EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Venise vremea sa mai ieșim cu prietenii noștri și să fim pentru un sfârșit de săptămână toți șase undeva in Bucovina. De data asta am ales o cazare pe care o văzusem mai demult, dar la care parcă nu găseam momentul să o și alegem. Cazarea aleasă de data asta se numește Vatra Boierească și este situata in Cacica, undeva la o margine de sat acolo unde domnește liniștea.
Vatra Boierească pune la dispoziția celor care doresc sa petreacă câteva zile pe aceste meleaguri locuri de cazare in mai multe clădiri: clădirea principală sau „Conacul” si patru căsuțe tradiționale. Conacul dispune de șase camere duble, doua apartamente, sala de restaurant si bucătaria. Citisem ca in conac se pot caza 20 de adulti.
Cele patru căsuțe tradiționale au fost aduse de la Straja, Brodina si Arbore, sate din zona Bucovinei renumite pentru casele tradiționale. Casele aduse au fost recondiționate și dotate cu facilitați moderne, dar păstrându-le stilul tradițional și amplasate mai sus de clădirea principală.
Spațiul exterior sau ograda, așa cum spun localnicii, este foarte generos si foarte bine gospodărit, așa cum ii șade bine unui gospodar din Bucovina!
In fața conacului, mai jos se afla o alta construcție cu o sala generoasa in care se pot petrece clipe minunate, la gura șemineului sau așteptând să se pârjolească o friptură pe grătar.
La câțiva pași de acest loc se află un iaz, iar mai sus un leagăn.
Și dacă privim și mai sus săpat in malul de pământ, căptușit și întărit cu piatră, mai ai la dispoziție un loc minunat unde poți socializa cu prietenii in fața unui alt grătar. Spațiul este acoperit (este aproape ca o pivniță fără ușă) și te poți retrage chiar când vremea nu e tocmai bună.
Părăsim zona din fața conacului, care este superbă si iți oferă o vedere minunată asupra satului si a zonei si ne îndreptăm spre căsuțele tradiționale.
Căsuțele par a fi într-o curte proprie căci există un gard și o poartă prin care trecem venind dinspre clădirea principală.
Și în ograda celor ce locuiesc în” vatra satului” se află un iaz peste care se întinde un pod ce duce la un pavilion lacustru, unde în zilele de vară poți mânca sau poate doar savura o cafea privind jocul peștilor din iaz.
Pe partea stângă a drumului ce duce la căsuțe, imediat după poarta se afla prima căsuța tradiționala care dispune de 3 dormitoare dispuse la parter și etaj. La parter se afla și o zona comuna unde poți servi masa. În aceasta căsuță fiecare dormitor are baie proprie și televizor.
Alături de această căsuță se afla sauna uscată, iar in exterior un ciubăr cu apă sărată. Pentru a beneficia de aceste facilități se plătește iar costurile nu sunt chiar de neglijat. Pentru saună se plătește 250lei dacă sunt 2 persoane și apoi 25 de lei pentru fiecare persoană in plus.
Mai urcăm puțin si ajungem la celelalte trei căsuțe, dispuse in linie cu vedere spre iazul din curte și spre conac. Fiecare căsuță are trei dormitoare, două la etaj și unul la parter unde se află și zona comună. Băile sunt in număr de două, una la etaj pentru cele două dormitoare și una la parter. În camere nu exista televizor, dar nici nu i-am simțit lipsa. De asemenea în căsuțe nu este WI-fi și nici internetul nu merge prea bine, dar poți avea toate astea mai jos la conac.
Căsuțele au căpătat nume după numele persoanelor de la care au fost luate de prin satele enumerate mai sus. Căsuța noastră se numea “Samson și Carolina” , mai era „Alexandru și Catinca” , „Vasile și Eleonora” . Aceste căsuțe se închiriază în întregime. O singură cameră poți închiria in căsuța de mai jos, cea cu televizor sau in conac.
Revin la Samson și Carolina să vă spun cam cum stau lucrurile in această căsuță. În exterior văruită in alb, cu acoperiș negru din șindrilă, cu cerdac pe care găsim câte o bancă acoperită cu „țoale” colorate țesute in casă. Curat in jur si foarte plăcut să stai aici cu o carte bună și o cafea aburindă.
La intrare, așa cum te-ai aștepta, ușa este din lemn si respecta stilul tradițional, iar după ce ai intrat poți crede ca ești in casa bunicii, dacă ai avut privilegiul de a avea bunici la țară. În hol sau tindă, pe jos peste dușumeaua din lemn, un covor minunat țesut de gospodinele satului. Este atât de frumos că nu prea ai curajul să calci pe el, dar ne-am lăsat încălțările de stradă la ușa și ne-am luat papucii de interior.
Să intrăm mai întâi la dreapta în “casa cea mare” , zona comună pentru noi, camera de oaspeți în vremurile trecute. Spațioasă, decorată în același stil, cu un covor superb pe jos, un șemineu zidit, văruit în alb, cu flori colorate pictate pe partea frontală, cu loc de depozitare a lemnelor în partea de jos.
În cele doua nopți petrecute în căsuță ne-am bucurat de focul aprins în șemineu și am depănat povești. Alături de șemineu se afla scara din lemn ce duce la camerele aflate la etaj.
În partea opusă șemineului se află o masa trainică, patru scaune si o bancheta (laiță în zonă) in formă de “L” acoperită cu perne cu modele naționale.
Tot în aceasta cameră avem un frigider, o oglindă mare și piesa de rezistență, alături de șemineu, este chiuveta, de fapt masca de la chiuvetă și dulapul suspendat. Aceste corpuri sunt părți dintr-un butoi de lemn și se potrivesc foarte bine locului. Veți vedea in poze!
Ca dotări suplimentare aveam un aparat de făcut cafea, câteva capsule de cafea, zahăr, pahare și căni de cafea. În frigider am găsit șase recipiente de 500ml cu apa plata “Dorna” .
Ce mai merită evidențiat sunt ferestrele autentice, perdele vaporoase care se potrivesc și bineînțeles este și peisajul văzut prin ochiurile de geam.
Asta a fost zona comună, dar sa revenim în holul de la intrare.
Față în față cu ușa de la intrare se află baia. Nici prea mare, nici prea mica, dar cu tot ce ai nevoie într-un asemenea spațiu, adică cabină de duș, vas toaleta, chiuvetă, consumabile, uscător de păr și desigur apă caldă și căldură. Prosoapele și halatele de baie le-am găsit în camera.
Și a venit rândul și pentru camera noastră, cu intrare din același hol. Cum arată camera noastră? Este așa cum te aștepți să fie într-o casă tradițională, adică cu un covor colorat, cu modele geometrice, ce acoperă dușumeaua, un alt covor, de această dată cu modele florale se află pe unul dintre pereți. Peste covor pentru un plus de decor au mai agățat un costum popular.
Patul, de fapt doua paturi de o persoană unite acoperite cu o lenjerie impecabilă, iar deasupra o cuvertură țesută în casă. De o parte și alta a patului sunt doua noptiere cu câte o veioza și prizele necesare.
Nu există dulap, dar avem un suport foarte simplu din lemn pe care am găsit prosoapele, halatele de baie și papucii de casă și unde putem să ne punem câte ceva. Și aici este ceva ce cu siguranță place celor ce iubesc tradițiile romanești. În camera noastră avem o sobă cu lejancă, loc unde atunci când in sobă arde focul e o plăcere să tragi un pui de somn. Noi nu am făcut focul in sobă, dar pe lejancă tot am ajuns puțin!
Și cum într-o casă pentru a fi o atmosferă plăcută și caldă (așa spuneau mamele și bunicele noastre) e nevoie de covor pe jos și perdele la ferestre și aici sunt perdeluțe vaporoase, ușor strânse la mijloc pentru a lăsa să intre lumina naturală.
Cam astea au fost detaliile despre cazarea la care am avut mic dejun inclus în preț.
Micul dejun se servește în restaurantul de la parterul clădirii principale și este tip bufet. Se pot servi toate mesele, la cerere, dar numai pentru persoanele cazate aici și cu anunțarea din timp la bucătărie. Noi am ales sa mâncăm și la cina din prima seara, pentru care am anunțat cu o zi înainte de cazare. În cele două zile în care am avut micul dejun produsele au fost aceleași, dar a fost diferit “dulcele” În prima zi am avut un chec, iar următoarea zi plăcintă cu brânză. Bune amândouă!
Preparatele servite sunt produse în gospodăria proprie și ne-am ospătat cu bucate din carne (mușchi, carnați vreo 2-3 feluri, șunculiță) brânzeturi de vreo 3-4 feluri, zacuscă cu legume și zacuscă cu ciuperci, legume, fructe, unt, dulceață, miere de albine, cafea, ceai, iaurt, lapte.
Legat de lapte, au un mare minus din partea mea. Nu mi se pare normal ca la o pensiune unde ai atâtea bunătăți preparate în gospodărie să nu ai și lapte de la...” vacă naturală” .
Dar cum “pentru un păduche nu arunci cojocul în foc” , vă recomand din toată inima să puneți pe lista de priorități și o cazare de câteva zile la” Vatra Boierească” ! Merită să vă bucurați de peisajul oferit de zonă și aveți cum să vă ocupați frumos și eficient timpul. Ce poți face? Sper să apuc să vă spun ce am făcut noi și am avut doar o zi plină la dispoziție.
Acum mă gândesc cât de frumos trebuie să fie când totul în jur e verde, când natura se trezește la viață și de pe cerdac auzi trilul păsărilor privind la gâzele și fluturii ce zboară din floare în floare.
Vacanțe frumoase!
Trimis de DOINITA in 04.02.25 15:00:26
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.63091499 N, 25.89073751 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@DOINITA:
”În hol sau tindă, pe jos peste dușumeaua din lemn, un covor minunat țesut de gospodinele satului. Este atât de frumos că nu prea ai curajul să calci pe el, dar ne-am lăsat încălțările de stradă la ușa și ne-am luat papucii de interior.
citind cele spuse la asta ma gandeam si eu, este munca grea a unor oameni si trebuie tratata ca atare, vazand apoi si pozele, cu atat mai mult am zis ca asta ar fi modul prin care arati respect muncii.
P21 am vazut-o cu ochii inchisi, dar am si trisat putin , m-am uitat doar cu un ochi. Mie laptele imi place foarte mult si asa este, primul gand la o astfel de cazare este ca voi gasi lapte adevarat . Eu cand vreau sa beau lapte bun comand pe Facebook la Ferma lui David, si de la ei iau lapte, brfanza, smantana, unt si altele, si mi le aduc acasa, asa ca e perfect.
Ce pot spune, v-ati bucurat de locuri minunate alaturi de oameni dragi.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Vacanță minunată într-un loc încântător! — scris în 13.07.22 de Narcis Neaga din SIBIU - RECOMANDĂ