GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Chiar daca sejurul este din 2006, incerc sa-mi (re) amintesc cit mai multe detalii, pentru ca aceasta pensiune si acest loc (Sulina) merita promovate si recomandate.
Incep prin a spune ca aceasta pensiune nu este pentru pretentiosi; pensiunea are 2*, si 2 grupuri sanitare cu wc si bai in curte, in afara casei.
Fiind 3 cupluri am inchiriat o aripa a casei, cu 3 camere; camerele sunt modeste (tv am avut doar intr-una), cu pat dublu si sifonier si un frigider care deservea toate cele 3 camere.
Camerele extrem de curate si cu asternuturi apretate.
Grupurile sanitare, la fel de curate, cu apa rece si calda non-stop. Grupurile sanitare aveau in dotare un wc si un dus, fiecare.
Ne-am gospodarit singuri, ajutati fiind si de d-na MAxim; accesul la bucatarie este liber
De regula, dimineata mincam "din traista" (in Sulina exista magazine alimentare de unde ne aprovizioam), ne mai gatea si gazda (gateste doar peste pentru turisti, in toate felurile si toate chipurile, exceptional), mai mincam si la terasele din oras.
Orasul este destul de deprimant, multe cladiri in paragina.
Dar este locul in care te poti relaxa total:
- nu sunt masini deloc (singura masina era cea a politiei de frontiera care patrula ridicind praful)
- umbli cu undita/lanseta dupa tine si, acolo unde vrei, te asezi si dai la peste
- exista un microbuz care face legatura intre oras si plaja (aprox 3 km)
- plaja e de vis: lume extrem de putina, nisip fin, nu ai sezlonguri, nu auzi muzica, ai in departare o dugheana de unde sa-ti iei o apa, un suc
- am vazut acolo cele mai frumoase apusuri de soare din viata mea!
- gasisem un loc de vis: o bucata de plaja unde un brat al Dunarii se varsa in mare; in acel loc baietii intrau in apa pina la briu si lansau dupa avati, iar noi, fetele, stateam cuminti pe plaja, pe izoprene si dadeam la undita dupa platici... se prindeau intr-o veselie :).
Chiar daca ne napadeau tintarii la apus, nu ne mai induram sa plecam de acolo; eram zoriti doar de ultimul microbuz care pleca de pe plaja la orele 21.00
Am ramas cu o amintire frumoasa despre oamenii si locurile de acolo; Sulina este cea mai indepartata asezare de Tulcea.
Cind ne-am dus, fiind prima iesire in Delta, ne-am gindit sa admiram toate minunatiile si am luat Pasagerul, vaporul mare si greoi care face de la Tulcea la Sulina aprox 5 ore; la intoarcere am luat Rapida, care face aceeasi distanta in doar 1.5 ore.
Este incredibil cum traiesc oamenii de acolo; toata aprovizionarea se face pe apa, cu vaporul. Atunci cind vine vaporul, se umplu si magazinele; vaporul pare un imens bazar (cartofi, alimente de toate felurile, faianta, gresie, pepeni etc etc)
Oamenii de acolo traiesc altfel si au si un alt ritm al vietii; ritm care ti se transmite si tie cit stai acolo... si nu pentru ca esti in concediu!
Am vazut vaci care maninca stuf, pentru ca acolo iarba este mica si arsa; oamenii "cosesc" stuf si il pun la pastrare pentru iarna, ca sa dea vacilor sa manince.
In mincare, gazada folosea doar frunze de telina, pentru ca nu crestea deloc in pamint marar, leustean sau patrunjel.
Trecerea Dunarii se face cu o barca... o barca normala cu un nene barcagiu vislas care toata ziua asta face: trece oamenii cu barca dintr-o parte in alta, Dunarea find foarte lata acolo. Tariful era atunci de 5000 lei vechi/persoana.
Momeala pentru pescuit e marfa de contrabanda acolo; exista un magazin cu articole de pescuit care e vai mama lui... vindea doar tipari ca momeala, in conditiile in care pescuitul cu tipar e considerat braconaj si inteleg ca ti se face chiar dosar penal daca esti prins.
La indicatiile celor de pe acolo, ne-am facut treaba cu niste copii de la o casa de copii, care "cresteau" rime :)))
asta da biznis!
cu asta se ocupau, ferindu-se evident de supraveghetorii lor si vinzind "marfa" pe la colturi de strada
O intreaga aventura cu momeala!
II fugaream pe pusti peste tot, sa cumparam rime... si la niste preturi, de nu va mai zic! ; am dat atunci pe un borcanel mic cu niste rime groase ca serpii, 200 000 lei :))
In fine, ca sa scurtam povestea, cred ca a fost cel mai relaxant concediu pe care l-am avut...
Pensiunea stiu ca era in dezvoltare in 2006, in sensul ca la coltul strazii isi mai faceau un corp de cladire, nu stiu in ce stadiu or fi acum.
Si mai aveau si un apartament in oras, pe care il inchiriau.
Sper insa ca atit conditiile de cazare de acolo, cit si minunata plaja din Sulina sa fi ramas la fel...
Voi reveni si cu citeva poze....
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.15448100 N, 29.65786700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am citit si am vazut raiul pe pamant: sa stau sa pescuiesc intre mare si Dunare, in timp ce sotia sta liniztita si se perpeleste la soare, iar seara mergem la pensiune intr-o localitate fara masini in care copilul se poate juca in voie! Superb.
Superb ai descris si tu tot acest tablou mirific, felicitari!
intr-adevar e tare frums la Sulina dar pacat ca orasul nu mai e ce-a fost candva! ai relatat frumos chiar daca vacanta e din 2006, nu cred ca s-a schimbat ceva pe acolo! felicitari!
Datorita vechimii mari a impresiilor, se retrag PMA. Dupa cum recunoaste chiar autoarea, schimbari erau in curs inca din momentul vizitei sale.
Am si eu cateva ponturi pentru iubitorii Sulinei, imi permit pentru ca am fost acolo acum un un.
Magazinele alimentare sunt la fel de aprovizionate ca-n orice alt oras, iar preturile nu sunt mai mari. Sa nu va speriati de gazdele sau proprietarii de pensiuni care va cer pentru un bors de peste o suma care la prima vedere o sa vi se para mare, intrucat borsul pescaresc in Delta Dunarii nu inseamna o farfurie de ciorba de legume cu o bucata de peste inauntru, ci o adevarata minune gastronomica, peste se mananca separat de zeama, ca un de rasol, stropit din belsug cu mujdei de usturoi. Si daca spun peste, ganditi-va la o cantitate mare, nu un baboi amarat.
Rame se gasesc in aval de port, se deschide un dig pe langa bratul care merge spre lacurile Rosu si Rosulet, acolo veti gasi delicioasele rame rosii, numa' bune pentru pescuitul la somn.
Sa nu ratati o excusie cu salupa pe lacurile amintite mai sus. Acesti proprietari de ambarcatiuni va pot face borsul de peste de care va ziceam, dar atentie la apa; rugati-l sa ia apa din oras, apa potabila, pentru ca ei o folosesc pe cea din Dunare. Ii gasiti pe proprietarii acestora de-a lungul cheiului. Interesant ar fi sa va uitati de o salupa rapida, fiindca drumul pana la complexul Rosu, aflat pe lacul cu acelasi nume se face in cateva ore, cu barca cu motor simpla, cu viteza mica (nu stiu cum s-o clasific). La complexul de la Lacul Rosu, e bine sa aveti in papornita de-ale gurii, inclusiv bere daca sunteti amatori. Preturile si serviciile lasa de dorit, chiar daca poate ultimele s-or mai fi indreptat intre timp. Nu ratati o iesire in mare (cu barca inchiriata, evident) la farul vechi si cel nou. De altfel in stanga senalului navigabil, chiar la varsarea bratului Sulina in mare se afla coloniile de pelicani. Localnicii stiu locurile de unde-i puteti fotografia fara sa perturbati aceste minuni ale naturii. Vara, cereti-i barcagiului sa va lase la plajele virgine (stiute doar de ei) apoi sa va recupereze la o ora stabilita de comun acord. Niciodata localnicii n-o sa va indrume spre un loc de pescuit in care chiar veti prinde ceva, desi daca sunt intrebati va vor da anumite lamuriri (majoritatea false). E o regula nescrisa in Delta Dunarii, isi apara in felul acesta "obiectul" de pe urma carora traiesc, pestele. Schimbul alcool contra peste nu mai este valabil, cum era acum 20 si ceva de ani. Poate doar in schimbul unei cantitati de benzina sa capatati ceva peste de la pescari, dar odata cu montarea unei statii Petrom (parca) in port si aceasta practica a devenit nula.
Recomand calatoria spre Sulina cu "pasagerul" care vine de la Galati. Veti face cam 5 ore, insa drumul e absolut fascinant. La intoarcere puteti opta pentru "catamaran" sau "rapida". Am pus ghilimele pentru ca astea sunt denumirile sub care sunt cunoscute vasele de pasageri in Delta Dunarii. Distractie placuta!
@Santana
multumim pentru lamuriri
Cu acest prilej, da, intr-adevar, mi-am amintit ca gazda ne servea ciorba de peste cu carnea separat, stropita din belsug cu mujdei de usturoi.
Si d-l Maxim are un job interesant: lucreaza in port, pe o ambarcatiune care iese in larg, in mare si ghideaza navele straine catre portul Sulina. Acum imi pare extrem de rau ca nu am dat curs invitatiei dinsului de a-l insoti intr-una din zile; cred ca era ceva inedit si spectaculos.
In privinta locurilor de pescuit, sigu ca nici un localnic nu-ti va vinde vreun pont; la intrebarea noastra "si unde credeti ca gasim peste? ", raspunsul era "Peste este peste tot, doar ca este acoperit de apa"
Insa noi am cumparat crap si somn cu 60 000 lei vechi, respectiv 80 000 lei vechi/kg... pesti mari si frumosi, minim 4-5 kg avea unul.
In privinta plimbarilor cu barca, am facut una singura: pe un barcaz cu motor, costul fiind destul de piperat: 2 mil lei vechi (cost care s-a imparit la 10 pers, capacitatea barcii), pentru o plimbare de cca 3-4 ore. (plimbare care a fost cu peripetii, ne-a apucat furtuna, ploaie etc)
"In privinta plimbarilor cu barca, am facut una singura: pe un barcaz cu motor, costul fiind destul de piperat: 2 mil lei vechi (cost care s-a imparit la 10 pers, capacitatea barcii), pentru o plimbare de cca 3-4 ore. (plimbare care a fost cu peripetii, ne-a apucat furtuna, ploaie etc) "
Pretul nu mi se pare mare. Chiar nu stiu cat am platit pentru plimare - care sa lungit pe toata durata zilei - si borsul de peste. Am fost sase familii, cu prichindeii dupa noi. Asta si nu numai, este avantajul plecarii in gasca. Chiar este indicat in delta, pentru ca-mi inchipui ca e greu sa iei de unul singur o salupa. Pai daca nu va prindea furtuna, atunci puteati sa spuneti ca ati pierdut jumate din spectacol. Veneam din mare, iar pe la farul nou, doua barci cu pescari, la vasle, asteptau la mal trecerea stihiilor. Capitanul salupei a oprit, i-a remorcat fara nicio problema, apoi in port s-au salutat... Eu am crezut ca e ca pe sosele: cat ma costa? Nici vorba. Cine stie ce reguli sunt, am sentimentul ca marinarii, fie ca sunt pe un cargobot sau pe o simpla barca, au reguli care sunt respectate mai abititir decat noi, cei de la uscat. Sigur amicul pepsi stie mai multe!
rog un WM sa anuleze comentariul meu de la una din pozele postate si anume: P4671-08
multumesc
Pana la validare noi nu o putem face (nici macar nu vedem pozele). Tu nu o mai poti face, prin functia EDIT?
Placerea este de partea mea. Sa-ti fie cu folos. Oricum le voi valida cat pot de repede (in ordinea urcarii lor pe sait).
salut,
Imi pare bine ca ti-a placut concediul din Sulina. S-a mai schimbat ceva in 5 ani.
Udrea iar a aruncat cu banii a facut trotuar din lemn si piatra pana la plaja.
Cel de lemn e deja rupt pe alocuri, noroc de cel pavat. Costul unei barci e cam 200 mil, dar si barcile merg pe benzina. Bine ca acum depinde si de cat papa motorul .
Cu benzina asta la 6 lei cam scumpa deplasarea cu motor cred ca e mai ok la rame
[...]
Legat de plimbarea pana la mare in larg chiar se merita.
Asta poate alta data: D
Numai bine!!!
NB pensiunea_maxim este (sau a fost) reprezentant al unității
@pensiunea_maxim
Fotografiile incarcate de dvs. , in calitate de reprezentant al unitatii de cazare, au fost sterse. Acolo unde le-ati incarcat dvs. , sunt permise doar foto incarcate de cei ce v-au calcat pragul in calitate de turisti. Oricum ele exista pe saitul pensiunii.
Daca doriti sa incarcati fotografii din/de la pensiune, dupa ce obtineti acceptul administratorului saitului, le puteti incarca la rubrica Fotografii oficiale, de prezentare de pe prima pagina a obiectivului in cauza.
Multumesc pentru intelegere!
E ok nu am stiut
Numai bine
NB pensiunea_maxim este (sau a fost) reprezentant al unității
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2016 Dupa 10 ani — scris în 13.07.16 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Pensiunea Maxim - o alegere inspirata — scris în 25.08.15 de cena din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Recomand — scris în 17.09.14 de Dalton din CLUJ - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Casa Maxim — scris în 22.09.13 de dragos21kc din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Conditii bune pentru Sulina — scris în 12.08.12 de gigioc din RM VALCEA - RECOMANDĂ