GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Revelion la “Cabanele Adelei” din Predeal
Am dat curs invitatiei @webmasterului de a descrie revelionul de anul trecut din aceasta locatie, mai ales ca o cunosc de mult (atat locatia cat si pe doamna Adela). Adica de pe vremea cand Romania juca un meci de fotbal cu Italia in cadrul Campionatului European de fotbal, din 2008 (13 iunie)... ah! ce penalti a ratat Mutu la scorul de 1-1! si eu am poposit o noapte, in drum spre Ploiesti, la aceste cabane. Tin minte ca atunci, dna Adela, statea pe terasa cabanei din mijloc impreuna cu mama ei si… facea plaja. Era o zi minunata de vara. Am stat de vorba "verzi si uscate" dar mai ales despre sport, amandoi fiind din acelasi domeniu. Gazde ospitaliere, “cele doua fete”, m-au invitat sa raman la meci si la cina. Am intins o masa pe cinste si am strigat cu totii “Hai Romania”. Seara m-am retras intr-o camera din multele disponibile si a doua zi am plecat. Dna Adela n-a vrut sa-mi ia bani. Din acel moment am ramas prieteni.
In urma cu 2 saptamani, am primit, printre altele, pe FB, un apel din partea danseia, de genul:
”Dragii mei va multumesc mult pentru apreciere si vreau sa va spun ca mai am pentru inchirierea de Craciun ambele cabane iar pentru Revelion numai una”.Sa va dau cateva detalii asupra casutelor; Capacitatea maxima a unei cabane este de 10 persoane si pretul este de 100 Euro (negociabil). Adresa str. Olaresei 17A Predeal, (nu departe de podul ce duce spre Paraul Rece).Cabanele Adelei
... Coordonate GPS: 45.5009854, 25.5796535
Mai gasiti amanunte si imagini pe internet dar cel mai bine e sa discutati personal cu patroana, asa cum am facut eu.
Iata ce scriam despre aceste cabane in anul 2013:
”“In urma cu cativa ani, amicul meu Paul ma roaga sa-i gasesc o cazare de-o zi, undeva pe valea Prahovei. Era vorba de un grup de francezi ce se indrepta spre Marea Neagra si Delta Dunarii. Cum mai toate cantonamentele sportive mi le-am facut la Predeal, Borsec sau Paltinis, unele dintre cele mai “inalte si aerisite” statiuni din ţară, cunosteam Predealul ca-n palma. Cunosteam cabanele Adelei, nimic altceva decat 3 căsuţe cu etaj, situate exact acolo unde se termina podul cel galben ce te directioneaza spre Pârâul Rece. Patroana, dna Adela, absolventă a facultăţii de sport, e o fiinţă foarte amabila si amicii mei au fost încântaţi de prestaţia ei si mai ales de afinitatea ei pentru limbi străine. “Ei, Paul cheri, iată ce ţi-am rezervat, o căsuţă care poarta numele tău! (Pollman) ”... “Oh, la-la! , ca va, ca va! ”.
Acum, in acest an, (2013) in drum spre Busteni, am facut un nou popas la cele două căsuţe din pădure. Şi le-am fotografiat. Nu se stie niciodata cand vreun grup de amici ai naturii, sportivi sau poate revelionisti, mai doresc sa inchirieze aşa ceva.
Venind dinspre Brasov, casutele sunt situate la iesirea din Predeal, pe stanga, din şosea, mai ai de mers cam doua sute de metri pe un drum de “ţară”, apoi, in faţa ta se va deschide un domeniu verde si linistit, care pare rupt din basme. Gălăgia celei mai aglomerate sosele din ţară, DN1, dispare ca prin farmec. E ca si când, in mijlocul unei metropole aglomerate si zgomotoase, intri intr-o catedrală, liniştea devine atotstăpână. In partea stângă a domeniului, un pârăiaş curge leneş (Pârăul Olăresei), şuşotind molcom, pe lângă gardul ce strajuieste căsuţele iar in partea opusă, se afla un deal, ce apără căsuţele de curenţii de aer. Poziţia e ideală. De fapt există trei case, într-una din case locuieste gazda, dna Adela Pollmann si mama dânseia, celelate doua sunt de închiriat. Am aflat de la patroană, că domeniul e o moştenire de familie. Poate ca nu e uşor pentru două femei, mamă şi fiică, să îl administreze, dar ele nu se plâng, se descurcă excelent. Le mai ajuta vecinii. Am mai aflat, cu ciudă, ca dna Pollmann n-a luat niciodată vreun Antinevralgic sau vreun Paracetamol. Să fie oare aerul de munte “de vină”? Bine-nţeles! Un singur lap-top si un telefon mobil menţine legatura acestui tărâm verde rupt de timp, cu “lumea de dinafara”, lucruri necesare pentru a găsi clienţi dar sunt convins ca patroana ar putea trăi şi fără ele… Eu, care am migrene “de stress şi de oraş aglomerat şi poluat”, am inceput sa privesc cu jind la cele două femei si la cele două căsuţe ale lor. Dar, mă cunosc bine! Sunt un leneş! In urma cu multi ani, am construit si eu, impreuna cu băieţii mei, cu cativa săteni din Bistra (pe valea Muresului) si cu un cal (care a muncit cel mai mult), o căsuţă de lemn, in pădure, undeva pe la altitudinea de 750 de metri. In primul an mergeam la ea in fiecare week-end, in al doilea an, mergeam doar de sarbatori, in al treilea an, n-am mai mers deloc iar in al patrulea an, am pus-o in vânzare. Intr-atât mă obişnuisem cu oraşul, încât dupa două-trei zile de liniste in mijlocul naturii, trilul greierilor, în loc să mă relaxeze, mă enerva. Ceva din mine cerea din nou şuieratul strident al sirenelor ambulanţelor, luminile clipocinde si tracasante ale farurilor masinilor sau supermarketurilor, farmacia din colţul străzii, plina cu pastile sau gălăgia si smogul citadin. Cine s-a născut orăşean, orăşean moare.
Dar sa revenim la căsuţele Adelei. Ele sunt situate in Predeal, in zona Malul Ursului… nu, nu va speriati, domeniul e imprejmuit cu un gard pe care inca nici un urs nu l-a escaladat, intr-o zona in care zapada persista cel mai indelungat timp, din intreaga statiune. Inca nimeni n-a reusit sa explice fenomenul. Căsuţele au incalzire centrala una prin calorifere, cealalta prin pardoseala. Cabane sunt construite integral din lemn de brad, pe o suprafata de 100 mp, cu izolatie de vata minerala de 15 cm. La parter exista un living spatios de de 35 mp cu fotolii comode. Terasa exterioara are si ea tot 35 mp si vedere spre Muntii Bucegi. In living se mai pot monta la nevoie 4 paturi pliante. Accesul în interior se face de pe o terasa sau din partea opusa, pe niste scari de lemn. Holul de la parter, e spatios, dotat cu un bar stil “cow-boy saloon”, cum ati vazut prin filmele cu John Wayne, o mica bucatarie precum intalnesti in mai toate aparthotelurile sau studiourile din Grecia si cu un grup sanitar. La etaj sunt camerele, una are un pat dublu, cealalta, are 4 paturi, adica 2 perechi de paturi suprapuse. Grupul amicului meu Paul era mai numeros, depasind capacitatea unei casute, de 10 persoane, dar in holul de la parter s-au mai instalat cateva paturi suplimentare si problema s-a rezolvat. Am aflat ca acum, in luna mai (2013), inchirierea unei casute costa 470 de lei pe zi, deci pentru un grup de 10 sportivi, ar veni 47 de lei de persoana. Ah si când mă gândesc ca atunci cand am fost noi la Paul, in Pirineii francezi, mult asemanatori cu Bucegii nostri, n-am gasit loc de cazare pentru grupul nostru de ping-pong-işti inofensivi nici măcar la 47 de euro patul! Poate ca dacă mergeam cu luptatori de K1, patronul ar mai fi lăsat din preţ… Paul a ramas cu amintiri frumoase despre ţara noastră şi mai ales despre zona văii Prahovei, care seamănă destul de bine cu zona Pirineilor francezi, şi, de fiecare dată când comunicăm, acesta nu uită să mă întrebe, ”ei, ce mai fac căsuţele mele?”
Revelionul 2014/2015
De ajuns la “Casutele Adelei”, am ajuns usor, cunosteam drumul. Dar surpriza! Dna Adela avea piciorul in ghips. Asa-i cu schiatul, nu intotdeauna e o placere. Vecinii din cabana de alaturi i-au sarit in ajutor. Mai ales Sami, un baiat simpatic, care, atunci cand a "cazut curentul”” pe tot sectorul (valea Olaresei), a venit urgent si cu o surubelnita, a deschis panoul electric exterior si a readus ”lumina-n sat”. Am mai dat si eu o mana de ajutor. Am tinut lanterna. Si am mai sapat cu o lopata cat casa, doua partii prin zapada pana la brau. Unul pana la un pavilion unde se putea aduce carnea de mici si gratare si bautura. Grupurile de tineri (cel din Calarasi si cel din Bucuresti), doreau sa faca gratare in aer liber. Am mai adus de la magazie, si cateva lemne langa gratare. Spatiul din jurul cabanelor e mare. Dupa revelion, grupurile, cu care ma imprietenisem intre timp, au improvizat o partie de saniute si se distrau cat era ziua de lunga. Eu am primit o camera ”single” in cabana din mijloc. De revelion am fost invitat la o portie de sarmale cu mamaliga de catre gazde. De vreo doua ori am facut si “piata”, vinul rosu incepuse sa se termine, asa ca am coborat pana “la sosea” unde functiona un mini-market “non-stop” si ne-am reaprovizionat. Problema era ca la minus 30 de grade C, cate erau in acel sfarsit de an in Predeal (noaptea), nici centralele, chiar daca functionau la maximum, nu reuseau sa incalzeasca cabanele decat pana la limita inferioara a confortului (17-18 grade C). Asa ca a trebuit sa se suplimenteze portia de caldura, cu vin fiert si palinca. In grupul bucurestenilor era si un tanar englez, foarte uimit si bucuros totodata de acest “super-wiskey” romanesc. Nici colindatorii si nici vecinii n-au refuzat cate un paharel din aceasta "apa de foc" autohtona de 65 de grade.
Practic, cele trei cabane sunt “manageriate” dpdv tehnic si supravegheate de Sami si de tatal lui, care locuiesc in Predeal, intr-o vila alaturata. D-na Adela si mama danseia locuiesc in Brasov si “urca” la Predeal doar cand se anunta clienti.
Pentru mine, revelionul de anul trecut de la Cabanele Adelei, revelion petrecut in plina natura, in zapada pana-n brau si inconjurat de brazi adevarati si stropit din belsug cu bucate si vin fiert si ”tarie quantum satis”, in ciuda gerului nocturn, a fost unul dintre cele mai frumoase revelioane din ultima vreme.
@Web, te rog melodia, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=tGqr-d9X9H0)
Trimis de dorgo in 02.12.15 07:19:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PREDEAL. A mai fost în/la: aproape peste tot
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.48406200 N, 25.56926500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs invitației de a scrie propriul set de impresii din această vacanță.
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmaster70 - Da! Perfect! De fapt "Casele Pollmann" au devenit acum "Cabanele Adelei", dar e acelasi lucru...
@dorgo - Acum te cred că ai fost acolo, acum vreo 2 ani aveam dubii! Remember!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2013 Casele Pollmann din Predeal, un sejur 'low-cost' — scris în 18.08.13 de dorgo din TâRGU MUREș