ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2014
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 13.04.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 nopți
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O oază de pace şi bunăvoinţă

Ilustrație video-muzicală
Frederic Delarue - A Healing Gift for Humanity şi ciripit de păsărele
TIPĂREȘTE

Coborând dinspre "Fălt'şieni"-Târgu Neamţ, cu gândul să poposesc oleacă în Piatra Neamţ, de care mă leagă oareşce amintiri din "copchilărie", am oprit într-o benzinărie, undeva mai pe la margine, şi am început să caut loc de cazare. Cu o ultimă răsuflare, telefonul meu m-a ajutat să intru pe net.

Cu puţin timp în urmă, fiind la încărcat pe scaunul de lângă mine, unde aveam şi o plasă cu cumpărături, îmi explodase o sticlă cu iaurt, care n-a apucat ea să împroaşte prea mult prin maşină, fiind în pungă, însă telefonul, da.

De aceea ziceam că într-o ultimă răsuflare, pt că noaptea a dat ortu' popii, sărăcuţul.

Iniţial am găsit şi am rezervat prin telefon o cameră pe lângă gară, la Lido, dar ajungând acolo, mi-am dat seama că e un trafic infernal, iar parcarea trebuia plătită. Şi nu puţin.

Aşa că după ce am anunţat că nu mai merg, am pornit mai departe, în direcţia Bicaz, convinsă că la ieşirea din oraş voi găsi suficiente locuri de cazare. Am avut dreptate. E plin!

La ieşire din Piatra Neamţ, am căutat un loc unde să mănânc ceva cald. Am parcat în faţa unui restaurant, exact peste drum de o altă pensiune, care la o primă vista era plăcută, ca imagine, cu parcare mare în curte.

Stând la masă, m-am tot uitat eu spre pensiunea aceea, dar parcă-parcă ceva îmi şoptea să mai caut. Aici era un trafic intens, iar eu voiam linişte şi natură. Pornisem din Maramureş, mişunasem prin Bucovina... oameni, aglomeraţie, discuţii... acum căutam liniştea, ca să-mi odihnesc un pic mintea. Mai aveam drum lung până acasă, la Timişoara.

Aşa am dat peste Farmecul Pădurii - o pensiune care chiar este, aşa cum îi spune şi numele - în mijlocul pădurii.

Am sunat şi mi-a răspuns un domn, foarte amabil, prezentându-se: M. Cu multă răbdare, rar şi repetat, aşa ca pe înţelesul meu de turist obosit la acea oră, mi-a dat indicaţii cum pot ajunge la pensiunea d-lui.

Era pe înserate când am pornit.

La Farmecul Pădurii se ajunge luând-o înspre Bicaz, pe DN 15, până în localitatea Bistriţa, unde la dreapta se deschide un drum spre mănăstirea cu acelaşi nume. Drumul se înfundă cu acest locaş de cult, iar imediat în stânga, în dreptul unui birt sau magazin (am uitat ce e acolo), se deschide un drum pietruit, cu un coborâş în pantă, care se continuă de-a lungul unor case. Aici am mers încet, ca să nu ridic praf în urmă, deoarece oamenii stăteau pe băncuţe prin faţa caselor.

Drumul e bun. De ţară, cu pietre, dar bun.

Am ajuns la o răscruce, unde e o placardă cu numele pensiunii. Am luat-o la dreapta. N-am mai mers mult şi am dat de pensiune. Ei, dar până aici... pădure şi numai pădure, o linişte, aşa cum căutasem, aer curat, verde de jur împrejur şi ciripit de păsărele.

Până să ajung, am "adulmecat" locul şi mi-a plăcut ce simt.

Se simt oamenii buni, ştiaţi? Se pot simţi locurile primitoare, dacă vrem. Aşa am simţit şi eu, că am ajuns într-un locşor cu oameni primitori.

Pe dreapta acestui drum ce mergea în paralel cu pădurea, am dat cu ochii de pensiune.

Am intrat pe poartă şi am parcat imediat în dreapta, lângă o altă maşină. Ceva mai târziu am aflat că era a unei familii cu copil mic, ce se cazase pt o noapte, iar a doua zi dimineaţă urma să plece. I-am întâlnit în chioşcul din curte, unde-şi scoseseră mâncarea rece adusă de-acasă.

D-l M. m-a întâmpinat cu bucurie şi amabilitate. M-am prezentat, şi ulterior am observat că mi-a reţinut numele, pt că până la plecare mi-a spus "d-na Lidia", ceea ce mi-a creat un sentiment de familiaritate.

Tot ce i-am cerut, înainte de orice, a fost o cafea, altfel n-aş fi putut vorbi coerent :))

A sărit repede şi mi-a făcut una, aşa... mai cu zaţ, dar cu suflet.

Acest domn este o persoană cam de vârsta mea, subţirel şi deosebit de ager. Cât am stat acolo, de dimineaţa devreme şi până în noapte, i-am tot auzit paşii mişunând de ici-colo. Foarte harnic acest domn! Cred că iubeşte ceea ce face, îşi iubeşte pensiunea... pt că Farmecul Pădurii este o pensiune de familie.

Chiar dacă eram în zilele sărbătorii Sfintei Maria (jumătatea lui august), doamna era plecată la serviciu. Lucrează în turism, dar n-am reţinut prea bine ce şi unde. Am aflat despre acest lucru, pt că d-l M. mi-a umplut masa cu pliante turistice, cu locuri de vizitat în zonă.

Dacă îmi amintesc bine, cazarea pe noapte este de 100 lei.

Venisem iniţial să stau doar o noapte, dar văzând cât este de frumos locul, şi gândindu-mă că a doua zi voiam să mă plimb cu telegondola, să urc înapoi spre Tg Neamţ la casa lui Creangă şi la o herghelie de cai, am plătit pt două nopţi.

Ştiţi ce mi-a plăcut? ... că imediat ce i-am spus asta d-lui M., s-a bucurat şi mi-a zis: pt un turist care stă două nopţi (de parcă era ceva extraordinar!), voi face reducere la 75 de lei. Aşa că am plătit 150 lei în total.

Mai întâi mi-a dat o cameră la primul etaj, mai micuţă, cu două paturi şi, probabil, cu duş. Toate uşile erau deschise şi m-a lăsat să aleg ce-mi place. Mi-am lăsat bagajele (de fapt mi le-a lăsat, pt că d-l Mititelu mi le-a cărat pe scări) şi am coborât în curte, cu sprayul de ţânţari în mână, ca să mai stau la aer şi să-mi savurez cafeaua neterminată. Nu-mi amintesc să fi fost nevoie să folosesc sprayul.

Între timp, d-l M. a avut timp să cugete. A venit la mine şi mi-a spus că fiind liberă pensiunea, el s-a gândit să îmi dea un apartament cu vană, dar care este mai sus cu un etaj. Îmi convine?

Doamne! Cum să nu?

Şi din nou mi-a luat bagajul şi am urcat pe o scară destul de îngustă, în spirală.

Apartamentul este mare, cu vană pe colţ, apă caldă-rece, cu balcon lung, spre care se deschid şi celelalte camere de pe culoar. Peisajul din faţă... deal cu pădure, impresionant de frumos şi plin de pace.

Oboseala mi-a trecut şi am stat până târziu pe balcon, admirând vârfurile întunecate ale copacilor ce se conturau pe cerul înstelat, şi ascultând un cor bărbătesc ce răzbătea în surdină dinspre mănăstire, ca un ecou. Vă puteţi imagina ce atmosferă? ... să priveşti noaptea cerul plin cu stele, să asculţi liniştea şi acel cor bărbătesc în fundal, de parcă îngerii cântau, sărbătorind împreună cu noi sărbătoarea Sfintei Maria. Cum să uit aşa ceva?

Dimineaţa... surpriză!

Când am ieşit pe balcon să mă bucur de noua zi, pe măsuţă am dat cu ochii de o tavă, pe care era o ceşcuţă, o cafetieră şi zaharniţa.

D-l M. intrase în camera alăturată, ieşise pe balcon şi mi-o pusese acolo, ca imediat ce fac ochi, să am cafeluţa caldă la dispoziţie. Doamne! După ce fusesem în Maramu' la acea pensiune unde cafeaua era la raţie şi puţină, gestul d-lui m-a impresionat profund!

La fel a procedat şi spre seară, după ce-am revenit din Piatra Neamţ, la fel şi a doua zi dimineaţă. În tăcere, fără să-i cer, îmi punea cafeaua pe măsuţa de pe balcon. Reţinuse că în prima seară a fost primul şi singurul lucru ce-l dorisem şi a înţeles că îmi place cafeaua.

Cu toate că este nefumător, mi-a adus şi scrumieră, chiar dacă şi aici predomina lemnul ca şi la Amethyst în Maramureş.

Mă rog... oameni şi oameni!

Aşadar, pensiunea este foarte frumoasă! Aşa cum veţi vedea şi în fotografii (regret că n-am făcut mai multe), în curte este spaţiu de agrement pt toate gusturile, familii cu sau fără copii. Camerele sunt curate, baia unde-am stat eu e mare (nu-mi amintesc cum fusese în prima cameră). La parter au un restaurant drăguţ, spaţios, unde am înţeles că se pot face rezervări pt aniversări, sărbători, etc.

Sunt convinsă că veţi găsi multe informaţii pe internet, din moment ce doamna M. lucrează în turism.

Nu ştiu dacă se poate servi masa acolo şi dacă au personal să facă asta. Eu am plecat dimineaţa şi am venit seara. Fiind sărbătoare, iar pensiunea goală, nu era niciun angajat, doar gazda şi cu mine.

Recomand din toată inima acest loc, pierdut între dealuri împădurite! Cei care căutaţi liniştea, natura şi vreţi să uitaţi puţin de zgomotul oraşului, mergeţi acolo. Familia M. vă va primi cu bucurie sinceră şi va face tot ce poate ca să vă simţiţi ca acasă. Eu aşa m-am simţit.

Farmecul Pădurii se află la câţiva km de Piatra Neamţ şi fiţi fără grijă, nu vi se rupe maşina pe drumul de ţară până la ei. Adăugaţi şi avantajul că prin doamna Mititelu puteţi obţine informaţii despre tot ce poate fi vizitat în zonă şi cum ajungeţi acolo.

Am plecat cu un singur regret totuşi... acela că nu am cunoscut-o pe doamna şi că nu ne-am dus la ciobanul din apropiere, ca să cumpăr brânză. Stând pe balcon, seara, îi auzeam fluieratul şi cum striga la câini. D-l M. îmi spusese în prima seară că dacă doamna va veni de la serviciu, vom merge să facem o vizită ciobanului. N-a fost să fie, dar mă voi întoarce acolo şi sper să facem şi acest lucru.

Şi tot la plecare, am cumpărat câteva borcane cu miere, făcută de d-lui. Da, are stupi şi se ocupă şi cu asta. Are mai multe feluri de miere, dar eu am cumpărat cu nuci, cu afine şi cătină. Încă nu le-am deschis, iar acum, vrând să fac o fotografie ca să vedeţi cum arată borcanele, am descoperit că mierea s-a zaharisit. Înseamnă că e bună, curată, fără alte ingrediente, în afară de cele scrise pe etichetă.

Cam asta e, oameni buni.

Când am trecut prin dreptul mănăstirii Bistriţa, ca s-o iau pe drumul ce duce la Bicaz, am întâlnit mulţi oameni ce mergeau spre mănăstire cu braţele pline de coşuri cu merinde, acoperite cu ştergare curate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, cu feţe pioase, liniştite.

Acel colţ de ţară va rămâne în inima mea şi voi purta mereu în suflet un sentiment de recunoştinţă.

Vă mulţumesc, d-le M.! Să vă dea Dumnezeu sănătate şi putere! Să rămâneţi cu acelaşi suflet tânăr, plin de dăruire faţă de semeni, aşa cum aţi avut şi faţă de mine!

___________________

Drag admin, se poate pune sus melodia asta? Mulţumesc!

trilulilu.ro/muzica-ambie ... -humanity-si-ci


[fb]
---
Trimis de LidiaV in 15.01.14 17:30:39
Validat / Publicat: 15.01.14 21:04:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2726 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LidiaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

LidiaVAUTOR REVIEW
[15.01.14 23:17:10]
»

Vă rog să corectaţi la preţ sejur, din 15 în 150. Mersi.

E cam în copac coordonata geografică, dar merge.

webmaster
[16.01.14 06:03:57]
»

@LidiaV: Am corectat prețul - 150 lei e prețul per noapte sau pentru întregul minisejur (2 nopți) ?

Cât privește localizarea pe hartă, hai să încercăm altfel:

rog aruncă o privire peste următorul link maps.google.ro/maps?q=46. ... &hl=ro&t=m&z=16.

  • - localizează unitatea de cazare în cauză pe acea hartă (mărește sau micșorează zoom-ul pentru o vizualizare cât mai confortabilă)
  • - fă click dreapta pe locul unde e amplasată, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here?")
  • - în căsuța de sus vor apărea coordonatele GPS ale locului respectiv - copiază-le și scrie-ni-le te rog aici
  • LidiaVAUTOR REVIEW
    [16.01.14 07:49:52]
    »

    @webmaster: Aşa cum am scris în articol, am plătit 75 lei/noapte. Deci 150 este suma totală/sejur.

    Da, acum e corect.

    Coordonatele:

    46.961888,26.289145

    Mulţumesc pt tot!

    webmaster
    [16.01.14 07:52:07]
    »

    @LidiaV: Multumim, Am actulizat coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    LidiaVAUTOR REVIEW
    [16.01.14 07:55:49]
    »

    @webmaster: E foarte bine!

    Mulţumesc încă o dată!

    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [17.09.14 11:10:52]
    »

    @LidiaV: Se putea să nu fiu eu aceea care să acorde superbonusul? Doar am crescut în umbra zidurilor Mănăstirii Bistriţa. Totuşi, nu acesta a fost motivul pentru care ţi-am apreciat articolul. Experienţa ta de cazare în ţinutul Neamţului a fost descrisă detaliat şi cu mult suflet. Felicitări!

    Nu am înţeles dacă ai vizitat până la urmă Mănăstirea Bistriţa.

    Tot în comuna Alexandru cel Bun, de pe DN15 la vreo 2 km de Bistriţa (spre Bicaz), un drum lăturalnic dreapta urcă la Mănăstirea Bisericani un alt lăcaş de rugăciune foarte vechi, dar înnoit în ultimii ani cu o biserică şi câteva dependinţe amplasate ceva mai jos de lăcaşul istoric ridicat de călugări în timpul domniei lui Ştefăniţă Vodă (1517-1527), nepotul lui Ştefan cel Mare.

    Până a ajunge acolo, de pe coasta muntelui se poate admira Valea Bistriţei de la Pângăraţi la Piatra-Neamţ, cu toate cele trei lacuri de acumulare existente pe acest traseu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    LidiaVAUTOR REVIEW
    [17.09.14 17:35:50]
    »

    @iulianic: Mulţumesc mult, dar nu prea ştiu eu cum e cu superbonusurile aici. Scriu de plăcere, pt că îmi place s-o fac şi să împărtăşesc cu alţii trăirile mele. Nu alerg după premii, dar mă bucur când le primesc, pt că ştiu că am făcut ceva bun.

    Nu am vizitat mănăstiri prea multe, pt că (nu ştiu dacă am scris) exact în zona aceea mi-a explodat un iaurt pe scaunul din faţă al maşinii, unde ţineam telefonul la încărcat şi mi l-a stricat. Aşa că am parcurs în grabă traseul, am coborât spre Braşov, Rm Vâlcea, Transalpina şi acasă. Oricum, plecasem din Maramureş şi eram deja obosită.

    Mulţumesc mult pt informaţii, mi le-am notat, iar data viitoare voi merge unde mi-ai scris. Citind, regret mult că am pierdut asemenea minunăţii.

    Iar legat de Ştefan cel Mare, mi-ai amintit de herghelia lui. Tre' să caut printre fotografii şi să postez un articol.

    Caut însă să nu repet ce s-a mai scris sau unde s-a scris mult. Unde văd că sunt articole suficiente, cum ar fi Cheile Bicazului sau Săpânţa... nu mai vin şi eu. Ce rost are?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [17.09.14 19:59:05]
    »

    @LidiaV: Majoritatea dintre noi scriem pentru că ne face plăcere să scriem şi mai ales pentru că ne face plăcere să împărtăşim şi altora impresiile noastre turistice.

    … nu prea ştiu eu cum e cu superbonusurile…

    Superbonusul este un vot special, generat în mod automat de sistem o dată cu cel de-al 14-lea vot primit de la utilizatori. Ca şi alţi colegi, şi eu am un moment de surpriză şi bucurie atunci când se întâmplă ca în urma votului meu să apară superbonusul.

    Ţinutul Neamţului are încă multe alte frumuseţi de arătat turiştilor, mult mai multe decât cele două mănăstiri despre care am amintit eu. Chiar merită să revii în zonă pentru că Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ sunt două oraşe în care au călcat domnitori, unde s-au născut, au locuit şi au creat mulţi scriitori. Case memoriale, mănăstiri (Neamţ, Agapia, Văratic, Secu, Sihăstria, Horaiţa, Păngăraţi, Durău), Cetatea Neamţului, Pădurea de Argint, Ceahlăul şi altele, sunt obiective care aşteaptă răbdătoare şi pe cei care nu le-au văzut încă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, LidiaV

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056684017181396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1