GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Încă de acasă, din luna mai a. c., am rezervat bilete pentru a vizita (și) Palatul Güell, în iulie, când am fost la Barcelona, palat despre care am să povestesc câte ceva în acest articol, însă nu înainte de a preciza că, din anul 1984 este inclus pe lista patrimoniul mondial UNESCO.
La începutul lunii mai am plătit pe ambele bilete 20,16 euro, (aprox. 100 lei) cu drept de anulare cu trei zile înainte de vizită. Acum, în noiembrie, două bilete costă 24,00 euro (aprox. 120 lei).
Pentru a ajunge la el a trebuit să ajungem, mai întâi, pe La Rambla, considerată cea mai cunoscută stradă din centrul Barcelonei. Este o stradă pietonală lungă de 1,2 Km, mărginită de copaci; are buticuri cu de toate și restaurante cu terase, care conectează Plaça de Catalunya din centrul său cu Monumentul lui Cristofor Columb din Port Vell.
Din Plaça de Catalunya am mers pe La Rambla cam 800 m, apoi am luat-o la dreapta, pe o stradă perpendiculară pe ea, care se numește
Nou de la Rambla, 3-5 și care are coordonatele 41.37882°N 2.17439°E
Am mers cam 125 m și, pe partea stângă am zărit clădirea Palatului cu minunatele ei porți din fier forjat. Este o clădire înaltă care are 7 etaje. Porțile acestea mi-au încântat privirea😊, atât de frumos sunt executate. Am citit pe net că „poarta reprezintă un arc parabolic și modelul complicat al unor alge de mare din fier și a unei cravase” . Așa o fi, dar eu n-am deslușit nici o algă și nici o cravase, (sau cravașă :-??) Orice-ar fi, este tare frumos modelată! :)
Palatul a fost proprietatea magnatului industriaș catalan Eusebio de Güell, care era și protectorul/patronul arhitectului Antoni Gaudi, catalan și el. La vremea aceea Gaudi era tânăr și nu foarte cunoscut, după cum am citit pe net, acolo negăsind nici un pliant sau o cărticică pentru documentare:(Am mai citit și că:
Contele de Güell l-a însărcinat să proiecteze reședința sa privată. Gaudí era conștient că Güell dorea să-și etaleze bogăția în fața prietenilor și cunoscuților (casa urma să fie folosită pentru expoziții, concerte și alte evenimente) și a creat un proiect arhitectural neobișnuit și îndrăzneț. A folosit inovativ tehnici tradiționale de construcție, precum și o varietate largă de materiale, punând accentul în special pe cele mai scumpe, cum ar fi marmura. Gaudí a combinat structura tipică pătrată a palatelor medievale catalane și tavanul din lemn coffered exquisit (casetat rafinat), cu inovații precum arcul parabolic care a devenit un semn distinctiv al lucrărilor sale. Totuși, Gaudí nu a creat doar un palazzo, ci a creat și o metaforă, deoarece clădirea se înalță, ca și Güell, din începuturi sărace, reprezentate de austeritatea subsolului și parterului, până la bogăție, așa cum este întruchipată de revărsarea de culori de pe acoperiș. Într-adevăr, parterul, cu marmura sa simplă gri, contrastează magic cu interacțiunea de culori și forme a celor 20 de coșuri de fum sculpturale de pe acoperiș. Arhitectul a acoperit coșurile de fum cu materiale de deșeu, inclusiv plăci și farfurii sparte de la fabrica de ceramică Cartuja de Sevilla. Un mozaic din plăci de ceramică, marmură și sticlă colorată care devine simbolul iconic al Palau Güel.
Am pășit dincolo de această poartă, și-am intrat într-un hol de formă pătrată, înalt și pavat cu parchet, ai cărui pereți erau „îmbrăcați” în marmură închisă la culoare. Portarul ne-a îndrumat să începem vizita de la subsol, conform traseului, arătându-ne pe unde s-o luăm spre acesta. Aici am văzut multe coloane /stâlpi de rezistență ai clădirii, de formă conică cu vârful în jos, placate cu un material ce seamănă cu cărămida aparentă, de diferite forme și mărimi. Toate aceste coloane sunt unite/legate între ele prin niște bolți cu forme diferite. Am admirat și pozat macheta palatului, scara 1:10.
Am urcat apoi la parter pe o scară „îmbrăcată” cu un frumos covor pe fond roșu și străjuită de coloane de marmură. Aici am putut admira un mic spațiu auriu, luminat și cu uși frumos modelate. De aici, din holul parterului, dacă priveai în sus puteai vedea parapetele din fier forjat ale nivelurilor superioare. Tot pe o scară îmbrăcată cu covor roșu am urcat spre etaje.
Heeeei!!! .... și de-aici încep mirările și admirațiile mele. :) Am vizitat mai multe săli, a căror ordine n-am reținut-o, poate tocmai pentru că în fiecare am rămas „cu gura căscată” , mai ales privind spre plafoanele care m-au lăsat fără cuvinte. Nu-mi venea să cred ce vedeam, erau atât de frumos executate că nu-mi venea să mai plec de-acolo. Casetele lor erau din lemn sculptat și îmbinat cu metal forjat, frumos modelat. Trecând dintr-o sală în alta și de la un nivel la altul mi-am putut bucura privirea cu tot ce am văzut. :)) Mi-a plăcut mult și mobilierul din unele camere, lambriurile din lemn, pe care tot Gaudi le-a proiectat. În P36...... P43 m-a impresionat – în mod deosebit – mobilierul îmbrăcat cu piele naturală și gofrată.
La ultimul nivel am putut vedea fotografii cu detalii a unor locuri din palat, expuse pe pereți în panouri mari. Am urcat apoi și pe terasa cu turnulețele de neconfundat, marca Gaudi. Am făcut câteva poze și aici, apoi am coborât și ne-am îndreptat spre ieșire.
Ce pot să mai spun la finalul vizitei, după ce am văzut toate cele trei locuri concepute și proiectate de Gaudi: Casa Batlo, Casa Milla și Palatul Güell :-?? Toate au farmecul lor, însă, nu știu de ce, acest palat parcă mi-a plăcut mai mult! El este mai mult decât o simplă clădire - este o operă de artă! 😊
Nu ratați să-l vizitați dacă ajungeți în Barcelona! Vă invit acum să vedeți și pozele atașate!
Trimis de doinafil in 21.11.24 11:24:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 41.37887702 N, 2.17421834 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Palau (Palatul) Guell, BARCELONA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@doinafil: Știam despre Parcul Güell despre care a scris @msnd pe care l-am și văzut cu mulți ani în urmă dar nu am știut și despre palat.
Am aflat acum despre acest magnat și de faptul că a fost protectorul lui Guadi tânăr. Acum fac analogia cu numele parcului și al palatului.
Interesant și deosebit totul, cu amprenta arhitectului Guadi peste tot, chiar și la mobilier. Mi-a plăcut și subsolul auster, dar ce coloane are și ce forme! Mi-a plăcut îmbinarea dintre fier forjat, lemn, zidărie, marmură, tavanele casetate în diferite forme dar și povestea casei ce se vrea o prezentare a evoluției bogăției magnatului. Ce coloane, ce forme și ce arcade are! Mi-a plăcut și terasa în stil Guadi cu acele forme dar mai ales culori date de faianță sau sticlă!
Mi-am adus aminte și de La Rambla cu flori și statuete vii, cred că așa este și acum.
@doinafil: Frumoase amintiri mi-ai trezit cu acest review și cu pozele numeroase pe care le-ai atașat. Am vizitat și eu palatul în 2014, când eram novice pe AFA, și n-am scris despre el. Probabil că am avut un motiv atunci, dar nu mai știu care...
Cert este că m-au impresionat toate creatiile lui Gaudi din Barcelona, dar parcul Guell parcă cel mai mult. Chestie de gusturi...
Felicitări pentru review și poze! Și să auzim numai bine!
@doinafil: Felicitări pentru vizită şi articol! Acest palat este marele meu regret (bine, n-ar fi singurul) legat de Barcelona fiind amplasat foarte aproape de cazarea noastră, hotel Ramblas, şi pe care n-am reuşit să-l vizităm! Însă, acum mi-aţi dat această şansă.
Vă îmbrăţişez cu drag!
@doinafil: Rar mi se întâmplă să mă uit de două ori la un set de fotografii atașate unui articol. În cazul de față am” comis-o” .
Am ratat acest palat, nu l-am vizitat, însă mă bucur c-am avut ocazia să-l văd acum prin intermediul fotografiilor și să citesc toate lucrurile interesante pe care le-ați scris.
Nici nu știi ce să admiri mai întâi la acest palat. Stâlpii ăia fabuloși din subsol, tavanele, mobila. Cred că cel mai corect e să spui ceea ce trebie admirat într-un singur cuvânt. Totul.
Sigur nu mai avea vreo aneză, o magazie, ceva mai mic, orice, palatul ăsta? Mai vreau un articol
@mprofeanu:
În primul rând îți mulțumesc pentru vot și ecou, Marilena!
Eu știam despre acest palat, tocmai de aceea am vrut să-l vizităm. Nu mă așteptam să fie atât de grozav, iar surpriza frumuseții lui și a grandorii de la fața locului, n-a făcut decât să-l apreciez și mai mult pe Gaudi!
”Mi-am adus aminte și de La Rambla cu flori și statuete vii, cred că așa este și acum
Flori am văzut, chiar multe, dar statuete vii n-am văzut, sau poate nu le-am observat noi Era în iulie cam pe la prânz, căldură mare deci, sau poate că „statuile” erau la masă?!
Dacă mai ajungi la Barcelona, nu ocoli să vizitezi și acest Palat!
@doinafil: Foarte, foarte frumos! Nu am reușit să intru în acest palat în 2016, din câte țin minte era în proces de restaurare (sper să nu greșesc și să nu confund cu Casa Vicens, cea roșie - oricum, pe ambele le-am văzut doar pe dinafară).
Anul trecut am vizitat unul dintre foarte puținele proiecte ale lui Gaudí din afara Cataloniei - El Capricho, o casă construită în Comillas (Cantabria), cam în aceeași perioadă cu palatul prezentat de dvs, dar pentru un alt „sponsor” - Máximo Díaz de Quijano. Foarte frumoasă și aceasta, păcat că nu am apucat să povestesc despre ea.
În privința proiectelor din Barcelona ale marelui arhitect, spuneți:
” am văzut toate cele trei locuri concepute și proiectate de Gaudi: Casa Batlo, Casa Milla și Palatul Güell
De fapt, sunt mai multe; ar mai fi Casa Vicens, Casa Calvet, Torre Bellesguard, Colegio Teresiano de Barcelona, cărora li se adaugă, desigur, Sagrada și Park Güell. Plus lucrări de mai mică anvergură: felinare, mobilier stradal, o splendidă poartă din fier forjat etc.
@Carmen Ion:
Mulțumesc pentru vot și ecou, Carmen!
”Cert este că m-au impresionat toate creatiile lui Gaudi din Barcelona, dar parcul Guell parcă cel mai mult. Chestie de gusturi...
Desigur, toate au farmecul lor pentru că Gaudi a lăsat Cataluniei nu numai o zestre imobiliară „bogată” , ci și adevărate opere de artă. Tocmai am citit în ecoul lui @adso că am mai fi avut de vizitat încă vreo patru locuri, despre care nu știam. Dar... când să le cuprinzi pe toate în doar șapte zile? Abia am avut timp pentru cele scrise de Mihai și de mine + Sagrada Familia.
Incă odată mulțumiri și...
@irinad:
”Acest palat este marele meu regret (bine, n-ar fi singurul) legat de Barcelona fiind amplasat foarte aproape de cazarea noastră, hotel Ramblas
Să știi că în alegerea lui pentru a-l vizita m-a inspirat articolul tău scris despre Barcelona! Nu știam de acest palat, daaar, datorită ție am ajuns și la el ... așa că eu îți mulțumesc!!!
Cât despre regretul de a nu-l fi vizitat, eu zic să nu-l mai ai! Sunteți tineri, în putere, și n-ar fi exclus să mai ajungeți în Barcelona, lucru pe care vi-l doresc din suflet!
Mulțumiri pentru ecou, vot și... mulți
@Pușcașu Marin:
”Rar mi se întâmplă să mă uit de două ori la un set de fotografii atașate unui articol. În cazul de față am” comis-o”
Ptiuuu! , ce bucurie mi-ai făcut cu ce-ai scris mai sus , mai ales că nu toți userii se uită și la poze!
Nu știu dacă ai ajuns să vezi ȘI Barcelona , dar dacă se va întâmpla și asta, trebuie musai să-ți faci timp și pentru el! Pozele mele au rolul de a-ți face o idee cam ce poți vedea acolo, dar sunt departe de-a fi cuprins toate detaliile artistice ale construcției
”Sigur nu mai avea vreo aneză, o magazie, ceva mai mic, orice, palatul ăsta? Mai vreau un articol
De data asta m-ai amuzat! Nu cred să mai fie ceva de văzut, mai ales că palatul este vecin cu alte construcții, iar o altă intrare/ieșire, nu cred să aibă! Poate că ar fi trebuit să pozez, pe terasă, mai multe turnulețe colorate.
Mulțumesc pentru vot și ecou! Dacă ajungi acolo, nu ocoli să vizitezi această bijuterie imobiliară!!!... și... ca de obicei, mulți
@adso:
Mulțumesc pentru ecou și vot! Mă bucur că ți-a plăcut articolul, chiar dacă pozele n-au cuprins chiar tot ce ar fi trebuit să fie arătat.
Referitor la locurile de vizitat în Barcelona, spui că:
”De fapt, sunt mai multe; ar mai fi Casa Vicens, Casa Calvet, Torre Bellesguard, Colegio Teresiano de Barcelona, cărora li se adaugă, desigur, Sagrada și Park Güell. Plus lucrări de mai mică anvergură: felinare, mobilier stradal, o splendidă poartă din fier forjat etc
plus
”El Capricho, o casă construită în Comillas (Cantabria), cam în aceeași perioadă cu palatul prezentat de dvs, dar pentru un alt „sponsor” - Máximo Díaz de Quijano
Nu știam că sunt atât de multe, și-ți mulțumesc că le-ai enumerat!
Noi abia am reușit, în cele 7 zile, să vedem - musai - pe cele mai cunoscute, și-asta datorită unei judicioase programări făcute de Mihai/zile/ obiective! Numai Montserrat-ul ne-a luat o zi, plus că rezervările le-am făcut on-line de-acasă, cu ore și cu ghizi, unde a fost cazul!
Dacă mai ajungi la Barcelona, fă-ți timp și pentru acest palat! E prea frumos ca să fie ocolit!
Încă o dată mulțumiri! ... și...
Un loc frumos pe care nu l-am văzut încă, dar pe care mă bucur că l-ați vizitat dvs. !
Felicitări pentru o experiență deosebită relatată atât de frumos!
Apropo, vă iubește camera foto, arătați foarte bine, sunteți fotogenici amândoi și nu vă trădați vârsta!
Deci, vă doresc în continuare să fiți sănătoși și să vă bucurați de multe alte excursii în destinații deosebite!
Mulți pupici!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2017 Palau Guell sau magia Art Nouveau — scris în 11.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Palau Guell, Barcelona — scris în 16.03.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ