GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pensiunea Clif Alpin [Râușor](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Clif Alpin, Rȃusor – o pensiune cum putine exista in Romȃnia
Vacanta intersemestriala a celui mic (inceput de februarie), se apropia rapid, si ca de obicei, cu prilejul oricarei vacante, zile libere, pauze mai lungi, etc. - cautam sa evadam undeva, afara din orasul in care ne petrecem majoritatea timpului.
Dat fiind faptul ca iarna era in depline drepturi si vroiam sa profitam din plin de zapada si aer curat, destinatia nu a fost prea greu de stabilit. Statiunea Rȃusor din Retezat, era pe lista noastra de ceva timp ca un Must-See, pt. ca citisem si auzisem multe pareri frumoase. In plus nu era nici foarte departe de noi si se potrivea perfect cu scopul nostru – acela de a-l initia pe cel mic in schi. Auzisem de partia de la Rausor – nu prea dificila; ca sunt instructori de schi apreciati de copii, etc.
Planetele sau aliniat, zapada era din plin – prin urmare am trecut la capitolul cazare. Stiam din start unde vreau sa sun prima data, pt ca avusesem o alta tentativa de a vizita Rausorul cu cateva luni bune inainte si ma documentasem atunci cu privire la cazare. Dintre toate ofertele posibile, am remarcat in mod deosebit Pensiunea Clif Alpin, de 3 margarete. Prima data cand sunasem (cu luni inainte, cum ziceam) – nu avusesem noroc, dar de data asta norocul ne-a suras si am putut rezerva o camera pt. intreaga vacanta de o saptamana.
Sar peste pregatiri, drum si celelalte aspecte (nu sunt scopul acestui post) si ma voi referi numai la cazarea la Clif Alpin.
Rȃusor impresioneaza prin farmecul peisajelor spectaculoase. Este practic “poarta de acces” in Muntii Retezat. Situata la 1400 de metri altitudine, statiunea consta in principal din cabane si constructii private; dar sunt insa si cateva pensiuni care pot gazdui un numar mai mare de turisti. Din ce-am observat, problema este cu mancarea – in sensul ca doar anumite pensiuni (3 din cate am inteles), ofera si servicii de masa; celelalte locatii oferind doar cazare, urmand ca turistii sa se auto-gospodareasca. Nu era si intentia noastra – asa ca am fost fericit sa aflu ca Clif Alpin prepara si ofera si mancare. Si ce mancare! :)
Cand am ajuns in statiune – era destul de aglomerat – weekend, copii in vacanta, iubitori de munte sau practicanti de schi care au prins cateva ore libere si au tras o fuga la munte, pt relaxare si clipe placute. Drumul era dezapezit pe anumite portiuni, dar recomand si lanturi, macar sa le aveti la voi – just in case.
Clif Alpin e situat destul de sus, dar nu a fost dificil sa ajungem (cu masina) la el. Sunt practic doua drumuri de acces – unul direct, dar cam abrupt si cu multa zapada si sanse mari sa ramai impotmolit; si un al 2-lea drum, mai ocolitor, dar mai accesibil. GPS-ul e rautacios aici, si te ghideaza pe drumul abrupt. Noi “am muscat-o” sa zic asa, si prima data am parcat la baza drumului abrupt. Am urcat perpedes prin zapada pana la genunchi spre pensiune, injurand in gand si intrebandu-ma cum or fi ajuns ceilalti turisti. Unde oprisem noi mai erau vreo 5-6 masini parcate si imi inchipuiam ca turistii si-au luat bagajele in spinare si au luat-o la pas prin zapada. Ma si vedeam deja cu-n rucsac in spate, un geamantan intr-o mana, un piolet in alta si-o geanta in dinti, luand muntele in piept. Spre bucuria mea am aflat repede de existenta celui de-al doilea drum si am ajuns usor la pensiune, cu masina.
In pensiune zarva mare – copii, adulti, zgomote ciudate. Primul contact cu personalul pensiunii a fost discutia cu un “vlajgan” inalt :) cu puternic accent ardelenesc. Era in spatele barului si nu m-am prins la inceput daca era barman sau tipul de la receptie. Mi-am incercat totusi curajul si i-am zis scopul si durata vizitei :). In ciuda aparentei a fost super amabil, mi-a urat “Bun venit! ” si mi-a inmanat cheile camerei. Cu prima tura de bagaje in maini – ne-am indreptat spre camera. Camerele sunt dispuse pe 2 etaje. A noastra a fost la etajul intai. In pensiune era foarte cald, inclusiv pe holuri, in camera de joaca sau restaurant, majoritatea turistilor fiind in maneca scurta si slapi.
Camera e spatioasa – doua paturi twin (toate camerele sunt la fel – nu au pat matrimonial), noptiere, TV LCD, dulap mare in hol. Noi am cerut si un pat suplimentar, pt a ne relaxa cum se cuvine. A incaput in camera, fara probleme. Camera avea si balcon cu vedere spre munte, de fapt spre versantul din spatele pensiunii. Totul era curat si bine intretinut, pornind de la mobilier, si pana la asternuturi. Caldura am avut permanent in camera. Baia – cu toate cele necesare, inclusiv prosoape, sapun lichid si dushgel. Cabina de dus e incapatoare, poti sa dansezi in ea.
Am terminat caratul bagajelor in camera si am coborat la restaurant sa luam pranzul. Atunci a fost primul contact cu mancarea delicioasa de la Clif Alpin. Nu vreau sa intru in detalii de gusturi si arome, pt ca nu vreau sa va am pe constiinta, :) dar pot spune ferm ca mancarea de la Clif Alpin e “jos palaria”. Ce mai?!? – e pe principiu’ “mai bine sa-ti fie rau decat sa-ti para rau”.
N-am stiut fratilor cum sta treaba – asa ca ne-am aruncat la 2 ciorbe, 2 felu’ doi, desert – ma intelegeti?!? Doi adulti si un copil. Clasic – cum e o masa obisnuita de pranz. Mare greseala! Portiile sunt XXL :).
De-a lungul sejurului nostru am mancat aproape de toate (ce era in meniu), si absolut toate mancarurile au fost extraordinar de bune si gustoase. Exemple?!? - O porție de ciolan cu fasole sau varză călită, din care lejer poate mânca o familie de 3 persoane, pe săturate. Somon și pastrăv - gatit extraordinar, sau cașcaval pane "pe bune" (!), nu ca ăla congelat și aruncat în tigaie. Papanașii? - demențiali!
Am avut mare noroc cu cele 15-20 de minute de mers pe jos, pana la Partia Rausor. Altfel veneam cu multe kilograme in plus de-acolo.
Personalul de la pensiune – am dedus din discutii (nu am intrebat direct) sunt rude si/sau prieteni (majoritatea) din Cluj (de aici si accentual puternic ardelenesc), care au revenit din strainatate acum cativa ani si au deschis aceasta pensiune. Poate faptul ca au fost plecati dincolo si contactul pe care l-au avut cu alte culturi, mentalitati, principii – ii face exceptionali in turism si servicii.
Oamenii stiu sa fie amabili, sa iti ofere ce au promis, ba chiar mai mult. Stiu sa te impresioneze, sa glumeasca, sa te trateze ca un turist/prieten. N-a existat nimic (informatii, mici favoruri, etc.) cu care sa ma refuze. Ba dimpotriva.
Inchipuiti-va ca cei cazati la Clif Alpin au posibilitatea de a inchiria echipament de schi, snowboard si saniute, direct de la pensiune, gratuit. Mai rar asa ceva. Oamenii merg pe incredere, pe bun simt, pe amabilitate, pe omenie.
Cabana mai are la parter o sala de jocuri – cu mese de fotbal si hochei – acces gratuit. Era bucuria celor mici.
In curtea pensiunii – este o asa numita “baie dacica” – genul de butoi mare cu soba “atasata”, in care ai posibilitatea sa te scalzi. Cat am fost acolo – au fost cativa curajosi care s-au incumetat sa faca baie, in ciuda frigului si a zapezii de-afara. Ce-i drept aveau si “combustibil” pt a se incalzi :)
Un mare 10+ pt. gazdele deosebite de la Clif Alpin, pt. bunătatea lor și pt. serviciile pe care le oferă oaspeților. Recomand din suflet pensiunea si noi, cu siuranta vom reveni.
Vacante placute!
Trimis de Adrian.TM in 27.04.18 18:03:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Adrian.TM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.41776400 N, 22.84512300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea
Mutat în rubrica "Pensiunea Clif Alpin [Râușor], MASIVUL RETEZAT-GODEANU" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)--
Ai multe fotografii care-mi par ok, dar au fost șterse, după încărcare, de către tine. E ok, așa ai intenționat, sau e vreo greșeală?
Clip Alpin nu e cumva (fosta) Cabana Iris, Râușor?
Văd că sunt ff apropiate, pe hartă.
@webmasterX: salutare! Am sa verific coordonatele si am sa confirm ulterior.
Din gresala am adaugat unele poze de mai multe ori. Am incercat sa sterg dublurile.
@webmaster: eu stiu ca (virgula) Cabana Iris e alta. Daca nu ma insel am vazut-o pe drum spre partie...
Acolo cabanele sunt una langa alta... poate de aici senzatia ca sunt una si aceeasi ????
@Adrian. TM:
”eu stiu ca (virgula) Cabana Iris e alta.
e un marcaj google maps! Pe AFA nu avem încă review-uri de la IRIS, deci nici coordoante setate!
Hai să ne concentrăm pe coordoantele pensiunii unde ai fost cazat. Pentru Iris poți face cerere/modficare la google (pentru moment)
Sunt diferite cele doua cabane.
Iris este un pic mai jos, plus ca au arhitecturi diferite.
La Iris am stat acum cativa ani, de vreo doua ori, parca.
@Adrian. TM: Si uite inca un exemplu de "Daca vrei, poti" care sa-l bata pe "lasa ca merge si-asa! "
Mai rar asa gazde omenoase! Si sigur ca au si pagube! Dar, ce conteaza? Daca turistul se simte bine, totul e in regula!
Bravo lor!
@Zoazore: Asa este. Din pacate, la noi se aplica principiul "lasa ca merge si asa" sau "daca nu-i convine, merge in alta parte" sau "il prind pe asta, iau si pielea de pe el. Ce daca nu mai calca pe aici? Are balta peste". Pacat! Pt. ca avem o tara frumoasa si multiple posibilitati de turism de calitate...
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iulian68: merci fain! De fapt votul este pt ei. Au tot meritul. Eu nu am facut decat sa le dau un feedback cinstit.
Nu ma mira faptul ca gasesti foarte greu camere diaponibile la ei. Sunt cautati...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)