GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Incep prin a explica de ce am considerat ca trebuie sa scriu separat aceste impresii fata de subiectul Palatul Schonbrunn: arealul palatului imperial este atat de vast, are o istorie indelungata si zbuciumata, asa incat, cum nu poate fi vizitat intr-o singura zi nici nu se pot exprima impresiile intr-o singura descriere.
Intregul ansamblu de monumente protejate de care apartine castelul impreuna cu cladirile anexe, parcul impreuna cu nenumarate constructii din parc, fantanile si statuile precum si cu gradina zoologica, considerata cea mai veche din lume, merita fiecare un loc aparte, ele fiind trecute pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO.
In 1770, in timp ce castelul si gradina erau in mare masura terminate, dealul Schonbrunn, in prelungirea Marelui Parter, arata ca o padure defrisata si neingrijita. Acest deal a fost amenajat in ultimul deceniu al vietii Mariei Tereza: la poalele lui a fost construita Fantana lui Neptun iar pe varful rotund al dealului, Gloriette.
In mijlocul fantanii se inalta o formatiune de stanci, populata de zeul marii Neptun si suita sa. In centru este Neptun, in fata lui zeita Thetis, iar in jur tritoni-zeitati cu bust de om si coada de peste.
Gloriette fusese construita cu un an in urma si are in varf un vultur imperial impunator, asezat pe globul pamantesc. Terasa acoperisului, marginit de balustrada, este utilizata ca si platforma panoramica.
Un alt punct de atractie este Fantana Obelisc, din bazinul ei ridicandu-se o formatiune de stanci alcatuind o grota populata de zeitati ale apei, cascade de ape, iar de deasupra grotei se inalta un obelisc. Nu departe de Fantana Obelisc se gasesc Ruinele Romane. Ansamblul consta dintr-un bazin de apa incadrat de un arc sustinut de ziduri laterale, sugerand o cladire antica scufundandu-se.
Sera Palmierilor adaposteste colectia imperiala de plante exotice.
Gradina Zoo, cea mai veche din lume, are in centrul ei un pavilion amenajat de Maria Tereza, dupa moartea imparatului, ca si incapere comemorativa. Aici veti putea vedea o gramada de animale specii rare sau exotice (atractia sunt ursuletii Panda). Sincer, rezervati-va o zi doar pt. acest obiectiv, ca sa va puteti bucura in voie de tot ce va poate oferi
Langa Zoo puteti gasi Labirintul gradinii, un traseu fara drumuri prea intortochiate sau inchise.
Muzeul trasurilor imperiale, situat in fosta scoala de echitatie de iarna a castelului, adaposteste care si sanii, vehicule somptuoase ale curtii vieneze de mai multe secole.
Pentru copii, Muzeul copiilor unde puteti afla multe lucruri interesante despre viata copiilor imperiali. (ultima intrare se face la ora 16. 00 deoarece la 17. 00 se inchide muzeul).
Cam atat... pentru cei interesati le pot oferi, la cerere, mai multe detalii.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.18511800 N, 16.31240200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca initial am vrut sa descriu doar monumentele gradinii constat ca m-am intins la... scris si am adus aminte si de alte obiective (care numai monumente nu sunt... dar au aceeasi valoare si incarcatura istorica - gradina zoo, labirintul, muzeul copiilor...).
Am uitat sa aduc aminte de reprezentatiile live din ora in ora (cu mostra gratuita) de la Strudel-show. Acestea au loc in intervalul orar 10. 00 - 17. 00.
In concluzie, titlul potrivit poate ca era Atractiile gradinii Castelului Schonbrunn
@ ms > mostra e gratuita, intr-adevar, dar din cate stiu la "strudel show" trebuie bilet (cativa euroi in plus la biletul 'standard')
eu am avut tichet Gold Pass (36E pt adulti,18E pt copii cu varsta intre 6 si 18 ani si 30E pt cei care faceau dovada ca poseda Card Viena)in care era inclusa si vizita la Strudel-show,fara sa mai platesc ceva.
http://www.schoenbrunn.at/en/ > asta ar trebui pus la saitul oficial al obiectivului, de catre un WM.
tot acolo, la lista de bilete, vazusem mai demult ca exista unul (Classic pass) unde e inclus "acel" show si un altul aproape identic, cu exceptia lui nenea strudelu' (Classic Pass light) - probabil pentru diabetici. La el ma refeream cand am scris ecoul anterior. Gold Pass-ul isi merita cu prisosinta banii, dar e bine sa stie lumea si despre variantele mai ieftine.
iar pentru cei care au spus (la alte review-uri, parca) despre cozile la casele de bilete atunci cand vin autocare, ei bine se pot evita comandand biletele online, de pe saitul lor!
Introdus siteul oficial in fisa de prezentare a obiectivului.
Exista posibilitatea achizitionarii de tichete mai mult sau mai putin scumpe dar, functie de valoarea lor ai sansa sa vezi mai multe sau mai putine obiective. Cu IMPERIAL TOUR platesti 9, 5E (6, 5E pt copil) dar vezi doar 3/4 din castel. Cu GRAND TOUR 12, 90E (8. 90copil) se poate vizita tot castelul. Cu CLASSIC PASS-17, 90E (10, 90copil) poti vizita castelul, Gradina printului mostenitor, Gloriette, Labirintul si Strudel-show. Cu CLASSIC PASS LIGHT - 14, 90E (9, 50copil) sunt aceleasi cu Classia Pass, mai putin Strudel-showul. Cu GOLD PASS se poate vizita totul. Eu zic ca merita toti banii acesta din urma pt ca nu are rost sa te mai zgarcesti odata ajuns acolo, mai ales ca nu se stie cand vei reveni... logic, tinta urmatoare va fi o alta capitala sau oras european!
Oricare ar fi alegerea in momentul achizitionarii se primesc niste tichete/cupoane care iti ofera reduceri la cumpararea unui bilet direct de la casele obiectivelor in plus pe care doresti sa le vizitezi, la plimbarea cu trenuletul panoramic, la concertele de la palat, la restaurante si cafenele. De exemplu in loc de 4E platesti 3E ca sa intri in Casa desertului. Pt. Sera Palmierilor in loc de 4E platesti 3, 30E.
In alta ordine de idei, eu nu am vazut in cele 2 zile in care am vizitat castelul sa fie probleme la casele de bilete, fiind deschise suficiente si mergand repede nelasand timp sa se formeze cozi. Dar, cine stie...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Muzeul copiilor - un muzeu pentru toate vârstele — scris în 21.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul Caleștilor Imperiale - un obiectiv de neratat — scris în 19.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2018 Cel mai renumit loc din Viena — scris în 17.06.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Viena - Palatul Schonbrunn — scris în 13.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Parcul palatului Schonbrunn, creaţie a Mariei Tereza — scris în 30.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Chinezii, palatul Schönbrunn şi Cenuşăreasa. Cu legătura… la Viena. — scris în 08.05.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Palatul Schonbrunn — scris în 21.07.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ