ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Calatorie la “polul frigului”

TIPĂREȘTE

Sambata mohorata de noiembrie. La meteo se anunta ploaie in toata tara. Nu stiu cum sa mai scap de nori si de posomoreala. Nu mai mai incanta nici Benny Hills, nici macar versurile lui Toparceanu. Imi scormonesc amintirile. Gasesc un precedent. Mai demult am mai trecut prin asa ceva, in orasul meu era frig si ceata dar eu am pornit-o totusi “la risc", intr-o escapada montana. Mi-am zis: ”ori va fi si pe-acolo o ceata mai groasa decat zidul chinezesc, ori va fi un soare ca-n Egipt, unde vara n-ai mai mult de 3 zile innorate, caci la munte vremea e mai tot timpul schimbatoare”.

Zis si facut! Am riscat si-n sambata ce-a trecut, am pornit-cu Dana spre Sovata, sperand ca... "poate mai greseste si "Meteo"! ” Ne-am abatut mai intai pe la Corund unde am intrat la pensiunea "Arcso" la o cafea si-am aflat ca o camera cu 2 paturi costa 85 de lei (19 euro) indiferent de sezon, patronul, amabil ne-a servit si cu o carte de vizita si a tinut sa ne arate o camera dubla “pe viu”, "poate-poate", servim la el nu numai o cafea ci si-un revelion anul asta sau macar cateva zile de vacanta in vara viitoare. Am gustat apa minerala atat de la izvorul din curtea pensiunii cat si de la cel din “capul satului”, am intrat intr-o baraca stradala cu suvenirurui unde un satean sincer ne-a zis ca ”noi numai ceramica stim s-o facem, restul produselor, mai ales astea din lemn, le cumparam”. Am cumparat o matura si-un spargator de nuci din lemn, am admirat curajul unui pusti de 8-9 ani care se plimba calare pe-un cal, pe sosea, si-apoi “am taiat-o direct” spre “pasul Bucinului” a carui culme ajunge la 1100 de metri si unde, iata, teoria mea se confirma din nou, e soare, soare, soare, nici n-ajung bine la cele doua partii de schi din varful platoului (partiile Bogdan si Bucin), ca un cer albastru ca-n reclamele turistice sta cocotat deasupra mea. Soseaua Praid-Bucin e impecabila dar mi-aduc aminte cat de “gaunoasa” era in urma cu un deceniu, cand ni se spunea mereu ca apa ce se scurge de pe versanti, o deterioreaza si ca e o sosea ireaparabila…Multi si-au construit de-a lungul anilor cabane de vacanta la Bucin, e-o zona excelenta pentru ski dar drumul pana acolo sus, te dezarma. Pasul Bucinului e-o inlantuire parca interminabila de serpentine, una mai frumoasa decat cealalta. Dar…de-a lungul soselei ce serpuieste cand mai vartos, cand mai agale printre brazi si fagi, se observa din loc in loc, cate o stiva de lemne ce asteapta cuminte la marginea drumului spre a fi dusa undeva. Te doare sufletul cat de mult lemn s-a taiat in aceasta zona. E suficient sa depasesti perdeaua de conifere lasata “de forma” langa sosea si sa descoperi dealuri intregi pline de cioturi…”Se fura dom’le pe-aici, se fura ca-n codru…”. Depasim platoul Bucinului si coboram in depresiunea intr-montana a Giurgeului, acolo unde se afla si vestitele localitati Joseni si Gheorgheni, locuri in care se inregistreaza an de an recorduri negative de temperatura. Dar astazi e o “inversiune termica”, avem noroc, “polul frigului” ne intampina cu caldura si soare. Iarna insa, pe-aici nici nu e de mirare ca “crapa pietrele”, caci depresiunea e inconjurata din toate partile numai de munti, ea are forma unui lighean si aerul rece si greu, odata coborat din munti, greu mai poate fi dat “pe use-afara”. Nu e de mirare faptul ca dintre plantele folositoare lui, omul n-a reusit sa aclimatizeze pe-aici decat una singura, cartoful.

Ne oprim la pensiunea-restaurant de 3 stele “Rubin” din Borzont, ridicata cu fonduri SAPARD si care este construita (precum in Norvegia) aproape in intregime din lemn, de fapt sloganul excursiei noastre a fost nu numai “decat sub norii Tg. Muresului, mai bine la polul frigului” dar si “spre Rubin, prin pasul Bucin”. Terasa, camerele pensiunii, barul din restaurant, pana si peretii toaletei sunt construiti numai din lemn. Pensiunea e cocheta, atmosfera e intima iar lemnul iti da o senzatie de “caldura” In restaurant, pe langa o expozitie de vinuri alese, lampi cu abajururi din coarne de cerb, trofee vanatoresti sau sfesnice extravagante, mai ai si o muzica placuta emisa prin difuzoarele unor “radio-uri de pe vremea bunicii”. Parcarea si curtea e un adevarat recital de aranjamente florale. Ideile nu le-au lipsit celor ce-au inaintat dosarul pentru finantare europeana. Servim o supa de pasare cu taietei, o portie de “sarmale” si una de “piept de pui cu orez”, iar ca bautura o sticla de Coca-Cola, totul la 38 de lei. Bucataria e traditionala transilvaneana dar si internationala. Painea e de casa iar la plecare chelnerita ne intreaba daca nu dorim sa ne impacheteze si restul de paine intr-o punga ca s-o ducem acasa… Aflam ca restaurantul are 160 de locuri cu saloane separate pentru fumatori si nefumatori, iar pensiunea are 10 camere duble.

Ne continuam drumul prin Joseni-Gheorgheni-Lazarea si ne oprim la Ditrau, unde vizitam impozanta catedrala romano-catolica, construita in stil gotic de catre antreprenorul sarb Kladesk Istvan din Subotica, intre anii 1908 si 1911, dupa planurile arhitectulu Kiss Istvan. Piatra pentru constructia catedralei a fost adusa din satul vecin, Remetea. Catedrala e impunatoare atat in exterior cat si in interior, e mult asemanatoare tuturor catedralelor gotice din vestul Europei, intrarea e libera, paznic n-am vazut nicaieri dar in interior era cam rece, asa ca n-am stat prea mult, vroiam mai degraba sa mai prindem ceva din caldura si lumina acestui sfarsit de an. Urmatorul oras e Toplita, unde ne intampina frumoasa rezervatie naturala a vaii Muresului, iar raul Mures ne va insoti pana acasa, la Targu Mures, unde ne-asteapta, bine-nteles, la fel ca si la plecare, un cer acoperit de nori.

Totusi…e-o vorba pe la noi, “mai bine nori decat ceata”, caci atunci cand e ceata, intregul meu oras se scufunda intr-ocean de bucurie peste care ploua cu picaturi prelungi de parfum veritabil. Dar nu orisice parfum ci unul “de firma”, c-un discret “damph” de amoniac, parfum numit “Azomures”.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.11.10 20:53:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHEORGHENI. A mai fost în/la: prin aproape toata tara
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3628 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Inainte de a o porni spre "polul frigului", sorbim apa din izvorul "Forras" izvorul tineretii fara batranete si-a vietii fara de moarte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5500 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[23.11.10 10:26:09]
»

Foarte frumoasa excursia dvs. Si mie mi s-a intamplat de multe ori sa plec la drum pe ploaie si sa ajung la destinatie cu soare si cer senin.

anadragusin
[23.11.10 11:33:53]
»

Am onoarea de acorda SB-ul acestui review. Pozele sunt superbe, in special poza 19. Felicitari, dorgo!!!

Daniel35
[03.04.11 17:04:52]
»

Apoi ati fost la pensiunea Rubin si nu ati fost peste drum la Hanul Basa??? Cea mai buna mancare din ardeal, cele mai renumite bucate... Pe locul 1: Cartofi cu pulpa de porc la cuptor... mnmnnn... Cunoscatorii stiu de ce...

dorgoAUTOR REVIEW
[04.04.11 05:56:39]
»

@Daniel35... in vara aceasta voi face un tur al Romaniei, corabia mea va acosta si la Hanul Basa cu vant din pupa! Cartofi cu pulpa de porc oi cere... Mersi Daniel!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, anadragusin, Daniel35, dorgo

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.7947199344635 sec
    ecranul dvs: 1 x 1