ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 25.08.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

TIMP CITIRE: 5 MIN

Ospitalitate săsească

TIPĂREȘTE

Pe drumul dinspre Braşov spre Sighişoara, odată ce-ai ieşit din pădurea Bogăţii, treci prin tot felul de localităţi săseşti, cu nume, care de care, mai ciudate. Una din ele este Saschiz. N-o să mă apuc acum să fac etimologia cuvântului, nici istoria locului. E de ajuns să spun că e reprezentativ pentru toată zona, acest Saschiz liniştit. Are turn vechi, are biserică fortificată, are cetate ţărănească, pădure, dealuri, case cu porţi înalte, poştă, crâşmă şi ce-o mai avea, dar are şi o pensiune pe numele ei, Cartref. Mda, nici ăsta nu sună familiar, înseamnă „casă primitoare” în limba galilor. Arată ca oricare altă casă pe dinafară, abia-abia îi zăreşti firma discretă. Unde mai pui că, dacă vii din sens opus, dinspre Sighişoara, nici n-ai voie să întorci peste banda albă continuă, ca să intri în curte.

Dar să zicem, că ai poposit, cumva. Suni la poarta impenetrabilă şi cineva o să-ţi deschidă ca să te poftească înauntru. Dacă ai călătorit adesea prin zonele săseşti ale Ardealului, vei avea bucuria să vezi în sfârşit ce se ascunde după gardurile înalte şi porţile imense care te-au intrigat de-a lungul străzilor de prin sate nenumărate. Ce să fie?! Iată, o curte mare şi îngrijită, cu alei de pietriş, cu foişor de luat masa (un vechi grajd, şopron sau altă anexă cu destinaţia regândită) şi alte acareturi. Să intrăm însă în casă. Corpul de clădire destinat pensiunii e chiar la stradă. Afară de demisolul numit „pivniţele Dorotheei” şi care găzduieşte sala de mese, mai sunt două niveluri cu 7 camere. Acestea poartă nume (frumos pictate pe uşi), precum Camera Margaretei, Camera copiilor, Camera socrilor, etc. şi sunt spaţioase şi mobilate pe cât posibil tradiţional. Pe lângă mult lemn şi pânzeturi cusute găsim totuşi şi câte un tv rătăcit, veioze funcţionale, uscător de păr, câte un ventilator (pe post de AC), wifi rezonabil şi istoricul gospodăriei, tipărit pe-o fiţuică. Am primit Camera părinţilor. Alături de cele două paturi comode şi frumos înfăţate, am mai avut o canapea extensibilă, scaune, măsuţe, dulap, noptiere, covoraşe, prosoape. Baia, măricică, avea duş cu perdea şi drept consumabile doar săpun lichid şi hârtie igienică. Bune ş-alea.

Şi totuşi, erau detalii, plusuri care ridică nivelul acestei pensiuni de la una banală, la una memorabilă şi de recomandat. Astfel. Curăţenia e nemţească, adică desăvârşită. Ferestrele, deşi moderne, cu geam termopan, au tocăria din lemn, frumos vopsit în culoarea tradiţională, albastră. Podeaua e din lemn. Pe holuri se găsesc rafturi cu diverse cărţi în diverse limbi, la dispoziţia turiştilor. Decoraţiunile sunt simple dar vesele. Jos, în sala de mese, pe lângă o mulţime de jocuri, pot fi folosite hărţi şi ghiduri detaliate pentru toată zona învecinată.

Şi desigur, gazdele. Că, ce face mai mult şi mai mult o experienţă memorabilă, decât oamenii. Doamna Raluca, în cazul nostru, a fost amabilă şi plină de solicitudine. Ne-a prezentat locul, obiceiurile casei, ne-a rugat să-i spunem ce dorim la cină (ne exprimasem deja dorinţa să mâncăm la ei) ca să aibă timp să pregătească. Ne-a dat sfaturi şi sugestii de petrecut timpul. Şi chiar s-a îngrijorat să nu cumva să ne vină ideea să plecăm spre cetate şi să ne apuce seara pe drum.

Cum n-am reuşit să ne rătăcim, am avut norocul să mâncăm la pensiune. Ba încă de două ori. Seara şi dimineaţa. Mâncare bună, proaspătă, autentică. Un vin de casă excelent. Salată de murături, reţetă originală şi secretă – dulce şi iute în acelaşi timp, de-ţi sărea basca. Micul dejun mi-a amintit dimineţile de sărbători de la bunici, atât de bogat şi răsfăţat a fost.

Să amintesc totuşi şi nişte neajunsuri, că nimeni nu e perfect pe lumea asta, nu? O pacoste a fost şoseaua E60. Ce legătură are? Păi, are, că pe ea trec maşini, tractoare, tiruri iar ferestrele chiar într-acolo dau. Hai să zicem că închideam ferestrele. Dar, tot a mai fost ceva. Până târziu în noapte, au tot ajuns turişti care, cum să-şi facă simţită prezenţa, decât sunând cu spor la soneria de la poartă. Iar ea, drăguţa sonerie, se auzea în tot stabilimentul, cu glas zglobiu şi perseverent. Asta e, poate am avut ghinion.

Ca să închei într-o notă pozitivă, am să punctez ce-aţi putea căuta la Saschiz. În primul rând, e la 17 km de Sighişoara unde cazarea e mai scumpă şi mai aglomerată. Apoi, la distanţe rezonabile sunt Rupea, Viscri, Biertan, ca să numesc doar obiective mai cunoscute, dar desigur se mai pot descoperi şi altele, mai puţin umblate. Iar dacă nu e vorba de turism, atunci Saschizul poate foarte bine să fie un popas plăcut într-o călătorie care vă poartă prin inima Ardealului, pur şi simplu.


[fb]
---
Trimis de vasilica in 19.08.14 23:06:24
Validat / Publicat: 20.08.14 08:40:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCHIZ [MS].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vasilica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 interior, Camera Părinţilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com

  • ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [20.08.14 08:40:29]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [20.08.14 12:46:03]
    »

    @vasilica: Te rog, poţi să-mi spui cât a fost doar cazarea? Până la urmă aţi ajuns la Cetatea Saschiz? Cum este acolo?

    vasilicaAUTOR REVIEW
    [20.08.14 14:40:54]
    »

    @iulianic: Cazarea fără niciun fel de masa este 33eur camera dubla. mic dejun se ofera pentru 4eur/persoană, iar cina sau alte mese se discută la faţa locului pe baza unui meniu şi a recomandărilor gazdei, la preţuri rezonabile.

    Din păcate, nu am mai urcat la cetate. Seara a fost prea târziu iar a doua zi ne-am trezit cu ploaie, iar drumul este unul forestier, din câte am înţeles.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    vasilicaAUTOR REVIEW
    [20.08.14 14:44:46]
    »

    @webmasterX: yes, master. ai nimerit-o, ca de obicei

    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [20.08.14 17:29:03]
    »

    @vasilica: Mulţumesc! Întrebam pentru că, acum vreo trei ani, mergând spre Biertan şi spre Viscri, am trecut şi noi prin Saschiz. Atunci, din şosea, am văzut cetatea din deal, dar - neştiind nimic despre ea, despre drumul până acolo şi despre posibilităţile de vizitare - având alte obiective în plan, am amânat vizitarea Cetăţii Saschiz. Până acum nu s-a mai ivit o altă ocazie de a reveni.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, vasilica
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Cartref:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.19085097312927 sec
    ecranul dvs: 1 x 1