ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Parcul Guell

TIPĂREȘTE

Indiscutabil, Antoni Gaudi si-a pus definitiv amprenta pe unul dintre cele mai vizitate orase ale Europei- Barcelona. Dupa ce vizitezi celebra Sagrada Familia, se impune şi o plimbare prin Parcul Guell. Ştiam câte ceva despre acest loc, dar nu mi-aş fi imaginat că paşii mă vor purta preţ de două ore printr-o lume de basm. Pentru că astfel aş defini superbul Parc Guell.

Numele parcului este dat de cel al unui bogat antreprenor, contele Guell, care a dorit să construiască un cartier rezidenţial cu o grădină în stilul celor englezeşti, pentru burghezia catalană, apelând la Gaudi pentru a-i transpune în practică ideile. Cartierul nu s-a mai ridicat, în schimb, Gaudi a realizat minunea ce se numeşte Parcul Guell.

Construit între anii 1900-1914, parcul face parte din patrimoniul UNESCO, din anul 1984 şi este o mărturie a geniului creator al celebrului arhitect.

Suprafaţa parcului este de 17,8 ha. În cele două ore alocate vizitării, nu am putut parcurge tot, dar suficient ca să-mi fac o idee despre arta lui Gaudi, să mă bucur de un peisaj mai altfel decât în oricare alt parc.

Ca şi în alte creaţii ale sale, Gaudi a apelat la modele din natură. La loc de cinste, ca o emblemă a parcului, este o salamandră uriaşă, realizată din mozaic. De altfel, acestă tehnică a mozaicului realizat din cioburi de ceramică şi faianţă şi care se numeşte Trencadis se regăseşte în multe alte obiecte din parc, aşa cum este acea bancă şerpuitoare care străluceşte în lumina soarelui şi pe care trebuie să te odihneşti măcar de dragul de a sta preţ de câteva minute pe ea. Banca lungă mărgineşte o imensă terasă, loc de făcut fotografii şi de admirat panorama asupra oraşului.

Căsuţa parcă din turtă dulce te întâmpina de la intrare şi aştepţi dintr-o clipă în alta să apară Hansel şi Gretel sau chiar vrăjitoarea. Apoi, La Torre Rosa, casa in care a locuit între 1906 şi 1925 Antoni Gaudi, roz ca o bomboană.

Aleile trec printre palmieri în ramurile cărora şi-au făcut cuib papagali.

Gaudi a folosit piatra şi vegetaţia pentru a reprezenta animale. Coridoare din piatră de diferite mărimi dau impresia unor peşteri. Din tavan atârnă stalactite din piatră. Coloane tot din piatră sugerează trunchiuri de copaci. Trepte din piatră te duc în partea de sus a parcului, unde se deschide alta perspectivă a parcului. Piatră şi iar piatră. Acest material de lucru nu dă însă impresia unui loc rece, lipsit de viaţă. Este original şi... fantastic. Parcă aştepţi să intâlneşti la tot pasul personaje din basme. Şi în plus, piatra este inconjurată de o vegetaţie luxuriantă.

Lemnul şi piatra iau forme ciudate în Parcul Guell. Uimire şi încântare sunt stările pe care le trăieşti o dată ajuns aici. Vizitatorii beneficiază si de locuri de odihnă pe bănci din lemn sau piatră , cafenele. Mici orchestre apar în mijlocul naturii, ca un divertisment plăcut. Am văzut o formaţie care-şi însoţea cântecele cu tot felul de acrobaţii. Şi la toate acestea se mai adaugă şi ciripitul păsărilor, chiar dacă nu le vezi, fiind asunse in frunzişul palmierilor.

Eu cred că marele Gaudi a vrut să re-creeze o lume magică, inspirându-se din natura pe care a folosit-o în stilul geniului său creator. Şi a ieşit o capodoperă.

Şi un aspect important: intrarea este gratuită.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 03.10.13 17:53:06
Validat / Publicat: 03.10.13 23:25:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona, Malgrat de Mar, Tossa de Mar
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4164 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Coloane de piatră înconjurate de verdeaţă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

TVS
[08.09.16 14:34:55]
»

Parcul "are personalitate". Merita sa platesti biletul de acces pe terasa, macar numai ca sa poti sta citeva minute pe banca ce inconjora terasa: este extraordinar de frumoasa si surprinzator de comoda!

Cit despre mecenatul lui Guel si colaborarea cu Gudi... ar trebui sa o lasam mai moale! Guel a investit (in zona izvoarelor Llobregat-ului) intr-o mare fabrica de ciment tip Portland. Iar Gudi a folosit (ce-i drept genial) materialul pus la dispozitie. In parcul Guel, in Sagrada, Jardins Artigas - mai putin cunoscute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel, TVS
Alte impresii din această RUBRICĂParc Guell:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044051170349121 sec
    ecranul dvs: 1 x 1