ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti S1
ÎNSCRIS: 06.02.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 8 nopți
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

TIMP CITIRE: 8 MIN

La 'Poarta Arieşului' am găsit ospitalitatea la ea acasă

TIPĂREȘTE

Incitat de impresiile voastre, mi-am facut și eu timp să vă descriu mai multe momente memorabile petrecute de noi la Pensiunea Poarta Arieşului din Arieşeni.

Ca în fiecare din ultimii ani, am avut timp din belşug să pregatim tradiționalul nostru concediu din luna iulie, de câte două saptamâni, cu cazare la pensiuni, în circuit prin România, în care mergem începând cu anul 2006, .

Prima parte şi cea mai importanta a concediului nostru din anul anul 2013 a fost petrecută la pensiunea “Pensiunea Poarta Arieşului" din Arieşeni.

Am făcut o rezervare telefonică pentru o cameră triplş şi demipensiune, am întrebat dacş ne primesc şi cu cățelul şi apoi am început apoi documentarea despre pensiune.

Mai întâi informațiile generale.

Pe internet se spunea despre pensiune că are un număr de 7 camere de 2 locuri şi 2 camere de 3 locuri, iar camerele au baie, televizor şi internet. Camerele sunt mari cu posibilitatea de a fi adăugat un pat suplimentar, pentru copii.

La fiecare din cele 2 etaje este câte un living, afară dispunem de o terasă acoperită şi de un grătar, în plus, există o sală de mese în interior, o bucătărie.

Adresa completă a pensiunii este sat Bubeşti nr. 75c, 517040, sat care aparține de comuna Arieşeni. Coordonate GPS: N 46.506420, E 22.699034

Pensiunea este situată pe DN75, la 2km de pârtia de ski de la Vârtop, spre Arieşeni.

Cu lecția despre pensiune învățată şi cu excursii multe pregătite (despre care vom scrie un articol separat) a venit şi ziua plecării. Echipa a fost ca de obicei, eu, soția, băiatul, de 15 ani la acea vreme şi cățelul.

 

Pe drum am făcut 2 opriri: una neplanificată, chiar înainte de Sebeş, ca să vizitam cetatea Câlnic

Citisem despre această cetate, mi-a rămas în minte articolul și, brusc, trecând pe șosea pe lângă indicatorul turistic de culoare maro "spre Cetatea Câlnic" am întors mașina înapoi și am vizitat-o.

Cu mâna pe inimă, vă spun că este una din cele mai frumoase din România și am văzut cel puțin 20 de cetăți sau biserici fortificate până acum... ar fi păcat să nu o vizitați.

A doua oprire, de data asta planificată, a fost la Cetatea din Alba Iulia: trei ore am zăbovit pe aici și nu am reușit să vedem nici măcar jumate din atracțiile de acolo!

Cetatea din Alba Iulia (am aflat după aceea) a fost aproape integral renovată în ultimii ani, cu staruința unui primar inimos, care a știut să atragă și multe fonduri europene.

Poate par cam entuziast, dar Cetatea Alba Iulia mi s-a părut cea mai frumoasă din câte am văzut până acum, şi în țara și în străinătate, așa că am termen de comparație.

Norocul a fost că în dimineața plecării din Bucuresti, am mai intrat odată pe internet și am aflat de "Traseul celor 3 cetăți": este un circuit în interiorul Cetății Alba Iulia (singurul la care plătesti un bilet de intrare, în rest se vizitează totul gratuit) care îti permite accesul inclusiv în celula în care a fost inchis Horea, în partea de sus a intrării principale din Cetate.

Dupa incursiunea în Evul Mediu, am continuat drumul spre Arieşeni: ultimii 125 de km, din Alba Iulia până la Arieşeni, i-am facut în 2 ore şi jumătate: pe tot acest drum, la fiecare 100-150 de m ai de “negociat” câte o curbă...

Venind dinspre Alba Iulia, ca punct de reper, trebuie să ştiți că pensiunea Poarta Arieşului este situată aproape de ieşirea din Arieşeni, spre Vârtop, cu circa 50 m înainte de panoul care indică sfârşitul comunei Arieşeni, pe partea stângă a drumului. Din păcate, pensiunea nu are o firmă vizibilă de la distanță.

Odată ajunşi la pensiune, după 500 de km parcurşi în acea zi, gazdele, foarte săritoare, ne aşteptau cu o masă bună și o tărie, din partea casei :)

De altfel, despre gazdele noastre, familia A., nu putem avea decât cuvinte de laudă. Au fost foarte drăguăi cu noi, ne-au sfătuit și au participat la alegerea destinațiilor noastre în fiecare zi petrecută acolo, într-un cuvânt, ne-au facut să ne simțim cu adevărat la o familie primitoare din Țara Moților.

Bucatele servite în cele 8 zile la pensiune de doamna A. au fost foarte gustoase, cu un mic dejun foarte consitent, iar pentru mesele de prânz eram întrebați în prealabil ce am dori să ni se gătească.

Ospeția gazdelor a fost copleşitoare, ca exemplu, ziua de naştere a sotiei a căzut în perioada şederii acolo, iar doamna A., la rugămintea mea, a fost de acord să ne faca un tort pentru a sărbatori evenimentul, fără a primi bani în plus, aşa că tortul respectiv (de altfel foarte gustos, cu un blat bine insiropat, frişcă şi multe fructe de pădure) a fost considerat un cadou din partea lor, care a înlocuit desertul zilei respective.

Pe perioada şederii acolo ne-au mai făcut cunoştință cu o nepoată de a lor, de vreo 8 ani (locuia cu părinții în casa de alături) care ne-a şi însoțit apoi în mici excursii, pe dealurile de lângă pensiune, după amiezele, când mai aveam energie, după întoarcerea din traseele din dimineața respectivă.

Ajutați de fată, am pătruns şi pe partea cealaltă a pensiunii şi a râului Arieş, unde existau mai multe proprietăți vaste (şi cam nelocuite…) dotate cu un loc simpatic de grătar în aer liber, la baza unui brad imens, cu pietre de jur împrejur pe post de scaune, cu fânețe şi cu… tufişuri cu merişoare. A fost prima dată în viată când am văzut cum arată de fapt aceste fructe în stare proaspătă şi am avut norocul să fim acolo exact în perioada de coacere a lor, astfel că am putut culege cu mâna noastră câteva fructe din rămurele.

Entuziasmat de descoperire, am încercat sa iau câteva crenguțe de merişor pentru a le planta la Bucureşti, dar gazdele noastre ne-au “liniştit”, asigurându-ne că nu vom reuşi: nu rezistă drumului şi nu le prieşte în alt loc.

Câteva descrieri ale pensiunii.

Maşina am parcat-o în fata pensiunii, într-o parcare proprie, chiar pe marginea drumului.

La construcția şi decorarea pensiunii s-a folosit foarte mult lemn, iar ăsta este un factor care contribuie la farmecul şi aspectul rustic al pensiunii.

Camera de trei paturi în care am stat, situată la etajul unu, era destul de mare, cu vedere spre şosea (dar nu a fost zgomot de la maşini), şi spre dealul de pe partea cealaltă a şoselei, care avea la bază o mare pajişte. Apropo de această pajişte cu o fâneață pe ea, domnului A., gazda noastră, i-a luat aproape o săptamână, cât am stat noi acolo, să o cosească (era proprietatea lor, probabil). În fiecare dimineață când mă trezeam şi mă uitam pe geam, domnul A. era acolo “la datorie”, cu coasa în mână. De altfel, spre sfârşitul sejurului gazdele s-au şi scuzat spunând că am avut ghinoin de am nimerit tocmai în perioada de coasă, altfel ar fi stat mai mult cu noi, după amiezele, de vorbă.

Apropo de discuții, am avut parte în cele opt zile de la Pensiunea Poarta Arieşului de multe conversații cu gazdele noastre şi cu nepoata lor care ne însoțea în micile excursii de pe acel deal de vis-a-vis de pensiune şi în locul secret cu tufe de merişoare.

Ce m-a impresionat cel mai mult din acele discuții a fost următorul răspuns. La întrebarea noastră despre cum văd ei soarta proiectului canadian de exploatare a aurului de la Roşia Montană (gazdele fiind originare chiar din comuna respectivă) mi-au dat o părere de bun simt, care ar trebui să facă să le crape obrazul de ruşine guvernatilor şi politicienilor noştri, care dezbăteau intens în acel an chiar chestiunea exploatării de la Roşia Montană: “noi am dori ca la Roşia Montană să fie relansat mineritul, ca să aibă oamenii unde munci, dar dacă se ajunge la distrugerea zonei şi la periclitarea cadrului natural, iar copii noştri un viitor cu o natură distrusă, mai bine fără…”

Până la urmă, faptul că în zona Roşia Montană a decăzut mineritul a contribuit la lansarea turismului în zonă. Aşa a apărut pensiunea “Poarta Arieşului”, ca urmare a nevoii familiei A. de a compensa lipsa de locuri de muncă!

Am lăsat pentru final, geneza numelui pensiunii, adică “Poarta Arieşului”: este legată de faptul că în spatele pensiunii curge râul Arieş, care acolo este foarte aproape de izvorul său, astfel că debitul este râului este mic în zona pensiunii, dar este oricum doarte plăcut la la vedere :)

Legat de apă, în curtea de circa 500 m pătrați a pensiunii, în uşoară pantă descendentă, spre râu, erau niste jgheaburi de lemn, rămăşițele unui mici aducțiuni de apă care a existat şi care era canalizată înspre un mic bazin. Gazdele noastre ne-au spus că izvorul care alimenta acea aducțiune a cam secat, dar că lucrează la construcția unei mici piscine în interior (la parterul pensiunii, cum ar veni) şi, din ce văd acum pe net, această nouă piscină a devenit o atracție în sine, fapt ce sporeşte dorința noastră de a reveni în acel loc, alături de aceşti oameni săritori şi cu o gândire atăt de profundă.

Despre excursiile din zonă urmează un articol separat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de FlorinAndrei in 03.05.15 07:50:53
Validat / Publicat: 03.05.15 14:33:25
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FlorinAndrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Pensiunea Poarta Arieșului. Cu noua noastră prietenă :-)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com

  • ECOURI la acest review

    3 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [03.05.15 14:36:35]
    »

    Mutat în rubrica "Pensiunea Poarta Arieșului, ARIEȘENI [AB]" (nou-creată pe sait)

    -

    Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

    Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

    Aurici
    [04.05.15 10:22:25]
    »

    @FlorinAndrei - Acum vreo 4 ani, am fost la Muzeul Mineritului de la Rosia Montana unde am avut un ghid foarte bun (care fusese reprezentantul sindicatului si acum era printre cei norocosi cu un loc de munca) si la aceeasi intrebare "ce parere au de proiectul, atat de controversat", am primit un raspuns total opus. Eram revoltati si noi ca marea majoritate a tarii, ca se distruge mediul... etc. si noi eram convinsi, la acea vreme, ca la fel cred si localnicii, prin urmare ne exprimam in sensul acesta. Ghidul s-a uitat la noi, s-a incruntat si ne-a spus foarte taios: "cand voi n-o sa aveti ce pune pe masa copiilor, nu o zi, doua ci in fiecare zi, fara vreo speranta ca va fi altfel, puteti sa va dati cu parerea stand pe scaune la Bucuresti. Pana atunci noi vrem sa facem ce am facut din tata-n fiu pe meleagurile astea". A fost foarte ciudat. Ne-am dus acolo cu o parere si am plecat cu alta. De atunci n-am mai emis nici o judecata. Cine stie cum o fi mai bine pentru oamenii aceia? Gazda dvs a reusit cu o pensiune dar nu toti din zona sunt la fel de norocosi.

    FlorinAndreiAUTOR REVIEW
    [04.05.15 10:30:34]
    »

    @Aurici - Salut, ce pot să zic...

    Noi nu am reușit atunci să ajungem în Roșia Montană, deci nu mai vizitat nici acel Muzeu la Mineritului.

    Este greu acum să mă pun în pielea oamenilor din zonă...

    Partea proastă este că până la urmă "jocurile" cu această exploatare se fac (se vor face) indiferent de ce cred oamenii: banul dictează...

    Partea bună (sper) este că de vreo 2 ani nimeni nu mai zice nimic de această investiție...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, FlorinAndrei
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Poarta Arieșului [Bubești]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049175977706909 sec
    ecranul dvs: 1 x 1