ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2013
DE unq
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: BOTOȘANI
ÎNSCRIS: 31.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Palatul Schönnbrunn: în pași de vals prin Viena imperială

Ilustrație video-muzicală
Andre Rieu & The Johann Strauss Orchestra - Emperor's Waltz


TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am început descoperirea Vienei din zona centrului vechi (vezi impresii aici), pentru a doua zi de sejur am hotărât să ne îndepărtăm de centru şi să vedem una din principalele atracţii ale capitalei austriece:

Palatul Schönnbrunn, Schloss Schonbrunn

Accesul la Palat se poate face cu metroul, linia U4, stația Schönbrunn, cu tramvaiul 10 şi 58, autobuzul 10A cu destinaţie şi coborâre în staţia cu acelaşi nume.

Dacă vii cu maşina adresa ptr. GPS este Schönbrunner Schlossstrasse 47.

Palatul Schonbrunn trebuia sa fie Versailles-ul Imperiului Austriac însă, în anul 1695 când Fischer von Erlach a proiectat construcția, costurile pentru ridicarea sa erau prea mari.

A fost conceput ca reşedinţă de vară a Habsburgilor dar, începând cu Maria Tereza (1717-1780), în epoca de aur a Habsburgilor, a devenit reşedinţa oficială a casei imperiale.

În anul 1830 s-a născut aici împăratul Franz Joseph, cel care s-a căsătorit cu fermecătoarea Sisi şi care a domnit în perioada 1848-1916.

Palatul are 1441 de încăperi din care doar 45 pot fi vizitate. Mobilierul şi decoraţiunile interioare sunt în majoritate în stil rococo şi sunt completate de candelabrele de cristal de Boemia şi sobe de porţelan.

Încăperile de locuit şi cele de lucru ale împăratului Franz Joseph sunt simple şi neornamentate în contrast cu luxoasele camere de protocol şi cele ale musafirilor.

Fiecare cameră are propria ei poveste şi istorie pe care o regăseşti pas cu pas:

•În Sala Oglinzilor a concertat Mozart la doar 6 ani, atunci când a căpătat statutul de copil-minune a muzicii austriece;

•În Cabinetul Chinezesc, caracterizat de forma sa rotunda, Împărăteasa Maria-Theresa ținea întâlnirile secrete cu printul Kaunitz, cancelarul de stat;

•În camera Vieux-Lacque a ţinut conferinţe Napoleon după ce a cucerit Viena;

•În Salonul Chinezesc, decorat în albastru, împăratul Karl I a semnat în 1918 abdicarea sa de la tron consemnând sfârşitul monarhiei în Austria;

•Camera Millionen, cu lambriuri din lemn de trandafir şi decorată cu multe miniaturi aduse din India şi Persia, este considerată ca fiind una din cele mai frumoase încăperi rococo din toate timpurile;

Pentru vizitare trebuie să alocaţi cam două ore şi ceva bănuţi, în funcţie de ceea ce doriţi să vedeţi:

Turul Imperial (22 de camere) 10.50 euro + 2 euro ghidul audio (copii si tineri 6-18 ani 7,50 euro, studenţi 19-25 ani şi persoane cu handicap 9,50 euro);

Marele tur (40 de camere) 13.50 euro + 2 euro ghidul audio (copii si tineri 6-18 ani 9,50 euro, studenţi şi persoane cu handicap 12,20 euro sau

Tichetul Sisi, 23.50 de euro – Palatul Schönbrunn (vizitare completă) + Palatul Hofburg (vizitare completă) + ghiduri audio (copii si tineri 14,00 euro, studenţi şi persoane cu handicap 21,50 euro).

Trebuie menţionat că există ghiduri audio şi în limba română şi puteţi beneficia de sprijinul lor dacă aţi achitat toate costurile şi, în intervalul de 12 luni de la achiziţionare, vă încadraţi în programul de vizitare 8,30 – 17,30 (în perioada iulie-august programul se prelungeşte până la 18.30).

Pentru amintiri daţi tare cu fotografiile la exterior pentru că, la interior fotografiatul nu este permis.

Dacă tot aţi ajuns aici, după ce aţi terminat cu palatul, trebuie să ştiţi că puteţi vizita şi grădinile imperiale, labirintul, terasa de vara Gloriette, fântânile dar şi Grădina Zoologică.

Porţile Parcului de la Palatul Schonbrunn se deschid iarna (1 noiembrie - 31 martie) 6,30 la 17,30 şi vara (1 aprilie - 31 octombrie) 6,00 la 21,00.

Accesul în parc și la fântâni este gratuit. Sunt însă elemente ale acestuia pentru care se plătește un bilet de acces:

Labirint: Adulţi 3.50 euro, copii şi tineri 2,20, studenţi şi persoane cu handicap 3,00 euro;

Terasa panoramica Gloriette: Adulti 2,50 euro, copii şi tineri 1.90, studenţi şi persoane cu handicap 2.20 euro;

Gradina Prinţului: Adulţi 2,50 euro, copii şi tineri, 1,90, studenţi şi persoane cu handicap 2,20 euro.

Odată intrați puteți foarte bine să vă plimbaţi pe aleile lungi, printre tufele tăiate artistic, pe lângă statui, fântâni şi ronduri impresionante de flori sau să vizitați cât puteți din acest frumos areal ceea ce presupune talpă nu glumă.

Cine nu doreşte să străbată per pedes apostolorum suprafaţa de 160 hectare a parcului, poate apela la trenuleţul panoramic. Fiecare garnitură de tren, compusă din trei vagoane, oferă loc pentru un total de 55 de călători. Un tur complet prin Parcul Palatului trece prin nouă staţii şi durează aproximativ 50 minute la viteza de deplasare de 10 - 15 km/h timp în care puteți admira în voie, sau puteți coborî și continua apoi cu următorul trenuleț.

Cele două trenuri circulă zilnic între orele 10,00 şi 18,00 la capăt de drum oprindu-se la orele fixe şi la şi jumătate.

Biletul pe zi pentru adulţi costă 7 euro, pentru copii până la vârsta de 14 ani 4 euro şi pentru persoanele cu handicap la fel. Datorită combinaţiei dintre bilet şi ştampila manuală, puteţi întrerupe călătoria de câte ori doriţi.

Conform principiilor arhitecturii baroce, pentru realizarea Grădinilor palatului s-a făcut apel la simetrie. Există o axă principală vizibilă din orice punct te-ai afla, care contrapune palatul cu clădirea Gloriettei, situata pe dealul ce-i poarta numele. Aceasta este coloana vertebrala a domeniului și aproape toate dezvoltările și amenajările exterioare s-au realizat pentru a pune în valoare această axă sau folosind linii simetrice, diagonale ori ortogonale cu direcția acesteia.

Gradina privată

Cunoscută şi ca grădina prinţului Rudolf, se află în apropierea faţadei de est a palatului şi a primit numele în anul 1870, după ce apartamentele din acea parte au fost mobilate si amenajate pentru Prinţul Rudolf. Cele patru secţiuni ale sale sunt subliniate de straturi formale şi au în centru un exemplar maiestuos de tisă.

Fiind ferită de vânturi, pe timpul verii ea este gazda unei expoziţii de lămâi.

Din parc am urcat dealul pe partea de est, către Gloriette iar în drum ne-am bucurat de Fântâna lui Neptun.

Situata pe axa centrala a domeniului, chiar la poalele dealului Gloriettei, Fântâna este cea mai mare din parc, conceputa ca o încununare a grandiosului spațiu al grădinilor.

Lucrările au început în 1776 fiind finalizate patru ani mai târziu, puțin înainte de moartea împărătesei Maria Theresia.

În poziție centrală se află elementul principal al fântânii, grupul statuar ce-l reprezintă pe zeul mărilor - Neptun împreuna cu anturajul sau.

Gloriette

Gloriette a fost construită în 1775. Inscripţia de pe arcada centrală aminteşte despre aceasta: "JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV" (Ridicat sub domnia Împăratului Joseph şi a împărătesei Maria Theresa. 1775).

Pe vremea aceea, o privelişte frumoasa era la mare preț așa că s-a construit această terasă de observație înaltă de 20 m la care se ajunge urcând o scara în spirală.

Deși cred că nu ați pornit în această călătorie nepregătit țin să fac o recomandare: nu uitați aparatul de fotografiat!

Splendida lucrare arhitecturala adăpostește astăzi, la parter, cafeneaua Gloriette. Aici puteți savura prăjituri deosebit de gustoase, în timp ce vă bucurați ochii și obiectivul aparatului foto cu o priveliște minunată asupra oraşului.

Grădina Zoologică Schönbrunn

Din parcul palatului puteţi intra fără probleme în Grădina Zoologică ce are o poartă de acces chiar pe o latură a parcului.

Dacă doriţi o vizită cu dedicaţie trebuie să ştiţi că adresa exactă este Maxingstraße 13b iar accesul îl puteţi realiza cu acelaşi metrou U4 coborâre la stația Hietzing.

Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume (în vara anului 1752 Împăratul Franz I, soţul Mariei Theresia, şi-a condus musafirii prima oară prin menajeria nou amenajată în grădina palatului Schönbrunn) şi a fost aleasă deja de trei ori drept cea mai bună grădină zoologică din Europa.

Dispusă oarecum circular în jurul Pavilionului imperial acolo unde veți găsi o cafenea-restaurant, grădina vă oferă 72 de puncte de interes cele mai multe fiind pavilioane, cuști, spații și amenajări speciale care reproduc habitatul natural al animalelor, păsărilor, reptilelor, peștilor, fluturilor etc. expuși aici.

Ursuleţii Panda, puii de elefant, koala, bizoni americani, emu, crocodili dar şi multe alte animale rare sau cunoscute sunt puncte de atracţie, anual atrăgând mai mult de două milioane de vizitatori.

Prețul unui bilet de acces este de 15 euro pentru adulţi, copii 7 euro, copii până în 6 ani, gratuit.

Conform programului de vizitare afişat puteţi să vă bucuraţi de minunata lume găzduită aici astfel: ianuarie, noiembrie, decembrie (9,00-16,30), februarie (9,00-17,00), martie şi octombrie (9,00-17,30), aprilie-septembrie (9,00-18,30.

Hrănirea animalelor constituie un adevărat spectacol, uneori interactiv, la care sunteţi invitat să participaţi:

- 10,00 – Urangutan, porumbei călători vienezi, elefantul african;

- 10,30 – Leu de mare sud american, broască țestoasă uriașă din insulele Galapagos;

- 11,00 – Pinguini de stâncă, pinguin regal;

- 11,30 – Vulturul egiptean, peștii în reciful de corali, animalele din Grădina Maimuțelor;

- 11,45 – Pinguinul Humboldt;

- 13,00 – Vidra pitică, tatu;

- 13,30 – Piranha, Ibisul pleșuv, nasua cu bot alb;

- 14,00 – Jaguarul, tigrul siberian, peștele arcaș;

- 14:30 – Urangutanul, urs panda uriaș;

- 15:00 – Elefantul african, ghepardul;

- 15:30 – Leu de mare sud american;

- 16:00 – Ursul Koala

Odată cu acest program ați aflat și o parte din animalele ce populează grădina. Evident că acestea sunt mult mai multe (peste 500) și nu ași vrea să vă stric plăcerea descoperirii personale.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de unq in 17.12.13 16:30:48
Validat / Publicat: 17.12.13 23:20:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7795 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (unq); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Viena, Palatul Schönnbrunn, Schloss Schonbrunn. Intrarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[17.12.13 23:28:46]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Dragoș_MD
[17.12.13 23:36:36]
»

Când am fost și io p-acolo, nu m-am putut opri să nu-mi imaginez că pe poarta palatului ăsta ar trebui să scrie și ceva de genul „ardeleni, aici sunt banii dumneavoastră!

unqAUTOR REVIEW
[18.12.13 10:10:27]
»

@webmaster13: Reușită alegere, ca de obicei. Mulțumesc.

unqAUTOR REVIEW
[18.12.13 10:20:53]
»

Corect. Nu ar strica ca orgoliul lor național să facă loc și națiunilor care au contribuit atâția ani la bunăstarea imperiului.

iulianic
[18.12.13 12:17:40]
»

@unq: Da, da, ai mare dreptate când spui

Pentru amintiri daţi tare cu fotografiile la exterior pentru că, la interior fotografiatul nu este permis.

Pentru amintiri din interior, cumpăraţi albume, pliante, ilustrate şi ce mai găsiţi pe la centrele cu suveniruri.

Am trecut şi eu de câteva ori prin Viena, uneori având mai mult timp, alteori mai în fugă... În curtea Palatului Schönnbrunn am intrat de fiecare dată, în palat numai o dată.

La grădina zoologică nu am fost, dar - recunosc - m-ai dat gata cu programul de masă al necuvântătoarelor de acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[18.12.13 13:21:04]
»

@Dragos: si pentru ca istoria se repeta poate ar trebui sa scrie in special acum "'romani aici sunt si banii dvs" caci intretinerea gradinilor si palatului toaca in continuare banutii din petrolul romanesc

unqAUTOR REVIEW
[18.12.13 20:23:02]
»

@iulianic: Spun mereu că Viena e mereu la superlativ în aprecierile mele. Grădina zoologică e ceva unic în experiențele mele similare de până acum.

unqAUTOR REVIEW
[18.12.13 20:26:08]
»

@amero: Din nou corect. Și dacă stăm bine și ne gândim nu numai petrolul: Erste BCR, Raiffeisen Bank etc.

Diaura*
[20.12.13 15:10:39]
»

@unq:

Am vizitat aceste minunate gradini si am ramas la fel de placut impresionata ca si tine. Din pacate nu am hranit nici o vietate caci mi s-a parut mai interesant sa raman in preajma fantanilor ceva mai mult timp sau sa ma plimb pe aleile umbrite, cand simteam ca soarele arde prea tare.

unqAUTOR REVIEW
[21.12.13 18:03:54]
»

@Diaura: Nu e nimic. Oricând putem reveni la Viena și să facem ceea ce a rămas de făcut. Trebuie să fim pozitivi și să sperăm că trăim destul să facem ceea ce dorim, când dorim și cât dorim.

alba.ca.zapada
[26.07.14 17:06:51]
»

super! multumim frumos!

unqAUTOR REVIEW
[27.07.14 07:40:35]
»

@alba. ca. zapada: cu mare placere. ma straduiesc sa fie utile mai mult decat frumoase.

webmasterX
[03.06.15 23:25:57]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

unqAUTOR REVIEW
[04.06.15 07:15:01]
»

@webmasterX - Perfect. Ca de obicei. O zi buna.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alba.ca.zapada, amero, Diaura*, iulianic, unq
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Schonbrunn:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056010961532593 sec
    ecranul dvs: 1 x 1