”

TIPĂREȘTE

In urma cu doi ani si mai bine (mai 2017), eram la Viseu de Sus, in Maramures si ne plimbam cu mocanita, care inca nu introdusese noul program neoptional de "deraieri cand ti-e lumea mai draga". Dupa Mocanita, urma Colibita, asa ca ne-am ales o cazare langa lacul Colibita, pe care doream sa-l vizitam, avand la dispozitie 4 zile libere (1-4 mai). De la Viseu la Colibita, se ajunge in 3 ore, trecand muntii Rodnei prin acelasi pas, Viseu-Salva, al carui asfalt era in urma cu doi ani si jumatate, mult mai bun decat in zilele noastre, trecand spre Muntii Calimani, printr-un peisaj de vis.

Spre “Zana Muntilor”

Dupa ce lasam in urma Maramuresul, ajungem in judetul Bistrita. Trecem prin localitatea Salva, Nasaud si trecem pe langa orasul Bistrita, apoi, strabatem “Valea Bargaielor”. Ce este aceasta? E-o vale insotita de-o sosea, in drum spre Lacul Colibita, ce trece prin vreo 7 localitati care au in coada denumirea (sufixul) de “Bargau” (Josenii, Mijlocenii, Prundu, Tiha, Muresenii Bargaului, etc). Nu iesi bine dintr-un “Bargau” si intri in celalalt. Acuma, e bine sa stiti, ca tot copilota mea a facut si rezervarea pentru Lacul Colibita, (ca si cea pentru Casa Genesini), cazare pe care-am cautat-o mult si bine, am avut insa noroc.

Telefonul mobil avea semnal si prin acele sate de munte, asa ca am dat un apel la “Zana” spunandu-i patronului ca nu i-am gasit deocamdata decat pe cei "7 pitici", toti cu nume de “Bargau”. Patronul ne-a zis ca “Zana” nu mai e chiar atat de departe, e “dincolo de culme” si de lac, in localitatea “Piatra Fantanele” si ca de la intrarea spre lac nu mai avem mult. Doar vreo 30 de Km. Dar peisajul e fantastic, vom vedea numai serpentine impadurite superbe, asa ca n-o sa regretam nimic!

Zana Muntilor

Pensiunea "Zana Muntilor" se afla asadar, in localitatea Piatra Fantanele, la 48 Km de Bistrita si la 33 km de Vatra Dornei.

Porniti de la Mocanita maramureseana, dupa ora pranzului, am ajuns la destinatie devreme, pe lumina. In luna mai, soselele din judetul Bistrita-Nasaud, nu sunt foarte aglomerate iar ziua e lunga. Ajungem la destinatie, tot asa, ca si la “Casa Genesini”, dirijati prin satelit (internet si telefonie mobila), loc unde am intalnit o familie foarte simpatica. Pensiunea e condusa de o “asociatie familiala”, parintii si copiii lucreaza cu totii, acolo. Tatal ne-a zis ca, atunci cand au construit pensiunea, au cerut bani de la UE, dar banii au venit greu si-acum regreta. Daca o facea cu banii lui, o ridica mai repede. " Cu cat timp? ", intreb eu, stiind ca traim pe meleagurile birocratiei. “Cu vreo doi ani”, mi se raspunde. In fine, platim 140 de lei camera, (rezervata din timp) si ne instalam in ea. In pensiune mai erau ocupate vreo 2 camere. Ni se face foame. Am intrat in restaurantul gol, functiona doar barul. Am intrat in discutie si cu cei trei copii ai “patronilor-parinti”, copii, care tocmai isi faceau temele. Deodata, fata cea mare, dispare, apoi se-andrepta catre noi cu o cana plina cu vin din partea casei si cu cateva saratele. Gestul ne-a uns la suflet si-am simtit ceva asemanator, cu ce simtim noi mai mereu in insulele grecesti, cand esti servit cu o cafea si o dulceata din partea tavernei. Sau, in zilele toride, c-un pahar cu apa rece. Ospitalitate culinara elena. Ce se manifesta si pe la noi, dar diferit. Ospitalitatea culinara a grecilor, la noi, e mai ales umana. Si aici, la “Zana Muntilor”, ca si-n cazul pensiunii “Casa Genesini”, se pare ca patronii pun mult suflet in afacerea lor. Se pare ca au mai mult timp la dispozitie (sau isi fac) si vin sa mai schimbe cate o vorba si cu clientii, lucru pe care, nu l-am intalnit mai nicaieri prin Europa, ci doar pe la noi prin Romania! Sa fie oare romanii “mai calzi”, decat restul europenilor? Nu e prima data cand aud si simt acest lucru.

Camera

Am primit o camera la etaj. Pensiunea e mare, are si parter si etaj, are doua corpuri, e noua, curata, pacat ca n-am stat decat putin in ea. Aici, totul miroase a proaspat. In parcarea din curte, gasesti loc suficient. Camera, la fel, e frumoasa, luminoasa. La intrare gasesti doua manechine imbracate in costume populare locale. Resturantul, desi gol, avea mobila noua, un bar, un ecran TV si “Wi Fi” gratuit. Dar, orice pensiune, oricat de bine ar arata, fara niste oameni inimosi care stiu sa faca sa te simti “ca acasa”, isi pierde din valoare. Peisajul din jur, verde si aerisit, completeaza si el nota de relaxare si bucurie ce ti-o imprima pensiunea. Si pentru ca totul sa fie perfect, a doua zi, dis-de-dimineata, un rasarit de soare superb, ne anunta ca ziua va fi tocmai buna pentru noi aventuri turistice.

Final

Pentru a va orienta mai usor, daca veti dori vreodata sa popositi la “Zana Muntilor”, sa stiti ca pe langa troita din sosea, ce indica numele pensiunii, “vis-à-vis” de ea, peste drum, nu departe, pe-un deal, e-o centrala eoliana gigantica. Un reper important, pe care-l veti observa de departe.

A doua zi, ne-am propus sa vedem lacul Colibita, pe care insa nu l-am putem vedea decat “peste gard” din cauza multitudinii de pensiuni agroturistice si proprietati care au aparut aici in ultima vreme si care, practic, inconjoara aproape tot lacul. De-abia, dupa ce-ai ajuns la capatul lacului, se poate ajunge “la apa”, fara sa treci prin curtea cuiva sau printr-o pensiune.

Lacul si natura din jur sunt insa superbe, doar ca, daca vrei sa savurezi ca lumea lacul, trebuie sa te cazezi intr-una din pensiunile sale. Pensiuni unde se poate inota, pescui, sau face plimbari cu barca.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 07.12.19 13:16:41
Validat / Publicat: 07.12.19 17:32:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în Pasul TIHUȚA [BN]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1148 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pensiunea " Zana Muntilor"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.12.19 17:31:20]
»

Mutat în rubrica "Pensiunea Zâna Munților [Piatra Fântânele], Pasul TIHUȚA [BN]" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

--

Încărcând inițial impresiile la o rubrică de călătorie, rubrica de CAZARE (CAMERE) a fost nedisponibilă pentru notare. Te-aș ruga să indici o notă și pentru acest capitol - cazarea / camera - folosind linkul EDIT IMPRESII, afișat cu roșu mai sus și disponibil permanent la publicare (şi timp de 30 minute după aceasta).

Ulterior, poți scrie notele de la CAZARE şi sub formă de ECOU — le vom adăuga noi în caseta tehnică.

dorgoAUTOR REVIEW
[07.12.19 18:37:02]
»

@WebX, pozitionare pensiunii e OK.

dorgoAUTOR REVIEW
[07.12.19 19:10:39]
»

@all... am scotocit prin arhiva foto si am mai gasit aceste ultime doua reviuri de cazare, din urma cu 2 ani. Mai nou, scriu numai reviuri de calatorie, cele culinare si de cazare, le-am abandonat sau eventual, plasez doar vreo 3-4 poze mai importante.

Mi-am auzit vorbe de la copilota mea, de genul " Iar te ridici in picioare sa fotografiezi ciorbele, vezi ca se uita intreg restaurantul la tine! " sau " Sa stii ca am sa-ti aduc un subler ca sa masori diamentrul closetului, stii, e-o informatie utila, unii au fundul mai mic si s-ar putea sa cada-n buda! " .

Dar astea n-au fost decat glume inocente.

Realitatea, e, ca citind uneori 10 reviuri despre o camera anumita, 5 erau "pro" si 5 erau "contra" . Parerile turistilor sut subiective si depind de multi factori. In primul rand de structura sufleteasca a fiecaruia. Daca avem de-a face cu un optimist, cu un om permanent pozitiv si cu stil de viata spartan, acesta iti va lauda mereu camera de hotel, mai abitir ca Trivago sau Booking.com. Daca avem de-a face c-un pesimist, un depresiv, un rasfatat, un "Gica Contra" , pe-acesta nu-l va multumi nici macar o cazare intr-un hotel de 7 stele. Asadar, degeaba analizam camerele de hotel, ar trebui sa analizam mai intai oamenii care descriu aceste camere de hotel.

In concluzie, chiar daca un reviu de cazare are o oarecare valoare (mai ales vizuala), el e foarte relativ si subiectiv, deoarece mai toti oamenii sunt, in general, niste fiinte egoiste si subiective. Si e bine sa fie asa, altfel ar fi calcati in picioare. N-am considerat niciodata reviurile "de cazare sau de mancare" , desi necesare, ca fiind obiective turistice importante ci anexe ale turismului. Hotelurile si restaurantele, apar de obicei, in jurul obiectivelor turistice mai importante, ca ciupercile dupa ploaie.

Un exemmplu. In 28 Noiembrie 1989, Arsenie Boca, a trecut la cele vesnice. De-o vreme incoace, in fiecare toamna, la sfarsitul lui Noiembrie, are loc un pelerinaj nemaipomenit la Manastirea Prislop, devenita un obiectiv turistic religios important al tarii . In orasul Hateg, situat nu departe de Prisop, nu mai gasesti nici un loc de cazare, cu luni bune inainte. Iar restaurantele sunt "full".Si exemplele ar putea continua.

Aurici
[08.12.19 11:48:24]
»

@dorgo: Sunt doar parțial de acord cu tine în ceea ce privesc review-urile de cazare. Eu sunt un om optimist și iau doar ce-i bun din situațiile în care mă aflu. N-o să citești niciodată despre vreo vacanță ratată de-a mea sau despre vreo cazare proastă.

Dar am nevoie să citesc articole despre cazare pentru că îmi dau seama de locul respectiv, indiferent dacă îl scrie un optimist, un pesimist sau un "Gică Contra".

Dacă ești un turist cu ștate vechi, sau poate nu neapărat, știi să citești printre rândurile oricărui scriitor și să alegi în funcție de nevoile tale. Pot să spun că niciodată nu m-au păcălit scrierile cuiva și nu pentru că am fost pe aceeași lungime de undă cu scriitorul.

Numai bine, călătorii frumoase în continuare!

krisstinna
[08.12.19 18:07:09]
»

@dorgo: La mine ordinea e asta: cazări, restaurante, obiective turistice naturale (stânci, cascade, peșteri), trenulețe, zoo, apoi catedrale și mănăstiri, castele. Restul (muzee) dacă am timp și chef, prefer sa mă plimb pe malul marii sau sa privesc munții in loc sa stau in spații închise. Altfel nu pot funcționa, nu mi se rostogolesc vorbele dacă mă incarc de pe net (in vacanță) cu date istorice și abrambureli despre cataroaie puse de unii acolo ca sa scoată bani de la turisti.

Și da, fac poze la wc dar și la haleala, le prefer in locul altor chestii.

Fiecare familie are alte priorități, cei cu pitici nu pot vizita muzee și nu pot colinda bisericile.

Dar cei care merg in delegație și scriu numai despre muzee cu ce greșesc? Asta le e meseria și ne încânta și pe noi cu ceea ce se ocupa ei, bravo lor!

E loc pentru toată lumea, fiecare poate sa scrie despre ce dorește sau despre ce-i face plăcere, părerea mea

Baia e locul in care începem și terminam ziua, e importantă nu numai in vacanță. Haleala e necesară pentru energie, pentru a alcătui un buget de vacanță sau pentru o petrecere, al meu soț se relaxează cel mai bine intr-un restaurant și NU consumă alcool, el nu are curiozități “muzeale” sau bisericești.

Suntem diferiți și e super!

Singura problemă a noastră, a tuturor, e timpul. Ăsta e ca șarmul -nu e niciodată suficient

Sărbători cu bine îți doresc!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.12.19 19:55:54]
»

@dorgo: Îmi place această locație! Noi nu am ajuns până acum pe acele meleaguri, dar zona se află pe lista cu viitoare destinații de vacanță. Iar în Maramureș nu am mai călcat din copilărie, așa că ar cam fi momentul pentru o revenire acolo. Noi facem parte din categoria aceea a persoanelor care se mulțumesc cu o cameră curată, un televizor și o baie proprie cu apă caldă la duș; în timpul zilei suntem mai mereu plecați pe te-miri-ce coclauri. Natura e mereu ofertantă, trebuie doar să îți dorești să îi descoperi minunățiile!

Mulțumim pentru prezentare! Vom ține cont de această locație când vom ajunge în zonă! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.12.19 20:37:40]
»

@Aurici, @Krisstinna, fiecare aveti dreptate, orice om e-un univers cu placerile si prioritatile sale si e liber sa si le doreasca, sa le caute. Sa vedem, ce este turismul, ce spun oamenii de stiinta? (Ca doar suntem pe un sait turistic). Definitie: " Din punct de vedere etimologic, turismul după majoritatea dicţionarelor, provine din termenul englezesc “to tour”, care înseamnă a calatori, a colinda, referitor la semnificaţia de excursie. El provine si din cuvantul francez “tour” - călătorie, miscare în aer liber, plimbare, drumetie în circuit, care la randul sau declina din grecescul “turnos”, respectiv latinescul “turnus”, pastrand semnificaţia de circuit" . Dar, dupa cum e lesne de-nteles, eu cred ca anexele sale, cazarile si restaurantele, au aparut ceva mai tarziu. Se poate face turism si fara aceste anexe? Da, dar numai pentru o zi. Pleci dimineata, te-ntorci seara si mananci de la pachet. Acum sa nu credeti c-am eu ceva cu acest sait turistic, care ar putea intra in cartea recordurilor, cu cel mai mare numar de closete si ciorbe pe bit patrat. (Bit-ul paremi-se ca e unitatea de masura a informatiei). Nu indraznesc si nu pot sa iau nimanui placerea de-a fotografia sali de baie, chiar daca aproape toate seamana una cu alta. E foarte bine ce faceti! Stim macar unde mancam si ne... dushulim dupa fiecare zi de excursie. Eu, spre exemplu, fara sa stiu ca m-asteapt-o ciorba savuroasa la masa si-n baie, o buda aratoasa, in concedii, eu, nicaieri nu plec de-acasa. Pai de ce s-a inventat Internetul? Nu tocmai pentru bai si ciorbe? Nu pot insa lua nimanui placerea de-a se ridica de la masa, si-a fotografia tot ceea ce mananca, dar eu, gata! , n-o mai fac de cand, eram odata intr-un restaurant mai select, prin Frankfurt, am facut o poza dar s-a declansat " flash" -ul si s-au uitat cu totii la mine ca la un tzaran. Sau au crezut ca era vreun vierme in farfurie. Cat despre fotografiat camera, zau, nu mai am rabdare sa aranjez de fiecare data patul si hainele aruncate aiurea, inainte de-ai face o fotografie, cand am vazut deja zeci de poze cu acel interiror, pe www.buking. saitul. nustiucare. punct.com de rezervari. M-am lenevit, ce mai! Faceti voi pozele in locul meu. Eu le voi face pe cele din natura. Va pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, dorgo

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059347867965698 sec
    ecranul dvs: 1 x 1