ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Plitvićka Jezera, poetic Țara Lacurilor Căzătoare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acum ceva ani, destui, când cele mai frumoase peisaje le admiram în filmele cu indieni, Winnetou, nu bănuiam cât de mincinoasă este cinematografia și cât de aproape de noi sunt acele locuri pe care le credeam aparținând Americilor. E adevărat că nu aveam atât de multă informație ca azi și credeam că Winnetou a trecut oceanul pe calul lui frumos și a găsit Lacul de Argint la câțiva pași de România! Eroul favorit al copilăriei mele a fost atât de aproape! Așa că vacanța acestui an am hotărât să o facem și căutând Marele Spirit pe pământuri croate, prin Parcul Național Lacurile Plitvice. Se zice că nu poți considera că ai văzut Croația dacă n-ai trecut pe aici, prin cel mai vechi parc național al Europei sud-estice și cel mai mare al Croației. Deci ne-am luat cazare cât mai aproape de aceste tărâmuri superbe despre care miturile spun că s-au numit și “Grădina Diavolului” nume dat de faptul că aici se ascundeau slavii luptători ce doreau să scape de jugul otoman diabolic.

Așa că ne-am oprit să vizităm, speram noi, tot parcul dar din cauza căldurii mari din acea zi ne-am ales numai cu partea Lacurilor de Jos și Marea Cascadă. Am ales un circuit prim, am zis noi, s-a dovedit singurul, cu plecare de la intrarea de sud unde aveam cazarea, islaz

2, am folosit vaporașul electric (dacă este vânt puternic acesta nu circulă deci tot traseul dus/întors se face pe jos), apoi pe picioare la Veliki Slap și iar pe jos destul pe drum de urcare și destul de denivelat cu rădăcini și pietre, așa că aveți grijă la încălțari, apoi autobuzul panoramic până la intrarea 2 de unde puteam continua tot cu alt autobuz spre lacurile de sus dar întoarcerea era pe jos și noi deja transpirați și cam flămânzi, am renunțat, ora fiind și destul de târzie. Din autobuzul panoramic nu poți vedea decât pădurea, doar puțin lacuri și cascade printre pomi. Aglomerație a fost deși era doar mijlocul lui mai. La un moment dat, pe o punte de lemn îngustă, nu am mai putut sta să-mi aștept soțul pentru că un grup imens de asiatici mă putea trimite fix în apă așa că am plecat mai departe cu ei până la un loc mai larg. Apoi soțul meu a mai dispărut și greu l-am recuperat, a fost o zonă fără semnal la telefon și el se cățărase pe undeva să fotografieze Marea Cascadă, mi-a dat ceva emoții dar cum peștii erau tot flămânzi, am avut speranțe… El a intrat și în peșterile unde se putea, la Supljara chiar am avut emoții căci după ce ne-am despărțit și el a dispărut prin bortă, am văzut panoul pe care scria că intrarea este pe proprie răspundere fiind un loc periculos.

Parcul Plitvice este cel mai mare din cele 8 parcuri naturale ale Croației, este nr. 7 pe lista UNESCO din 1979, printre primele incluse și de curând a fost propus pentru minunile naturale ale lumii, tot în cadrul aceleiași organizații. Este zonă protejată din 1949 și este întins pe o suprafață de aprox. 300 kmp, arie ce cuprinde 16 lacuri din care se formează 92 de cascade dar aici este și o “pădure primară” veche din neolitic, unde trăiesc nenumărate specii endemice, unele trecute pe acea listă roșie, adică sunt în număr foarte mic și extrem de protejate.

Parcul Plitvice este foarte întins dar zona vizitabilă acoperă o arie mult mai mică. Parcul își datorează frumusețea fenomenului carstic în special dar și vegetației și faunei bogate, înlănțuirii lacurilor și cascadelor spectaculoase de-a lungul râului Plitvice, într-o depresiune a Alpilor Dinarici, limitat de muntele Mala Kapela în vest și Lička Plješevica în est. Aici s-au amenajat diferite trasee pentru turiști, cel mai lung marcat are aprox. 8 km și acoperă toată zona vizitabilă. Altitudinea sa variază între 367 și 1270 m deasupra nivelului mării.

Zona a fost locuită de milenii, pe aici au fost atât tracii cât și romanii, ilirii, turcii otomani, celți, slavi și alții. A fost sub ocupație otomană 150 de ani începând cu 1528, apoi a fost reluat de habsburgi care au făcut din zonă o puternică barieră antiotomană.

Cele 16 lacuri ale parcului sunt împărțite în două grupe numite simplu, lacurile de jos și lacurile de sus.

Lacurile de sus, Gornja Jezera/Upper Lakes:

Prošćansko, 636 m deasupra nivelului mării. Legenda spune că în vechime aici era mare secetă dar la rugile disperate ale locuitorilor, Regina Neagră (?) s-a milostivit și a dat multă ploaie. Acest lac are o bună parte din luciul apei și maluri sub protecție strictă fiind de interes științific deosebit și aici se fac și cele mai multe curățări cu scafandri.

Gicanovac sau Cicinovac cărui nume este dat de un țigan ce s-a înecat când pescuia aici.

Okrugljac este de formă rotundă și cel mai spectaculos loc este cel al cascadei de 7 m formată din apele lacului Gicanovac

Batinovac sau Bakinovac este un lac mic și ca adâncime și ca întindere, spectaculos prin multele cascade mici și vegetația bogată din jur, în special fagii.

Veliko Jezero

Malo Jezero, cu multe cascade mici

Vir, numit așa după un vârtej ce se formează în lac

Galovac numit după eroul căpitan Gal ce i-a învins pe turci. Este al treilea ca mărime din parc iar cea mai spectaculoasă cascadă a lui are 28 m înălțime.

Milino Jezero este puțin adânc - 1 m - și pe el este o pasarelă ce-l conectează cu lacul cel mai mare, Kozjak.

Gradinsko Jezero, numit după zidurile înalte care au fost ridicate între Galovac și Kozjak.

Buketi sau Bukovi, sunt câteva lacuri foarte mici, înlănțuite ca un buchet.

Kozjak sau lacul caprelor - legenda spune că un păstor și-a pierdut 30 de capre după ce s-a spart gheța sub ele - este cel mai mare lac din zona vizitabilă Plitvice. Are ca punct de atracție insule- otok - Ștefanija numită așa după o prințesă și pe care insulă ciobanii adăposteau animalele pentru a le feri de lupi și râși.

Lacurile de jos, Donja Jezera/ Lower Lakes:

Milanovac, numele dat după ciobanul care s-a înecat aici, cel mai mare lac din grupul celor zise de jos, apa variază de la albastru la verzui, în funcție de lumină, este superb.

Gavanovac, numit după comoara Gavanovo dispărută fără urmă în lac.

Kaluđerovak sigurul care are multe maluri acoperite cu stuf. Kaluder în croată înseamnă călugăr și numele i-a fost dat de la pustnicul unei peșteri de aici. Am prins concertul broscoilor, a fost teribil, aproape că acopereau zgomotul apei.

Novakovića, Novakovik Brod ultimul lac important.

Cascade sunt, se zice 92 formate până acum dar oricând este posibil să apară și altele:

Veliki Slap, cea mai mare cascadă a parcului cu o cădere de 78 m, se formează din apele râului Plitvice și se varsă în râul Korana. Este în zona lacurilor de jos și cel mai ușor de ajuns la ea de la poarta 1.

Milanovacki Slapovi delimitează lacul Kozjak de lacul Milanovac

Milka Trnina este cascada dintre lacurile Milanovac și Gavanovac. Numele cascadei are rezonanță aparte, între muzica de operă și ciocolata Milka, căutați povestea pe net, este vorba pe scurt despre marea cântăreață de operă a Croației, Catherine Milka Trnina, casa imperială a Rusiei, Tosca, Wagner și enigma iubirii ce i-a purtat-o celebrul și “dulcele” Suchard. O placă cu portretul ei am fotografiat și eu în parcul Plitvice.

Velike Kascada, cascada mare, este vărsarea apei practic din lacul Gavanovac în lacul Kaluderovo (Kaludjerovac) pe o lățime de aproximativ 100m, sub forma unor cascade mai mici.

Svori Sastavci sunt cascadele mici ce se varsă din lacul Novakovik

Galovaki Buk alături de alte câteva zeci dau farmecul acestei zone.

Pădure deosebită este în partea de sus a parcului vizitabil și se întinde în toată zona protejată, Čorkova Uvala (un rest al pădurilor continentale din neolitic, acum zonă de rezervație specială neaccesibilă publicului, unde cel mai valoros brad are 58 m h și 5 m diametru). Dincolo de limita accesibilă este pădure virgină cu copaci de peste 700 ani, zonă în care se zice că trăiesc toate animalele sălbatice ce au existat aici înainte de venirea omului.

Peștera Supljara sau “peștera fără podea” sau tavan oferă o imagine foarte frumoasă, eu n-am intrat dar soțul meu a urcat și coborât scările ei alunecoase (dacă nu vă interesează Veliki Slap dar nu cred, din Supljara ajungeți la marginea părții vizitabile, sus pe munte spre poteca ce duce la izlaz 2, loc de unde priveliștile sunt magnifice). Alături este peștera Modra Pecina (peștera albastră) ce nu se mai vizitează fiind acaparată la propriu de lilieci și pe care specialiștii îi protejează. Aici în parc sunt peste 50 de peșteri cunoscute, mai mari sau mai mici.

După traseele trecute pe biletele de intrare - le puteți studia pe site și vă puteți face de acasă un calcul aproximativ al timpului - cele cu A, B, C și K încep de la Ulaz 1 iar D, E, F și iar K încep de la Ulaz 2. diferența de timp între U. 1 și U. 2 este cam de 1 oră.

Traseele A, B, C, E, F și H înclud o traversare a lacului cu vaporașul cu motor electric.

Noi am parcurs doar zona lacurilor de jos, de la intrarea 2 la Marea Cascadă. După un drum prin pădure, plecând de la casa de bilete, prima parte a potecii nu era deloc marcată și nu prea eram siguri dacă mergem bine dar până la urmă am găsit un panou.

Drumul până la intrarea în parc este pe o porțiune ce aparține tot zonei protejate iar cei care locuiesc în satele de acolo - 19 la număr - au obligația de a respecta condițiile unei agriculturi foarte curate și de a obține acordul administrației parcului pentru a o practica dar și de a depozita deșeurile în condițiile impuse pentru astfel de locuri. Acum cât se respectă, nu pot spune. Eram deja în Zadar când la televiziunea locală a fost o lungă emisiune tocmai despre acest parc, marea problemă din cât am înțeles noi era tocmai deversarea necontrolată a toaletelor în lac, fapt ce a dus la gravă poluare și spuneau ei, viitorul viețuitoarelor lacurilor poate fi scurt.

Parcarea se plătește cu ora, în moneda locală kuna și este 7 kuna (aproape 1 euro) /oră, prețul actualizat este pe pagina de net a parcului, demn de reținut că ora începe cu primul minut de staționare, deci dacă aveți 2 ore și 1 minut de parcare, plătiți 21 kuna. Pentru motociclete nu se plătește parcare dar pentru mașini mai mari taxele sunt ucigătoare, e bine să verificați pe site înainte de a ajunge acolo dacă aveți altceva decât un autoturism obișnuit. Parcarea se plătește direct în kune, este preferabil să aveți cash căci cursul valutar în zonă vă este dezavantajos. Parcarea de la ulaz 1 se poate identifica și prin nume, Medvedak iar cea de la ulaz 2 este Velika Poljana (Poljana este nume istoric și îl găsiți și la restaurante, chioșcuri, etc). În parcare, faceți câțiva pași spre monumentul din drumul principal ridicat în memoria primei victime a Războiului Croat de Independență din 1991. Josif Jovic, polițist, a fost prima victimă umană la 31 martie 1991 (Paștele sângeros de la Plitvice), dată de început a unor urâte lupte în zona Plitvice, informații interesante pe care le găsiți pe net foarte ușor, de asemeni informații despre acțiunea de deminare totală a zonei ce se vizitează!

Accesul în parc se face de obicei prin 2 puncte (izlaz=intrare, ulaz=ieșire), vara când este foarte aglomerat se deschide și o a treia cale, spre Plitvika Selo. Intrarea cea mai spectaculoasă dar și cea mai aglomerată este cea de la poarta 1, la ieșirea din satul Jezero mai precis între satele Jezero și Rostovanca. Intrarea nr. 2 este chiar spre locul ce marchează confluența între lacurile de sus și cele de jos, noi am folosit-o pe aceasta fiind cazați în zonă. Pentru cei ce sunt cazați la hotelurile din parc sunt facilități dacă se stă mai mult de o noapte, se ștampilează biletul la recepție dimineața și se poate intra cu el și a doua zi în parc. Știu asta pentru că inițial am vrut să stăm 2 nopți dar, așa cum am spus în alt articol, obligații de familie ne-au făcut să reducem concediul cu 2 zile.

Pentru cei care merg cu avionul, din marile orașe sunt autobuze (www.autobusni-kolodvor.com) care duc la parcul Plitvice, din Zagreb pleacă primul la 7.30 dimineata și ajunge la 9.45. Distanța Zagreb - Plitvice este de aprox. 150 km, depinde de drumul ales.

Cazare ca de obicei eu am rezervat prin booking.com. Nu știu ce să zic dar cel puțin în sezon nu recomand să căutați direct la fața locului. Booking are - avea cel puțin când am rezervat eu - un grupaj ce ușurează munca de rezervare, adică locațiile sunt grupate pe porți de intrare/ poarta 1 are doar case private, cea mai mică distanță fiind undeva la 0.6 km/ pentru intrarea 2 sunt incluse și hotelurile situate la 0.2 km, cu parcare gratis. Sunt și cazări apropiate de intrarea 3, mi-au părut ceva mai scumpe dar și zona este mai liniștită. Sunt și două campinguri frumoase, Korana și Borje, aici nu pot da amănunte, le-am văzut în treacăt pe o ofertă dar puteți studia prețurile pe site-ul parcului (citiți cu atenție, sunt diferențe de monedă - euro și kuna -și plata taxei de turist - 6 kuna/zi /pers.). Dacă nu vreți să stați aproape de parc, eu zic că cea mai frumoasă cazare este la Slunj, căutați informații și să-mi ziceți dacă exagerez.

Taxele de intrare sunt afișate pe site și desigur la intrări. Distractiv a fost că suntem în limba croată odrasli adică adulți. Se poate plăti și cash (doar în moneda locală kuna) dar și cu card, noi am ales a doua variantă și n-au fost probleme. Sunt mereu actualizate pe site-ul parcului, de la 1 iulie la 31 august taxa pentru adult este 180 kuna, de la 1 septembrie la 31 octombrie este 110 kuna, la fel și în perioada 1 aprilie - 31 mai. Pentru copii, studenți, grupuri organizate anunțate din timp, prețul este explicit pe site.

Condiții de circulat în parc și pe aleile de lemn de alun rezistent la umiditate și îngheț (nu cărucioare copii, nu tocuri înalte, luat apă și pachețel, eventual șepcuță ceva dacă este o zi însorită, apoi pungă pentru ambalajele de la gustări, gunoi pe care-l lăsați la intrări/ieșiri sau la locuri special amenajate prin coșurile de lemn). V-aș recomanda să nu lăsați copiii nesupravegheați, pot cădea în apă de pe aleile de lemn sau se pot speria de micile viețuitoare cum ar fi un șarpe de apă. Este strict interzis scăldatul, pescuitul și deplasarea în pădure prea departe de aleile marcate. Zona turistică a fost deminată complet - a fost scoasă de pe lista internațională a zonelor periculoase - dar nu tot arealul de peste 300 kmp, sunt zone absolut interzise turiștilor pentru că încă nu au fost curățate dar și din cauza animalelor sălbatice care trăiesc în zonele liniștite și pe care biologii și autoritățile le protejează.

Am întâlnit persoane în cărucior pentru handicap. Este totuși o problemă pe anumite trasee, un tânăr a fost în imposibilitate de a-și continua drumul datorită podurilor și traverselor înguste, noi l-am lăsat cu însoțitoarea lui căci nu-l putea nimeni ajuta, singura rezolvare era să facă drumul înapoi.

Rezervația naturală Plitvice este în continuă schimbare a reliefului, probabil peste câteva sute de ani se vor vedea ușor modificările. Este o zonă pe care specialiștii o lasă neatinsă - mă refer la zona nevizitabilă, zona accesibilă publicului este cam 1% din suprafața totală - natura are regulile ei magnifice greu de pătruns totuși de mintea umană și când spun asta mă gândesc la documentarul pe care l-am văzut de curând despre pădurile de lângă Cernobâl unde flora și fauna de acum pun multe semne de întrebare prin dezvoltarea ei spectaculoasă dar și un alt documentar despre incendiile controlate din Australia, specialiștii preferând să nu stingă focurile pe anumite arii tocmai pentru refacerea a ceea ce înseamnă specii de plante pe cale de dispariție și chiar revenirea în zonă a unor animale rare.

Mare parte din cele scrise mai sus sunt din documentarea mea înainte de a ajunge aici, alte informații le-am luat de pe site, panourile din parc sau pliante găsite la hotel și magazine. Despre prețuri, exceptând pe cele individuale, nu amintesc despre grupuri căci sunt pe site-ul parcului, mereu actualizate și tot de pe site puteți culege informații despre istoria locului și locuitorilor ei, despre primii clarvăzători ai zonei turistice, informații despre formarea carstului croat, schimbarea permanentă a reliefului, multe. Și nu în ultimul rând, intrați pe site să admirați superbele poze ale parcului făcute iarna, anotimp când se vizitează, prețul actual de iarnă este 55 kuna, pentru cine se încumetă!

Webmaster te rog dacă se poate, atașează Youtube = TNKyJKxnWml.

Pentru cine vrea să pătrundă în lumea ascunsă de ochiii unui vizitator obișnuit, youtube / BBC an 2004 = tQkx3UQFNpc, are cam 48 minute prezentare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 28.06.17 10:35:46
Validat / Publicat: 28.06.17 12:06:19
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 4581 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

46 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Oare cum se înalță ei spre soare?!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

46 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 46
webmasterX
[28.06.17 11:49:16]
»

Exxcelentă prezentarea

--

Nu reușesc să identific niciunul dintre cele 2 videolipuri indicate în text.

Încearcă te rog să copiezi (și să redai) linkul / linkurile complet/e (nu doar ultima parte a lui/lor)

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 12:24:22]
»

@webmasterX:

Multumesc mult, le caut din nou.

La primul, cel scurt, am greșit eu o literă, sper să fie doar asta

youtube

Dacă nu merge atașează un altul.

BBC Plitvice 2004.

youtube

Și aici am greșit, căldură mare, mă ierți.

Mulțumesc și o zi frumoasă să ai!

liviu49
[28.06.17 12:46:17]
»

@elviramvio: Ceva paranormal se implanta!!! @mishu nu a apucat nici primul vot si, se pare, nici primul ecou.

Am votat pe neve, fara sa citesc articolul, mai ales cand am vazut cata nuvele este. Ca sa vedeti ce efort fac pentru dvs. am luat din timpul afectat cafelutei de dupa masa, pentru a scrie aceste randuri. Articolul l-am scanat, asa in mare viteza, dar dupam ce il tiparesc si il citesc, in mod sigur nu scapati de mine.

Zona pe care o descrieti, mi-au descris-o baietii mei in 2011, cand au fost si pe acolo in concediu. Am, de la ei, sute de poze si desi nu au rabdarea mea de a povesti, mi-au povestit asa de frumos, ca dupa ce voi citi si articolul dvs nici nu mai am nevoie sa merg acolo. De fapt, in 2014, la intoarcerea din Austria, un accident de circulatie, care ne-a tinut pe sosea aproate trei ore, dar si ploaia mocaneasca, ne-au impiedicat sa ne abatem din drum, sa vizitam si noi zona. Daca am fi renuntat la vizitarea Liublianei, am fi vizitat si Plitvice.

Dar, cam trece pauza de pranz si nu vreau sa intarzii la al doilea loc de munca.

Numai bine si calatorii placute!

Carmen Ion
[28.06.17 12:46:23]
»

@elviramvio: Ai avut parte de destule aventuri, dar a meritat. Atât reviewul cât și pozele o dovedesc.

Felicitări!

webmaster26
[28.06.17 12:55:21]
»

@elviramvio: Doar al doilea link e bun!

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatna
[28.06.17 12:59:22]
»

@elviramvio: Felicitări pentru articol.

Aici aproape de noi erau ˝ frumoasele plaiuri ale vânătorii˝ şi nu în America.

Am citit cu mare atenţie articolul şi pot spune că am aflat totul despre parc ( uricum l-am trecut la favorite şi dacă uit ceva mă uit acolo)

În scenariul nostru, am vrea să începem vizita de la poarta 1, pentru că poarta 2 am văzut pe o hartă că e undeva la mijloc şi nu am vrea să parcurgem o porţiune de două ori.

Mulţumesc pentru informaţiile trimise ieri.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 12:59:36]
»

@webmaster26:

Mulțumesc mult.

Oricum sunt multe filmulețe pe youtube pentru doritori, cel de la BBC l-am considerat prea lung dar este interesant și nu este singurul lor documentar.

O zi frumoasa sa ai!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 13:05:40]
»

@zlatna:

Nu o parcurgi de doua ori. Treci cu vaporasul pe lac spre traseul catre Marea Cascada, faci traseul pe jos apoi te ia autobuzul si te duce aproape de intrarea 2 unde cobori si urci in urmatorul autobuz care te duce spre intrarea 3, lacurile de sus, de unde vii pe jos. Doar la al doilea autobuz iti pune stampila pe bilet si deci de la 3 obligatoriu vii per pedes, cu naduf daca e cald.

Vise frumoase si sa le indepliniti!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 13:07:57]
»

@Carmen Ion:

Carmen multumesc. A fost frumos, parca m-as intoarce acolo dar toamna, cred ca e superb atunci.

krisstinna
[28.06.17 13:24:25]
»

@elviramvio: Pff, ce aventură! Cred că ai stat cu inima cât un purice!

Cine e Zâna Neagră?

Zoazore
[28.06.17 16:14:24]
»

@elviramvio: Iar ai fost pe tărâmul Zânelor? Winetoo mai era? Cine-i Zâna Neagră? Gata, că voi întreba mai mult ca articolul!

webmaster
[28.06.17 16:22:43]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinad
[28.06.17 16:35:44]
»

@elviramvio: Draga mea, un articol excelent, cu multe informații practice care sunt binevenite pentru cei ce vor să viziteze zona, dar și o frumoasă poveste în spate pentru cei așa ca mine, care se plimbă în timp ce citesc. Adică, pentru cei ce știu sigur că în viitorul apropiat, cel puțin, nu vor merge pe-acolo, ci doar virtual, lecturând review-ul.

Îmi pare expresia mult mai mare și mai frumoasă a defileului Kaya Bunar și a cascadei Hotnitsa de lângă Veliko Târnovo, Bulgaria.

Felicitări!

O după-amiază plăcută!

traian.leuca †
[28.06.17 16:46:10]
»

Se zice că nu poți considera că ai văzut Croația dacă n-ai trecut pe aici, prin cel mai vechi parc național al Europei sud-estice și cel mai mare al Croaţiei

Am vizitat Plitvice de două ori si de fiecare dată am fost uimit de acest mic paradis din zona centrală a Croaţiei.

Un alt parc naţional, oarecum asemănător cu Plitvice, este cel de la Krka cu faimoasa cascadă Skradinsky.

Unora le-a plăcut mai mult Krka, însă pentru mine Plitvice este unul din locurile care m-au făcut să exclam wow chiar şi la a doua vizită.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 17:01:34]
»

@webmaster:

Multumesc. O zi faina!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 17:04:32]
»

@krisstinna:

Ei nici cat un purice dar pe aproape.

N-am gasit nimic despre Regina Neagra, de aceea am pus si semnul intrebarii, poate stie cineva. Poate afla colegii care merg de acum acolo si ma lamuresc si pe mine!

O zi frumoasa!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 17:07:58]
»

@Zoazore:

Ei, merg si eu pe unde ma duc picioarele singure. W. nu era, plecase sa bea o cafea cu Marele Spirit, mi-a lasat vorba ca ma asteapta dar nu acum, peste cativa ani dupa ce ma intorc la Plitvice sa vad si lacurile de sus (ce spirit darnic!) dar nu ma intorc, sic!

Regina neagra, nu stiu cine e, inchipuieste-ti ca nu am reusit sa aflu, poti sa-mi dai un negativ pentru asta!

O zi dupa inima ta mare!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 17:11:25]
»

@irinad:

Iti amintesti ce ti-am spus cand m-ai sunat sa-mi urezi drum bun? Croația este pentru tine, are pietre de toate felurile, asa cum iti plac tie, are istorie, are mare, pentru tine are de toate, trebuie sa mergi!! Abia astept sa te hotarasti si apoi sa scrii.

Multumesc mult, o zi frumoasa si tie si ceva timp liber, stii tu pentru ce!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 17:16:47]
»

@traian. leuca:

Da este superb si am vazut doar jumatate. Despre Krka, este pe lista anul viitor cand ne-am propus ziua si insula, sper sa am norocul asta. Cred ca este considerat mai frumos pentru ca se poate inota acolo, lucru interzis la Plitvice dar cum nu l-am vazut, nu pot compara. Si cred ca si eu as exclama la fel daca mai ajung la Plitvice.

O vara plina de plimbari frumoase sa aveti!

maryka
[28.06.17 17:25:24]
»

Am citit și votat cu mare plăcere. Mi-a plăcut foarte mult. Pozele sunt superbe! Felicitări!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 17:34:12]
»

@maryka:

Mulțumesc mult, realitatea este si mai frumoasa.

Plimbari cat mai frumoase in vara asta!

liviu49
[28.06.17 18:31:33]
»

@elviramvio: Ieteteeeeeeeee ca se poate!!! Dup-atata frig si ceata (cazare si masa), iar s-arata soarele si ne mai plimbam si noi prin natura!

Sa stiti ca am parcurs acest articol in ordinea fireasca: o scanare rapida a vorbelor, un vot inaintea lui@misu, un prim ecou (evident inaintea lui @mishu), iar acum cand am ajuns acasa, m-am apucat de citit cu simt de raspundere (ca asa ne-a invatat partidu'). Dar nefasta, dusman nevindecabil, mi-a bruiat citirea cu miros de haleala. Sigur ca mirosul m-a facut sa cobor in bucatarie sa studiez cu ce atenteaza la cititul meu. @mishu sa inchida ochii la vorbele care urmeaza! Asasinase un dovlecel in felii rotunde, pe care le imbalsama cu niste branza de mama lui mielu, pisata in ou cu adaos de marar si piper. Fiindu-mi teama de un sabotaj am pregatit eu balsamul, dupa gustul meu, dupa care i-am dat voie sa le prajeasca. Cu gandul la ce se perpelea in tigaie, am revenit la calculator si am continuat in ordinea fireasca a lucrurilor. Am citit si votat ecourile (aici era mai greu ca incepusem sa raman in urma cu cititul), apoi, evident am studiat poznele atasate. Holbandu-ma la ele, am uitat si de mancare si ca sa fiu sigur ca nu visez, le-am mai vazut o data. De-abia atunci am reusit sa le votez.

Am coborat la masa, iar acum cu burta aranjata si cu neuronul activat, am citit cum trebuie articolul.

Chiar nu mai stiu ce sa spun. Ma bucur ca nu am fost acum trei ani acolo, pentru ca nu se stiu cand mai plecam din parc. E ceva de vis si va felicit pentru aceasta vizita, chiar partiala.

Si legat de Winettou, am o mica amintire din timpul filmarilor la Dacii. Un bun prieten, al carui nume de alint era Fanfan (un cunoscut personaj din Laleaua neagra, interpretat de Alain Delon) si care vorbea la perfectie limba lui Voltaire, ne-a povestit o discutie intr-o pauza de filmari cu cativa actori cu roluri mai importante ca al lui (era masinist sef), printre care Pierre Brice si Marie Jose Nat, cei doi actori francezi din distributia filmului. Mai indraznet din fire, s-a amestecat in discutie si franceza lui perfecta i-a atras atentia lui Pierre Brice, care i-a povestit, in vremea aceea despre ce putea povesti, despre filmele ci Winettou. Iar acum mi-am amintit ca imi spunea ca filmarile au fost facute in cea mai mare parte, iar Comoara din lacul de Argint fusese filmata in mare parte in Iugoslavia. Deci se leaga cu articolul dvs.

Inca o data multumiri pentru articol si astept noi articole despre Croatia, pentru ca s-ar putea sa nu se stie si sa fi nimerit prin locuri pe unde am trecut si eu, ori sa fie ceva care sa ma corupa sa scriu un ecou.

Numai bine si calatorii placute!

maria55 †
[28.06.17 18:35:10]
»

@elviramvio: de data aceasta, te-ai intrecut pe tine! Pozele sunt exceptionale!

mprofeanu
[28.06.17 19:45:36]
»

@elviramvio: Felicitări pentu review, pozele sunt imbatabile, de vis!

Mi-am reamintit cu plăcere de acest frumos parc văzut de mine când vara era în toi, în 2012.

Ai dreptate când spui că în această primăvară a plouat mult în zonă, văd din poze cascadele și nu numai care erau foarte bogate, cu apă din belșug. Ai prins un sezon minunat!

Mă întreb și eu ca și tine cum este iarna în parc?! Cred că tot feeric!...

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 22:08:03]
»

@maria55:

Maria, multumesc și scuze ca raspund asa tarziu. Am avut noroc cu pozele, a fost o zi splendida, singura problema era la Cascada Mare din cauza soarelui dar cum eu asteptam un semn de la sotul pierdut, am avut rabdare!!! Merita efortul, este un loc superb.

Te imbratisez cu drag!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 22:13:17]
»

@mprofeanu:

Chiar am avut noroc, ziua a fost minunata desi dimineata la tv Zagreb anuntasera ploaie in parc asa ca aveam si pelerine cu noi si haine mai grosute. Se simtea inca umezeala in padure, semn ca plouase de curand si destul de mult.

Poze cu parcul iarna am vazut, sunt splendide dar eu n-as avea curaj sa merg, in schimb toamna chiar imi doresc, este o simfonie de culori.

O seara frumoasa iti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 22:22:14]
»

@liviu49:

Multumesc de urari si scuze ca raspund tarziu dar viata la curte are farmec dar si obligatii!

Pe actrița franceză am vazut-o și in "civil" cand a dat un interviu la televiziunea noastra minuscula de atunci. Interesantă persoana. Dar Brice a fost aparte, desi numai mutra de indian nu avea, asta e. Si asa este, filmarile s-au facut in mai multe locuri balcanice dar de notorietate pentru acel film ramane Plitvice. Cred ca nu este oras in zona Dalmatiei si Istriei in care sa nu se fi turnat ceva scene din filme diverse.

Despre Croatia, desigur ca am inca mult de povestit dar mai mult despre cetati si muzee, haihui prin natura am deja un plan pentru anul ce vine, daca voi fi inca in mandat pamantean.

O seara frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[28.06.17 22:22:30]
»

Excepţionale locuri!!! Măcar şi numai pentru acest parc merită făcută o deplasare în Croaţia!

Felicitări! Am votat cu drag.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.06.17 22:33:44]
»

@doinafil:

Multumesc mult. Da, merita. Cred ca voua v-ar place sa stati doua nopti acolo, seara petrecuta la hotelul din apropierea intrarii a fost deosebita.

O seara buna va doresc!

mishu
[03.07.17 11:39:02]
»

@liviu49: Mishu a fost in pauza cateva zile si nu s-a simtit confortabil deloc, asa incat acum trage tare sa recupereze, mai ales ca lumea s-a obisnuit sa fie prezenta asa ca nu vreau sa ignor pe nimeni, incet, incet voi recupera tot .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, cris1982, crismis, doinafil, elviramvio, irinad, liviu49, maria55, maryka, mishu, mprofeanu, robert, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Naţional 'Plitvicka Jezera' (Lacurile Plitvice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10770010948181 sec
    ecranul dvs: 1 x 1