Peisaj deosebit si liniste deplină
Vreau sa mentionez de la inceput faptul ca nu cunosc daca pensiunea este clasificata in margarete sau cate are, dar la introducerea pe site am fost nevoit sa selectez ceva pentru a fi acceptat review-ul.
Am fost cazati la aceasta pensiune la inceputul lunii august 2011, asa ca s-ar putea ca unele amanunte sa-mi scape si datorita timpului scurs de atunci pana la data scrierii acestor randuri.
Pensiunea se afla situata la o altitudine de cca. 1150 m, intr-un vechi catun de munte inconjurat de paduri de brad si pajisti, la cca. 1,5 Km de Cascada Bucinis (Patrahaitesti). Cred ca este si cel mai apropiat punct de cazare fata de acest obiectiv turistic. Satul apartine administrativ de comuna Arieseni.
Pentru a ajunge la pensiune, mergand cu masina, pe DN 75, dinspre centrul Arieseni spre Stei, dupa cca. 1 Km se coteste la stanga, pe valea paraului Valea Steului (trecand pe langa pensiune Montana) si se continua pe un drum comunal pietruit cca. 5 Km pana la pensiune (la un moment dat drumul se desparte de cursul paraului). O sa incerc sa atasez si o imagine cu harta zonei.
Pensiunea este si punctul final pana unde se poate ajunge cu masina. De acolo mai departe spre Cascada Bucinis accesul se poate face doar pe jos.
La cca. 8 km se afla varfurile Curcubata Mare (1849m) si Curcubata Mica, unde se pot face excursii de o zi. In Patrahaitesti se afla si un atelier de artizani, unde se confectioneaza diferite obiecte din lemn si de asemenea exista un muzeu unde sunt expuse lucrari de artizanat local.
Pe terasa din fata pensiunii, atat turistii cazati acolo cat si cei care sunt doar in trecere spre Cascada Bucinis pot servi o placinta intinsa cu branza, pregatita pe loc, o cafea, o afinata etc. De asemenea, la pensiune exista si un mic magazin mixt.
Proprietarii sunt foarte ospitalieri si locuiesc intr-un alt corp de cladire situat in aceiasi curte. Cladirea destinata cazarii turistilor este o casa traditionala, compusa din 5 camere, 1 baie comuna, o sala de mese decorata cu elemente vanatoresti, o terasa. De asemenea, pensiunea dispune si de o bucatarie echipata, aflata exclusiv la dispozitia turistilor. La cerere, proprietarii pensiunii pot asigura si demipensiune sau pensiune completa, la preturi decente, care se pot negocia la fata locului, in functie si de preferintele clientului. Exista flexibilitate din partea proprietarilor.
Noi am solicitat sa ni se serveasca o masa principala in fiecare zi iar restul le-am pregatit noi in bucataria pusa la dispozitie turistilor. Mancarea servita a fost foarte buna iar raportul calitate/pret de asemenea. Anumite produse din gospodaria pensiunii le-am cumparat la preturi rezonabile, separat de la gazdele noastre (lapte, branza, oua de casa, slanina, paine de casa foarte buna facuta de proprietara - d-na Aurica).
Desi eram in luna august, la Patrahaitesti la acea data erau cirese coapte, in ciresii din livada pensiunii (unde am fost invitati sa ne autoservim). In livada din spatele pensiunii mai erau meri, nuci, pruni, dar si arbusti fructiferi. In jurul pensiunii copii au avut spatiu verde urias pentru alergat si joaca. Au avut si cu cine, fiindca vizavi de pensiunea unde am fost cazati, mai erau niste copii ai localnicilor, cam de aceiasi varsta, cu care s-au imprietenit si mai apoi s-au jucat zilnic pana la plecare spre casa. In imediata apropiere a pensiunii se puteau culege fructe de padure: afine si zmeura. Copii au fost foarte incantati si mai mereu ii gaseam ”la zmeuris”.
Una peste alta, consider ca Pensiunea Mocan Ioan din Patrahaitesti este un loc potrivit pentru cei care stiu sa aprecieze in primul rand natura, vor liniste si relaxare, intr-un loc retras, fara poluare, toate acestea la un pret rezonabil. Nu este cea mai potrivita alegere pentru cei care pun in prim plan confortul, in ceea ce priveste conditiile de cazare (de exemplu, pensiunea dispune doar de o singura baie comuna) sau pentru cei care au pretentii de servire a mesei la restaurant, cu meniu foarte diversificat.
Trimis de geo73 in 10.03.13 20:00:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ARIEȘENI [AB]. A mai fost în/la: Paltinis - Hotel Cindrel (jud. Sibiu), Pensiunea Lazar - Albac (jud. Alba), Cabana Pavel - Rau Sadului (jud. Sibiu)
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geo73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@geo73: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.