ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Gradinile palatului Wilanow

TIPĂREȘTE URM de aici

Palatul Wilanow este inconjurat de gradinile create initial ca si gradini in stil baroc, de catre regele Ioan Sobieski al III-lea. Acestea erau locul preferat pentru rege si familia sa, numeroase documente infatisandu-l pe rege, invingatorul turcilor la Viena, in postura de gradinar, alaturi de sotie si de copii, culegand fructe, taind vita de vie sau plantand copaci si flori.

Povestea cuplului regal Ioan Sobieski al III-lea si Marie Casimire este una rupta din povesti.

Marie Casimire a sosit in Polonia la patru ani, insotind-o pe Marie Louise Gonzaga, printesa franceza devenita regina Poloniei, fiind sub protectia acesteia. Cand a implinit 14 ani, l-a cunoscut pe Ioan Sobieski, pe atunci un tanar ofiter de 26 ani, iar intre cei doi s-a infiripat mai mult decat o prietenie. Dupa plecarea la razboi a tanarului Sobieski, Mariei i s-a aranjat casatoria cu un nobil foarte bogat polonez. Nobilul s-a imbolnavit si a murit, astfel ca dupa 7 ani de casatorie, Maria a devenit, la 24 ani, o vaduva foarte bogata. In aceasta perioada ea s-a reintalnit pe ascuns cu Sobieski, insa acesta a fost influentat de familie, renuntand la dragostea pentru Maria. Suparata, aceasta a dorit sa se retraga de la curtea regala, insa regina a aflat motivul si a aranjat casatoria pe ascuns a celor doi, in capela regala.

Familia fostului ei sot a aflat, acuzand-o pe aceasta ca si-ar fi otravit primul sot, intentionand astfel sa o si dezmosteneasca. Dupa autopsie, s-a dovedit ca acuzatia nu este fondata, iar Maria a ramas alaturi de Ioan Sobieski ca o sotie devotata, iubitoare.

De-a lungul timpului, gradinile au suferit modificari, astazi complexul de 45 de hectare cuprinzand gradini si parcuri: Gradina de Nord, Gradina Baroca, Gradina de trandafiri, doua parcuri peisagistice – Nord si Sud si Orangeria.

Curtea regala este curtea din fata palatului, care initial a fost impartita in doua parti: curtea de intrare si curtea de parada, adiacenta palatului. In secolul al XIX-lea, acest spatiu a fost unit si decorat cu actuala peluza ovala inconjurata de drumul de acces.

In partea de sud a palatului se afla Gradina de trandafiri, creata pe locul gradinilor cu pomi fructiferi din vremea regelui Ioan Sobieski al III-lea. A fost realizata la comanda Aleksandrei Potocki, dupa modelul gradinilor italiene cunoscute sub numele de” giardino secreto” . Cele mai multe zone din gradina sunt plantate cu trandafiri, diferite soiuri, de la cele pitice, la cele cataratoare. In gradina sunt plasate mai multe statui, o figura a zeitei antice inaripate Victoria și patru sculpturi alegorice: Armonia, Apicultura, Agricultura si Pescuitul, dar si o fantana in mijlocul careia se afla un baiat cu o lebada.

Cea mai veche parte a gradinilor si cea mai frumoasa este Gradina Baroca, impartita in doua sectiuni: terasele superioare si cele inferioare. Printre plantele cultivate aici se gasesc bujori, narcise, lalele, clopotei, crini, iar in ghivece, portocali si plante exotice. Gradina originala din secolul al XVII-lea continea si fantani, iar vechile sculpturi aurite si vazele de marmura de pe vremea regelui, au fost inlocuite cu statui de gresie baroc, aduse de la resedinta din Brzezinka. Indreptand privirea spre cladirea palatului, in acasta zona, la nivelul terasei superioare, mi-au atras atentia picturile colorate si decorative de pe fatada acestuia, cu stucaturi, busturi si portrete in medalion, infatisand diverse personaje eroice din mitologia si istoria antica, dar si pe ctitorii domeniului regal de la Wilanow, regele Ioan Sobieski al III-lea si sotia sa Marysieńka. Curios este insa ceasul solar, ca un un imens basorelief plasat intre doua ferestre, care nu indica ora, asa cum ar fi normal, ci, simbolic, reprezinta scurgerea timpului intr-un an. Cronos tine in mana o pana, a carei umbra ce cade pe mantia aruncata a timpului, indica ciclicitatea anotimpurilor.

Terasele inferioare sunt delimitate de cele de sus, prin scarile monumentale cu balustrade ornamentate cu figurine ce infatiseaza copilasi simbolizand cele 4 etape ale iubirii, respectiv: frica, sarutul, indiferenta si cearta, heruvimi cu sfincsi sau cosuri de flori, precum si alegorii ale celor patru anotimpuri. Sub zidul terasei superioare, se afla” Grota Sobieski” , o scobitura umbroasa in care se spune ca monarhul se odihnea dupa ce muncea in gradina.

Terasa inferioara, cu tisa taiata in forma de conuri, chenare cu flori si un bazin decorativ cu fantana arteziana, intregesc peisajul baroc. Aceasta este cea mai veche parte a parcului Wilanow, creata nu doar pentru efectul estetic deosebit, ci si ca urmare a curentului arhitectonic folosit in acea perioada la constructia palatelor occidentale, in special cele franceze,” entre cour et jardin” , preluat si la palatul Wilanow.

Intorcandu-ma la terasa superioara, in partea de vest a gradinii se afla Grove of Akademos, o zona umbrita de copaci, unde, pe o banca semi-circulara din gresie sculptata, vegheata de 6 statui gratioase din gresie si flancata de grupul statuar al celor mai cunoscuti poeti polonezi, Jan Kochanowski si Franciszek Karpiński, ne-am oprit pentru a ne odihni.

Parcul are mult mai multe de oferit, insa noi ne-am limitat doar la atat, dupa o zi in care„am alergat” intre cele doua palate situate in sudul Varsoviei, unul mai frumos ca altul.

Minivacanta noastra in Varsovia s-a incheiat aici, urmand a zbura spre o alta destinatie, intr-o alta capitala europeana, cel putin la fel de ofertanta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 01.01.23 12:28:59
Validat / Publicat: 01.01.23 21:01:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPalatul & Complexul muzeal Wilanow:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084636926651001 sec
    ecranul dvs: 1 x 1